Haggis

Píšete vy…

Ve Skotsku jsem nedávno měla možnost ochutnat skotské národní jídlo – haggis. A protože to byla slavnostní večeře, tak byl servírován s celým ceremoniálem okolo.

Otevřely se dveře a dovnitř vstoupil nejprve skotský dudák, za ním kuchařka nesla tác s nazdobeným haggisem a průvod uzavíral řečník.

Po té, co obešli stolující, zastavili se v čele místnosti a řečník pronesl tradiční báseň určenou haggisu — R. Burnse „Address to Haggis.“ 

Jen při ní haggis nenaporcoval, protože nám nebyl servírován tradiční hagiss vařený v ovčím žaludku, ale upravená, asi vylepšená verze, možná verze určená pro cizince, aby se moc nepolekali, vařená v testě, které trochu připomínalo listové těsto.

Haggis má být tradičně z ovčích vnitřností, ke kterým se přidává ovčí lůj, cibule, koření, sůl, ovesné vločky a někdy mletá ječná krupice. http://cs.wikipedia.org/wiki/Haggis V té vylepšené verzi, která byla servírována nám, byly vnitřnosti minimálně půl napůl namleté se skopovým masem, loje tam moc nebylo, a vločky nebo krupice tam nebyly vůbec. Tím pádem to bylo taková jemná masová náplň v těstě, zalitá krupicovou omáčkou bez výrazné chuti. Asi opravdu brali ohled na to, že většina stolujících nejsou Skotové. Pro mě to také bylo první setkání s tímto jídlem. A pokud se znovu dostanu do Skotska (chtěla bych, bylo tam krásně, buď znovu na některý z ostrovů a nebo na úplný sever Skotska), tak bych chtěla ochutnat tradiční haggis, prý se dá v malých skotských hospůdkách sehnat.

A největší překvapení, které jsem si ze Skotska přivezla? Skotské tance – těšila jsem se na ně, ale nenaučila jsem se nic nového. Byli to jen známé prvky ze čtverylky a polky. Tak to mi teď hlodá v hlavě – můžou za to společní keltští předci a nebo spíš nějaký emigrant ze středu Evropy, který tak ovlivnil tradiční kulturu? Nevím, ale bylo tam krásně.

Reklama

Komentáře

Krásné, moc krásné! Slza i slina ukápla.
Jinak bych sázela jak na ty keltské společné předky a pak na iro-skotské křesťanské mise na Moravu až k Jižním Čechám.
Tanečky, dudy, občas ta mentalita…

chacha, Address to Haggis je velmi hodnotna basen :-) to ste si museli uzit tie slovne odtiene a jemnu pracu s versom a mnohorake vyznamy.
takze uz poznam okrem Ody na polievku dalsiu piesen o jedle… Cuketko, to by skoro dalo na vlastny clanok?
ja som haggis nejedol, ale povodny recept mi znie byt velmi chutny a kludne by som si dal

Caty, sdílím vaše pocity vůči Skotsku. Když tam je hezké počasí (loterie) a zrovna nekousají midges (malé, ale o to otravnější, početnější a vytrvalejší mušky), tak není nad nádhernější zemi na Zemi.
Haggis v listovém těstě je turistická zpotvořenina. Originál je OK, dost kalorifické jídlo, jednou za čas prima.

Ve Skotsku jsme měli řadu našich dovolených; patří k nim jedny z nejlepších a taky jedny z těch největších propadlišť. Nikdy lidmi, Skotové jsou moc fajn, ale holt to vrtkavé počasí a mušky…

Tak pravý haggis bych si dal.Dosud to pro mě bylo „pouhé“ dušené skopové maso. Na podzim ho podáváme se šťouchaným bramborem a šťouchaným vařeným tuřínem.(olivový olej ,muškátový oříšek, sůl, pepř.) Díky za poučení. Jedu do Skotska!

Ad 3. Jo mušky trochu byly, ale já jsem jim z nějakého důvodu nechutnala, takže pohoda. Možná proto, že tam bylo vícero kuřáků a ty mušky hrozně přitahovali – podle stupně pokousání se dalo usoudit kdo kouří a jak moc. Možná že mušky koušou nekuřáky až když kuřáci dojdou. :-) Takže zatím první rozumné využití kuřáků, které znám. :-)

Co vy na to?

nepovinný, ale díky němu máte obrázek (jak?)