Časopis Beverage & Gastro

Právě dnes mi přišlo do schránky nové číslo jediného „gastro časopisu“, jehož jsem dobrovolným předplatitelem a sice Beverage & Gastro (5-6/2006). Pojďte se se mnou na tohle číslo podívat, schválně jestli vás zaujme…

Zaměření časopisu

B&G je zaměřen nápojově – prim v něm hrají alhoholické nápoje, koktejly a víno, které vždy zaplní větší polovinu čísla. Zbytek obstarávají měnšiny v podobě článků o gastronomii (cestování), nealko nápojích (čaj, káva) + pivo. Úplná omáčka je potom architektura & design, tabák a kulturní mini-rubručka (vyloženě aby se neřeklo).

Časopis je cílen spíše na vzdělané (gastronomicky) a profesionální čtenáře. Od prvního čísla, které odebírám se musím vždy poprat s hustým balastem snobismu a rádoby luxusu. Ale nebojte, časopis je natolik informačně a tematicky zajímavý, že si to může s klidem dovolit a já mu nakonec vždy trošku té snobařinky odpustím ;)

Přesto mně ale pořád leze na nervy ohánění se francouzskými termíny, nabubřelými-květnatými popisy a fakty zdůrazňující nebeskou exkluzivitu. Redakci tahle masturbace evidentně dělá dobře. Určité skupině jejich čtenářů rovněž. Cuketce nikoliv :/

Obsah

Nejsem pravidelným návštěvníkem koktejlových barů a proto vždy fascinovaně civím na prvních patnáct stran věnovaných koktejlům. Tenhle úvod nikdy nezklame – hutné informativní články, historické souvislosti, světový kontext, skvělé foto + náhled do profesionální kuchyně českých barmanů. Bravo!

Následující cca dvaceti stranový blok o víně je protkán již výše zmiňovaným snobismem. Nevím čím to je, ale mám dojem, že tady v ČR není nikdo schopen psát o kvalitním víně přístupně. No nebudu se rozčilovat, stejně ty snobské články zhltnu raz-dva ;))

Zajímavosti v rubrice víno:

  • příjemný rozhovor s mladou sexy sommelierkou Klárou Göztovou
  • představení rakouských vín (článek+samostatná komerční příloha)
  • upoutávka na výstavu O VÍNU v Národním zemědělském muzeu Praha (16.6.2006-1.1.2007)
  • krátká story o Kalifornii (EU-wine killer ;)

V gastronomické sekci mě upoutalo povídání o místních specialitách údolí řeky Mosely. Znechutila mne naopak dvoustrana představující dvě pražské restaurace. Naprosto okaté PR, nekritické, reklama jak Brno, bez označení = FUJ!!!

V rubrice Pivo potěšil článek o pivních speciálech a hutný třístránkový Zpravodaj přínášející zajímavé novinky z oboru. Články o čaji jsem přeskočil jako naprostý balast. O něco lépe na tom je káva – představení Kolumbie a čtyři stránky o kavárnách Vídně.

O cestování přináší B&G tři pěkné cestopisné článečky. Nejvíce potěší Cizinec na cestách, ve kterém se odborní spolupracovnící B&G vydali do Vídně. Zajímavé postřehy, rovnou z bitevního pole ;)

Statistika

Celkem 16 stran reklamy z 92 stran obsahu (nepočítána příloha + vložená reklama): 17,4%

Závěrem

Za 60,- Kč za jedno dvojčíslo odpovídající hodnota. B&G mně vždy obohatí o zajímavé inforamce a trendy. Co se týče nápojů, neznám lepší srovnatelný časopis. Navíc se na něj hezky kouká (perfektní design) a vězte, že vaše návštěvy zaujme na první pohled ;) Pokud B&G neznáte, vyzkoušejte. Je to jiná třída než apetit-like-foodporno časáky :] A navíc téměř kompletně původní, český – hurah!

Podlinkově také

prachy, alkoholici, infarkt, rakovina

Reklama

Komentáře

Zatím bez komentáře.

Co vy na to?

nepovinný, ale díky němu máte obrázek (jak?)