Domácí grissini, bílý chléb a panenský olivový olej — recept partnera blogu

Partner blogu

Dobrý olej a chléb. Nic víc není někdy potřeba. Spolu s partnerem blogu — olivovými oleji Frantoi Cutrera, vám představuji nefiltrovaný olej Frescolio z čerstvé sklizně a dva recepty na chléb k tomu.

Oliváč z nové sklizně se objevuje vždy po novém roce a reprezentuje ty nejlepší vlastnosti panenských olivových olejů. V prvních měsících po sklizni je totiž olej nejvíc výrazný. Má čerstvou vůni s nejméně tunou posečené trávy a ovoce. Z kraje roku je nejvíc svěží a po ochutnání zanechá obzvlášť peprný chuťový dojem.

Olej Frantoi Cutrera Frescolio 2012 přišel do Česka v lednu. Mimo to, že je hodně mladý, je i nefiltrovaný a tedy trochu víc divoký a neučesaný. Sediment taky dává oleji v lahvi zamlžený tón se zelenkavými odlesky.

Pokud jste ještě nefiltrovaný olej neměli, nebo nevíte, jak moc svěží může sicilský olivový olej být, máte jedinečnou možnost k ochutnání.

Obchod s lahůdkami MlsnéDárky.cz a značku olejů Frantoi Cutrera už znáte jako osvědčeného partnera blogu. Kromě olejů nové sezóny představují i nový 20dílný seriál — Za tajemstvím olivovníků, který vás provede celým světem olivových olejů. Od historie přes zbožíznalství a degustaci až k receptům. Výhodné nabídky na oleje Frantoi Cutrera samozřejmě nebudou chybět.

Mrkněte se! A pokud si nějaké oleje z MlsnýchDárků.cz objednáte, můžete v mezičase zmáknout jednouchý recept na bílý chléb a domácí grissini! Obojí je jako dělané jen tak k zobání spolu s lahůdkami nebo právě s olivovým olejem… ;)

Bílý chléb ve dvou podobách

Tento bílý chléb je bez kvásku, přesto používá obdobnou fintu pro zlepšení chuti jinak dost nudného těsta k kvasnic. Část těsta se zadělá předem a nechá se dlouhou dobu zrát (v trochu jiné podobě znáte odtud). Chová se velmi způsobně a během práce s těstem nebudete mít žádné problémy.

V receptu ukazuji dvě různé formy zpracování — na křupavé chlebové tyčky grissini i na jednoduše vytvarované bochníčky s vláčnou bílou střídkou a krásnou zlatou kůrkou. Rozdíl je pouze v poslední části receptu, kdy se těsto jinak vytvaruje a upeče.

Suroviny den před pečením

  • 270 g hladké pšeničné mouky
  • 180 g vody
  • 1 g instantních kvasnic

Suroviny v den pečení

  • 450 g těsta z předešlého dne
  • 280 g hlaké pšeničné mouky
  • 180 g vody
  • 10 g soli
  • 3 g instantních kvasnic
  • 15 g olivového oleje
  • lžička medu

Základní zpracování těsta

Den před pečením dejte do mísy mouku a vmíchejte do ní instantní droždí. Přidejte vodu a vše rukou nebo vařečkou rychle prohnětejte. Stačí, když vám nikde nebudou čouhat suchá místa. Mísu dejte do igelitové tašky, nebo ji zabalte do potravinové fólie a dejte ji na chladné místo, kde je méně než 10 stupňů. Tento jednoduchý preferment vám vydrží přes noc nebo v lednici klidně i dva dny, než se rozhodnete péct.

V den pečení si odvažte zbytek surovin a připravte si mísu. Dejte do ní vlažnou až teplou vodu a do ní vyklopte studené těsto z lednice. Všechno spolu krátce prohnětejte rukou nebo vařečkou a přidejte zbývající suroviny  — mouku, sůl, kvasnice, olivový olej, med. Nakonec směs pořádně promíchejte rukou nebo vařečkou. Opět jen tolik, abyste nikde neměli suché fucky těsta.

Připravte si pomoučenou plochu a vyklopte na ni z mísy těsto. Alespoň 5 minut těsto intenzivně překládejte přes sebe s neustálými otočkami. Pokud bude těsto lepit, nebojte se trochu mouky přidat. Až bude mít těsto pěkný sametový povrch, přendejte ho do olejem vymazané mísy, přikryjte a nechte vykynout, dokud nezdvojnásobí objem.

Postup na grissini

Nakynuté těsto si vyklopte na pomoučenou pracovní plochu. Nejprve ho dlaněmi lehce rozprostřete do stran co nejvíc to půjde. Pokud se bude těsto vracet, stačí mu dát vždy pár minut pauzu. Poté těsto válečkem vyválejte na 1cm tloušťku do tvaru velkého obdélníku. Kratší strana obdélníku by se vám měla vejít s cca 5cm rezervou na pečící plech.

Zapněte troubu na 170 stupňů. Vezměte si obyčejný nůž, kráječ na pizzu nebo krájecí radélko a těsto postupně řezejte na žížaly s tloušťkou okolo 1 cm. Každou žížalu lehce srolujte a zároveň překulte na plech s pečícím papírem, dokud nebudete mít plech plný. Na tvaru opravdu moc nezáleží — těsto se ještě mírně nafoukne a vyhladí.

Zakryté grissini žížaly na plechu nechte krátce dokynout než se vám nahřeje trouba (15 minut stačí). Poté stačí vsadit plech do trouby a počkat, než grissini zezlátnou. Pečou se pomalu a na nižší teplotu aby byly úplně křupavé. Zabere to přinejmenším 25 minut.

Postup na bochníky

Nakynuté těsto si vyklopte na pomoučenou pracovní plochu. Vyformujeme si ho do tvaru jednoduché veky. Těsto velmi lehce stlačte na výšku asi 3 až 4 cm a roztáhněte do tvaru obdélníku. Horní třetinu přeložte na střed a svár opatrně stiskněte. To samé udělejte s dolní třetinou. Opět lehce stlačte. Přeložte ještě jednou na půl a svár na kraji pevně stiskněte. Oběma rukama stočte těsto svárem dospod a základ bochníku lehce poválejte.

Přendejte si ho na dobře pomoučenou utěrku svárem nahoru a dobře zakryjte (můžete ho nechat kynout i v ošatce nebo míse). Nechte bochník dokynout asi 45 minut, dokud se nezdvojnásobí. Mezitím si dobře rozehřejte troubu na 250 stupňů s plechem na pečení uprostřed a jedním pekáčem na dně trouby

Až budete trouba rozpálená a těsto dokynuté, rychle překulte bochník na rozpálený plech v troubě. Hned potom stříkněte trochu vody na dno pekáče — voda se rychle odpaří. Stříkání zopakujte ještě dvakrát v minutovém intervalu. Po deseti minutách snižte teplotu na 230 stupňů a po dalších deseti minutách chleba zkontrolujte. Jakmile je kůrka hezky zlatá a bochník bude při poklepání znít dutě, máte hotovo!

Reklama

Komentáře

„Co mi to děláte, výsosti?!“…aneb ona všem známá hláška z pohádky Tři oříšky… ještě jsem nevyzkoušela Šumavu bez hnětení a už abych zadělávala na tyhle potvůrky:D

Pane Cuketko, vy mě pořád trápíte… takových plánů už mám na pečení a vaření a vy přidáváte další. Zrovna tenhle týden jsem plánovala péct ciabaty a zjistila jsem, co je to biga… a teď to vidím i u vás v receptu (preferment), tak se teda do toho pečení asi pustím. A jen tak mimochodem, prý se dá biga skladovat i v mrazáku a po rozmrznutí se nechá jen znovu rozkvasit, ale to je asi celkem zbytečné… stejně by se to muselo vyndat den před pečením a to je lepší si udělat všechno hezky čerstvé :-) no a hned mám plány na víkend… teď už jen někde udat děti :-)

↪ 2 Zili: Klíd, tohle vám nikam neuteče! S bigou můžete skutečně provádět téměř cokoliv, výdrž má velkou a v chuti chleba dělá dobrotu. Lenost prostě bílým chlebům svědčí :)

↪ 1 Bari.mandle: Oproti kváskovým věcem je to dost snazší a ty grissini jsou spíš taková zábava. Ty tvary, které z toho lezou.. no, uvidíte sama! Ke grissini se dají připojit i různé posypky — sezam, mák, kmín, uzená paprika, sůl… party food jako stvořený.

Pane Cuketko, ve druhé částí receptu se jedná opět o sušené kvasnice nebo mám použít droždí? Děkuji.

Minule zakoupené oleje Fr. Cutrera jinak než na dobrém křupavém chlebu skoro ani nejíme, takže recepty se určitě hodí, díky!
Mimochodem, moje nová trouba (Bosch) v návodu zakazuje stavět nádoby na dno, že se může dno přehřívat, poškodit se smaltový povrch atd…setkali jste se s tím taky? Brali byste to vážně, nebo je to zbytečná opatrnost výrobce?

minulý týden jsem udělala kvásek s trochu víc moukou na preclíky. Pak na ně nezbyl čas, dva dny to leželo v lednici. Nechtělo se mi to nakonec vyhodit, zkusila jsem dát do tepla, přidat mouku a ono to začlo kynout. Dotvořila jsem preclíky podobné – i těstem – vašim grissini. Vykynuly, upekly se a už jsou snědené :-) Netušila jsem, že se tímto způsobem zlepší chuť, málem jsem to vyhodila :-)

↪ 7 yannka: Ono celkově za to napařování a stříkání vody do trouby by asi výrobce nechválili ;) Nemám zkušenos t s novou troubou, asi by to šlo obejít nějakým stojánkem nebo dát ten dolní plech na úplně nejspodnější mříčku anebo tam místo plechu dát jen malou nádobu,která nezakrývá vsjo :)

↪ 8 dvorkaa: Právě jste tak nějak v kostce popsala vynález a zrození veškerých podobných technik v pečení! ;) (náhoda + lenost + šetrnost = mňam)

↪ 9 pan Cuketka: Stříkání vody se taky bojím, ale to beru jako reálné nebezpečí pro horké sklo a vlastní risk. U toho dna ale moc nechápu důvod…

K tématu chléb a olej jsem si vybavila historku ze skanzenu v Rožnově, kde nám předváděli starý lis na olej a paní jako kuriozitu pro kolemstojící školáky uvedla, že největší pochoutkou a odměnou pro obsluhu lisu byl prý chléb namáčený do čerstvě vylisovaného oleje. Skupina dětských i dospělých návštěvníků se dle očekávání hromadně ušklíbla, jen já s mužem jsme na sebe mrkli a polkli slinu:)

↪ 7 yannka: Yannko, já mám novou troubu. Cca rok, plech je dole položený na dně a nic špatného se neděje, víc jí škodilo lité rovnou dolů, to nehezky praskala a tvořily se takové ošklivé mapy na smaltu… Návod jsem nečetla, určitě by mi to zakázal, ale zatím jsme v pohodě obě a to peču fakt často:)

Nějak nechápu to překládání těsta… Z obdélníku přeložím třetinu dolů a třetinu nahoru – vznikne úzký obdélník. A teď jak prosím?

↪ 13 Malicka: Máte dlouhý obdélník, přeložíte jednu třetinu (delší!) doprostřed, druhou třetinu doprostřed, máte už skoro čtverec, ještě přeložíte napůl, svár secvaknete a poválíte do kulata:)

Včera zaděláno, dneska doděláno a upečeno. Paráda. Takovou dobrotu jsem už dlouho nejedla (nepočítám-li ještě teplý nehnětený chléb namazaný máslem). ;-) Pane Cuketko, děkuji za skvělý recept.

Pane Cuketko, grissini se skvěle povedly – varianta se sezamem, solí z Camarque i směsí za'atar. Jak je ale uchovávat – v pytlíku, nebo naopak nechat na vzduchu?

Kvalitní olej…nejlépe ten čerstvý a bageta nebo grissini…to je prostě ňamka největsí. :-). Takže jdu zadělávat.

Děkuji za odpověď, a ještě jedna otázka – kolik bochníků z tolika těsta je? 2?

↪ 16 Teka: Po upečení jsou hodně vysušené, po vyndání z trouby nechat vychladnout nezakryté a na mřížce. Déle než pár dní mi nevydržely, takže nevím, měl jsem je ale volně a vlhkost zpátky moc nebraly. Pokdu by to bylo na delší dobu tak určitě do kontejnerku uzavřeného.

↪ 18 Malicka: Řekla bych, že jeden bochník, když se kouknete, kolik je to dohromady mouky – kolem půl kila. Prostě u každého receptu záleží na vás, jak velké bochníky chcete, klidně z toho můžete najednou upéct dva menší:)

No s tím stříkáním do trouby : Měla jsem Fagorku a když jsem chtěja orosit bochník tak mi explodovalo sklo u žárovky a celý můj výtvor jsem musela kvůli droboučkým střípkům vyhodit. Tak jsem pořídila troubu novou a ta má na dně už zabudovanou misku na vodu !!!Je to naprosto úžasné!

Ještě k tomu rosení trouby: moje trouba také nespolupracuje, jak jsem zjistila při pečení baget. Jakmile vlhkost v troubě přesáhne nějakou pro ni přijatelnou mez (stačí postříkat stěny a je to :-( ), tak se celá vypne a přestane topit, dokud to neodvětrá. Pak se zase zapne a jede dál. Moje trouba (Gorenje) je fakt trouba :-(

Skvělé, díky!
(Dovolím si jen z důvodu soukromé obsese navrhnout „nejvýraznější“ a „divočejší“ namísto nejvíc výrazného a víc divokého.)

↪ 7 yannka: A nemá ta trouba program na pečení chleba? Já mám totiž taky troubu Bosch a ta takový program má, takže už do ni už nemusím přidávat žádnou vodu.

Osobně bych je dělala příště se solí, to bude teprve ončo. Asi jsem přehlédla, kolik toho nakonec bude – mě to zabralo 4 plechy.

Co vy na to?

nepovinný, ale díky němu máte obrázek (jak?)