Proč je UGO čerstvé? Partner blogu odhaluje tajemství výroby

Partner blogu

Tak co, už jste Ugo ochutnali? Ještě do konce měsíce máte možnost soutěžit s partnerem blogu. Dnes krátce o výrobním tajemství čerstvých šťáv Ugo, které vlastně moc tajné není. Zajímavé je ale fest!

Řada z vás se na to ptala v diskuzi nebo na Facebooku, a tak jsem v Ugo týmu zjistil vše zajímavé o výrobě. Technologie, kterou používají, totiž u nás ještě není moc známá a vyvolává řadu otázek.

V čem to vlastně vězí? V paskalizaci aneb ošetření vysokým tlakem. Šťávy Ugo totiž nejsou konzervovány tepelnou úpravou ani chemicky, ale pouhým vystavením vysokému tlaku (600 MPa). Ten při působení po dobu několika minut inaktivuje viry, bakterie i plísně. Šťáva se sice působením tlaku mírně zahřeje, ale teplota nepřesáhne 27 °C, takže ve šťávě nejsou znehodnoceny cenné látky.

V samotném provozu čerstvých šťáv Ugo to pak funguje následovně. Celý proces výroby probíhá v chlazené hale a chladící řetězec se u šťávy udržuje až k zákazníkovi. Ugo šťávu lisuje vždy z čerstvé zeleniny a ovoce. Poté se šťáva hnedle stáčí do finálních lahviček a jde do paskalizátoru.

Ošetření vysokým tlakem probíhá přímo v lahvičkách, které se plní do košů. Ty se zasunou do válce paskalizátoru, kde se zaplaví vodou a s pomocí intenzifikátoru natlakují na 600 MPa. Plast (nebo jiné flexibilní balení, např. fólie) je nutný proto, aby láhev se šťávou pod tlakem nepraskla (balení se jen mírně zdeformuje a pak zase narovná). Vystavení tlaku trvá jen pár minut, poté jdou lahvičky ven, přilepí se jim etikety a můžou jít do světa.

Na celé technologii a souvisejícím výzkumu Ugo spolupracuje s Výzkumným ústavem potravinářským v Praze. Předmětem výzkumu je srovnávání kvality šťáv s jinými způsoby konzervace nebo porovnávání obsahu nutričních látek se šťávou čerstvou. Týká se to například obsahů karotenoidů ve šťávě z mrkve nebo antioxidantu sulforafanu, který je zodpovědný za příznivé zdravotní účinky brukvovité zeleniny (zelí, brokolice). Oběma zmíněným látkám ošetření paskalizací neuškodí a jejich obsah je pak ve šťávách zachován.

Pokud jste super zvídaví a chcete vidět celý proces krok za krokem, pusťte si i tohle video přímo od dodavatele technologie. Celý postup je tam vysvětlený do detailu a na konci uvidíte i to, jak se ve vysokém tlaku chovají různé druhy potravin a balení.

Pro všechny ostatní ještě znovu připomínám soutěž o čerstvé šťávy Ugo, která poběží do konce května. Pro účast stačí jediné — ochutnat Ugo a podělit se o názor! ;)

Reklama

Komentáře

Komentáře jsou uzavřeny.