Zákaz kouření v resturacích prospívá provozovatelům!

Pěkný článek o zákazu kouření v restauracích publikují Lidovky.cz. Na článku je zajímavé přiznání šéfa Organizace provozovatelů švédských hotelů a restaurací (SHR), že se v kritice zákazu mýlil a že zavedení zákazu provozovatelům ekonomicky prospívá a přínáší do provozu nové zákazníky.

Shodné zákazy kouření již v Evropě mají v Irsku, v Norsku, v Itálii a ve Španělsku – všude s obdobnými výsledky: ekonomický růst sektoru a spousta nových zákazníků.

Jsem zvědav kdy na to přijdou Češi. Vsadím se s vámi klidně o cuketku, že to bude přesně v okamžiku, kdy přijde směrnice z EU ;/

Reklama

Komentáře

už aby to bylo…osobne bych si myslela, ze kuraci budou ohledoplni a kdyz vidi zwe vedle nicvh nekdo ji tak si nezapali…bohuzel opak je pravdou…zrovna vcera nam jeden neomalenec zacal kourit u vecere v mimochodem jinak vynikajici restauraci stoleti (www.stoleti.cz)

Jo, jo, bohužel jako vždycky je to jen o bezohlednosti, o (ne)slušném vychování lidí.
Nevím, zda pomůže směrnice z EU, jak jsem si všimla, hodně kuřáků ignoruje i zákaz kouření na stanicích MHD.
Ostatně zákaz kouření v restauracích přijde možná tak v době, až tady vymře lobby za tabákový průmysl:-) Jj, všechno souvisí se vším.

JJ sou to šmejdi jediné co na ně platí, je papínek stát .)

Zákazy na zastávce se moc nedodržují to je pravda, ale je to podle mně dáno nepřesnou definicí rozsahu zákazu a pramalou vymahatelností práva v ČR.

Nechme se překvapit, já osobně dávam kuřákovi v českých podnicích 2 roky.

Dasa:

Zakaz koureni na stanicich MHD ignoruju a i na autobusovejch zastavkach. Celej zakaz je diskriminace stejne jako spotrebni dan na ciga.

V minulosti kdy zadny zakaz nebyl jsem jen vyjmecne videl situace kdy koureni nekomu vylozene vadilo a s kurakem nebyla dohoda. A kdyz me osobne nekdo rekl, ze mu to vadi sel jsem a dokouril jsem dostatecne daleko tak abych nikoho neobtezoval.

Paradoxne dnes kdyz si zapalim na zastavce vsichni mlcej :-) a kdyz uz nekdo neco rekne tak to zacina typicky „Vite ze se tu nesmi kourit?“ a ja reknu „Vim“ a dotycna osoba „Tak jdete kourit jinam.“. A to mi vadi. Kdyby ten clovek rek „Vadi mi, ze tu kourite muzete jit jinam.“ tak je to v poho takhle se vsichni odvolavaj na zakon a me uz v tomto mesici buzeroval i clovek co sam kouri :-)).

Vzkaz pro kuraky: Klidne na zastavkach kurte, kdyz bude nekdo prudic tak ho poslete nekam (a pripomente mu tel. na mestskou policii – stejnak Vam nic neudela) a pok Vas nekdo rozumne pozada tak jdete jinam. :-) Ale ne pokud tam bude jeden nekurak na devet kuraku.

No tak nevim vychvalovat se tady porušováním zákonů, to mi nepřipadá zrovna košer. ňíct o nějakém nařízení, mně se to nelíbí a tak ho nebudu dodržovat to je přesně takový ten ortodoxní čecháčkismus (zde navíc pod vlivem závislosti).

Já osobně se neskutečně těším na den, kdy cigára a kuřáci ze všech podniků na dobro vypadnou a nebudou již déle obtěžovat a smrdět. Celému gastronomickému sektoru to prospěje nejen ekonomicky, ale půjde to poznat hlavně na atmosféře.

Kdo si to chce zažít na nečisto ještě předem, než k nám na „balkán“ dorazí moderní zákonné úpravy – zde seznam nekuřáckých retaurací:
http://www.dokurte.cz/

Zde petice za nekuřácké veřejné prostory:
http://www.dokurte.cz/?stranka=petice

Snažíme se monitorovat nekuřácké restaurace, ale zatím jich moc není, tak pokud byste o nějaké věděli, můžete ji přidat na server CzechPubs.cz

Před měsícem jsem přestala kouřit. Do té doby jsem měla ten samý názor jako tady pan Surgo. Taky jsem se oháněla diskriminací atp. a teď mám ten názor naprosto opačný. Tam, kde je jídlo by se rozhodně kouřit nemělo, protože z jídla máme mít požitek a „jíme“ přece i nosem :) V zaplivaných putykách mi to nevadí, protože tam stejně chodí jen pochybné existence s nikotinem místo krve :) Ale jídlo a cigaretový kouř to prostě nepatří dohromady. Krom toho je známo, že kouření zhoršuje chuť i čich.

O tom,že jsou kuřáci bezohlední se nemusí vést diskuse,to je jasná věc. Nikdy jsem nezažila,aby kuřák svou cigaretu típnul,když přijdu do restaurace s malým dítětem (i miminkem) a není nikde místo,než poblíž něj. Naopak jsem často zažila,že si kuřák zapaloval další a další cigarety a foukal to dětem do obličeje. Mně osobně se z cigaretového kouře při jídle zvedá žaludek. Osobně to vnímám jako diskriminaci nekuřáků. Ať si každý kouří doma,to je jeho věc,ale proč to musíme my dýchat?! A naprosto absurdní mi přijde označení kuřáckých a nekuřáckých stolů v jednom zakouřeném prostoru…

Podle me jde hlavne o provozovatele – jak vidno kuraci vetsinou ohledy na ostatni neberou, kdyz nemusi. Provozovatel restaurace, kde neni alespon nekuracky dostatecne oddeleny prostor,by mel byt dostatecne inteligentni, aby tohle chapal a pokud na to kasle, tak restauraci s jakkoli dobrou kuchyni a servisem nelze oznacit za prijemny podnik.

Co vy na to?

nepovinný, ale díky němu máte obrázek (jak?)