Fotohádanka: Co je to? + Recept pro vítěze!

Tak co moji milí, poznáváte? Kdo uhodne první, získává skvělý recept!

Těstoviny s kozím sýrem a řapíkatým celerem – recept vybojoval Kocour a minio ;)

Náhodný experiment podřízený řapíkaté inspiraci. Podobné experimetny ne vždy dopadnou dobře. Tentrokrát se však na mne usmálo štěstí a vznikl pěkný (a jednoduchý recept), který zařazuji do svého stálého receptáře.Budete potřebovat:
  • řapíkatý celer na kolečka (1–2 stonky)
  • kozí sýr s plísní (budu se mu věnovat v jednom z víkendových článků)
  • cibule na drobno
  • mléko/smetana/cremefine (záleží na vás)
  • trubky tortiglioni (nemusí být, ale na tenhle recept se opravdu hodí svým tvarem)
  • olivový olej
Jak tego vysmerfovať?
  • dáme vařit těstoviny
  • na olivovém oleji zesklovatíme cibulku a přidáme celer (část si necháme na ozdobu)
  • chvilinku čmrndláme
  • zalijeme smetanou/mlékem/cremefine a rozpustíme narobený kozí sýr
  • přidáme scezené uvařené roury
  • poté, klidně i na silnějším plameni, zahustíme maximálně omáčku a promícháváme s těstovinami
  • když už je majda úplně nalepená na rourkách, zanecháme pohybu a necháme těstoviny „připéct“ do zlatova
  • servírujeme ozdobené čersvým celerem s lehkým bílým vínem

Proč mi tak chutná?

Konečné připečení do zlatova vůbec nebylo mým úmyslem, ale drobnou nehodou, která se nakonec proměnila v osvícení ;) Těstoviny a hlavně kozí sýr dostane správný gratinovaný šmrnc, chutě všeho se krásně propojí a zesílí. ňapíkatý celer si však dovede i přes žhavou úpravu zachovat chladnou hlavu – zůstává křupavým a svěžím. Jeho pikantní chuť nádherně rozčísne slaně-smetanovou chuť sýra a vytvoří spolu harmonii.

Nebojte se použití hned dvou nezvyklých surovin (řapíkatý celer, plísňový kozí sýr). V tomto jednoduchém pojetí není co zkazit a výsledek je zaručen .)

Reklama

Komentáře

vyzerá to ako priečny rez skrz stopku listu rebarbory (reveň). ale ruku do ohňa za to nedám :)

to je kivi ze jo : ) … ale co s receptem? … nemuze nam pan Cuketka radsi neco uvarit…? : )

nebo okurka. tim sem vycerpal sve znalosti zelenych potravin a uz jen cekam na zaslouzenou odmenu : )))

Chichichi, to je prece rapikaty celer, ten ja moc rad… :-)

Tak vzhledem k tomu ze to neni rebarbora tak to muze byt jenom rapikaty celer :)

Kocour uhodl jako prvni! Vzhledem k tomu, ze jsem jeho komentar musel nejpreve odkliknout schvalenim a tak nebyl videt, zasluhuje si stejnou merou prvni pricku i minio!

Tedy hned dve zlate medaile! ;)

BTW kdyz jsem dnes ten rapik neposedny nakrajel, ty tvary a barvy si mne okamzite ziskaly. Jedno kolecko je uzasne, ale co teprve cela hromada kolecek!!!! :D

Hned jdu pridat co jsem s tim celerem spachal….

[...] Sýr je velmi pikantní, doporučuji pro již ostřílené milovníky kozích produktů. Chuťově se kupodivu blíží k zrajícím sýrům s plísní uvnitř (Niva, Gorgonzola) – chuť je však mnohem zamitější, výraznější a pikantnější. Pro mne skutečná lahůdka, ale vhodná jenom jednou za čas. Sýr uplatníte jako chuťovku při rychlém pohoštění, směle jej můžete použít v různých receptech. Já si jej vychutnal gratinovaný s těstovinami a s kolečky řapíkatého celeru ;) [...]

vcera jsme ten kozi hermelin zbastili, tak tam mozu dat kozi cerstvy syr?

Co vy na to?

nepovinný, ale díky němu máte obrázek (jak?)