Další BioNákup: Kozí sýr s plísní, kozí mléko a srovnání Bio vajíček

Další z mých malých nákupů v bio prodejně Albio na Dejvické jsem opět zaměřil na kozí produkty. Trk, trk ;) Mimochodem, víte, že blahodárné účinky kávy objevily pro lidi tančící kozy pana Kaldiho? :D

Poběžovický kozí sýr

Kozí sýr s bílou plísní z Poběžovic, navíc v biokvalitě. V prodejně Albio cena za 80g balení cca 45,– Kč. Jedná se o čerstvý zrající sýr s bílou plísní na povrchu. Sýr je zabalený docela nevalně v igelitu v ochranné atmosféře. Po rozbalení doporučuji sýr vyvětrat a správně natemperovat pro dokonalé rozvinutí vůně a chutě.

Sýr je velmi pikantní, doporučuji pro již ostřílené milovníky kozích produktů. Chuťově se kupodivu blíží k zrajícím sýrům s plísní uvnitř (Niva, Gorgonzola) – chuť je však mnohem zamitější, výraznější a pikantnější. Pro mne skutečná lahůdka, ale vhodná jenom jednou za čas. Sýr uplatníte jako chuťovku při rychlém pohoštění, směle jej můžete použít v různých receptech. Já si jej vychutnal gratinovaný s těstovinami a s kolečky řapíkatého celeru ;)

Neatraktivní balení a cena, naproti tomu objevná bio pikoška – sedm cuketek z desíti!

Kozí mléko z farmy Dvůr Ratibořice a ciabatta

Půllitrové balení plnotučného pasterizovaného kozího méka dostanete za 27,– Kč. Mléko je chuťově téměř k nerozeznání od mléka kravského, kozu prozrazují pouze hlouběji zasuté podtóny. Doporučuji vychlazené jen tak k snídani s nějakým celozrnným pečivem (ničím nenamazaným). Já vyzkoušel albiáckou ciabattu s olivovým olejem za 16,50 Kč. Mléko i ciabatta si vyloženě vyšly vstříc ;) Ciabatta mě mile překvapila. Oproti té sterilní natvrdlé verze z Delvity (která je ovšem o 6,– Kč levnější), příjemná změna – vláčné, chutné kynuté těsto s přiměřeně křupavou kůrkou. Oba kousky na osm cuketek.

Bio vejce firmy Abatis

V Česku snad dokonce první výrobek svého druhu! Webovky jsem ani za nic nenašel, tak alespoň rozhovor s majitelem firmy Abatis Balení 6ks velikosti S, stojí v Albiu 31,– kč – tahle cena se mi zdá více než přiměřená. Vajíčka byla nepoškozená, avšak 2 z 6 nepěkně znečištěná trusem (což by němelo být! viz. rady pro spotřebitele na SZPI).

Na titulce vidíte srovnání s vajíčky z chovu na podestýlce z produktové řady Zlatá vejce. Na velikost nekoukejte, jedná se o různé velikostní třídy. Zajímavá je barva žloutku u „zlatých“ vajec z podestýlky, která je podle mne až nepřirozeně žlutá (pozn.: výsledek dokrmování karotenem)! Při použití v kuchyni 100% spokojenost.

Malinkatou výhradu mám k balení, kdy papírový pruh přes krabičku znesnadňuje rychlé otevření a překontrolování obsahu. Já pokud kupuju vajíčka, vždy krabičku otevřu a neberu špinavá nebo popraskaná. Bio vajíčka představují alternativu a vzhledem k unikátnímu postavení na teprve se klubajícímu trhu (takových vajíček je dodáno jen cca 200/den) dostanou osm cuketek ;)

Prodejna Albio na Dejvické

Musím pochválit! Při každé návštěvě příjemná atmosféra, ochotná obsluha, maximální čistota a pořádek, klid pro nákup. I pro několik málo zákazníků jsou otevřeny dvě pokladny. Obrovským (dosud nevídaným) plusem je větší množství zákazníků, které zvyšuje obrat zboží a umožňuje firmě uvádět na trh čím dál tím více čerstvých výrobků. Albio je schopno pokrýt kompletní „velký“ nákup včetně čerstvého pečiva, mléčných a masných produktů – nechybí ovoce a zelenina. Jen tak dále! ;)

…mimochodem i když je pan Cuketka apolitický, jeho autor je totálně nakaděnej z voleb (pravda, mohlo to být horší). Jsouc Ostravak jak Brno žijicí v Praze, jsem docela rád, že jsem se rychlojedoucí ostudou bezpečně navrátil z rudých končin :/

Reklama

Komentáře

Mnojo, nemelo by byt od trusu…mame slepicky doma a od trusu neni tak 1/5 vajec, zbytek se holt musi umyt. Dost dobre nechapu, jak to delaji ve velkochovech. Mimoto vejce by se (pry) nemela myt, snizuje to jejich trvanlivost ci obranyschopnost ci co :-). Takze je to jedno proti druhemu. Jinak, s tim betakarotenem – ono se sice to vejce tvari zlute az cervene, ale babovku ti tak nepribarvi jako poradne letni vejce :-).

Ad čistota:

Myslím, že to souvisí se zdravotním stavem slepic a krmnou směsí, jak to vejce potom vypadá. Jinak je pravda, že vejce se nemyjou, smyla by se tím jejich ochranná konzervační vrstva.

Ad barvička:
jj mně tyhle přebarvený srágorky taky nijak nepotěší…

[...] Tak konečně pomalu dochází na má slova a do bio výrobků se začínají opírat větší hráči na trhu, kteří se nespokojí s ušmudlanými obchůdky pro alternativce, ale vtrhnou se silným marketingem do supermarketů. Nový řada výrobků Bio Plus, kterou jsem právě objevil v Delvitě, je toho názorným příkladem. [...]

[...] Pro mne rozhodně potěšení letošního roku, protože když už biopotraviny, tak hlavně ty základní. Vajíčka od firmy Abatis už jsem podrobně představoval v minulém článku. Vajíčka od firmy Pavel Kýr jsou na tom úplně stejně, liší se jen nepatrně cenou a zvoleným obalem. Kromě o něco vyšší ceny (30-40,- Kč / půl tuctu) rozdíl téměř nepoznáte a vše podstatné představuje spíše jejich certifikovaný způsob produkce a původ. [...]

co od trusu, od blata na pařátcích jsou špinavé. A co se barvy týče, máme domácí krásně superžlutá vajíčka. Specielně jak se od jara krmí zeleným, tak ještě víc.

Komentáře jsou uzavřeny.