Jak chutnají české biopotraviny roku 2006?

O vítězných produktech ankety s názeve Česká bipotravina roku 2006 jsem se tady již zmiňoval. Minulý týden se mi je konečně všechny podařilo sehnat a tak se pojďte se mnou podívat jak se líbily panu Cuketkovi…

V soutěži byl odbornou porotou vyhlášen pouze jedne vítězný výrobek, dále bylo uděleno několik čestných uznání. Součástí byla i kategorie nejlepší bioprodejna roku, kde zvítězila pobočka Albia na Praze 5. Tady jeěte přehled všech nominovaných biopotravin (DOC, 288 kB)

Bio vejce firmy Pavel Kýr a firmy Abatis (čestné uznání)

Pro mne rozhodně potěšení letošního roku, protože když už biopotraviny, tak hlavně ty základní. Vajíčka od firmy Abatis už jsem podrobně představoval v minulém článku. Vajíčka od firmy Pavel Kýr jsou na tom úplně stejně, liší se jen nepatrně cenou a zvoleným obalem. Kromě o něco vyšší ceny (30-40,- Kč / půl tuctu) rozdíl téměř nepoznáte a vše podstatné představuje spíše jejich certifikovaný způsob produkce a původ.

Já osobně bych zřejmě vítězství přisoudil právě vejcím v bio kvalitě, protože dostat je čerstvá až pod nos spotřebitelů ve velkých městech, to je na malinké poměry ČR majstrštyk :) Bio vejce obou značek jsou dostupná v prodejnách firmy Albio (dle mých průzkumů na Praze 6 i 5).

ňada polotovarů Biolinie (čestné uznání)

Další čestné uznání získala trojice moderních, pěkných a polotovarových výrobků od firmy Biolinie. Určitě zajímavý výpad směrem k „obyčejnému tupému spotřebiteli“, který se touhle může hezky polopaticky ošahat vaření s netradičními surovinami. Pan Cuketka si samozřejmě na obyčejného a tupého spotřebitele rád hraje. Po pravdě, moc to hrát ani nemusí… ;)

Biolinie Jahelník – Pšenový koláč (260g)

Velice pěkné a dobře zpracované balení obsahuje dva sáčky (jáhly a semínka s rozinkami). Na zadní straně pak najdete hned čtyři pěkné recepty do začátku – Jahelník – základní recept (obyč jáhlová kaše), Jahelník (koláč), Jahelná kaše a Jahelný tvarohový krém.

Na obalu je uveden i krátký zbožíznalecký popis jáhel: Jáhly josu vyčištěná a oloupaná zrna prosa setého. Mají optimální výživné hodnoty, jsou velmi chutné a lehce stravitelné. Proso je známé vysokým obsahem železa, ale i fosforu, hořčíku a vitámínů skupiny B. Jáhly jsou přirozeně bezlepkové.

Rozhodl jsme se vyzkoušet rovnou jejich recept na jahelníkový koláč, protože přeci nejsem žádné ořezávátko. Zjednodušený postup je asi takový – uvařit kaši z jáhel, do vychladlé kaše potom přidat med, žloutky, druhý sáček, sníh z bílků a ovoce. Vzniklou směs potom zapéct na 20 minut v troubě.

Znělo to úžasně jednoduše, ale naprostý nedostatek tuku nebo nebo nějaké mouky, mi byl hnedle podezřelý. Výsledný „jahelník“ byl naprosto katastrofický a vzniknuvší hmota byla naprosto nepoživatelná a putovala rovnou do koše. O dvaceti minutách zapékání nemůže být ani řeč, celý jahelník jsem musel péct minimálně hodinu, aby jakžtakž (sic!) držel pohromadě (a bylo jej možno vyklopit do výše zmiňovaného koše). Docela pekelně jsem nadával protože jsem v té hromádce rozteklé hmoty utopil moc pěkné švetsky (jai mi nešťastně poradili na obalu).

Na mne tedy koncept jednoduchového polotovarového moučníku moc nezafungoval a loučím se s ním se slovy – jahelník od Biolinie již nikdy více… (zato samotnou jáhlovou kaši určitě ano, protože ta byla sama o sobě docela mňam)

Biolinie Pohankový dezert (140g)

Opět stejné a velice vydařené balení, tentokrát vak jen jeden sáček s pohankovou lámankou, rozinkami, sušenými jablky a slunečnicovými semínky. To vše okořeněno tunou skořice.

Zadní strana nabízí opět čtyři základní recepty – pohanková kaše základní, sladká pohanková kaše, ovocný dortový nákyp a pohankový dezert. Poučen z předchozího hororu jsem vybral ten nejjednodušší a uvařil jsem si z pytlíku obyčejnou sladkou pohankovou kaši.

Výsledek nebyl katastrofický, ale ani nijak moc chutný. Výsledná kaše v porovnání s klasickou ovesnou, nebo krupičnou kaší u mne neobstojí. Na závadu mi byla hlavně konzistence lámanky – větší kousky, které se zkrátka zrovna moc rozvařit nedají, k tomu ještě na můj vkus docela překořeněnost skořicí a určitá „vodovatost“. Mě osobně chybělo trošku více jakékoliv pojivové hmoty (pohanková mouka?) a trošku lépe vyvážené koření.

Na druhou stranu ale musím uznat, že se jedná o zajímavý výrobek, kterým můžete vhodně doplnit svoje snídaňové kašové menu. Když se to ale zase srovná např. s instantními ovesnými kašemi od Emco, tak tady Biolinie vůbec nelepí (čas přípravy ani chuť) a jediné co zbývá je pěkný obal a suroviny v biokvalitě.

Biolinie Bulgur s červenou čočkou (210g)

Po předcházejícíh dvou produktech, už jsem byl z celé téhle řady docela sklíčený a už jsem se jen hrozil, copak to bude zase za patlaninu. Naštěstí mne bulgur s červenou čočkou moc příjemně překvapil. Zákaldní recepty na obalu nabízí úpravu buď jako kaše nebo jako placičky k opékání.

Já jsem se stím však moc nemydlil, skouknul jsem složení (bulgur, červená čočka, bio vegeta, sušený česnek, cibule, celer, paprika) a rozhodl jsem se, že si udělám kaši, kterou udělám na cibulkovém základě. Toto se ukázalo jako velice šťastná volba, protože výsledná bulgurovo-čočková kaše byla naprosto fantasická. Výborná konzistence, ochucení i složení jednotlivých surovin. Pro absolutní ekstasi jesm ještě vmíchal stroužek drceného česneku, trošku petrželky a kvalitní olivový olej.

Vypadá to sice spíše jen na přílohu, ale myslím, že může docela slušně posloužit i jako hlavní jídlo. Bulgur s červenou čočkou je jediný výrobek z této řady, který si příště určitě koupím a který vám mohu s klidným srdcem doporučit. Konkrétně tady mi tenhle výrobek ukázal cestu k použití bulguru (napařovaná a broušená pšenice s lehce oříškovou chutí), se kterým jsem si předtím moc nevěděl rady. Navíc plní všechny moje očekávaní od polotovarových výrobků (rychlá & snadná příprava, minimum zbytečných aditiv, špičková chuť) + to vše jako bonus v biokvalitě!

Bio kysaný nápoj – Mlékárna Valašké meziříčí (vítěz – Česká biopotravina roku 2006)

Vítězem se stává na první pohled docela obyčejný kysaný nápoj z Mlékárny ValMez. Svojí cenou (cca 15,- Kč). Svou snadnou dostupností (téměř všechny české markety) je asi nejvíce penetrovaný biovýrobek v ČR.

Svým moderně a dobře zpracovaným obalem nevybočuje z řady podobně zacílených výrobků, které se vrhají na zákaznice, které by bez každodenního zakysaného (bifidového-aktivního-bio-odtučněného-probiotického dosaď libovolný buzzword) drinku nebyly schopné žít svůj aktivní, ambicemi a pracovními příležitostmi pulzující život ;)

To, že je od ostatních výrobků téměř k nerozpoznání (chutí, designem, cenou i dostupností) z něj právem činí na českém trhu bio výrobek „číslo jedna“. Protože pouze takto mají biovýrobky šanci oslovit bežného konzumenta, který do klasických bioobchůdků nezavítá a pouze takto mají šanci nastartovat přeměnu tradičních velkotonážních zemědělských/potravinářských producentů směrem k menším, kvalitnějším a k prostředí i našemu zdraví šetrnějším projektům.

Závěr

Myslím, že celé tato akce plní velice dobře svůj účel a pomáhá zviditelňovat zajímavé výrobky na poli bioprodutků. Na druhé straně je docela tristní velice nízký počet přihlášených výrobků (cca 20) a chybějící kategorie (nápoje, masné výrobky, zelenina, polotovary, cukrovinky atp.). To vše pouze dokazuje zaostalost českého trhu a českých výrobců spolu s vysokou konzervativnost českého spotřebitele. Přesto i v tomhle postkomunistickém prostředí tyhle ojedinělé povedené kousky velice potěší :) Jen houšť!

Reklama

Komentáře

Uprimne receno.. ja bych si zadnou z tech „krabic“ rozhodne nezakoupil, prestoze by byla ovencena ctyrmi cenami. BIOkvalita je v tomto pripade opet pouze o „zrni“… a… vubec :-)

Naproti tomu vejce a Bio kysany napoj, to je jina. Jednak napoj jsem uz mel moznost ochutnat a druhak me moc chutnaji i dalsi konvencni vyrobky z „Valmezu“ – kefiry apod. :-)

teraz sa ozve uplne neodborny hlas, ktory ani nevie co je bio ale potrebuje sa vyjadrit.

ja nechcem bio jahly a bio travu z luky a bio zrna apod.
ja chcem zdrave a kvalitne zakladne potraviny. tomu vyhovuju len tie vajicka.
kde su bio parky, sunka, syr, klobasa, dzus, kuracie maso?

Z bulguru delaji u Araba (takovy fastfoodek ve Spalene ulici) vyborne jidlo – obsahuje to hlavne opecenou zeleninu, opeceny bramburky a cizrnu tusim – vse je to takove sypke a vyborne :)

Petr Vaclavek: Znam, pakrat jsme tam byla u toho Araba. Ale bohuzel to pak zazdi tim, ze to ohreje v mikorvlnce. Ale vari chutne, to jo.
Sim: Proc ne bio jahly a bio zrni ? Tohle bohuzel z nasi stravy nejak vypadlo a vysledek vidime vsichni kolem sebe. Ja chci vsechno bio, proc ne ? Pokud se chce nekdo cpat bio masem denne, tak mu to neberu. Ale zdrave to asi neni. A i z tech jahel se daji vykouzlit chutne veci, ale jen vedet jak na to ! Z pytliku, tomu bych moc neverila.
Cuketka: Uz to tu snad nekdo psal, nebo jsem to videla napsane jinde. V podstate je lepsi, koupit si zakladni suroviny, a udelat si jahelnik a pohankovy dezert sam, je to nesrovnatelne levnejsi. Clovek si to navic upravi podle vlastni chuti. Ale kde brat inspiraci, to je pravda, v klasickych kucharkach tohle neni. Ale dekuji za recenzi, urcite si to nekoupim ! No a bulgur s cervenou cockou, tak ten samy recept je na cervene cocce napsany, takze staci si dokoupit ten bulgur. No a variaci je na to spousta.

Gurmetklub:

i ty jedne skeptiku zatížený předsudky :) když už jsme u toho zrní, tak právě v těchto téměř zapomenutých obilninách (pohanka, bulgur, jáhly) vězí jádro pravé české kuchyně (na rettigovou zapomeňte) a možná i budoucnost českých zemědělců (zatížených nadprodukcí nechtěných majoritních obilnin). pěkný článek o tom byl v TÝDNU z 2. října 2006, bohužel není online.

Sim:

cítím s tebou, také nejvíce prahnu po základních surovinách, ááále:

„kde su o parky, sunka, syr, klobasa, dzus, kuracie maso?“

- parky + sunky + biouherák, bio vepřové a hovězí dodává na český trh bio farma Sasov, všechny výrobky jsou dostupné např. v obou delvitách na Praze 6 i v Albiu

- sýr – tak je tady asi 15 producentů ruzných téměř gurmetských kozích sýrů, kterým běžně produkované globalizované sračky nesahají po kotníky. jedinou výhradou je prozatimní nedostatek sýrů z kravského mléka (nepočítaje ne moc dobrý bio Eidam Mandava), ale na příkladu toho kysaného nápoje lze vidět, že je to pouze otázkou času.

- džus -klasický pomerančový z česka myslím ještě k dispozici není, ale je na trhu spousta růných šťáv a moštů

- kuřecí maso – v obchodní síti je možno zatím koupit pouze dovoz z německa, na první českou vlaštovku (slepici) se stále čeká, ale opět: po uvedení vajíček, to nebude dlouho trvat

jinak souhlasím, základních potravin je zatím málo, ale v podstatě ve všech základních skupinách už jsou dostupné. samozřejmě chce to aby naplno penetrovaly do velkých obchodních řetězců – 1) zvýší dostupnost 2) sníží jejich ceny 3) nastartuje produkci

Petr Vaclavek:

díky za tip ;) no já se velice těším až firma Knuspi uvede na trh instantní&bio falafel a cizrnový hummus, který jsem měl možnost ochutnat a byl fenomenální. to určitě doporučuji sledovat :)

dukon:

bio bůček, bio vepřové kotletky, bio plecko už jsem měl letos opakovaně. nakoupeno v obyč delvitě. co se týče vepřového, tak od té doby co je k dispozici v biokvalitě, tak jsem přestal klasické vepřové téměř kupovat.

Peta:

jestli tady někdo propaguje koncept vaření ze základních surovin, tak je to určitě pan Cuketka! prezentaci těchto výrobků, rozhodně nevytrhávat z celého kontextu, ostatních článků :)

ale jinak máš pravdu, u nových surovin je lepší sehnat si nějaký osvědčený recept od někoho, kdo to umí, než spoléhat na pytlíky. konkrétně ale tahle řada Biolinie kupodivu není vůbec průmyslově zpracovaná – oni jen namíchaj suroviny dohromady a zákazníkovi pěkně naúčtujou peníze za balení, marketing a reklamu :)

Cuketka: No tak to kadopadne. Ale i to je dobre, aspon si to nekdo koupi a treba se nad tim zamysli a pak si rekne, no tak to ja si radsi priste koupim zakladni suroviny a udelam si to po svem. A vsechno chapu, vim, ze pan Cuketka je neco jako Jamie Oliver…Ale dikes i za ty recenze, je to vsechno moc pekne a poucne ! Aspon vim, ze si to asi nekoupim. Obcas take bloumam po prodejne se zdravou vyzivou a mozna bych si to take zakoupila. Takhle pujdu asi jinou cestou. Ale cela doba je zrychlena, kdybych napr. nekam jela na chalupu, tak bych si take mozna koupila takovy polotovar na jedno pouziti, nez kupovat vse po 1 kg. Je dobre, ze je aspon moznost vyberu. Ale zato opravdu kvalitnich zakladnich surovin v normalni samojde, tak to aby clovek pohledal. Ja mam moc rada recenze, jak treba byly v Apetitu, napr. otestovat vsechny slehacky. Ale tam si moc nejsem jista objektivnosti, nevim.

Ja myslim, ze tady bychom meli rozlisovat dve pojeti zdrave vyzivy, ktere se prekryvaji jen castecne:
- Cast lidi (prodejcu i nakupujicich) chape zdravou vyzivu jako urcitou formu diety, tj. napriklad nejist k obedu bucek ale sekanou ze zrni, misto vlasaku salat polity olivovym olejem atd. s vyloucenim nebo omezenim nejakych potravin, vetsinou zivocisneho puvodu podle prislusneho dietickeho, nabozenskeho nebo filozofickeho smeru. Cili tito lide preferuji biopotraviny hlavne proto, „ze je to zdrave“ a „ze je to tak spravne a tak to ma byt“ (to proboha neni nic proti jogínum, ale ja k nim nepatrim). Tihle lide vetsinou nemaji takovy problem – jde o potraviny vetsinou trvanlive a vice-mene dostupne i v beznych nakupnich sitich, i kdyz i tady je co dohanet.
- Jini lide preferuji bezne potraviny pestovane a zpracovane ne prumyslovym zpusobem, ale „tradicne a setrne k prirode“, bez hnojiv a pesticidu predevsim kvuli vyssi kvalite produktu (protoze moje vlastni rajcata a brambory jsou o 1000% lepsi nez spanelske a holandske ze supermarketu, vajicka od tety z venkova jsou lepsi nez ty z klecoveho chovu). Bohuzel pro spoustu mestaku bez zahrady a pribuznych na venkove je jedinym zdrojem potravin blizky obchod, super- nebo hypermarket, ktery z principu prodava na objem, tj. predevsim ty prumyslove pestovane a pripravene produkty a drazsimi Bio-produkty se zabyva az kdyz je to obratove zajimave. Cili se jedna o bezne potraviny ve vyssi kvalitativni tride a vetsinou i drazsi, ktere kdyz budeme vyzadovat a kupovat, snad se je nauci prodejci i bezne nabizet.

Díky, moc pěkně napsáno a shrnuto :)

Když se podívám na český trh, tak jasně převládá první pojetí. V dlouhodobém horizontu (i ve světě) však toto nakonec převálcuje pojetí druhé.

Ono když se člověk podívá pořádně na definici biopotravin ze zákona, tak je to opravdu jen o tom za jakých podmínek se to vypěstovalo. Jaký charakter potravin se produkuje a co se s nimi potom dělá, to už je jen na libovůli producentů/spotřebitelů.

Mně přijde docela škoda, že někteří výrobci vnucují svým zákazníkům rovnou i určitý životní styl a pojetí stravování. To se jim podle mého, z dlouhodobějšího hlediska spíše nevyplatí.

cuketko, ktere „dve“ delvity z tech vsech na praze 6 presne myslis? ;-)

ha! drunka zije, hurraay ;)

myslim tu na cervenym vrchu a tu dolni na jugoparty (tu na petrinach uz mam moc dokopce :), ale ma to ale. napr., na cervenym vrchu se mi podari lapit bio-vepro tak v jednom ze tri pokusu. ale podari. jinak bio hovezi je k dispozici skoro furt. stejne tak jako vepro ve je na tom jehneci, no mozna se vyskytuje jeste o kousek vzacneji.

ja jen, cuketko, ze jsi napsal v obou delvcitach na praze 6 a na praze 6 jich je sest nebo sedum! jen v okoli tveho bydliste jsou hnedle tri ;-) tak to jen tak pro poradek! jo a ziju, i kdyz jen tak tak ;-)

Tady to teda „jede“:)) Proti jahlum nemam zloha nic.. jen uz jsem malinko alegicky na kombinaci slov BIO a ZRNI.. tot vse:)

Tak děkuji za recenci. Zrovna minulý týden jsem na všechny produkty od Bioline koukala a přemýšlela jsem, že je zkusím. Takže už vím co ne.. po pravdě, ten obal mě už málem zlákal :-)
Mojí zatím jedinou oblíbenou bio potravinou je kuskus. Dá se udělat na mnoho způsobů a je opravdu dobrý.

ahoj Terezko, tak jestli máš (…promiň za tykačku, ale jsem přeci jen oživlá zelenina a né člověk) ráda kuskus, tak ta směs bulguru s čočkou a vůbec i bulgur samotný se kuskusu moc podobá, jak výrobou, tak zpracováním a chutí :)

hmm dobrá.. to ráda vyzkouším :-).. jsem pro každou novou věc.. i když teda někdy lezu ostatním na nervy..něchtěj experimenty.. radši by svíčkou :-)

Terezka: co je na kuskusu bio? Je to testovina jako kazda jina. Bulgur je upravena psenice, je tedy o neco blize ryzi. Cocka je taky docela fajn. Skvelym zdrojem na tento trosku exotictejsi druh potravin je arabske zelinarstvi na evropske, na krizovatce se studentskou.

já neříkám, že je to nějaká super bio potravina. ale to máš asi jako vejce..taky nejsou všechny bio, ale dělají se i v bio variantě. to samé jako kuskus- nějaký je bio a nějaký ne. To je podle toho jak se potravina pěstujě a zpracovává. Potom může získat označení bio. Nezáleží to na tom jestli je zdravá a tak.

VARIT BIO JE OPRAVDU ZDRAVE =
nez sezenete vse potrebne, urazite nejmene sto jarnich kilometru!!! BIO = sportem ku zdravi.

Zdravim vsechny a preju obchody plne jen kvalitnich potravin.

Jsem matka dvou malych deti, kterym se snazim varit zdrave. Od extremu varit jen z bio potravin jsem kvuli jejich nedostupnosti mimo Prahu uz upustila.

Uprimne, potesilo by me i to, kdyby se do daly zcela bezne koupit vsechny potraviny
alespon bez konzervacnich nesmyslu, bez GLUTAMANU (svinstvo!), „vonavek“…
Proste jidlo, ne chemie.

Nechci jist pohanku ci jahly jen proto, ze se nahodou da koupit v bio kvalite. To si muzu na zahrade natrhat pampelisky na salat. Chci si koupit nehomogenizovane mleko…

…zatim je to porad jeste beh o zdravi.
Hanka

Hanka:

Tohle je bohužel výsledek našeho běžného českého prostředí. Prostě český spotřebitel je mimořádně konzervativní a drží se levných nekvalitních potravin zuby nehty.

Průměrná loňská útrata za BIO výrobky na hlavu je tuším cca 35,- Kč. Tak z toho si můžete snadno vyvodit, jak se prodejcům rentuje uvádění BIO výrobků natrh.

S těmi rozumně zpracovanými výrobky, které ani nemusí být v přísné BIO kvalitě máte pravdu. Někdy by jen stačilo slevit z trvanlivosti výrobku nebo jeho přechemizované chuti/barvy a hned by to šlo poznat.

On sice průměrný spotřebitel nadává jak ty párky už v podstatě ani nejsou párky, ale když v pultu uvidí skutečný párek, který je taky bohužel o 50% dražší, tak ho tam nechá bez mrknutí oka ležet :)

Jediné co můžete dělat je kupovat striktně základní potraviny, které prošly minimem průmyslového zpracování. Takhle se ty dopady dají minimalizovat. Akorát za to zaplatíte svým časem, na který je příprava jídla ze základních potravin strašně náročná….

No máte pravdu, BIO = sportem ku zdraví :)

Pro pana Cuketku: Cuketko, kdyz chces mit jahelnik, ktery bude drzet a nebude hnusny, musis jahly (at uz z „pytlikoveho“ jahelniku nebo samostatne zakoupene) totalne rozvarit na takovou uplnou blemcanici. Nesmi tam byt po dovareni moc vody, musi to mit konzistenci pudingu. Pak se Ti to v troube perfektne zapece a drzi to pohromade i bez vajec. S vejci to pak musi byt uplna parada. A je desne fajn do toho nahazet nejenom rozinky a seminka, ale proste vsechno mozne cerstve anebo jeste lepe susene ovoce. Pak to dostane takovy ten spravny sladky smak. Odpurci cukru mohou krome medu jeste dosladit instantnim ryzovym mlekem – je to sladke skorem jako cukr, jen si nektery mysli, ze je to zdravejsi :-)). Kdyz to vse udelas takhle, tak je jahelnik mnamka, kterou skvele dela moje mamka :-)).

Sidi:

Děkuji tuze moc ,) Tohle zní o moc lépe než návod na obalu! Už jsem si koupil samostatné jáhly a uvařil jsem si z nich kaslickou kaši a začíná se mi ta suroviny pomalu líbit. Plánuju z nich spíše než něco velkého udělat takové malé ďolíčky vyplněné nečím sladkýma ty zapéct v troubě, uvidíme co se z toho vyklube…

Mrzí mě, že pan Cuketka udělal s prvním pokusem o upečení jahelníku tak smutnou zkušenost, protože já a moje rodina jsme se na něm za krátkou dobu jeho prodeje stali závislí :-) a pečeme si ho když ne každý týden, tak jednou za 14 dní jistě. Milujeme verzi nastudeno doporučovanou na obale, tj po upečení a vychlazení doplnit kysanou smetanou a javorovým sirupem – prostě božské :-)) Pravda, peču to taky déle než 20 min, protože píšou „pečte cca 20 min dozlatova“ – tož vyčkávám zezlátnutí. Trochu drobivé to je, ale my to jíme lžičkou z misky, tak s tím nemáme žádný problém. Už si kupujeme i jednotlivé suroviny a slunečnicových a dýňových semínek si přidáváme, mňam! Jinak dva žloutky a dva šlehané bílky se nám jako pojivo osvědčují (uvedeno v receptu). Vyzkoušeli jsme i recept na tvarohový krém – návštěvě chutnal, ale my se vrátili ke klasickému jahelníku, ten je lehčí a ne tak sytý. – Kdo neochutnal, podle mého názoru o hodně přišel. Díky svým vlastním zkušenostem doporučuji: vyzkoušejte, ochutnejte! Pane Cuketko, zkuste to taky ještě jednou! A nezapomeňte: vychladit, a kysanou smetanu a javorový sirup, třeba od PROBIA nebo od COUNTRY LIFU! Dobrou chuť!

Děkuji za další milé povzbuzení :) S takovou podporou to budu muset ještě jednou vyzkoušet. Je totiž dost dobře možné, že jsem to prostě jen blbě upekl ,)

Pane Cuketko,
máte-li dostatek odvahy, odkryjte svou identitu a zavolejte na tel: 583 301 964. Dovoláte se na oddělení marketingu spol PRO-BIO s.r.o., výrobce těchto polotovarů zn. BIOLINIE a třeba Vás přesvědčí o opaku:) Výrobky jsme připravili tak, aby chutnaly a fungovaly. Neradi slyšíme (jako ostatně každý) negativní reakce a pokud to můžeme napravit, rádi to uděláme.

PRO-BIO

PRO-BIO:

Kdybych dnes neměl dobrou náladu, tak jste mne tímhle podivným slovníkem o skryté identitě urazili.

Všichni, kdo mne kontaktovali, vědí, že se za nic neskrývám a jednám na rovinu. Kontaktní informace jsou uvedeny v rubrice KONTAKT (nabídka s odkazy hned v hlavičce) a všechny podivné vzkazy tohoto typu patří tam.

Jsem moc rád, že si článek našel svou husu k potrefení. Pokud k správnému použití všech vašich produktů potřebuje běžný spotřebitel (= i pan Cuketka) vaše marketingové oddělení, pak asi něco není v pořádku. Možná by bylo fajn přidat to číslo rovnou na přední část obalu výrazným fontem…

Chápu Vaše rozčilení, když pracně připravené jídlo musíte vyhodit do koše. Nebude problém někde jinde? Všichni ostatní si tyto receptury chválí. Dokonce jsou doporučeny v listopadovém Apetitu.
Každopádně nabízíme vstřícný krok ne podivný vzkaz, to jste zajisté pochopil. Stačí, když budete kontaktovat přímo nás. Telefon či email na obalu samozřejmě naleznete.

PRO-BIO

ad PRO-BIO:

budu s nimi v debatě pokračovat osobně, tyhle komentáře od nich jsou čím dál komičtější….

Musím se přidat ke chvále – zkusila jsem všechny možnosti od obou moučníků (koláč, kaše, krém) a bylo to moc dobré. Ale nejvíc jsme si oblíbili variantu krém. Osvěžující, lehké, mňam, mňam. Kdo nevyzkoušel o hodně přišel :-)

No z Pro Bia jsou fakt komicky, proste ja verim, ze ne kazdemu se to napoprve povede. Ja jsem ale o vikendu delala jahelny dezert, je to sice pracnejsi, ale stalo to za to. Je to teda nepecene, staci to varit a po ztuhnuti to ma konzistenci jako pudink. Na 2 dny namocime v jablecnem mostu kvalitni nesirene rozinky. Dame si do kastrolu dusit nakrajene hrusky a jablicka, do toho pridame ty rozinky v mostu, a pak pridame uvarene jahly, ktere pokud jsou vychladle, tak pridame vodu a rozdubame na mensi kousky. Vse takto varime cca 1,5 hodiny, sem tam michame a pred dokoncenim pridame oriskove nebo arasidove maslo, nebo take ryzovy slad ci sladenku-psenicny sirup. A asi lzicku oleje, na tu jsem ale zapomnela a nevadilo to. Da se to jist hned teple jako kase, ale me prekvapilo, jak to pekne ztuhlo, kdybych mela pekne formicky, tak to do nich naleju a mam pekny tvary jako babovicky. Ja osobne take dam prednost vyrobit si neco z jahel sama, nez si koupit krabici. I kdyz Pro Bio maji celkem slusny vyber zakladnich surovin, ty si kupuji a jsem spokojena, tak takovyhle krabice me neoslovuji, je to spis pro zacatecniky, co si doma chteji udelat trochu zdravejsi zakusek, nez jsou ovocne kolace a buchty, jelikoz, jak znamo, spojeni obilovin (mouka) a ovoce je pro cloveka nevhodne.

Květina:

děkuji za reakci!

Peta:

:))

tenhle poctivý recept se mi moc líbí. já si teď dělal opakovaně jáhlovou kaši (s máslem a cukrem/medem) a začínám tomu propadat. myslím, že se k tomu jahelníku z domácí výroby časem sám dopracuji. alespoň teď už vím, kam se vrátit pro recept :) díky Peťoooou!

ad mouka vs. ovoce – u mne je to bohužel tato kombinace, kterou mám nerozlučně spjatou s jakýmkolv dobrým pekařským/cukrářským zážitkem. k tomu ještě nejlépe kostka pořádného másla a vajíčka! ,)

Se zpoždením, přesto bych rád přispěl k tématu pečení z jáhel, protože jsem nad tím strávil hafol času, než se mi podařilo dosáhnout přijatelných výsledků. Pečení čehokoliv z jáhel není zrovna velká zábava a hlavně člověk nesmí od výsledku očekávat něco, jako je klasická bábovka.
Nejprve se jáhly uvaří, to je celkem hned (cca. 10min), pak se ale musí „vysušit“, čímž se stráví dalších cca. 20 min, na mírném plameni. Musí z toho vzniknout dosti lepivá kaše (jak psala Sidi-“blemcanice“), která se špatně míchá a pokaždé přichytí na dno hrnce. Pak to přendám do jiné nádoby a do toho stejně ještě přidávám (celozrnnou) mouku (asi tak 1/3 množství jáhel) a strouhaný kokos. Závěrem, samozřejmě, podle chuti či dostupnosti přidám něco z následujícího: slad / med / javor. sirup / vanilkový dezert od Provamelu (omlouvám se, nejsem fanoušek cukru). Naprosto bezkonkurenční je to s čerstvými malinami nebo borůvkami. Ale to bude asi teď v listopadu problém…
I když to po upečení, vychladnutí a vychlazení docela drží tvar, zdá se mi lepší dělat to jako buchtu na plech, než do formy na bábovku (- hůře se to „propeče“).

Grashent:

díky, že jste si našel čas pro podrobný popis přípravy. to co říkáte, zní kloudně a já s vámi 100% souhlasím. nápad s pečením na plechu – vynikající!!!

a to, že nemáte rád cukr, za to se tady přece nemusíte omlouvat! :))) díky!!!

Nevím, jestli změnili recepturu nebo jsem zkrátka šikovnej, ale jáhelník byl naprosto výborný

Co vy na to?

nepovinný, ale díky němu máte obrázek (jak?)