American bacon

Z archivu

Osud toho článku byl dlouhou dobu na vlásku. Neustále totiž hrozil akutní nedostatek materiálu, který jsem si doslova užíral před očima…

Slaninologie

Na začátku bylo sedmdesát dva plátků slaniny z USA (díky Jacku, pozdravuj maminku ;), pak už jen postupné ujídání rovnou z ledničky. Pěkně plátek za plátkem. Pochopitelně – každý byl ten poslední! Jen silou vůle jsem se přinutil k použití téhle „exotiky“ v receptu, zbytek jsem sežral pod vlivem 1. signální… ;)

K takovému matroši se totiž člověk (natož oživlá cuketa) nedostane každý den. O tom že způsobů zpracování vepřového bůčku na slaninu existuje nepočítaně, už asi určitě víte. My Češi vídáváme v pultech obchodů hlavně tzv. „anglickou slaninu“, dalších variací je ale nespočet.

Používají se různé části vepřového (tučný bůček nebo libová pečínka), které se krájí na tenké plátky a dále zpracovávají. Maso se může a nemusí nakládat do marinády či láku. Variabilní je i stupeň vyuzení (žádný, za tepla, za studena) a tepelné úpravy (syrová, hotová). Kombinací je neúrekom! ;)

Hormel Black Label bacon

Slanina, kterou jsem měl tu možnost ochutnat, je od amerického výrobce Hormelprémiové řady Black Label. Pěkně proužkující bůček z vepříků výběrové kvality se marinuje v kořeněné směsi a pak se vyudí. Podle ochucení a stupně tepelné úpravy rozlišují deset typů.

Já si pošmakoval na slanině s označením „microwave-ready“ určené pro mikrovlnku. Slanina je už tepelně opracovaná, stačí ji jen krátce přihřát těsně před použitím. Mělo to i promyšlené balení – jednotlivé plátky byly rozděleny do vrstev voskového papíru po šesti.

Samotná slaninka byla tak akorát do křupava, s občasným šrafováním od mřížky grilu. Tuk byl už mírně škvarkoidní a při tepelném opracování už určitě pustil velkou část mastnoty. Pro specifickou chuť udělala hodně i marináda – mírně pikantní a trošku dosladka. Pro nás milovníky karamelek ideální pár.

Řeknete si, taková blbost, přesto mi ale udělala šílenou radost. Už vím proč jsou někteří Amíci, tak děsně oplácaní a proč je tak těžké udělat v Česku dobrý sendvič. Nemáme prostě tu jejich bacon! Krajně nezdravou, tučnou, průmyslově obráběnou, ale sakra návykovou… :)

Znáte? Doma máte? Pojídáte? Taky by mě zajímalo, kde sháníte, páč já tady očuchuju už jen prázdný pytlik…

Reklama

Komentáře

Myslím, že dostat tady americké potraviny (kromě burákového másla) nebude jen problém ČR. Onehdá jsem poslouchala stesky jednoho Američana na toto téma ve Švédsku. Nejvíc prý ze své domoviny postrádá právě jídlo s pravou americkou snídaní se slaninou a taky lívanci. Tak to vidíte.

ja jsem si vybudovala zavislost na americkje slanince od robertsona. sice to neni asi ta, o ktere mluvis, ale je moc mnam. jen tak na grilu, pod vajicka nebo se smetanovou omackou s testovinami.

s pravou anglickou zkusenosti nemam, ale opravdova „bacon“ se da potkat v supermarketech. Smazim si ji sam, standardni cesky slizky lisovany hnus zvany „anglicka“ mi nesmi do domu.

Nevím, co je „pravá anglická bacon“ – v UK je k mání široká škála: Smoked x unsmoked, Free range pigs x průmyslový chov, Dry Cured x slanina plná napumpované vody, with rind x rindless, a jistě i další kategorie.
Kvalita opravdu kolísá, když jste blbě (ale holt lacině!) nakoupili, plát přes půl pánve se vám před očima scvrkne na přesolenou poštovní známku koupající se v bělavé lázni injektované vody a nitrátů.

Tak ono je to vždy o kvalitě, které v naprosté většině odpovídá i cena. Já mám českou lisovanou anglickou docela rád, chce to vytipovat si kvalitní značku – takovou, u které nemá člověk pocit, že jí plastelínové plátky (červená a bílá plastelína). Musím říct, že obvyklé domácí „uzené“ mi moc nechutná – je obvykle až přehnaně kouřové.

Jestli mate chut na americkou slaninu, dejte si pozor aby nebyla z Kanady od firmy Maple Leaf.
Maple Leaf, multimil. podnik, prevazne produkujici masne vyrobky, odvolal z trhu 220 vyrobku v souvislosti s vyskytem listeriozy (Listeria monocytogenes). Dnesni vecerni zpravy (082608) uvadeji 15 umrti v Ontariu a v Britske Kolumbii, 6 primo souvisejicich s vyskytem lysteriozy u 9 se pricina jeste vysetruje.
M.L. provadi sanitaci vyrobnich linek za 20 mil. kan. dolaru (19 mil US).
Slabi jedinci si prestavaji davat sendvice, silni jedinci zustavaji u slaninky.

Naprosto epesní sušená slanina se vyskytovala u Sklenáře (z chovu bioprasat)

slanina, mnam, to je asi to jediny co z prasatka muzu :)

hmmm, bacon! To můžu; bohužel u nás narazím víceméně jen na „anglickou slaninu“, ale výbornou a domácí, od našeho kamaráda myslivce a řezníka v jednom.
Bacon kupuji v Německu(já vím, zase tu s tím prudím, ale mám to za rohem).
Nejchutnější jsem si ale užila v Singapore, ale to mám teď trochu z ruky :-(

a ty govada si to tam nacpou do svejch sladkejch zemli… problem s americkym pecivem mi chute na sendvice nejednou zahnal. chce to vytrvalost ve shaneni… (btw., vsadim se, ze ta mrizka z grilu je tam udelana razitkem:)

Mňamy.
Náš řezník mívá fakt dobrou „anglickou“ slaninu, kupujeme občas kousek – v celku.
Nadšená jsem byla ze slaniny v Anglii, kápla jsem pokaždé na fakt dobrou, občas si ji nechám dovézt, když švagr jede do Čech autem.Má v něm malou ledničku.
Tady u Robertsona nebo je dobrá v Lidlu balená -psala jsem o ní na foru.
A minulý týden jsem koupila šrůček sušené krkovice v řeznictví u Kauflandu v Michli. Na chuť slanější, když se tepelně upraví – je vynikajicí!!! Dělala jsem naše oblíbené jídlo – zelné flíčky a místo špeku dala tuhle krkovici. Mňáááám!!!:-)))

Americká slanina je opravdu unikátní. Občas mi docela chybí, i když to její chybění oceňuje moje tělo :-)

Hlasím se jako další závislý na slanině od Robertsona, je třeba šířit jeho věhlas :-)

jo slanina od Robertsona je dobra, anglicka aj americka.
btw. Cuketko, mam Ti doniest par kil z USA?

Jednou jsem koupil dobrou slaninu v Fruit de France, byla polosyrová, spíš taková napůl sušená. Ta byla jedna z nej co jsem tady v CZ sehnal…
Jinak u těch ostatních si nejsem jistý původem, je v nich tolik vody, že nejde ani pořádně opéct, člověk musí podrobně zkoumat přes obal co vůbec kupuje…

Slaninu zjem akukolvek v podstate a rada, ale ta americka sa mi rychlo zunuje..nasa slaninka je predsa len slaninka ako sa slusi a patri.
S maskom a udenymi vyrobkami to zasa nie je take jednoduche -skuste si vyhladat/zaujimat sa ake su parametre u nas a ake v EU a ake v amerike–to by ste sa divili. To okrem toho ake su natlaky na nas aby sme nase upravili a podla nich..az potom to bude s prepacenim svinstvo asi podobneho razu ako opisal pan Jednorozec vid.prispevok 4..
..ale tip na udenarske vyrobky dam..podla mna (a nielen podla mna ) su u nas bezkonkurecne..... ;))
http://www.druget.sk/…ty-popis.php?…

Taka perlicka…to ked naprazite krasnu domacu slaninku a hoci aj oravsku na bryndzove halusky americanovi, alebo mu pripravite na ranajky nase typicke jaja na slanine (nasej!udenej! a do toho dake huby ) tak nevie o com je rec ..proste nevie co je pred nim ale papa ostosest…;-))..

Na sušený špek chodím pravidelně kousek od práce do masny a pokaždé je výborný. Kupovaný v igelitu v supermarketu, dokážu spolehlivě odhadnout jakou chuť starého hadru bude mít ;-)
Cuketka určitě koukal i na Youtube, kde je o prům. výrobě slaniny docela fajn video (snad mě za link nepotrestá..)
wewewe.youtube.com/watch?v=e0DbcUUO-hI

17, Kubo, chtěl jsem se podívat, ale: „The URL contained a malformed video ID“ (a nemyslí tím to wewewe).

16, barborka: Mám už takový zvyk kliknout si, kde je na stránkách nabízena, na anglickou verzi. Mnohdy nechápu, proč seriózní firmy nepoužijí rodného mluvčího na učesání a vyžehlení angličtiny. Asi aby, krátkozrace, ušetřili pár šestáků? Výsledný dojem je smutně amatérský.
Bohužel tato firma k těmto výlupkům patří. Mají plná ústa Evropy a přitom používají americký spelling (neighboring). Prkenná stavba vět někdy sotva dává smysl, viz na ukázku jejich věta poslední:

„Because of the fact that the founders of Humenné came from Europe, MECOM wants to enter into Europe just with this trade-mark and establish there so good name, that has this European family in our country.“
:-((

Americka slanina? Hm, to je jako v Cechach treba ostravska klobasa, he, he. Kazdej vyrobce ji dela tak trochu (nekdy i vyrazne) jinak. Americka slanina je nekdy peknej hnus, jindy moc dobra.

Jednorozec, no ano..;-)) uznavam hehe.:)).. som tiez z vychodu, len kusok ponize z valala okruhleho jak talar :))…ale ver mi, ich vyrobky su priam nezabudnutelne…odporucam Scipak..;)))..prijemny podvecer..:))

Dv:

jediné co hrozí je Robertson a Culinaria. obojí se střídavými úspěchy ;) kdo má tu smůlu a chytli se na nějaké us product, musí se s tím holt nějak poprat :)))

drunka:

zdravime tehuli nebo už mamuli? :))) robertson ano, taky jsem zkušal, pokdu se nymýlím dělají libové plátky z kotletek s malou vrstvou tuku, syrové, k tepelné úpravě?

pixy:

dá! ale výjimečně :) tuhle jsem měl pěknou proužkovanou, lehce očmouzenou, syrovou k tepelné úpravě. přišla mi ale děsně slaná a nechutnala… záleží kus od kusu . tohle bylo tuščím made in tescoland :)

1R:

tou „pravou anglickou“ asi všichni tady u nás myslí cokoliv jiného než zdejší „anglickou“… zažil jste? v 90% případech je to lisovaný děs a hrůza! závidím vám ten výběr u vás…

kanibal:

to já zase naše domácí uzené (udíme v tatínkově patentovaném uďáku na chatě) vynáším do nebes :) udíme na rychlo a za tepla 7–8h. má to skoro charakter pečínky! :) však taky užíráme ještě za tepla… to se nedá popsat… masakr! :)

D man:

dobrá prasečina :) maple leaf tohle nejni. je to hormel. prý oblíbená značka a používají lokalní kvalitní maso.

na listerii jsou ale stejně nejlepší české pochoutkové saláty :) ta letošní a loňská incidence je snad rekordní!!

David:

nechytám se, máte něco víc? blíže? link? :) dík

Bali:

hihi jo. na slaninu mám taky vzpomínky z karibského povalování. člověk na tu hromadu slané mastnoty kouká, venku je +30 a říká si: ty jo neblázni! … no a pak si naloží pěknou kupičku na snídani a odejde zemřít k hotelovému bazenku :)

homi:

taky jsem na ni myslel., pdlle mě ji tam nrmálka nastříkali jako gaffiti :) uzenářské graffiti :))

Pivli:

šrůček sušené krkovice v řeznictví u Kauflandu v Michl

auvajs & mňam :)

Sim:

neblááázni :) stačilo mi chvíli mít tuhletu plaketu v ledničce. delší soužití by mohlo skončit všelijak :) jakou mš oblíenou značku nebo styl slaniny z US? to by mě moc zajímalo!:)

dlouhan:

vodou nacucnuté s příměskou gelatiny nebo čeho aby to drželo tvar… v tom by si mohly leckeré uzenářské výrobky (nejen čr) potřást sulcem ;)

barborka:

ty jo díky za mlsný tip! :) máš pravdu slovenské výrobky jsou masakrm,a le taky jen místy! naposledy jsem chutnal domácí pomalu uzenou… skoro čistý špek…naprosto božská záležitost. k provonění jídla stačilo ejn pár kostiček! ;)

Kuba:

plíz repostni, video nejde a taky nemám na mysli wewewe jako 1R :)

Paja:

čtěte pořádně! :) vysvětlení je v článku i v odkazech ven. jen hormeláci dělají asi 15 variant z různých druhů masa, různé styly tepelné úpravy, různý stupeň koření i zauzení. ale to už opakuju to, co jsem psal v článku :)

porad 2 v 1… :-) dneska jsem to ale nevydrzela a naklusala k robertsonovi… slaninku mam doma a klobasky tez. to dite je „vyzrane“ jeste pred porodem. co si bude vymyslet az dokojim, to radsi nedomyslim… ano, k tepelne uprave to tam maji a ja vim, ze nejlepe chutna grilovana na kameni s krenovou omackou z ikea, stupen propecenosti necht kazdy zvoli dle libosti… no nic, jdu mrknout do lednicky, co se tam nachazi k prime konzumaci :-)

24. Nojo, je znamenitá, doporučuji. Ještě v lednici kus je. mají i krájenou – na případné okoštování. Ale nekoštovala jsem, Šla jsem do toho na blind a nelituju! :-)))

Pokud jde o slaninu, nejradši mám sušenou. A úplně nejvíc pancetu od mého kamaráda Iveho – řezníka a vinaře ze Šibeniku. Dělá i moc dobrý pršut, ale ta panceta u mě vede. Adresu na požádání sdělím, kdybyste tam někdo jel. ;-)
No a v nouzi nejvyšší, lépe řečeno – když dojdou dalmatské zásoby – je dost dobrá vídeňská slanina (případně vídeňská krkovice – to místo toho pršutu) z řeznictví na Květinářské.

Pancettu mají doboru v uzenářství na Tyláku – viz forum.
Prodává se pod názvem dalmatská pancetta a stojí ke 20 Kč za 100g.

U Iveho stojí 100g 25 Kn – ale cena není vzhledem ke kvalitě přehnaná, naopak. Jinak – 1) na Tylák mám daleko, jsem z Brna, 2) v Chorvatsku mají pancetu – vyslovuje se to stejně, jako se to čte. ;-)
Jo a pěkný večer přeju, před chvílí jsem z matičky dorazila.

Pekne jste to tady s tou slaninou rozpumpoval, ze? No jo, zamavejte nam pred nosem spekem a je vyhrano ;)
Jak zminil Dman, my se tady v Kanade ted uzenin bojime, ale vzpomnela jsem si na sve prvni setkani s mistni bacon – v ramci jednoho divokeho vecirku jsem se chtela „pojistit“ vymastenym zaludkem a ukrojila jsem si ke chlebu kus slaniny. A vzapeti jsem malem zvracela i bez otravy alkoholem, protoze jsem zjistila, ze tady se slanina prodava syrova… Drzte se te vasi Black Label, fully cooked :)

27: To zní zajímavě, když jsem v Brně, tak se občas pro šrůtku Vídeňské slaniny stavuju na Pionýrské, tu krkovici tam mají taky, možná to bude to samé.

Já se zase koukám na úvodní fotku s doporučeným datem spotřeby. Zrovna včera tu na TV byl intervýjev (interview) s námezdním dělníkem, ilegálem. Pracoval v Londýně ve skladu, kam přiváželi potraviny s prošlou lhůtou. Tam to datum odstranili, nebo potravinu přebalili – a nastříkli na to datum čerstvější.

Když se ho ptali, kde ten sklad je, tak že prý neví. Každé ráno ho tam prý někdo zavezl autem a dostal zaplaceno na ruku.

Kytka: Na Pionýrské? Kde tam je řeznictví? Nemyslíte Lidickou?

34: Je to možné, jak se jmenuje ta ulice přesně nevím, je to ze zastávky Pionýrská nahoru kolmo na trasu tramvaje a první nebo druhou ulicí doprava a tam kousek se jde doleva do tržnice, která je uvnitř baráku.

36: Mám dojem, že je to o ulici níž, zřejmě v té Bayerově. Hledá se to snadno, je to tak druhej barák od tý hlavní.

Máte pravdu, asi to bude ta Bayerova, já si ty dvě ulice pořád pletu. MMCH. na rohu naproti je senzační hospoda U Prokopů, znáte ji? Vřele doporučuju, mají nejlepší Černou Horu v celém štatlu a dobře vaří.

38. Neznám, objevuju se v Brně jen občas a málokdy tam chodím do restaurace, ale děkuju za tip, Černou horu mám rád.

Pokud Vám to vyjde, určitě se tam stavte, stojí to za to. Kromě dobrého piva (nejlepší je „moravské sklepní nefiltrované“) tam mají ještě jednu „vychytávku“ – pod stropem přidělaný starý dřevěný skif a vesla (onehdy jsme je počítali, je jich 65) – majitelé jsou bývalí veslaři.

teda já z vás mám hlad a do oběda ještě půl hodiny!
já snad taky budu muset vyrazit k robertsonovi, jak jste mě naladili, to zas bude útrata – takový nebezpečný článek s ještě nebezpečnějšími komentáři :-)

Asi odejdu z práce dřív a stavím se u Robertsona :-)

Dyk jo, dyk ctu poradne. Hormel nedela jedinej americkou slaninu :O)) V odkazech toho teda moc neni…

v obchodě se vždycky zklamu, v konkurenci s vyuzeným bučkem (který navíc vydrží slušně dlouho v mražáku) od mého otce běžná produkce neobstojí…

41, 42: taky jsem tam musel zajet. cestou jsem to vzal přes Hana trading v Michli pro Soby, takže až tak nebezpečnej tenhle web je…

barborka, cuketka – teď jsem se vrátil z dovolené na slovensku amusím říct, že taková oravská slanina nemá absolutně chybu, byť je to trochu jiné než pancetta z Aromi

Pane Cuketko, Vase gastronomicke prispevky hltam, ale timto jsem se skoro zadavil ;-). Nejsem oplacany (75 kg snad pri 181 cm neni moc :-)), ale ano, bacon je bacon. Americka snad neni dana tou marinadou, ale spise krajenim, ne ? Anglicka (ne „anglicka“) je dana porcovanim prasatka, mala vrstva tuku plus slanina plus pak i kus kotletky, hodit to do krupava na gril nebo osmazit, jeeeje … Prava americko-anglicka je slanejsi, to mate pravdu. Ale i jine veci jsou srovnatelne – kupte treba v dejvickem reznictvi (to neni placena reklama :-) platek mene prorostleho bucku (daji Vam vybrat, jsou tam fakt hodni), hodte jej na gril a upecte do krupava, do „tesnespalena“. Joj, to je lahoda.
A moje kamaradka z Ukrajiny me obohatila jeste tim, ze takovato slanina se na Ukrajine jeste maci do horke cokolady … Pri prvni zmince se mi zvedl zaludek, ale pak to clovek zkusi a … No uvidite :-).
A kdyz jsme u tech „sprostych“ jidel, urcite vite, jaky je rozdil mezi gulasem na sadle a gulasem na „nesadle“ … ;-)

Americka slanina je neco, cim jsem tady v USA snad nejvic zklamany (a ze zkousim hledat) a se slzou v oku vzpominam na Irsko, to byla slaninka :)

Opět jsem navštívila uzenářství v areálu Kauflandu v Michli. Nepatří to pod Kaufland je to firma prima. na tašce do které mi prodavačka zabalila nákup díve, než jsem stihla houknout, že tašku mám(nesnáším igelitky) je psáno, že je najdeme v Karlových varech, Chebu, Sokolově, Ostrově, Horním Slavkově, OD Kaufland v Praze, Plzni, Znojmě, Hodoníně, Třebíči, Jihlavě, Přerově, Olomouci, Kroměříži a Blansku. proč to ale píšu? Opět jsem zakoupila šrůteček krkovice a k tomu ještě chalupářskou slaninu. A to je tedy něco!!! Po šíleně dlouhé době jsem dostala chuť na čerstvý chléb se špekem. Vzpomínka na dětství a venkovskou stravu u babičky. Doporučuji!

Miluju slaninu, ale takovou tu pekne vyuzenou, mnamy mnam. Zatim nejlepsi slaninu, co jsem kdy jedla jsem koupila v Makru, jmenuje se Farmarska slanina…koupim kilecko, za vecer je pryč a pak mesic jezdim kolem Makra oklikou. Je to závislost!

Jo, farmářskou slaninu mají u řezníka na Milady Horákové.Nad vinotékou, až dole u Strossmayeráku. mají vůbec dobré uzeniny. Je to podobný výrobek jako ta chalupářská slanina. :-)

..no musím jen říct že při pohledu na plátky krásně vyrovnané vedle sebe se mi zbíhají sliny…jeden bych zkousl ihned…a ten druhý pak s kouskem pečiva (aby to nebylo blbý)…holt zatím si musíme vystačit s evropskými prudukty, což je škoda. Když to porovnám s omáčkou BBQ…tak u nás je hodně málo srovnatelných produktů s tímto názvem a osobně jedinou co jsem ochoten polknout je od Uncele Bens. Oproti tomu mi kamarád po návratu ze států dovezl jeden vzorek (5l..obsah..K.C. Masterpiece)…myslím že jsem zažíval stejný pocit jako vy nad touto slaninkou.

To ja bych se chtel zeptat, jestli nekdo nevi, kde se da u nas koupit nejaka dobra prava anglicka slanina, tedy BACON. Rozhodne ne cesky, ale ani americky, ale proste ten uzasny, ktery se prodava v Anglii. Ak uz jen udelat Full English Breakfast a je to mnamka.

55: Full English Breakfast = Heart Attack on the Plate
(mysím, že autorem výroku je Michael Cane).

Co je vlastně Full English breakfast? Já myslel, že do toho spadá jak slaninka, tak porridge.

Jj. Pan 1R mě kdyžtak opraví, pořádnou anglickou snídani znám takto: fazole, slanina, vejce, pečená rajčata, klobásky (párky), toasty, porridge, máslo, marmelády, lemon curd, čaj s mlékem a juice. :-)))) Je to síla, ale děsně dobrý. Jednou za čas to zkusit nezaškodí, ale jíst to stále…

61: jsem stejného názoru – proto nějak nechápu příspěvek 58, že full english breakfast je mňam a porridge fuj, když podle mě porridge do F.E.B. patří…

Tak někdo rád holky, jiný vdolky. Někomu chtnají vajíčka, slanina a spol. a někomu porridge. Tak bych to asi pochopila…:-)))

Re: Porridge
Je to tak trochu staromilná věc, dnes v BB (Bed and Breakfast) a hotelích asi nahražovaná obilninami (muesli, vločky, atp) v různém podání. Míň práce, míň zbytků? Tolik můj dojem.
Podobně kippers (teplý uzený sleď), a nebo pikantní ledvinky (devilled kidneys). To také bývala součást FEB!

Zde u Jednorožců porridge v zimních měsících mocně figuruje coby samostatná snídaně. Nejlépe předchozí večer ovesné vločky namočit v mléce, nebo napůl voda, napůl mléko. Mírně osolit. Po uvaření pojídat s jogurtem, s domácí merendou či jamem (džemem) z ovoce, s medem. Och aye! (To je skotsky, kde p frčí!)
Musím říci, že to opravdu funguje jako pomalý uvolňovač energie. Jeden má na dopoledne vystaráno, nehoní ho tak mlsná, jako po jiné snídani. :-)

Mimochodem, po zbytku porridge se mohou naši psi přímo utlouct! Že by jim příroda něco napovídala?

Kupuji si skotské vločky přímo na přípravu porrdge a jsou výborné. nedám na ně dopustit.
Uzeného sledě jsem bohužel neochutnala, stejně tak ledvinky.
ale máte pravdu, že když jsem párkrát snídala nai ne tak jako v BB, ale v hotelu, místo porridge měli v nabídce několikero druhů muesli.
Vzpomínám na první zájezd do UK, bylo to asi v roce 91, snídali jsme v hotelu a partička našich spolucestujících (říkali jsme jim důvěrně Tupouni, protože kam je člověk postavil, tam zůstali, ovšem když v Doveru zavelela naprosto cizí průvodkyně: jdeme!  – sebrali se a šli za ní. Podotýkám, že my měli průvodce – gynekologa z Brna) se začala nezřízeně cpát sladkým pečivem s máslem a marmeládou. My jím říkali – brzděte, bude anglická snídaně. Neposlechli. Pak jen funěli a závistivě čubrněli, když se na stůl nesla nefalšovaná anglická snídaně…jojo, byli vůbec divní. Stonehenge nechtěj vidět, je to drahý a jen pár šutrů (v polistopadové euforii nás místní průvodce vzal na prohídku zadara, ač jsme mu nutili libry, které jsme měli na vstupné přpravené). Tupuni se nudili v autobuse. A my za uspořenou libru koupili výtečně sendviče. Tupouny málem trefil šlak. Tolik peněz! A vytáhli řízky. (my je měli na cestu taky, ale jen pár, za Plzní už nebyly. :-)))
Do muzea voskových figurín nepůjdou, viděli to v Kodani. To byl teda materiál!!!
Ale řidiči tehdy říkali, že na zájezd do Anglie jezdí divní lidé. Ovšem sešla se nás tam prima partička a užívali jsem si to, navzdory Tupounům a řidiči s námi.
Na zpáteční cestě mne ovšem chytla ledvinová kolika a tak si z Remeše pamatuji jen to, že jsem před katedrálou vrhla do kanálu. A pak druhou půlku autobusu a pohledy na mne upřené -pokaždé, když jsem lezla z WC.
Omlouvám se za OT vsuvku, ale porridge mi všechno tohle připomenula.
Dobré noci všem! :-)))

Pivli, chci se zeptat – myslíte, že je na našem trhu něco, čím by šly ty originál skotské vločky na porridge nahradit? Jestli se to třeba podobá spíš takovým těm klasickým (jak já říkám „za tři dvacet“ – kdysi tolik tuším stály) v plastovém pytlíku nebo těm jemnějším od Emca? Dík předem za odpověď.
Jo a k těm prudičům – Tupounům, ti se snad vyskytnou všude. Třeba – už léta jezdíme na dovolenou na jedno místo a jsme tam dost spokojení. Když se ovšem od paní, která to organizuje, dozvím, na co vše si tam lidi stěžovali, nestačím se divit; podle mě marginálie, pro jiné zásadní věci…

Dneska rano jsem si dala porridge s rozinkama, kouskama jablek a skorici. Bude pul jedny a jeste nemam hlad… zasyti to krasne.

Full English Breakfast si dam jen jednou za cas a pak mam plno energie tak do 4–5 odpoledne. Je to krasa, kdyz to clovek vidi na taliri, ale pak to chce poradny vydej energie, treba dlouhej vylet, myti oken, slapani zeli… :o)

67. zkuste koupit v Tescu. Tam je mívali. Jinak to byly takové spíš jemné vločky.
Ad Tupouni…jojo! Ještě musí zmínit ing. Pilného (jednak ing. což je diagnóza, druhak to jméno – sedlo jak prdýlka na hrneček).
To byl prudič první kategorie. Ledva autobus vjel na dálnici směr Rozvadov, vzal mapu a nějaké brožurky a studoval. neustále měl trapné dotazy – proč jedeme takhle a ne jinak, kam pojedeme za chvíli a proč. Dokonce i někteří Tupouni se časem přidali k našemu halekání, ať ho řidiči vysadí u patníku. Kluci ho nevysadili, ale on se lekl a trochu se stáhl. Ale stejně prudil průběžně. Ale byla to krásná dovolená, až na tu koliku. :-))))

69: Dík, vyzkouším, Tesco mám ale trochu z ruky.
70: No ba, máte recht, jednoho mám doma (varianta strojní, letecký konstruktér k tomu). Nejhorší je, že syn se k podobné kariéře odhodlává taky… ;-)

Jak říkám v práci : ing. v hlavě cink. V rodině jich také pár máme, takže to nemyslím zle – prostě to tak je! Nejhorší jsou ti techničtí. Všechno rozebírají – myslím teoreticky. Obyčejný pokyn nemluvit, nepolykat, případně – zmáčkněte tlačítko…to je věc téměř nemožná. Spolupracovníci v práci se smějí, že poznám inženýra na sto honů…:-)))

no děkuju, já studuju jak divá, abych jednou zachránila potravinářský průmysl, a vy řeknete ing. v hlavě cink ;)

;-)))
Je zajímavé, že u ženskejch tohle neplatí. Tam je zase diagnóza kantorka. A úplně nej jsou učitelky hudby nebo z mateřinky :-)))
(v rodině máme také několik kantorek – berou to celkem s humorem)

Učitelka je diagnóza :o)) Máma je učitelka a naprosto s tím souhlasí.

Inženýrů máme v rodině až hrůza, i dvojitý ing. se najde… a pozoruju rozdíly podle vystudované školy – jinak se projevuje absolvent ekonomky a jinak absolvent ČVUT (ten druhej mívá velmi rozvinuté vysvětlovací schopnosti) … Ale chtělo by to nějakej seriózní výzkum :o))

To Kytka 63. Omlouvam se, asi jsem FEB jedl nekde jinde, konkretne v Yorku. Porridge tam nastesti nebyla. Pripada me, ze se ji spis samostatatne. Jaksi ta kombinace s baconem a pecenymi rajcaty mi nejak nesedi. Soucasti FEB je i black puding. Jedli jste to nekdo? Pro me docela nepozivatelne.

79: Též bych řekl, že porridge je spíš samostatná snídaně, nikoliv část FEB. Třeba je součástí FSB? (Full Scottish Breakfast)? :-)
Mimochodem, kdybychom tu s Čecho-Brity prznili rodný jazyk, jak se občas stává, byl by to definitivně ten porridge, rodu mužského. Neptejte se nás proč. Ta cottage, ta fridge, ten porridge.

Black pudding přichází v různých kvalitách. Třeba jste měl smůlu a nakupovali lacino?
Dá se vidět i na jídelních lístcích špičkových restaurací, např ve spojení se scallops (ta mušle, co má ve znaku Shell a co se z ní jako rodí Venuše na obraze od Sandro Boticelli-ho).
Ale stálou součástí našeho běžného stravování to není, abych se přiznal. Francouzi a Češi to umí s krví lépe!

Od své choti jsem dostal k vánocům šrůtku originál Spišské slaniny (ano, skutečně od jakési malé firmy ze Slovenska) pod visačkou METRO QUALITY z Makra.
Úchvatné – doporučuji! Dlouho a pomalu sušený zauzený bůček, který můžete krájet na plátky jak papír, ale chuť přesto exploduje v ústech a při jakémkoliv vaření dodá nenapodobitelnou příchuť. Na syrovo výborný v kombinaci s žitným chlebem k finské vodce, jen trochu leze do zubů.

Komentáře jsou uzavřeny.