Savoury Rice Cake

Píšete vy…

Inspirován nedávnými články o přismahlém rýžovém koláči na Souku, u Šárky a zde, také nadbytkem zralých rajčat a předchozími zkušenostmi s francouzským pokrmem zvaným Tian. Povedlo se a chutnalo to hned z trouby, i druhý den. Paní Jednorožcová vzala vzorek sebou do práce; vrátila se s prázdnou krabicí a úpěnlivou prosbou o recept.

Omlouvá to moji versi v angličtině:

Savoury Rice Cake

I started by making a tomato sauce: finely chopped onion softened in olive oil and butter. Lots of home grown ripe tomatoes skinned and chopped, garlic, thyme. Salt and pepper. Simmer. (Note: good tinned tomatoes should work OK, too).

Into this sauce I then put a mixture or rice (arborio risotto, spanish paella and basmati) and risoni (rice shaped pasta also known as orzo). Stirred into sauce and cooked over the gentlest of heats – it had a tendency to stick to the bottom. An addition of a little hot water was needed towards the end. Cook until the rice is almost soft. (Note: Absolutely no need to have 3 kinds of rice. Just being exuberant!)

Fresh peas and french beans boiled separately. Courgettes cut into strips softened separately in butter, garlic, salt and a hint of garam masala.

Everything joined together in a big bowl. When cool enough, 3 whole eggs beaten and grated cheese (Cheddar and parmesan) incorporated, together with a big handful of chopped fresh herbs – basil, parsley. Adjusted seasoning.

Tipped into a dish buttered and coated with breadcrumbs. Mixture smoothed and drizzled with olive oil. Preheated oven, 180. Approx 30 minutes, top of the dish loosely covered with a baking tray. Then oven switched off, but the cake left in (waiting for Mrs J to arrive), about 20 minutes.

Good hot or cold.

Reklama

Komentáře

kombo tří rýží + ještě ta těstovinová, tk může být docela zábavné ;)

líbí se mi foto…

Tak dneska došlo na rýžové křupání. Dost jsem to zjednodušila (jen basmati, rajčata z plechu, šafránová voda, pinie, zbytky z kuřete) a srabácky vyložila dno nádoby pečicím papírem politým máslem, protože se znám, že jinak bych to nevyklopila. Pochoutka.

Tohle vypadá krásně! Na Váš recept jsem přišla náhodou, díky komentářům, a protože všechny suroviny jakž takž mám, určitě to tenhle týden těm mým věčně hladovým puberťákům spáchám! Vzhledem k tomu, že jim denně vařím nějaké to teplé jídlo, pomalu mi začíná docházet fantazie a každá inspirace je víc než vítaná. Ještě jednou dík!

Co vy na to?

nepovinný, ale díky němu máte obrázek (jak?)