Příjemné petrželí zpestření

Poštulka obecná – endemický druh české kotliny. Hnízdí převážně v městském prostředí, kde pomáhá snižovat stavy přemnožených holubů. Ovládá let veslovací, třepotavý a plachtění. Má alergii na petržel kudrnku…

Ok, přiznávám, že začínat články šťoucháním do kolegů je laciné, ale nemohl jsem si pomoci. Prostě vždycky když vidím petržel, okamžitě se ohlížím k nebi, jestli tam něco mlsně nepoletuje! ;)

Rozdíl mezi petrželí kudrnatou a rovnovlasou určitě je. Ta plochá má zkrátka jiné aroma a některá jídla jsou bez ní jen poloviční. Že byste se ale z její nedostupnosti museli trýznit to zase ne. I ta holka kudrnatá přeci udělá radost, obzvlášť když je čerstvá. Furt lepší, než posypka z vyčpělých nazelenalých pilin, ne? ;)

Najít hladkolistou petržel v obchodě není jednoduché a když už se vám to náhodou povede, narazíte na tu importovanou z dalekých krajin. To zase přijde blbé mně. Taková kravina a musíme si ji dovážet (i v sezóně)!

O to víc mě potěšily čerstvě vystavené svazečky (á 35,– Kč) v Biotopu ve Školské. Ptal jsme se na původ a světe div se, byly z Česka! Jupí! ;) Tohle je jeden z opomíjených faktorů ekologického zemědělství v našich podmínkách. Můžou se věnovat náročnějším či opomíjeným plodinám, o které by třeba aktuální konvenční trh nestál. V malém měřítku a téměř „komunitním“ charakteru bio prodejen naopak mohou prosperovat.

Petžel minimalistická

Přiznám se, že jen tak na hraní jsem ji doma neměl už pěkně dlouho a tak jsem si ji vychutnal jen tak, skoro bez příkras. Mít možnost ponořit se do chuti jedné hlavní suroviny je podle mě stejně nejlepší (česnek, červená řepa, dýně Hokkaidó)! V pidi-receptíku, který nabízím, tedy nebude petržel nijak zašitá, ale můžete do ní poctivě hryzat.

Suroviny:

  • petržel placatá (čerstvá, čistá, otrhané lístky)
  • cibule (vemte červenou, nebo si ve vodě odmočte klasickou žlutou)
  • rajče
  • citronová šťáva, olivol, pepřosol

Postup:

Je důležité mít petržel čerstvou, nevyschlou – jinak do salátu není moc vhodná. Taky u ní platí, že čím víc ji zhmoždíte a rozmarasíte krájením, tím víc se rozjede. Petrželku si nasekejte a přidejte cibulku a kousky rajčat. Já si cibulku vychutnávám v krásně křupavých a hojných kolečkách. Pokud se cibulky bojíte, udělejte jí nadrobno a dejte jí méně. Všechno to spolu promíchejte a zakápněte šťávou a olejem. Dochuťte.

Zrovna tenhle salát je lepší nechat trochu odležet. Je úžasný jen tak sám o sobě. Pokud jste za každou cenu masožraví, udělejte si ho k masu (ke steaku!) nebo třeba k morku. Nebudete litovat! ;)

Otázka pro vás je jednoduchá. Kudrnka nebo placatka? Rozlišujete to? Kde placatku kupujete a co s ní děláte?

Reklama

Komentáře

Jednoznačně placatka, ale v obchodě jsem ji taky neviděla. Takže ze zahrádky…a protože máme opravdu velkou spotřebu, občas přijde ke cti i kudrnka z obchodu. Rozdíl pozná ale i manžel, ale jak říkáš – lepší taková…

zboznuju tabbouleh. kombinace petrzelky a rajcat je nedostizna. jen s tou placatkou byva problem. ale diky za ti na biotop. mam ho za rohem… a opet jsem zapadl do receptu o morkovych kostech… bozsky predkrm ke svatecnimu obedu…

Já se temhle miříkovitejm přeci jen spíš vyhejbám, ony maj spoustu jedovatejch příbuznejch, a navíc, když jsou stresovaný, tak produkují ledasjaké svinstvo (především celer). Nicméně petržel kadeřávek, lehce „ojetý“ na másle a jako podklad brambory, to je božská mana :)

Tak u nás v zelenině jí Vietnamci (spolu s koriandrem, mátou, pažitkou, rukolou a v sezóně bazalkou) mají pořád..akorát mě nikdy nenapadlo, že možná cestuje až z Izraele..Zkoušela jsem jí na balkóně v truhlíku, ale bezúzpěšně.
Mám ráda oboje, ale placatce dávám poslední dobu přednost. A sypu jí prakticky na všechno…

Petržele jen po málu… její aroma je pro mě trošku nepříjemné a snesu jí jen tak v polífce nebo pár malinkatých lístečků ve středoevropském salátku. Z patnáctivteřinových obědů (chlebíčky) ji odhazuji.

Zdravím všechny tady jsem nový ,ale v kuchyni kovaný a hlásím že v Plzni na trhu na Chodským prodává jedná bába z Křimic úžasnou prezzemole petželku, zcela srovnanou a vyjímečně úžasnou. Mám jí na lince kytici…Kiš,kiš, nebo jak se to píše…Mimochodem libový web…postupně ho ožírám odzadu…Michal

Kudrnku na ozdobu, hladkolistou na jídlo. Kudrnku pěsruji na balkoně v truhlíku, přes zimu je paradoxně nejlepší, krásná ostře zelená barva – jako ozdoba potěší. Hladkolistou kupuji od zahrádkářů (zbyteček jich ještě i u nás na Pankráci funguje). Mrazím ji v ledových kostkách, stejně jako koriandr. Báječně kdykoliv ochutí polévku. Třeba hovězí si bez hladkolisté petrželky nedokážu představit. stejně jako bez kapustiček. Stačí jen pár lístečků… Vietnamci u nás v obchůdku mají obě, též mátu, koriandr, šalvěj…jak bylo uvedeno výše – většina je z dovozu.

Kudrnka nemá chuť vůbec žádnou, navíc děsně škrábe na patře. Kupuji hladkou u vietnamců, ale do čeho to jde, dávám koriandr, který kupuji v obrovských taškách v SAPĚ. Mám tip na skvělou lahůdku. U Robertsona koupená Hokkaido, kokosové mléko, mletý zázvor, z toho polévka. Když to rozmixujete, hodíte tam krevety ze SAPY – ty velké, co zrůžoví až když se uvaří. A na to haldy koriandru.

Včera koupen velký svazek placaté petrželky na Brněnském zelném trhu. Tuším že za 10 kč.

Heč!

(mám se zmiňovat o dýních, včetně hokaido za podobné ceny?)

mám ráda obě, holku kudrnatou i tu bez loken, ale možná se trochu zapomíná na využití natě z kořenové petržele, a petržel si určitě s bolehlavem nespletu, miluju nakrájený rajčata,osolit a posypat cibulkou a hódně hladkolistý petrželky

Placatou kupuju u Vietnamců nebo českou v Holešovické tržnici. Když ji přinesu domů a je trochu unavená, tak ji dám do vázy s vodou a zpracovávám, až se trochu vzpamatuje. Nikdy to množství nestačím spotřebovat najednou, tak dám zbytek nakrájený do mrazáku. Do salátů by to použít nešlo, ale do polévky k nerozeznání od čerstvé.

Romana: přivedla jste mě na myšlenku, že v Praze na rozdíl od Brna docela postrádám nějaký trh. Holešovická tržnice mě děsí, párkrát jsem tam šla na kytky a nikdy jsem neodešla oslněna. Máte jiné zkušenosti a pokud jo, kam tam rovnou zamířit :-)?

Hala 22.? Nic jiného tam teď není. Všechny stánky z plácku na kraji tržnice jsou nastěhovány do haly 22. Tržnice na Pankráci to má taky za sebou, jen tu a tam osamělý a statečný malopěstitel. Ale budeme tu mít Arkády, hyper a supermarkety, stovky butiků, kanceláře, kanceláře, kanceláře…jojo…

DV: je to tam prý nejlepší v sobotu dopoledne. Já tam chodím /ne moc často, mám to daleko/ ve všední dny, pondělí mi připadá špatné, hodně prodejců asi odpočívá po víkendu, lepší dopoledne než odpoledne. Pokaždé jsem všechny stánky v hale pečlivě prozkoumala a pokaždé kromě obvyklého sortimentu objevila nějaký skvost.Třeba v době třešní měli všichni třešně za cca 50 Kč kilo, srdcovky, chrupky. A u jednoho stánku jsem objevila třešně za 90 Kč, ale byly obrovské, pevné a naprosto úžasná chuť. Nebo jindy jsem ulovila za 20 Kč krásný košatý keřík rozmarýnu.

petržel nebrat. nebo anglicky dle Ramseye – fucking parsley

Btw, pil jsem vcera Anakena rose… a napadlo me – zije jeste Matesola? Stranky nebyly updatovane pres 3 mesice… dik.

Otto:

matesola žije a těší se dobrému zdraví ;) osobně jsem ho kontroloval ve štvrtok, telefonicky dnes večer ;) jiank prosím nepošťuchovat, má na to alergii :))

pan Cuketka: dik. Zustanu u Anakena wines bez postuchovani ;-) jen skoda, ze stranky jsou dosti neaktualni. Co citronova trava, byl pokus? Roste? Ja jsem pred nedavnem sklidil (pomoci nuzek)… a uz zase rasi.

jé no vidíte na tohle sem uplně zapomněl, narostla a dokonce se ozmnožuila, z jednoho svazku vyrostly tři. pokusíms e fotnou a ochutnat co nejdříf!!!! :) celý léto na to čumim s úžasem. huťově a aromaticky se to ale ještě musí prozkoumat.

20: joooo, potvora se mnozi, ted jen kam ji nacpat :)))) porad ji presouvam, aby mi nevystouchla oko pri vareni, ale nejni votestovana :(

Tak tak. Je to úplný plevel. Ale musím si vypěstovat novou, anžto jsem tu svoji darovala. A že rostla jak z vody. Vlastně z vody rostla. Chichi. tak musím koupit novou a zase šoupnout do vody. Ale sušené mám plno, v nejhorším případě…

Jsem v šoku! U metra Lužiny jsem objevila stánek českého zemědělce s různými druhy jablek, brambor, dýní, bylinkami, českým česnekem a taky mangoldem /když jsem ho jednou chtěla koupit, tak ho měli v celé Praze jen ve Fruit de France za šílenou cenu/! Je tam jen v ÚTERKY do konce listopadu. Tak tam příští úterý určitě poběžím.

Tak nevím .. se sháněním hladkosrsté petrželky nemám až takový problém – od cca května do října k dostání na Zelném rynku … neboli na trhu ve středu Brna. A taky v menších zeleninách a malých tržících/trhech/trhanech po městě. Jo a jsem na ní závislá (pro mě patří do sekané, špaget, polévek, houbové smaženice, omelet a snad všech dalších pochutin krom pudinku a třené bábovky). Apropopopoooo … jak jste na tom se zeleninovým trhem v Praze??

jooo a ještě něco … já, gurmán amatér, jsem letos objevila citrónkový tymián, roste nám na naší zahradě/polopoušti jedna radost a je G E N I A L N I dochucovadlo … Mohu doporučit. Ale ten jsem teda v žádném potravinovo-zeleninovém obchodě neviděla, my ho koupili v zahradnictví v květináči.

Hladké petržele máme CELÉ LÁNY, ale pěstujeme i kudrnku, kterou používáme nejčastěji na deco, ale někdy i ve směsi s tou hladkou. Petržele máme fakt velkou spotřebu, nedáváme si jí snad jen do kafe. Ve francouzské kuchyni je to rostlinka číslo 1.
Hance: citronový tymián si také pěstujeme, ten voní, že?

Citronový tymián také pěstuji. Je báječný!!! Na rybu, na kuře, do čaje – místo vlastní ségry mateřídoušky.
S trhy v praze jsem na tom tak, jak jsem psala výše. Holešovická tržnice, hala 22. Ta na Pankráci už prakticky není, jen smutná rezidua. Občas se vyskytují různě po Praze stánky malopěstitelů. Ještě snad na Haveláku se dá nakoupit ovoce, zelenina a nějaká ta bylinka. pak zahradnictví. Krulichovi, Mládek…
Hepčí! Jdu si udělat bylinky s medem. Bacil mne bacil, v krku mám knedlík, pšíkám a vyrazilo se mi plno oparů. Na plotně pomalu bublá hovězí polévka, v lednici odpočívá svazek hladkolisté petrželky a koriandru a na balkoně trůní v truhlících ruská cibule a kudrnka. Už se těším, jak se zaléčím.

jednoznacne placatka- ale ja si ju kupujem na trhu a pred zimou zamracim- nasekam, odstredim hodim do sacku, a mam na zimu. Je potom sypka a dobre sa davkuje. Slávky na víne bez petrzelky by neboli ono.

Pan Cuketka: tak to jsem rad, ze Vam roste… ja ji mam zatim v prosklene lodzii jako citrusy a ostatni subtropicke rostliny, ale v noci tam uz klesa teplota k 10°C a nevim, jak na to bude trava reagovat, prece jen je to spis rostlina tropickeho pasu. Nasusene ji mam za posledni rok spoustu a povetsinou ji pouzivam, kdyz pripravuju ryby nebo slavky… resp. obcas pridam do caje. Chut a aroma jsou myslim OK, nelisi se od importovane…

Při čtení tohoto příspěvku jsem si vzpomněla na dovolenou v Turecku, kde rajčatový salát bez petržele patrně vůbec neznají. A musím říct, že mě to po několika dnech znechutilo natolik, že jsem si díky petrželi odepřela svou denní dávku čerstvé zeleniny.

Díky moc za recept. Sálát dopadl opravdu výborně a ještě se mi podařilo zpracovat suroviny ze zahrádky :)

Jestli hledate cerstvou petrzel s nati, tak proc nevyrazite do holesovicke trznice? najdete tam obe… a to z ceska… byĺ jsem tam na brigade u stanku, ktery nabizi jen ceske sezoni zbozi! No a za ceny, ktere jsou podle me velmi nizke…

V obchodě je „palcatá“ petrželka vzácný pták, na zahrádce mi tvrdošíjně odmítá vyrůst. A tak jsem odkázána na bezvýraznou tuhou kudrnku. Bylo-li by to na mně, vedla by hladká.

Petrželka ať hladká nebo kudrnka a spoustu dalších bylinek lze nakoupit v Makru (Plzeň – nevím jak v Praze, tam mě už několikrát zklamali). Bylinky jsou převážně v BIOkvalitě, byť z dovozu.

Co vy na to?

nepovinný, ale díky němu máte obrázek (jak?)