Globe Latte Art Jam 2008

Minulý týden proběhla v kavárně Globe akce zaslíbená všem milovníkům kávy. Organizační tým z La Bohème Café představil nový formát kávové show, degustační sekci i vydařený pokus o dobrý skutek… ;)

Latte Art co?

Latte Art Jam! Baristé, kteří ovládají umění latter artu, se sejdou a na živo, rovnou před publikem, spolu poměří síly. Všichni hosté a diváci jim potom fandí, hážou po nich spodní prádlo a obdivují je. Čtvrteční večer však nebyl pouze o cappuccino omalovánkách, dělo se toho mnohem více!

French pressy na doraz

Krom klání kapučinátorů měli totiž hosté po celý večer možnost degustovat ty nejexkluzivnější vzorky jednodruhových káv v Česku. Kluci z LBC totiž představili nejen vlastní kolekci a pražičský um, ale dali prostor i legendárním pražírnám ze světa a stejně tak druhům kávy, které znáte spíše jen z vyprávění.

Na jednom nenápadném stolíku a v několika málo french pressech jste tak vedle sebe mohli zastihnout i takové proflákliny jako je třeba Kopi Luwak či Jamaica Blue Mountain. Sami jste si pak mohli porovnat jejich věhlas s některými reprezentanty z Cup of Excellence, exotickou Kenya Muchoki od Square Mile Roasters, nebo se záhadnou Geishou od Strumptown Coffee Roasters. K tomu všemu samozřejmě profi komentáře Jardy Hrstky.

Pro ty, kteří si degustaci nenechali ujít, to byla jedinečná příležitost, jak si srovnat své chuťové preference, očekávání a přístup k jednodruhovkám vůbec. Pro vystavené vzorky to byl zase nemilosrdný masakr. Každý nepoměr v ceně a výkonu totiž vynikal několikanásobně.

Volba zbraně – mléčný krém!

Hlavní náplní večera bylo ale stejně klání baristů. Každý z nich měl v časovém limitu 5 minut předvést tři nápoje s latte artem a prezentovat je porotě. V té seděla cukína, ChilliJulie a Jason, manažer kavárny Globe. Každý jsme pak baristu ohodnotili na stupnici 0 – 9 bodů. Dohromady si tedy mohl vybojovat bodů 27!
A kdo že to do Globe přišel změřit síly? Tady jsou!
  • Petra Veselá (Zlatý korálek)
  • brněnské trio Lio, Robin a Filip (Coffee Specialist, ex-Alfa)
  • Michal Křížka (Piacetto)
  • další odvážný Michal (tuším, byl na vlastní pěst!;)
  • Kuba Hartl (Dům kávy)
  • Zdeněk Smrčka (Lavazza Team)
  • Franta „Kosatka“ Roháček (Zanzibar Kladno)
  • Radek Moutayrek (Tonino Lamborghini, Pastacaffé Ambi)
  • domácí Jarda Tuček a Kája Nesl (LBC)
Boj mezi nimi byl nesmírně tuhý a odvážný. Všem baristům patří nejen můj obdiv. Spousta z nich se v kavárně nestačila ani pořádně rozkoukat a už nastupovala do boje. V cizí kavárně, na stroji s mlýnkem, s cizí konvičkou i extra širokými šálky. To vše snímáno kamerami, pod bleskobitím několika profi fotoaparátů a za dohledu hlasitého publika.

Do finále jsme nakonec poslali celkem pět borců! O první postupové místo se dělil Jarda se Zdeňkem, třikrát na druhém místě pak byli Lio, Franta „Kosatka“ a Radek. Celá pětka pak ve finále převedla fantastické výkony. Už ani moc nešlo o soutěžení, jako spíš o radost. Ve stejném duchu byli také určení nejlepší tři – biologickým potleskoměrem zabudovaným přímo v hlavě moderátora… ;)

Na třetím místě bodoval Jarda s tím, že si finálový latte art jen tak mimochodem nalil za zády. Na druhém byl Radek, kterému se povedla bláznivá kresba do psí misky! Vítězný Franta „Kosatka“ si zase krapet dáchnul a vyfiknul ukázkového méďu v leže! Gratulace!!! ;)

Jaké je tedy ponaučení celé soutěžní části? Správní baristé jsou neskuteční magoři do kávy! ;)

Dražba na život a na smrt

Kofeinem nabuzené hemžení v Globe mělo ještě jeden rozměr, vlastně dva. Dobročinný a dražební! Všechna cappuccina ze základní části totiž byla přímo na místě a mezi diváky vydražena na podporu psího útulku v Modřanech.Tohle bylo asi největší překvapení večera. Vydražilo se totiž neskutečných deset tisíc korun!!! Vyvolávací ceny sice začínaly plus mínus na dvacetikačce, často se ale vyšplhaly k několika stovkám korun (průměrná cena cappuccina více než 350,– Kč) a to nejdražší bylo za rovnou tisícovku!

Generátor večera

Kuba, moderátor a můj dobrý kamarád. Můžete ho znát třeba jako Jakuba Folla, vítěze loňské Slam Poetry, jako Vanessu Berglund z Finska nebo jako Jakuba Folvarčného z DAMU. Inkarnací je mnoho.
Kdo ho ve čtvrtek viděl v akci, ví své… ;)

Po dopití všech šálků

Globe Latte Art Jam 2008 snese srovnání s těmi nejexponovanějšími gastronomickými akcemi tohoto roku. Pro mě osobně se zařadil na příčku srovnatelnou s letošním PFF. GLAJ byl navíc o celý řád méně komerční a přístupný zdarma! ;)

Děkuji tedy celému týmu z LBC, všem baristům, kteří se nebáli soutěžit, všem štědrým dražitelům i divákům a jejich hlasivkám… ;) Bylo to úžasné…

A vy, kteří jste první Latte Art Jam minuli, nyní můžete:

  1. omlátit si hlavu o stůl
  2. vrátit se v klidu ke svému šálku čaje
  3. nebo si počkat na další! ;)
Globe Latte Art Jam 2008 jinde:

Reklama

Komentáře

Slyšela jsem, že tam skoro všichni chytli nějakou chřipku :) Alespoň mne už v pátek začalo škrabat v krku. Ale bylo to parádní. Pěkná akce.

Ahoj, všem co byli přítomni i těm co si přečtou tento članek o dobré kávě a hlavně jak je popsáno o vynikající akci…mohl jsem se zůčastnit a tímto chci poděkovat všem pořadatelům i soutěžícím i vám pane cuketko (konečně jsem viděl člověka ,kterého články se snažím minimálně obden číst :-)) takže ještě jednou díky a bylo to opravdu skvělé!!!!!!! …jeden soukromý vzkaz myslím, že by se ti to libilo…Zzzzzz

chřipka, cože …? … o tom nevim ..... za tým LBC hlásím všichni ok … :D

Samozřejmě pěkný článek pane Cuketko. Také děkuji za zalinkování mého :) Jinak ostatním je už určitě jasné, že příští rok nemohou chybět…

kulida:

to bylo tím fanděním :))) všichni si prostě ukřičeli hlasifffky ;)

Uzz:

super,je fajn že jste přišel ;) myslím že to zatím nemělo v česku obdobu,s mistrem kávy, těžko srovnávat… ad muj kischtik – byl jsem exponovaný na můj vkus možná až moc, ale přežil som :)

medog:

tak tak, i cukína s mírnými úpravami OK ;)

styloverestaurace.cz:

já díky za hromadu fotek! moc pěkné :)

VZO Qerty:

ten byl co? :))

ještě jednou ti tady děkuju za fotky. naprosto úžasné!!! asi deset minut jsem žil v domění že jsem ti neuhlídal jeden z objektivů :))) hihi…

(btw chřipkus jem si sice neodnesl, ale i tak jsem na druhej den nebyl schopnej provozu, generátor kuba usnul až 24hodin poté ;))))

ahoj cukyno, zdravim z moskvy! super kavarny a o vodce radsi nemluvim:) hned jak se vratim bude post o espresso maratonu v Moskve … haha

joj to je mi fakt luto, ze som to nestihla… hlavne tie degustacie jednodruhoviek!

@ Rozhovor s Jardou Tuckem: good point s tym rozmachom plnoautomatickych a podovych masiniek. Takeho giuseppe lavazzu (o nespresse ap. ani nevravim, ale u nich je to samozrejme) by sice pri tom spojeni pod/problem zrejme celkom zdvihalo zo stolicky, ale konecne to niekto povedal nahlas :)

biju se do hlavy, jak je vůbec možné, že jsem si nechal tak otrávit náladu, že jsem nikam nešel a zůstal ten večer doma, přinasrán :( :( :( slibuju, už se to nestane!

2-czech:

jestli to přežiješ, povykládáš. doufám, že seš už na cestě dom ;)

cappuccino:

myslím že v kludu, opakování bude! :) sand anismaotní organizátoři netušili, jaké to nabere obrátky. tlaže pokud máte vážný zájem o kafe, čtete cuketku, příště už nejni žádná omluva k absenci!!! :)

AdaMM:

mlať se pořádně a nevynechej ani jednu plošku ;)) už na akci se šuškalo, že se chystá podobně zaměřená akce (tentokrát zjiné stáje) někdy na listopad…takže bystři ouška, určitě dám echo.. téma to bude na zimu akurátní. kroěm toho, LAJ snad bude mít kontinuitu, tedy pokud to LBC nezruinuje ;))

Co vy na to?

nepovinný, ale díky němu máte obrázek (jak?)