Roastbeef

Píšete vy…

Před několika týdny jsem se ve fóru zeptal na to, jak se má správně dělat roastbeef. Podle příspěvků dalších čtenářů jsem se do toho pustil. 

Koupil jsem asi 1,3 kg roštěný v řeznictví v Jungmannově ulici. Připravil jsem marinádu ze směsi celezrnné hořčice, plnotučné hořčice, spousty pepře a několika kapek worčestru. Celé jsem to nechal naložené v lednici sedm dní a každý den jsem to obrátil a opatlal. Naložené to vypadalo takhle.

Bylo nás na to sedm a i s předkrmem, u kterého jsme se také nechal inspirovat panem Cuketkou, nám to bohatě stačilo. Jako překrm byly pečené papriky – červené slovenské kapie. Nejprve jsem je řádně opálil přímo na plynovém sporáku, až byly zcela černé a potom jsem je pod proudem vlažné vody oloupal. Šlo to neuvěřitelně snadno.

Když byly oloupané, dělal jsem je na pánvy zhruba 2 minuty po každé straně a hned servíroval. Dle doporučení s nasekaným česnekem a bílo bagetou. Slovy Nere Wolfa – uspokojivé!

Pak přišla řada na hlavní událost – ROASTBEEF. Maso jsme nejdřív „obdělal“ ze všech stran.

Potom jsem ho dal do předem vyhřáté trouby péct na asi 40 minut při teplotě 180 stupňů. Při pečení pustilo maso trošku šťávy, která se asi po 30 minutách začala připékat. Nechal jsem to a i když to trochu smrdělo spáleninou, tak na výslednou chuť masa to nemělo vůběc vliv.

Takhle vypadalo, když jsem ho dával do trouby.

Takhle vypadal, když sem ho tahal z trouby.

Podle rady pana Štěpánka (díky!), jsem ho zatížil mísou plnou vody – odhaduji tak 2 kg.

Zhruba za 5 minut jsem servíroval. Na a takhle to vypadalo i s přílohou, kterou jsme zvolil opečené brambory, baby karotku, brokolici, kukuřici a hrášek. Maso bylo vprostředku krásně růžové a šťavnaté a když bych znovu použil slova Nera Wolfa – bylo to velmi uspokojivé…

Reklama

Komentáře

Ješiš já bych žral… závidím těm co chodí na blogy o železnici!

RR: vypada skoro jako nas vcerejsi obed :))) bez kukurice, ale navrch byla cibulova majda :) delala jsem 800g v domeni, ze mi zbude dnes na obed a ono nic, sezr..i jsme to ve dvou cely

kdo Vás nutil patlat nahoru tu hořčici? Ta podle mě na roastbeef nepatří.
Ale hlavně že Vám chutnalo a užili jste si to, to je nejdůležitější.
P.S. Omlouvám se za impertinentní poznámku, „rostla“ jsem už když jste psal o přípravě, ale neměla jsem to srdce Vám to napsat.

Aida: nenutil ho nikdo :) zajimalo by mne, z ceho jste rostla pri popisu pripravy? Nebylo by lepsi se podelit o Vas zpusob pripravy?

Schnytliku, omlouvám se za možná příkrý komentář, ale – dosud jsem měla za to, že roastbeef se dělá spíš na přírodno, ta hořčice etc. mě dost překvapila. Ale nic ve zlém, proboha. Ano?
P.S. Moje verze: naložit do oleje, pak „oprásknout“ na pánvi, přiměřeně dlouho péct a před podáváním nechat chvilku přikryté odpočnout.

Dávám hořčici (anglickou práškovou, rozmíchanou na kašičku), sůl, pepř, kapku worcesteru, olej. Podle receptu který mám, má maso nejprve zbělet(od zasypání solí), zčernat (od pepře) a pak zežloutnout od hořčice. Zalít dobrým olejem a obracet každý den. Nikdo se nad touto procedurou ještě nepozastavoval, včetně Angličanů. Pochopitelně můžete udělat základní verzi. Ovšem tahle, je mnohem chutnější. A pokud chcete následně dělat i dobrý sosík, je to skvělý základ. Plus cibule a mrkev, jak jsem uváděla na foru. Ozkoušeno mnooohokrát. Já osobně bych už nikdy nedělala ten „obyčejný“ roastbeef, ale pokud mi někdo řekne, že ho dělá a má ho rád – nerostu z toho. Bohužel. Pár centimetrů by se i šiklo…

No, mě ne, velká jsem dost (182).;-) Fakt se nezlobte, nemyslela jsem to zle.

Aida: vsechno dobry, jen mne zajima co a jak, protoze: priznam se, ze az na zaklade RR dotazu jsem zacala tuhle zalezitost zkoumat. Z peti pokusu byl nej ten posledni: smes cerneho pepre – hodne nahrubo roztluceny, 3×tolik angl. praskove horcice (pocitam na lzice), olej uplne obyc slunecnicovy, zadna sul ani worcester (vseobecne moc nesolime) :)))) Nalozeno pet dni, lahoda nejvetsi, fakt. Ale nerikam, ze jsem z testovani ukoncila to ne, jeste pokracovat budu :)

No Aido, ze jste se neozvala driv :-) Ale nevadi. Jinak delal jsem to poprve a ta horčice myslim dobre poslouzila v marinade. Chemikalie v horcici maji zrejme blahodarny marinovaci vliv na maso. Pred oprasknutim na panvi, jsem ji vice mene setrel, ale samozrejme trochu ji tam zustalo. Co bylo nejdulezitejsi, bylo to, ze se mi podarilo trefit dobu peceni, maso bylo stavnate, vevnitr krasne ruzove.

doba peceni je uplne nejvic dulezita :) na tom cele jidlo stoji a pada :)))))

12. ano, doba pečení a pak řádný odpočinek masa.
Ono s tím solením. Taky moc nesolíme, ale když tu flákotu o váze 1,3 kg lehce zasněžím, není maso nijak přesolené. Mám to vypočtené tip -top. Worcesteru to chce jen pár kapek do oleje. Jen tak na dotažení chuti. lastě o něm ani nevíte, ale je tam…:-)))
BTW měřím jen 160cm…ale co je malé, to je hezké a když to není hezké, tak toho aspoň není moc, že? :-)))))

já to nesolil vůbec, hořčice a pár kapek worčestru stačilo. jinak mam 172… :-)

RR: 172 je super obr vyska, ze:))
14&16: nesolim, protoze moc nesolime. Praskova Colman's je ale MUST (je sice fakt, ze jsem nezkousela ceske horcice=nemam momentalne k dispozici, nicmene stale hledam to nejnejnej, alespon chutove)

17. bez práškové hořčice Colman´s nelze žít. :-)))) natož vařit.

Jdu spát, ráno vstávám v pět, děs -běs. Všem přání dobé noci!

Vyska je to opravdu skvela, obcas mam z ni skoro zavrat. Jinak ceskou mam nejradsi, jim ji od malicka, sem na ni zvyklej. Navic me na ni bavi, ze je to jedna z potravin, ktera drzi cenu… je stale za par korun.

NEIN; NEIN NEIN: JA DOVEZE I POSLE; JEN NE TY CHEMICKE DIVNE VECI:::::::::::::::::

Ale, tak…dá se občas sehnat i česká hořčice bez konzervantů, ovšem také dávám bod anglické práškové. Koupila jsem onehdá i u nás práškovou hořčici – naváženou v sáčku… byla docela dobrá, ale…nedá se to srovnat. Navíc, takhle si člověk namíchá pokaždé tolik, kolik potřebuje a má naprosto čerstvou dávku. :-)))

22. Pivli – že vy mě chcete dostat hned zítra ráno k Robertsonovi?

Asi budete muset. Já bych ji tam nekoupila (i když jinak u nich často nakupuji), štve mne, že pikslička, která v UK stojí 99p, je tady za 94,–Kč. Ale v Culinarii bude asi ještě dražší. Naštěstí mám zásoby, už jsem dávala někde odkaz s fotkou. V Norwichi mají muzeum a piksly všech velikostí. :-)))

Já vím, i tu fotku si pamatuju, ale na vyzkoušení mi to za to nejspíš stojí a v případě úspěchu dostane někdo ze známých kdo pojede do anglie zadání koupit mi ji tam. Ty ceny jsou holt problém dovozu zde nepříliš známých věcí, které se moc neprodávají, takže zůstanou na skladě dlouho a jsou v nich vázané peníze. Je to svého druhu začarovaný kruh.

No, ale zase malá propagace anglické hořčice by jim měla provětrat zásoby. A pak se třeba cena změní. :-)))
Chápu, že dovézt to sem něco stojí, ale u něčeho mi ta láce vadí více u něčeho méně.

…a vydrzi maso 7 dni v normalni lednicce, aniz by zacalo nejak zapachat? Nebo to ma prekryt prave ta majda :o) ? Diky za odp.

Já to měl opatlané viz první obrázek a maso nesmrdělo, ale pouze zkřehlo. Potlanice byla zhruba ze dvou lžic hořčice, dvou lžic oleje, hodně pepře a pár kapek worčesrtový omáčky. Lednici mám zcela bežnou.
Podle názoru jedné ze čtenářek (nebudu paní Aidu jmenovat), je však použití hořčice barbarství. V případě, že také nechcete používat hořčici, je třeba maso celé ponořit do oleje (předtím zřejmě okořenit).
Kromě trefení správné doby pečení (v mém případě 40 minut na 180 stupňů na 1,3 kg masa), je podle mě dlouhá doba naložení nejdůležitější pro celý tento recept.

majda slozena z oleje a ostatnich aditiv (staci si jen vybrat) masicko krasne zakonzervuje – je ale nutne mit ho opatlany vsude nebo udelat dostatecne mnozstvi lazne :)
a souhlasim s RR nalozeni je dulezity desne moc :)))

Clanek pekny ale opravte nekdo proboha tu strasnou hrubku!!!
(v odstavci pod obrazkem zcernale papriky)

to jako u ty panve, jo? ale ne, takhle je lepsi – usmrdlano pri vareni, tak to obcas ujede, ne? :)))) navic kvalitni panev je dost tvrda, tak si i to Y zaslouzi :D

26: Je fakt, že u relativně trvanlivýho výrobku mi to přijde jako hodně. Uvidíme, jestli se to rozhýbe (-:

Téda, hm, no tak to budu muset vyzkoušet! Pokusného strávníka jsem si k sobě už připoutala, teď jen uvařit, tedy resp. upéct:-)
Ad hořčice – já jsem s českou dvoudruhovou nabídkou velmi spokojena, občas použiju i Dijon, toť vše. A např. do bram.salátu dáváte taky tu práškovou?

Jasně. Rozmíchám si patřičné množství s vodou, tudíž mám klasickou konzistenci hořčice jak z kelímku a lupnu to tam. Pochopitelně přiměřeně, chutě musí být vyrovnané.

26: tak musím dát za pravdu, tahle hořčice je opravdu něco – nakonec jsem ji u toho Robertsona koupil a myslím, že i ta malá puikslička mi chvíli vydrží, je to síla. Až mám chuť s ní zkusit Wellingtona z pekelné výzvy (když byla aktuální, použil jsem staroanglickou hořčici z hypernovy, ovšem po ochutnání té od Colemana musím říct, že tam jde jen o nějaký marketing – je to v podstatě česká plnotučná.

Moje salátka, co dělala ještě obložené mísy Brežněvovi (to není ftip, to je pravda), dělá roastbeef zásadně z hovězího plecka (za komančů taky nic lepšího neznali ani na Hradě) a nakládá ho na pár dní do směsi oleje, kečupu, hořčičných semínek a výsledek je naprosto konkurence schopný .o) Bábě už bylo 90 a pořád po kuchyni kmitá jako mladice.

40. nebo salátka, no. ;-)
Mrzí mě, že jsem onehdy na autora článku tak vyjela, nebylo to třeba, ale já opravdu hořčici na roastbeef nepoužívám, ani jsem o tom dřív neslyšela.

Obdivujem tieto stranky. Dovolte mi opytat sa, co robite s vrstvou tuku na mase? Nechavate, zrezavate?

Ja ho robim z beef round eye , vrstvu tuku nechavam, lebo je to ovela lepsie. Najskor
maso dobre otrieskam o kuchynsku linku, nahrubo pomeliem na linku korenie, maso v nom vyvalam, az vznikne suvisla vrstvicka a potom natriem horcicou. Ale teraz som nalozila podla vas. Tak sa tesim. Dakujem za pekne citanie.

„Na pánvy“ – bože, vždyť píšete i do novin! Aspoň spellchecker prosím!

Vanessa i Jirka13:

komplimenty i stížnosti prosím autorovi článku Razor Ramon ;) toto je zápisek čtenáře!

Roastbeef se peče při 105 stupních dokud vnitřní teplota není cca 36 stupňů.
Zapíchnete dovnitř jehlu a nesmí být moc horká, při přiložení na ret.Maso se dopředu neopéká, nemá pak šedý okraj.Po upečení se roastbeef nechá vcelku vstřebat šťávu, může se i občas otočit.Maso je celé růžové, ne jen trochu v prostředku.

Velice děkuji za návod, jsem ráda, že se to dá zvládnout i bez sondy. Pro začátečníky-jako-já-majitele-elektrické-trouby dodávám: 1 kg masa – 180 C; horní+dolní ohřev; pekáč umístěn na roštu v dolní třetině trouby (u Siemens trouby umístění „2“). Takto jsem to poprvé zkusila a vyšlo to parádně (měla jsem 4 týdny vyzrálý nízký roštěnec). Ještě bych to nechala odpočívat déle než 5 minut, vyteklo zbytečně moc šťávy. Naloženo jsem to měla 24 hod předem, po očištění jsem osolila, opepřila vydatně čerstvě mletým 4-pepřem a opatlala plnotučnou hořčicí Malva (ať si kdo chce, co chce říká, já ji zbožňuju). Během těch 24 hod jsem maso v lednici obracela (celkem asi 4×).

Tak jsem letos zjara dostala chuť na roastbeef, prohledala několik kuchařek a internet, doba pečení a teplota se vesměs lišila, až jsem našla radu, pro začátečníky, že se má péci při nízké teplotě a dlouho.
Kopíruju postup : Nízký roštěnec 600g,marinovaný cca.1den,zprudka opečte ze všech stran,dejte do pekáčku a do trouby na 2hod. při stabilní teplotě 60°C.Pokud budete péci celou roštěnou doba přípravy se zvyšuje na 4hod.Jestliže se vám stane že zapomenete maso v troubě třeba o půl nebo hodinu déle nezoufejte rostbeef zůstane stále štavnatý to je výhoda 60°C.
Pekla jsem možná při 80, nemám tak přesnou troubu. A bylo to jedinečné.
Jo a dodatek, inspirace z Četnických humoresek, dovnitř masa jsem napíchala dezertní víno. nepoužila jsem roštěnou, ale zadní hovězí, hezký kus od dobrého řezníka.

Co vy na to?

nepovinný, ale díky němu máte obrázek (jak?)