Doporučená denní dávka nebezpečných trans tuků byla stanovena

O trans tucích zde již byla řeč. Je celkem s podivem, že česká (velmi často hysterii holdující) média o této potravinářské časované bombě sborově mlčí.

V USA mají výrobci potravin povinnost uvádět jejich množství ve výrobku přímo na etiketě. Dosud však nebyly přesně určeny maximální denní doporučené dávky a tak z toho mohli ještě všelijak vykličkovat. Nyní se však pomalu začíná o přesné hodnotě mluvit. Jako první přispěla American Heart Association, která doporučuje denní dávku na méně než 1% celkových kalorií – přepočteno na průměrnou dietu jsou to cca 2g/den!

Abste si udělali představu, na překročení této dávky vám bohatě postačí jedny malé hranolky od McDonald’s (McD USA 3,5g, McD Czech není známo, čekejme však, že je to více). Takže s chutí do toho! Opravdu jsem zvědav, kdy do Česka dorazí poznatky moderní medicíny a kdy se začnou aplikovat na naše středověké poměry (viz. kouření v restauracích). Dávám tomu tak 5 let a pár tisíc zbytečně zkornatěných tepen k tomu…

P.S.: nebojte, zrovna včera jsem svou dávku trans tuků překročil třikrát :)

Reklama

Komentáře

Z tohoto hlediska se jako nejlepsi volbou jevi veprove sadlo, ktere nemaje nasobne vazby je nemuze mit ani cis :)
Nejlepsim zdrojem jsou vsechny ztuzene rostlinne tuky, ktere vyrobci jsou ochotni cpat naprosto do vseho, tudiz dalsi duvod pro domaci kuchyni – olivovy olej, maslo a sadlo jsou tuky, ktere u me maji dvere otevrene :)

JJ v podstatě jo, ale máslo&sádlo má hodně nasycených a pokud je bereš ve své dietě jako ty špatné, pak nejsou nejlepší volbou.

Myslím, že totální král je olivový olej – ideální tukové spektrum, u těch kvalitních (=lisovaných za studena, první lis) navíc množství vitamínů+antioxidantů jako bonus.

For the record: nic proti sádlu ani máslu samozřejmě ;)

Trans tuky jsou hlavně problém tzv. processed food (česky snad průmyslově zpracované potraviny). Čím víc se stravujete ze základních surovin, tím méně se vás to týká…

Naprosty souhlas. Ale ta nasycenost me az tak nedrasa (vzhledem ke spotrebe techto tuku, tak kilo od kazdeho rocne max).
A co se tyce potravin, tak se ptavam v provozovnach stravovani, zda to je od nich, nebo „z tovarny“.

Ja jim co mi chutna a myslim, ze vic zalezi na tom jak clovek zije celkove. Jestli ma dost pohybu atp. A jestli mi nejakej trans tuk zkrati zivot o rok o dva nebo pet tak fajn, radsi si budu tricet let uzivat a jist bez omezeni nez 35 let byt svym vlastnim otrokem.

Hm zajímavá úvaha. U trans tuků jde, ale bohužel o to, že nemají ŽÁDNÉ opodstatnění pro chutˇnebo pro kvalitu výrobku. V přírodních tucích (sádlo, máslo, maso) se nevyskytují.

Jejich jediné úkoly jsou:
1) ztužení tuku aby šel roztírat (imo ptákovina lez udělat i jinými způsoby)
2) prodlužuje trvanlivost fritovacích tuků (vyloženě ekonomický důvod)

Takže z pohledu GURMÁNA i LÉKAňE jsou naprosto zbytečné. Já si ty dvaroky navíc raději strávím požíráním opravdického sádla a másla ;)

Trosku jsem se na to mrknul a Ullmannova encyklopedie prumyslove chemie pravi, ze nebylo prokazano, ze by trans tuky byly jakymkoli zpusobem toxicke. Pouze a jenom to, ze se v organismu chovaji jako nasycene tuky vzhledem k hladinam cholesterolu.
A trans tuky vznikaji pri ztuzovani. Cili jediny zaver na zaklade techto znalosti – margariny a jine ztuzene tuky jsou svym vlivem na cholesterol bliz sadlu, nez oleji. (Ja vedel, proc je nepouzivam :)

No tak toxické samozřejmě nejsou. Je to asi podobné jako kdybys chtěl podle encyklopedie průmyslové chemie odvozovat zdravotní účinky/následky alkoholu. Prostě nelze.

Zatím známé účinky:
- zvyšuje „zlý“ LDL cholesterol (až dvakrát více než „obyčejné“ nasycené tuky, riziko „srdečních“ onemocnění se s jeho konzumací zvyšuje o desítky procent)
- zvyšuje hladinu CRP (protein zánětlivé fáze)
- za vysokých teplot pomáhají vzniku AGE (advancedy glycation endproduct -> karcinogeny)

Ech, asi jsem se spatne vyjadril. Samozrejme to neni relevantni zdroj medicinskych informaci. Jen tam byl odkaz na nejaky pochybny clanek, kde pravili, ze to neni az tak zhave.
Takze jsem se do toho ponoril vice, za pouziti WOS a nalezl jsem nasledujici (nerozumim tomu az tak jako ty, takze skoda)
- LDL se zvysuje, o dvojnasobku jsem se nedocetl, bral jsem jen nejcitovanejsi clanky. Zvysuje se Lp[a], vyrazne. Ovsem uroven tech studii se mi nejevila nejak zavratna, radove 50 lidi se mi nezda uplne ono
- CRP – nasel jsem jediny clanek, ktery rika, ze CRP je vyrazne korelovano s prijmem TFA (trans-fatty acids). Naopak je druhy clanek (vychazejici ze stejnych dat Nurses Health Study), ktery rika, ze CRP s prijmem TFA nesouvisi primo, ale vazbou pres BMI. Tj. stravovaci navyky.
-AGE se blbe hleda

Ne, ze bych ty prumyslove vyrabene tuky branil, naopak, taky mam radsi normalni prirodni veci. Ale celkove se mi zda, ze se jedna o dost nafouklou vec, o ktere se moc nevi (a opatrnost je bezesporu namiste).

JJ shoduju se na tom, že je to hysterie. Ale zřejmě na místě.

Ad ty studie: tam to všechno ještě běží. Vzhledem k tomu, že ani FDA ještě neřekla jaká je vlastně bezpečná denní dávka, tak oni určitě čekají na rozsáhlejší výzkumy. Ještě bych počkal, možná to opravdu nebude tak žhavé.

Mně jde hlavně o principiélní stránku – co dělají v jídle tyhle v podstatě zbytečné (pro konzumenta) srágorky… To je za prvé.

A za druhé mě naprosto dělá to, že tady v Česku (Evropě) absolutně nikdo není schopen reagovat a dává tak prostor např. KFC&McD v pohodě a se ziskem se zbavit starých technologií a zásob. Jediný kdo si to „s odpouštěním“ odse.. je český nevědomý konzumer.

Duhá stránka věci: teďka v US momentálně frčí kromě „Low Fat“ i zcela zhovadilé značkování „Low Carb“. To už je vyloženě na hranici humoru ;))

Musím souhlasit s panem Cuketkou, trans nenasycené mastné kyseliny jsou v podstatě zbytečné, většinou senzoriku spíš zhoršují. Nicméně trochu trans je i v másle, pokud budeme srovnávat čísla, tak je jich víc v másle než v margarinu Flora nebo Rama.
U nás se dělají analýzy na VŠCHT a většinou je to tak, že levnější oplatky, sušenky, margariny z diskontů a různé plněné kupované koláče jsou na trans hodně bohaté, do fast foodu se zatím nepustili.
MCD se ohánějí zdravou výživou , ale nebyli schopni doložit, že používají tuk bez transkyselin, takže tam hrozí asi největší expozice.
Pokud jde o zdravotní dopady, dělají se studie i u nás na 3.LF a bohužel se ukazuje čím dál více negativních efektů. Takže stanovit denní limit má smysl, značení potravin také.

http://www.foodqualitynews.com/…ism-proposed

už jen to jak probíhá hydrogenace tuků by nás mělo zajímat, proč mám jíst něco co se dotklo nějaké chemie, katalyzátorů? Limity by měly být co nejdřív stanoveny, následně analýzy a značení.
To že to má vliv obecně na všechny cévy – srdce, prostata…je nepopiratelné. Organismus trans nenasycené kyseliny nedokáže rozpoznat a neví se zda tělem projdou nebo se někde usazují…

Co vy na to?

nepovinný, ale díky němu máte obrázek (jak?)