Francouzská pekárna Paul

Je to oficiální. Pekařský mekáč z Francie je tady a s ním i mé nahlédnutí do první pobočky pekárny Paul v Praze.

Nyní již celosvětová síť pekáren má tradici od roku 1889. V 70. letech se Paul rozlétl po Francii, v 90. letech pak vykročil směrem k expanzi do celého světa. Koncept pekáren je jednoduchý – tradiční receptury, peče se přímo na prodejně a používá se pšeničná mouka z fr. odrůdy Camp Rémy.

Nová pekárna na Floře (dole) jakoby z oka vypadla z reklamního letáčku. Čelně na vás útočí nablýskané vitríny s pečivem a sladkostmi a rovnou skrz ně můžete špehovat do ruda rozpálené pekaře přímo při práci. Musím uznat, že to má své kouzlo – jeden z pekařů šoupnul celou várku chleba do trouby, něco do ní namačkal, otočil se a hned se mě zeptal co si dám! ;)

Dal jsem si croissant (19,– Kč), sýrový quiche (89,–), malou briošku (cca 30,– kč) a čokoládový makarón (dost Kč). Tohle je taky oficiální – jsem na sladké! Zbytek nabídky mám před sebou v letáku – chlebíky na různé způsoby, bagety (i obložené), další a další dorty, zmrzlina, káva a čaj. Lehkou snídani mají od 69,– Kč, ještě lehčí oběd od 110,– Kč. V rámci sortimentu jsou i sezonní speciality tzv. „ephemerals“. Byly ale tak efemérní, že jsem je při první návštěvě nezaregistroval…

I když si pro start nevybrali zrovna příjemné místo, celé pekárně se s úspěchem daří tvorba vlastního mikrokosmu. Místa k sezení jsou rozdělena do tří odlišně zařízených částí, které se zanořují hluboko do vnitřností slizkého shopping mallu. Když se zarazíte do pohovky, pusu si ucpete brioškou, zavřete oči i uši, můžete směle tvrdit – je suis dans la francouzská pekárna! ;)

K atmosféře si taky musíte přidat roztomilý personál ve stejnokrojích s vražedně naducaným čepcem. Ještě k tomu slyšíte hukot pekárny a vepředu známky boje s kávovarem a pokladnou. Tak tak, že vzduchem nelétají rozpálené chleby.

Všechno jídlo, co jsem ochutnal, mě moc potěšilo. Je opravdu snadné podlehnout čerstvému pečivu bez příkras přímo z rukou pekaře! Čokoládový makarónek mě dokonce vlastnoručně diskvalifikoval pro podjatost čokoládou! Nebýt dvou nešvarů v podobě špatné kávy a váznoucího odnosu špinavého nádobí, bylo by vše na jedničku! ;)

Minul jsem se s celou chlebovou produkcí, ale ještě tento týden se vypravím na druhou ochutnávku. Má akutní infekce domácí pekařiny totiž vyžaduje sedativum.

Jestli máte to „štěstí“ být v Praze, udělejte si výlet na Floru. Stojí to za to. V silné (a vzrůstající) konkurenci francouzských cukráren a pekáren přibylo nové místo. Recenze pekáren Paul v Praze najdete i na Scuku.

Máte rádi francouzské pečivo? Byli jste už u Paula u nás nebo v zahraničí? Kam chodíte jinam? Co takhle udělat Prague Croissant Marathon? Přidáte se? ;)

Reklama

Komentáře

Na Prague Croissant Marathon se přidám raději než na ten kávový :) Bohužel těch nominovaných podniků do soutěže asi příliš nebude…

Croissant maraton to zní dobře :-)
No já jsem zase neodolala bagetě se lněným semínkem (byla horká mňamky) a chlebu se sýrem (název nevím) prostě v těstě byly zapečeny kusy sýra bylo to dobré a zajímavé, taková alternativa večeře.
P.S. Takže makrónek stál za to? Peněženko třes se! Ale jednou za čas…

J.Č.:

Paul
Passion Chocolat (Musso)
Au Gourmand
Paneria
Rembrandt donuts
Ječmínek pekárny

myslím, že y se toho sešlo ještě víc? :)

Janka:

makaránok stál definitivně za to, přísahám na kilo čokolády! :) jejicjh ceny jsou ale odstrašující. užjen těch deset malých makaronků za 190!!! :o)

u Paula tomají vymyšlené chytře – základní sortiment se cenově dá přežít, člověk si ale při koukání do vitríny velice snadno naběhne… :)

U nas Paul neni, do Prágu daleko, ale jestli se udrzi do Vanoc, tak tam asi vlitnu :)))

Čokoláda by se měla držet jen v menším než malém množství. Memaj tam něco s mletou krávou nebo vofcí?

Davide: hušššš! Že na Vás zas vlítne nějakej zdivočelej vegetarián?
Ad croissant marathon -jsem za!!!
Taky tam snad dorazím, ale vzhledem k cenám makarónků(makronek?) to nechám až na již tak dosti sladké období po výplatě. Teď by mi bylo líto dávat tolik peněz a zůstala bych asi jen u toho croissantu.:-)

Moc dobrý kroasány mají v takovém malém krámku na rohu Bělehradské a Koubkové (je tam takové podloubíčko). Dostanou se však jenom ráno cca do 9.30. Mají tam i jiné zajímavé dobroty, ale než jsem je stačil vyzkoušet, tak jsem změnil práci a už okolo nebejvám. Snad to tam ještě je…

na croissant maraton sa hlásim všetkým desiatimi!
ja mam najradsej croissanty z cafe savoy — maju tucnucke a plne cesto. na ine vlastne ani nechodim :-)

… a možno to vyznie divne — ale mám rada ešte maslový croissant z Billy. Chodim na neho rano pred prácou a dávam si ho s maslom a domácim dzemom. dobrotka!

Masový croisanty se nedělají? Prdím na vegetariány, bejvaj děsně vychrtlý … :D

13. Masový croissanty se dělají, ale jestli je mají u Paula, to nevím.

díky za postřehy, rozšiřuji nominační list:

1 Paul
2 Passion Chocolat (Musso)
3 Au Gourmand
4 Paneria
5 Rembrandt donuts
6 Ječmínek pekárny
7 Crocodille Boulevard
8 Billa
9 Café Savoy
10 „roh Bělehradksé Koubkové“
11 Bakeshop
12 Marbrot http://www.nelso.cz/cz/place/3009/
13 Mansonn http://www.nelso.cz/cz/place/7173/ (dodává mimo jiné do Maze)

mylsím že nemá smysl to obíhat kvůliva jednomu croissantu všechno, napadlo mě, že by si každý vzal na starost jedno místo a dva vzorky dotáhl na smluvené místo – jednu zvolenou kavárnu, kde bysme to probrali :)

jste pro?

Durazne nabadam rozlisovat mezi tim, ze se nekde pece a rozpeka. No respect k rozpekani.

Ted nevim jestli jsou to pekarny Jecminek. Je to mozne, ale spise ne. Kazdopadne tam maji vyborne croissanty. Jedna je temer naproti Panerii v Jindrisske (trochu bliz poste), druha v ulici, ktera vede od metra Staromestska k Mestske knihovne na Marianskem (samozrejme jsou tam 2 takove, rovnobezne – je to ta bliz rece).

VoY: ale ne, nerozlišoval bych – když se to nepozná na chuti a celkové kvalitě, je to úplně fuk

Nejlepší croissanty mají na čerpacích stanicích v pytlíčku… dělám si srandu

Tak se nějak vidím už v pátek a Flóře, dík za tip. Degustace croissantů je dobrý nápad! Docela mi chutnali croissanty u Alberta, ale kvalita byla dost nestabilní, jednou nahoru a jednou dolu.

Na rohu Koubkovy ulice je taková malá cukrárna-pekárna, občas jezdím kolem tremvají a vždycky si říkám, že se tam musím někdy zastavit :-) Jinak jsem pro variantu pana Cuketky, nakoupit, porovnat a hromadně sežrat :-)

Na Flóru jsem zaběhla včera před křestem. Chtěla jsem to jen okouknout jestli mají ty samé dobroty jako ve Francii. Tu moji neoblíbenější ale nemají. To jest houstička s kousky slaniny. Ale jestli se tam po ní bude ptát více lidí (PTEJTE SE), tak ji snad začnou dělat ;-)

na Croissant maraton se také hlásím. Docela slušný jsem měla minulý týden ve Spálence naproti Ypsilonce – ale jak se to tam jmenuje, to nevím… :-(

snad i zde se timto krokem nerozebehne francouzske klise s baretkem a bagetou v podpazi… pro ochutnavku jsem stejne zapalen jako vetsina ostatnich pecivozroutu.

13: Cože? Vegetariáni a vychrtlí? Viděl jste někdy Petra Vachlera, duchovního guru českých vegetariánů?

je tady jediný problém, k večeru ve všední dny kdy bude ít většina lidí čas, budou už croissanty unavené…

měli byste čas třeba tuto sobotu dopoledne? (většina má otevřeno)

Tý jo, to se sešlo míst! :)

pan Cuketka: sakryš, tuhle sobotu bohužel nedám. V nejhorším se budu těšit na TOP 3 a udělám si pak někdy ráno degustační kolečko :)

Právě jsem se vrátil po krásných a chutných 10 dnech z Paříže. Co nejdřív udělám průzkum, dokuď moje chuťové buňky obsahují stopy po originálním francouzském pečivu, které jsme si dopřávalí v množstvím rozhodně větším než malém.

Musíte být komunikativní, pan pekař říkal, že se teprve zabýhají a že se sortiment bude rozšiřovat. Na houstičky s kousky slaniny jsem se neptala, ale můžu to zkusit příště. Měla jsem croissant a pak jsem si musela dát ještě jeden. Hrozně mi připomínaly ty, co jsem si kupovala v Paříži k snídani v jedné malé pekárničce. Takže croissanty u mě prošli testem. Jo a pan pekař je velmi ochotný, poradí, vysvětlí rozdíly a mluví dobře anglicky. Proto jsem si sedla dopředu, abych je mohla sledovat při práci a spoustu jsem se toho dozvěděla. Slůečny sice s pokladnou bojují, ale jsou milé, tak to chce čas. Kávu nepiju, tak to neposoudím, ale neměli ovocný čaj, tak to je zatím jediné mínus.

Dopoledne bych mohla. Panerie je v Nuslích a ze Synkáče bych to vyjela na Bělehradskou. Billa tam je taky.

V sobotu dopoledna bych mohla, co ze seznamu je na Smíchově, že bych to vzala cestou? A kavárnu prosím s nekuřáckou částí, v tomhle stavu se mi dělá špatně z cigaretového kouře. A přestalo mi chutnat víno, jakékoliv, ale to se snad vrátí. Ale zase jíst mi chutná, tak to není tak špatné. :-)

Skoda, doufal jsem, ze Vas nektere konecne poznam, ale v sobotu stehuju bratrance… Nevadi, vzdyt ona bude jiste brzy zase nejaka jiína povedena akcicka…

ach, tuto sobotu som mimo Prágy :-((( ale v pripade, keby sa to prelozilo nedajboze na buducu sobotu, tak moje slovo cestneho pioniera plati! :-)

termín na tuto sobotu:

cuketka: ano
Pivli: ano
caty: ano
Cuite: ano
J.Č.: ne
renata: ne
Razor: ne
viki: ne
homi: ?
Pavli: ?
Adamm: ?
Medcin: ?
Janka: ?

;( tak si to hezky uzijte, ja na vas budu myslet a testovat tri druhy mistnich predpecenych :(((((

jeej Croissant Marathon znie chutne!!!! :))
Tuto sobotu trochu s odretymi usami, ale mala by som zvladnut!
Ochutnavame neutralne/savoury alebo sladke (prip. aj plnene)?

a preco mi tam vedla mena naskakuje nefunkcny link „web“? (teda funkcny byt nemoze, lebo som ziaden nezadala, ale preco vobec niekedy naskakuje a niekedy nie…a vsimla som si to aj u poniektorych inych prispievatelov)? sorry trochu mimo temu..:)

Tuto sobotu bych mohla, ale jen brzy dopoledne – cca do 11 hod. :( Pak musím otročit na babičině zahrádce…

klatě, to je na mě moc kách. Tento víkend jsem v Písku :-(

Co přesun na příští sobotu a mezitím vyhlédnutí vhodné lokality na ochutnávku a rozdělení nákupů?

Jéé, Viki, konečně uvidím tu slečnu se „slintošovým“ blogem :-)) Já jsem ten anonym, který Ti tam často přispívá…

Pavli, teší ma a ďakujem za milé komentáre .-)
--- moj nesmely navrh: mohli by sme sa rozdelit do skupin — jedna banda tuto sobotu, druha varka buduci week? aspoň by bolo širšie spektrum „ochutnávačov“ :-)))

Janka by mohla (sím podrobnosti a instrukce na mail :wink:)

takové akce bych se ráda zúčastnila; ale mohu ochutnávat maximálně přímo u zdroje, toť ve Francii. No, nevadí, pak vám písnu, kde tam mají to pravé ořechové ;-)

cuketka: ano
Pivli: ano
caty: ano
Cutie: ano
Pavli: ano
Janka: ano
cappuccino: ano
J.Č.: ne
renata: ne
Razor: ne
viki: ne
Medcin: ne
Adamm: ?
homi: ?

dva termíny myslím nejsou problém, míst jsem vybral 13, zájemců bylo 14,t akže to lze rozpůlit, durhý termín by ale připadal na odpoledne v průbehu týnde, další víkend jsem již fuč

bagetový test: Ráno okolo půl deváté jsem cestou do práce zamířil přes PAULa a zakoupil jednu bagetu na otestování. Zkoušel jsem se ptát ještě po tzv Tradicion – což je taková špičatější bageta. Bohužel slečna vůbec nevěděla a zrovna se neměla koho zeptat. Jinak regaly byli v tutu dobu ještě dost prázdné, takže jsem neměl možnost okouknout všechny dobroty, ale značí to aspoň jejich čerstvost (tedy doufám). Bagetu jsem dostal do pěkného, poctivého voskového papíru (při ceně 30kč za je to nadstandardní obal), cenu jsem očekával dokonce vyšší. Už na pohled je vidět, že je bageta na hony vzdálená výplodům zdejších pekáren. Křupavost vrchní vrstvy je tak na 60% (tzn, o 40 % méně bordelu pod mojí židlí po snídani), osobně tedy upřednostňuju vyšší drobivost. Bageta je také hutnější, oproti standardním, které koupíte na každém rohu (zkoušel jsem navštívit 3* michelnskou v Paříži, ale zrovna byl zavírací den), zvykl jsem si spíš na ty vzdušnější, ale to už je spíš detail, možná to dělal ten Pařížský vzduch naplněný spoustou cigaretového dýmu a a vařené kávy vznášející se nad celým městem. Až na malý kousek jsem ji zboural celou! V záloze mají další druhy a také se chystám na chléb. Naše snídaně budou rozšířeny o další chutné kousky, držím palce a přeji spousty poboček v dalších městech.

jeee, croissant maratohn, to bych brala. V sobotu se to hodi. Muzu prinest rohlicky z Musso. Maonza by sel i P~O.

dlouhan:

velmi zajímavé :) nepřejezte se jich! ;)))

sraz na maraton bude v sobotu v 10h v kavárně knihkupectví kanzelsberger (je to přesně v centru, levné, a dobře zašité místo, obří dům knihy, na můstku, 1.patro) tam i zůstaneme a budeme ochutnávat (pod stolem aby nikdo neviděl ;))

prosím následující účastníky: Pivli, caty, Cutie, Pavli, Janka, cappuccino, kulida

aby si vybrali odkud který croissant přinesou (alespoň 2 vzorky), viz seznam výše, já si vemu na starosti croissant z Crocodille Boulevard

„anonymizační pytlíčky“ budu mít na místě, croissanty ohodnotíme naslepo body, počkáme na druhé kolo a výsledky sečteme nakonec.

Hlásím se o Panerii v Nuslích, Billu na Pankráci, vezmu i tu Bělehradskou a ještě mne napdadá Diana svět oříšků, tam mívají taky croissanty, ale musím se mrknout, zda fungují i v sobotu. Pokud cestou potkám ještě nějaké pekařství nebo obchod, vlítnu tam.

Pivli:

super, zvolte prosím jen jednu, musíme něco nechat na druhé kolo v týdnu ostatním (leda že by vyměkli zbývající lidé na sobotu). tak kterou tedy?

Jenom jednu? :-( Nechte mi tu bělehradskou a Dianu. nevím, zda v té první mají v sobotu otevřeno. Stejně nezaručuju, že neodlovím něco navíc. když půjdu kolem…třeba i v Paneriích může být rozdíl. V pečení, uskladnění…kulturře prodeje…i to se projeví! ;-)

Tak ja jsem „vymekla“! Padol mi vikendovy program, takze sa dodatocne hlasim na sobotu, ked este mozem :-) zobrala by som Billu a Cafe Savoy ( daju mi tam croissant bez celeho brunchu ? :-))) Ak ich nechce niekto iny .-)

Jak jsem mohla zapomenout: croissanty mají samozřejmě také ve Francouzském institutu ve Štěpánské ul. – ale v sobotu tam mají zavřeno :-(

Tak jestli Janka půjde do Paula, můžu zkusit Passion Chocolat (Musso).

Pivli:

ok!

Cutie:

oki, passion chocolat

Janka:

paul, ok?

renata:

moc by mě zajímalo odkud berou… (tipuju na au gourmand :) díky!

Moc mě to mrzí, ale bacil mě bacil, takže se musím odhlásit z první várky maratonu :( Kdy že je druhé kolo?

Pivli 29: jen na okraj: prosím pěkně, vÝjImky.
Nejdřív je dlouhý tvrdý a pak měkký krátký – jinak by to přece ani nebylo logický ;)

Jé, už se těším na výsledky, doufám, že si pochutnáte na většině vzorcích! Já na francouzské sladké pečivo moc nejsem, ale na názor expertů jsem zvědavá;-)

já nevím jestli má Ječmínek u nás otevřeno v sobotu, pokud ano, přinesu Ječmínka
pokud ne, stavím se v Panerii ve Vodičkově, ale nevím v kolik otevírají, jestli ne až v deset

caty:

super :) v kanzelsbergeru se snad všichni potkáme. jediný stůl s kupou loupáků a hondtnotícími tabulkami :))))

jeden den som vypadla z diskusie a uz sa tu toho zomlelo…prihlaseni, odhlaseni, multivzorky, viaceri s tou istou vzorkou..celkom stracam prehlad…:)

prosba na p. Cuketku:
co tak uviest este jeden zoznam s poslednou verziou zajtrajsich ucastnikov a vzoriek tak,aby tomu rozumelo aj celkom unavou zmorene cappuccino? :) dik…:)
ps. ja sa mozem stavit v panerii na narodni alebo v cafe savoy, aj ked vidim, ze oba zdroje tu uz padli. alebo v bille na karlaku, ale je to tam v atriu business centra, tak na 100% nerucim, ze v sobotu bude otvorena

Jak Vám závidím! Jen jako host Vás všechny zdravím a závídím Vaše možnosti ochutnávek. Hned bych do toho šel s Vámi. Ale u nás na vsi je možnost ochutnávek croissantů dost omezená. Tak omezená, že jsem v poslední době ze zoufalství zkusil tři neúspěšné vlastní pokusy o domácí croissanty. Výsledky byly tristní – od „vypadá to dobře ale nedá se to jíst“ až po „vypadá to hrozně a jíst se to taky nedá“. Ještě že alespoň jednou ročně vyrazím „ke zdroji“ a snažím se nabrat vjemy do zásoby na celý rok. Tak ať Vám chutnají! (nezatracoval bych úplně mražené upečené croissanty – protože se narozdíl od baget se mrazí syrové a pak se pečou, ne jen dopékají. Když se to umí, vznikne, dost dobrý výsledek. A mohou být „čerstvé“ i u nás na vsi)

cuketka: crocodile boulevard
Pivli: diana, bělehradská
caty: ječmínek nebo paneria
Cutie: passion chocolat
Janka: paul
cappuccino: ?
(viki: café savoy?)

Radek:

já mražené nezavrhuji :) sám je baštím od rembrandt donuts jako obložené, alespoň jednou týdně. degustaci budeme dělat jako slepou, takže to zbyde jen na chuti :)

btw odku ty mražené kupujete? prozradíte zdroj a vaše zkušenosti?

pan Cuketka:

někdo myslím v průběhu diskuse na mražené narazil příliš je nechválil. Já nakupuji u Mistr Backer ale jejich dodavatele neznám. Samozřejmě pokud je někde upečou jednou za den tak je to jiné než když každou hodinu zavoní z pece (tedy horkovzdušné trouby). Faktem je, že některým druhům pečiva zmražení vyloženě prospívá – a asi by Vá překvapilo že je to celkem typické české pečivo.

84. v pohodě, mně to jen nedalo, abych neuplatnila svoji oblíbenou pomůcku pro gympláčky poškoláčky :)

S touhle mnemotechnickou pomůckou se to naučili psát i všichni puboši, který měla kamarádka na češtinu.

musim se priznat, ze na pritomnost „Paul“ na ceskem trhu jsem se velmi tesila…jake bylo ale me zklamani… dala jsem si „pouze“ kavu, ale servis i kvalita meli daleko ke standardu, ktery tento retezec ma. Snad je to jen zacatecnicka dan …

87. To je dobrá pomůcka.
V poslední době, jak se snažím psát co nejrychleji,
vynechávám či přehazuji písmenka. nebo nedokončím slovo. Pak jsou z toho nesmysly. Ale kvůli pravopisu většinou prudím.
I když…v poslední době jsem už taky rezignovala…nějak už bylo těch „pánvý“, problematických shod podmětu s přísudkem a podobných roztomilůstek priveľa. Hlavně v denním tisku.
I pan 1R už asi rezignoval.:-)))

to cukina:
super, teraz uz mi je vsetko jasne! :)
to caty:
mozte si teda z tych dvoch zobrat jecminek pls? :) ja by som sa ujala ten panerie, tu mam po ceste.
to viky:
dufam, ze sa dostavite, nech tam mame slovensko v zastupeni primeranom dolezitosti temy! :)

Ahoj, Paul's v Praze ve Flore me velmi zaujal, protoze jsem se s jednim podnikem takoveho jmena potkal v Dubaji. Bylo to v nejakem hotelu pobliz centra, nekam smerem od al Maktoum Bridge na JZ nebo Z (kdo to tam znate). ale mel jsem tam normalni obed, byla to takova celkem luxusni stylova francouzska restaurace, nerekl bych ze pekarstvi. tak to bude mozna jen shoda jmen. ale vypadalo to hodne podobne a bylo to moc dobre (losos, salat a dal si nepamatuji).

Páni, celou dobu co chodím po paláci Flora, okukuju co že se to má tam dole otevírat – a že to bude taková síla jsem neměla ani tušení :).
Prosím ty, co už Paula navštívili – nevíte, zda-li se dá platit stravenkami? Konkrétně Gastro Pass. Děkuji!

začínám nekontrolovaně slintat …ach ty zákeřně lákavé francouzské pekárny – po návratu z Francie nikdy netuším jak to bez jejich dobrůtek přežiju a hle alespoń trochu se nám sem rozrůstají :)

Marathon proběhl v hojné účasti degustátorů i vzorků, těším se na report pana Cuketky – pokud se k němu po dnešním náročném dni ještě dostane. :-)))

marathon neproběhl ale prošel s plným břuchem croissantů :))) díky všem, kteří přišli. sešlo se 8 croissantérů a 11 vzorků. článek nyní bastlím :)

mám špatnou zprávu pro lidi, kteří to plánovali na druhé kolo – to už neproběhne, otestovali jsme téměř vše ze seznamu!

shodli jsme se ale, že to bylo prima a že by to chtělo zopakovat s jiným objektem maratónění… možností je nespočet a je to sranda :) návrhy a termíny můžete střílet semka, úplně nejlépe ale bude když se vyslovíte vé fóru: v kategorii Pojďme to udělat…

nejlepší čokoláda v praze? nejlepší svařák? svíčková? zmrzka? etc. etc. je toho tuna… :)

Hm, vzala jsem to pak přes lahůdky, pro pár plátků španělské šunky a na pultě tam měli položené nugátové loupáky -croissanty, hezky zabalené v průsvitném celofánovém obalu. Silně připomínaly ten model z Michelské pekárny. Honem jsem se musela dívat jinam, oko mi padlo na lahve ginu. To bylo o dost lepší! :-)))

Tak si odpovím sama :))) stravenky berou, ale nevracejí.
Croissant byl výtečný, čokoládová pochoutka opravdu čokoládová a vůbec vynikající a ani kafe jsem tak hrozným neshledala – to bude ale tím, že kávě moc (vůbec) nerozumím.
Díky za supr tip :-)

tak dnes jsme tam konečně byli… pultík byl trochu prázdný, ale zkusili jsme alespoň chléb se sýrem (75 Kč), který byl právě vytažený z pece a to je opravdu nezapomenutelný zážitek – chuťové buňky ještě teď nevěří, že měli tu možnost něco tak dokonalého ochutnat (vrhli jsme se na něj hned před pekárnou) :) … jediné mínus bylo, že slečna ještě nezběhlá v tajemství sortimentu nám málem s sebou zabalila něco úplně jiného

U Paula jsem byla,popis ve slizkém shopping mallu je výstižný,ale naštěstí Paul je svět sám pro sebe,člověk zapomene,kde sedí.
Zúčastnila jsem se jen akce presso a croissant asi za 49 kč.
To bylo ok,škoda ovšem,že přímo v Paulovi není WC,kde by si člověk umyl ruce apod.

Rada bych se pridala k maratonu v druhe varce :-)
U Paula jsem jeste nebyla, ale musim s ostudou priznat, ze mi nejvice chutnaji croissanty z Coffee Heaven. Zdaji se mi z tech prazskych nejvic jako francouzske – opravdu pecene s maslem :-)
Taky nejsou uplne spatne v Yessi Cafe. Tam maji ale uplne bajecne pain au chocolat.

hmm… koukam, ze vse probehlo a ja byl zrovna pryc:( skoda prevelika. doufam, ze jsem si tim neuzavrel cestu do dalsi pripadne tajne akce:)

sasicka:

druhé kolo už nevidím dobře :) budete si muset vymyslet akci s jiným předmětem ochutnávání nebo průzkůmu :)

homi:

neuzavřel. jen je třeba býti ve střehu. akce byla organická, spontánní a tak je to fajn :) tak třeba vymyslíte nápad na tu další???

ja bych byl pro syrarny. jsem zrout syra, mam par tipu, ale casto tapu kde a jaky. bohuzel syru je tolik druhu… chtelo by se to na nejaky zamerit.

Sýry zrovna nebaštím… Jsem pro cokoliv masného či vinného :o) Zmrzlina a čokoláda takééé!!!

to tez neni spatny napad. muzeme spojit prvni a druhe a vyrazit na ochutnavku vinnych klobas:) ba ne, nevim, jestli neni na zmrzlinu uz moc zima, ale vylety po cokoladovnach by me taky potesily. na vino asi nejsem dost velky odbornik. ale hodnotit jen z laickeho hlediska nemusi byt od veci. a vydal bych se na lov lovecaku. zda se mi, ze prestava byt co byval… ale syr je syr:)

Jsem pro jak v sýrech tak v lovečáku. Sehnat dnes chutný lovečák je oříšek. Vzpomínám se slzou v oku na škvorecký…z dob mého dětství. Visel ve špajzu a i před odležením voněl a chtnal skvěle. Dnes je to sázka do loterie. Není špatný ten ze Studené, ale stejně to není ono…
A sýry…byla bych pro základ, co třeba české(nejen) tzv. cameberty? Každý řetězec dělá svoji řadu, nasbíral by se slušný vzorek.Plus lahůdkářství a tak.
Nebo můžeme třeba počítat ementálu dírky. :-)))
S vinnou klobásou by to nemuselo dopadnout dobře, ač není horko, je to stále o „hubu“ a ve větším množství…nevím,nevím…
:-)))

ja bych byl tez pro syry. camemberty nejsou spatny napad. nebo syry s modrou plisni… zalezelo by na dohode. syraren tu roste jako hub po desti, nebyl by problem nasbirat vzorku habadej…

Cutie: to by asi nedopadlo dobře, protože nakládaný hermelín je potřeba pořádně spláchnout dobrým mokem…

Pivli: Muhehe, to mě samozřejmě taky napadlo, ale myslím, že by se to nějak zvládlo ukočírovat :)

no nakladany hermelin je bozsky napad. nicmene je to presprilis nestala pochutina. prijdete do jedne hospody, kde je krasne tekuty a ulezely a v te same za tyden dojde a dostanete cihlu namocenou v oleji…

Jo, jo, jo, sýry! Nakládaný hermelín by asi nešel -nedá se totiž seskupit na jedno místio a je třeba za ním putovat po hospodách, což značně ovlivní chuťové buňky:-)))
Ale řetězcové á la camaberty či blue cheesy je super nápad. Nebo klasické eidamy..

tak ten z Bake shopu byl zrovna horší průměr. A s ohledem na cenu 43,–Kč za kus – bída!

ja padnu…myslim nestestim…par dni jsem pryc a nemam ani placku ani pecivo s tabulkou:( ach jo, a ke vsemu ten podzim…nemohl bys cuketko priste testovat neco fakt hodne,ale hodne veseleho a dobreho? nejlepe z cokolady?:) rovnou se hlasim:)

Tady souhlasím s Pivli ten z Bake shopu byl vzhledově pěkný jen byl velikášský (vevnitř hodně vzduchový) a hlavně solidně nedopečený. Poměr cena výkon v tomto případě nic moc, ale třeba si/jste Terezko měla štěstí! Byl druhý nejdražší ne?

Byl nejdražší. Pak to šlo 35,–…30,–…22,–…20,–…19,–…15,–…14,–…12,–…10,–…9,–Kč.

tak pořád očekávám ten článek, než tady probereme všechno v diskusi :-)
ale na víteze ještě nedošlo :-)
a poslední místa jsou také zajímavá
jo ten z Bake shopu si pamatuju, te mi teda nechutnal
ale zase bych tak nezavrhovala druhé kolo s jinými ochutnávači, pokud na to budou mít chuť to udělat, i se stejnými pekárnami, třeba by se ukázalo, jestli je kvalita stabilní a nebo se jenom nepovedla nějaká várka, třeba u toho Bake shopu to tak může být
a jinak, co to plánování, co dále ochutnat, přesunou do fóra?

článek je na spadnutí, počítám že to uzraje tak do hodinky ;) tento týden mám trestuhodný psací zákys!

Zrovna mám dneska asi hodinové okno před večeří, tak se tam hned zajdu juknout, už se moc těším:-) už jsem se bála, že se budu hodinu jen tak nudně poflakovat a zatím na mě čeká kousek Francie…paráda:-)

Již jsem tam několikrát byl na inspekci a zatím nič moč. Asi to bude chvíli trvat než zjistí co tuzemci chtějí a nechtějí. Ale popravdě, takovéto podniky ve Štrasburgu nebo Paříži mají krapet širší a pestřejší repertoár. Vzhledem k tomu, že tato provozovna nemusí platit nájem, protože nový majitel Paláce Flora si ji vysloveně vyžádal, tak bude asi prosperující.

v Le Mans asi Paul neni, to musim zjistit. Ale v utery musime na skok do Parize, toz mi asi chlebik se slaninkou neunikne ;-)

75. MobyDicku, ta mnemotechnická pomůcka je vtipná, přesto si myslím, že pokud se něco vyjímá, tak tak je to vyjímečné, tudíž i vyjímka je správně. Nechci z toho dělat jazykové kurzy, důležitý je obsah, docela jsem zíral, jak se v jiné diskuzi řešila výslovnost mojita.

129. nemáte pravdu. slovem „vyjímka“ čeština bohužel nedisponuje. ale etymologická úvaha je zajímavá :)

Tak jsem se konečně dneska zastavil u Paula – croissant byl vynikající, vlámský chléb se sýrem (75) je dobrý, ale podruhý by mi za ty peníze nestál a z chlebu s olivami (také 75) jsem nadšenej. Byl jsem tam dost večer (kolem osmé) už nepekli a na pečivo byla 30% sleva.

S kamaradem jsme taky navstivili pekarnicku a bohuzel musim zkonstatovat, ze jsem byla zklamana.. Prvni rozcarovani prislo, kdyz mi slecna namarkovala o 5Kc vic za mnou vybrane pecivo (nejsem skrblik, petikacka me nezajima, jde o princip) a az pote, co ji kamarad znovu upozornil, sla ceny predelat. Budiz, stane se. Co ale prislo potom me vylozene znechutilo. Dala jsem si horkou cokoladu, usrkla a myslela jsem, ze se s prominutim pozvracim. Byla neuveritelne kysela a hnusna. Nastesti mi byl po reklamaci nabidnut jiny napoj a vracen rozdil v cene, ale stejne uz nemam moc chut se tam vracet. Mozna jeste dam sanci mistnimu pecivu v podobe odnosu domu, na kafe uz me tam ale asi nikdo nedostane.

včera jsem měl zase eklér, nějakou sýrovou buchtu se sladkou náplní a krosánt – bylo to vynikající, ale tím to asi tak hasne. Vždycky si to vezmu s sebou do auta a pak nevím kam s těma pytlíka a krabičkama. Maj to zabalené na úrovni a těch serepetiček kolem, holt Vám to pak naúčtujou – to je logické a neekologické.

ahoj, mam taky co rict k Paulovi, nakupovala jsem tam 2×, poprve spokojenost, bagetka jak ta francouzska, chlebik usel, ale za stovku jsem cekala vic, podruhy jsem sla najisto a nakoupila 50 baget -priloh pro degustaci, ale vseci vsecicky byly akosi zdrcle, oka byla mala a pruznost neuspokojiva, radeji si tedy pohlidam zapekacky v Panerii, je to pohodlnejsi a zapolovic. a ohledne syru, pro zakladni orientaci, kupr ve francouzskych, doporucuju ilustrovany pruvodce Francouzske syry /nakl Slovart/ – je to prehledne, jasne a poucne.

Dnes jsem u Paula koupila jahodovou Charlottu, dort na oslavu, šíleně drahý, ale šíleně dobrý. Jinak sice chodím kolem, ale moc tam nenakupuju, připadají mi zbytečně předražení, dokonce i ve srovnání s Paříží.
A fakt mi vadí, když tam mají napsáno MAKARÓN, český výraz je přece MAKRONKA.

Dnes ráno jsem přijela z Paříže a musím říct, že jednoznačně nejlepší bagety (zkusili jsme asi 4 jiná pekařství) měl Paul. Neměla bych problém sníst si jí jen tak samotnou. Zato jejich croissant a pain au chocolat tedy poněkud pokulhával za ostatními pařížskými boulangeries.

Tak jsem si vcera vsimla, ze nova pobocka Paul se brzy otevre na Andelu. Bude na rohu, tam jak byvala parfumerie Marionaud. Lepsi misto si vybrat nemohli, proudi tam denne takovy davy… A ja budu muset pri kazdy ceste z prace a do prace odolavat pokuseni.....

Nedávno jsem se zastavil na Floře a zašel do Paula. Koupil jsem si 2 bagety plněné (šunkou a kuřecím masem). Byl to děs vůbec jsem je nedojedl. Skutečně se to nedalo jíst. Bagety rozpatlané rozmočené náplň téměř žádná. Příště u nich zkusím něco obyčejného např chleba. Po tom co jsem prožil rok ve Francii a 3 roky v Maroku musím konstatovat, že tak mizerné jídlo jaké jsem u nich dostal já se vám ve Francii ale ani v tom Maroku neodváží nabídnout.

Navštívil jsem Paula na Floře a koupil si plněný croissant – velmi dobrý. Také úžasné oranais a skvělý olivový chléb. Doporučuji!!. Minulý týden taky otevřeli na Andělu.

My máme nejradši toastový cléb, bagetu se sezamovým semínkem a pokud mají hotové malé bulky se šunkou a se sýrem, neodoláme skoro nikdy.
Croissanty mi moc chutnají, myslím, že jsou jedny z nejlepších v Praze. A rozhodně souhlasím, že Paul je ve Floře francouzským mikrokosmem. V Paříži je Paul na každém kroku – první je hned na letišti, u nás ale přímo bije do očí – designovým interiérem, nejmodernjšími troubami na pečení, jednotnými uniformami prodavačů…
Občas trochu pomalá obsluha, ale na druhou stranu mě jednou obsluhoval starší a supervýkoný pán s knírkem, v bílé pekařské čepici vypadal jako pravý Pařížan, vše mu trvalo asi 10 vteřin a ještě mi stačil dát vintage pohled Paul a srdečně se na mě usmát.

Dobrý den pane Cuketko, narazila jsem na článek o pekárně Paul a i díky Vašemu doporučení je co nejdříve navštívím. Jen bych ráda reagovala na Vaší připomínku co se týká odnosu špinavého nádobí – že by konečně někde neodnášeli nádobí, když mám ještě plnou pusu jídla a poté co použiji ubsousek, musím ho za obsluhou katapultovat a doufat, že se strefím na talíř :-)?? Abyste mi rozuměl, doma, když dojíme u společného oběda, či večeře, tak rádi posedíme a povídáme si – nad špinavými talíři. V restauracích mě to trošku irituje, např. pokud kamarádka jí pomaleji, já tam sedím naprázdno (pužité nádobí odneseno) a mám pocit – jako, že bych už tedy měla odejít… Samozřejmě opět platí zlatá střední cesta, že :-). Takže i díky Vaší drobné kritice s očekáváním zajdu na něco dobrého…

Tereza:

tak na tohle platí jednoduchá finta. v restauracích, kde nemáte jistotu, že bude číšník čekat, až všichni skončí, stačí talíř „zablokoval“ jen tím že nesložíte příbor na „5. hodinu“ ;) takže překřížit, nebo volně rozhodit, jako byste jedla! ;)

Kruci, kruci – včera jsem se zastavil odpoledne u Paula na Andělu a koupil jsem dva croisanty, a naprosto mě uchvátily. Tak jsem tam šel dnes ráno, že si do práce koupim zase dva kousky k snídani. A představte si, ONI JE NEMĚLI!!!! Chápete to? Oni ráno neměli typické snídaňové pečivo! Na které jsem měl zrovna připravenou chut! Hanbáá, tragéédiééé, áááááá!!!

K mé lingvistické připomínce, viz 136., musím s potěšením podotknout, že u Paula u Anděla mají nápisy MAKRONKA! Na Floře nevím, tam se teď vůbec nedostanu.

Ano, mají tam makronky. Tahle cukrovinka by se měla zakázat zákonem o drogách :o)

byla jsem na obou prodejnach a musim rict, ze co se tyka obsluhy i kvality jsou na andelu o 100% lepsi! obsluha je pijemna, nikdo se na vas nemraci jak na flore! na me zvidave otazky na flore nebyli schopni odpovedet, na andelu jsem dostala uzasnou prednasku, je videt ze zamestnanci z andela jsou vice informovani a skoleni!!! andeli jen tak dal ;)

Jejich kouzlo jsem objevila před dvěma týdny – zprvu mě odrazovaly ty ceny :-( Ale jejich chléb s vlašskými ořechy nebo olivový prostě nemá chybu! Olivy ani ořechy s lupou hledat nemusíte, je jich tam požehnaně a chléb vydrží dlouho. Na makronky hodím oko – mě se tam líbí ty jahodové koláčky – sice bratru za 80 Kč, ale jahod dost. Anebo takový veliký čokoládový koláček, mňam. Jen moje dieta paní doktorka moc nadšené nejsou :-)))

Komentáře jsou uzavřeny.