Podzimní odrobinky

S ničím by se to nemělo přehánět. Ani s barvami. Přírodo!!! ;)

  • Kulinární sobotáž
Nabalte se do kabátu, vybavte se čepicí a hrstí hašlerek – v sobotu se totiž nezastavíte! Kuchaři na Staromáku, Muškaři na Střeláku a Polívky v Lucerně. Krása! ;)
  • Pravidla porušíte zejména když zemřete…
…na Václaváku, při pojídání kilového bifteku zdarma. Přiznávám, že na mě tato marketingová akce zabrala. Uchechtnul jsem se a obratem odrobinkuju! ;)
  • Omáčka, to je pleasure
V Zátiší zase vykoumali jinačejší oblbovák. Ve speciálním menu double pleasure totiž budou servírovat jídlo na jednom talíři a ve dvou úpravách! Zatím jsem nenašel složení menu, ani jeho cenu, natož abych ochutnal, ale jeví se mi to jako zajímavé. Pokud si to ovšem nevyloží tak, že na talíř plácnou maso a dají k němu dvě různé omáčky.

Aha, moment… Teď si čtu v tiskové zprávě – Čerstvé ryby a masa jsou servírovány v kombinaci se dvěma odlišnými omáčkami, které v chuťové harmonii plně rozvíjejí potenciál vybraných surovin. Hoho, no to je panečku něco!!! :D

Samozřejmě vše už tu jednou bylo. Například Heston Blumenthal ve svém podniku The Fat Duck servíroval pokrmy, ve kterých hlavní suroviny figurovala hned v sedmi (7!) různých úpravách. Nemusím možná ani doplňovat, že to neobčurával jen sedmi sosíky jako V Zátiší.
  • Sociální restaurace
Aneb k čemu všemu člověk nepřijde na Fejsbůku. Nedávno jste mi doporučovali mexickou roznáškovou restauraci Las Adelitas. Docela marně jsem po ní pátral, až mi ji někdo doporučil právě na FB!
Věřte nebo ne, ale profil Las Adelitas slouží dokonce jako základna pro objedávky. Najdete tam všechny kontakty, novinky i menu. Přidáte si je do „kamarádů“ a můžete rovnou objednávat! ;)
  • Výcuc z fóra
diskuzi se rovněž diskutovaly další restaurační novinky – Corona d'Oro v Ostravě, přestavba lahůdkářství Paukert, nová luxusní restaurace Iron Gate a liberecké sdružení nekuřáckých restaurací. Držím čtyři palce!
  • Kdo je pan Cuketka?
Senzační odhalení dnes přinesl nezmámý umělec z dílny LBC! Klikejte rychle, než se to samovznítí!!!

Reklama

Komentáře

Dík za tip na zítra, vyrazíme s rodinou na Staromák. Sice je zima,ale za ochutnávku to tam určitě bude stát.

Zbaštit kilovej biftek není problém :o) Ale to, že za cca 400 kč nákladů získají fotografický materiál, použitelný k propagaci, v hodnotě několikanásobně větší, to už je eklhaft. Prostě, žádný biftek není zadarmo.

2. nemluvě o tom, že když při tom člověk zemře, vyhrazují si právo mu pronést smuteční projev na pohřbu a natáčet to a také použít. Ale zase člověku v tom případě poříděj náhrobní kámen ve tvaru bifteku (-:

Jinak 1kg biftek za půl hodiny imho až tak bezproblémovej nebude – viděl jsem člověka jíst kilo čokolády za hodinu a nebylo to snadný (viděl jsem asi 4 pokusy a úspěšnej byl jeden.)
Ale ten biftek bych asi dal.

Něco jsem zaslechla že by 4.10 měla být na Václaváku v Praze nějaká kuchařská Šou. Nevíte někdo o tom něco blíže ?PROSÍM ??? DÍKY

s tím biftekem to nechápu – vítěz je asi ten, kdo to sežere nejrychleji? A co z toho kromě špatnýho pocitu v žaludku má? Tyhle hltací soutěže, to by nebylo nic pro mě.

Kytka: Sníst kilo čokolády je samozřejmě nechutná perverze, to bych měl tak na dva roky. Ale kilovej biftek? To je, abych tak řekl, předkrm. Jen si představte kilo masa, to skousnu a pak si dám ještě nášup.

to Cuketka : Díky moc to jsem si už pročetla. Škoda že nikde nejde schrastit program a to jsem už prolezla net křížem krážem!

Cuketko: Nevíte jak to bude probíhat – jakým stylem třeba jako Prague Food festival? A jaký je vstup – nebo jak se tam platí?

No já už má po croissant marathonu odoledne program, takže další kulinářské záležitosti nehrozí. Ale jsem zvědavá na reporty. :-)))

Odrobinka: přečtěte si Reflex č.40, je tam velmi zajímavá reportáž s názvem Jsme odpadkový koš Evropy. Velmi zajímavé čtení, ke kterému mohu dodat jen toto: MOJE ŘEČ.

14: prelouskano. Zajimave poctenicko a asi to odrazi ceskou spolecnost, ale nedelejte si prilis velke iluze, i v nasich supermarketech narazite na plesnive ovoce a zeleninu a to dokonce i u bio produktu :(

Mám otáyečku, už reálně někdo ten biftek sežral? Já jen jestli je to proveditelné. Můj otec sní na oběd v klidu tři řízky. Já, že bych ho tam poslala jak budou s mamkou v Praze.

14: Až na některý vyslovený kraviny vcelku pravda, ale nic nového pod sluncem. A mimochodem, na II kategorii ovoce a zeleniny v principu nebývá nic špatného, jen např není velikostně vyrovnaná atd. Plesnivá, omlácená a jinak poničená nesmí být ani ta II. kategorie. Ale samozžejmě, každý může. když uvidí nahnilé zboží udělat 2 věci. Nechat si zavolat managera úseku seřvat ho, a následně si stěžovat výš a dále poslat kontrolu SZPI. A samozřejmě nekupovat. I ty uzeniny se dají kupovat kvalitní, jak v praze, tak mimo u lokálních dodavatelů, kteří dělají často výborné zboží.

BABICOVY DOBROTY – znáte? Ten chlap vypadá moc sympaticky, a jelikož je to býk, pak bude mít pro dobroty opravdu výnimočný cit. Hořím zvědavostí.

…kilo masa jsem najednou už dal, dokonce toho bylo sedm 200g steaků (hovězí, vepřový, kureci, krůtí, tuňák, losos a nakonec opět nejchutnější hovězí), kazdopadne to bylo během 2 hodin, ale i s nějakou tou sýrovou degustací a vínkem. I přes to, že nejsem žádné tintítko a rád se najím dosyta, na kilo masa během 30 minut si netroufám…vážně ne. Jednak bych si nepochutnal a zadruhé by mě to pořádně tlačilo v bříšku… :o)
Můj obdiv patří tomu, kdo to celé sní a ještě si dokáže pochutnat, ne žroutům bez záklopky…

14, 20: Velmi zajímavé čtení, dík za odkaz!

Alespoň Pražáci se nemají na co vymlouvat. Kopíruji z článku:
Soukupovi do Kunratické stodoly, na Smíchov k uzenáři Janu Sváčkovi, Uzenář Dolejší z Davle…
Zajel bych tam s batohem, dle potřeby zamrazil. A raději bych měl, například ty v článku zmiňované pravé buřty, jen jednou za čas, než se pravidelně cpal MRM (mechanically recovered meat = separát = sračky).

20. na jednu stranu tomu článku musím dát v mnohém za pravdu, na druhou stranu tam jsou také blbosti o kterých vím a tedy bůhví kolik je tam takových, o kterých nevím. Třeba taková závěrečná chvála zeleniny ve vietnamských večerkách (zaplať mpámbu, že existují) a odsouzení zeleniny z Tesca – to pak nevím, proč v Tescu potkávám tolik Vietnamců s přetékajícími nákupními vozíky – oni tam totiž to ovoce a zeleninu i jiné potraviny pro své obchody nakupují (část z nich).

21. Davli máme cestou na chatu a tak to tak také praktikujeme – stojí to za to (-:

22: nevim jak v Tescu, ale v sobotu jsem ze zvedavosti zavitala do teplicke hypernovy (byla pri ceste) a muzu rict, ze tak zelenina byla spis k placi nez k nakupu. Nejvic mne pobavila, no skoro rozplakala, brokolice za 80KaCe kilo – pekne „rozkvetla“, do folie krasne zabalene mini cuketky – mely vydrzet az do 30.10. (?) – s chlupatyma prdelkama, hnily brambory, atd.
Jak uz jsem zminila vyse, i u nas lze na takove kousky narazit, ale nastesti jich je poskrovnu.
Ad vietnamci v tescu – treba vzdy vykoupi to nej a na ostatni zbyde jen odpad :D

Omlouvám se za OT…mini cuketky s chlupatyma prdelkama :-D

Vietnamce nakupující v Tescu hromadu ovoce a zeleniny jsem ještě neviděla. Jezdí do Kauflandu a do Sapy. To musel být nějaký úlet…
Hypernova hnus, Billa hnus fialovej, Tesco tragedie, nejlíp z toho vychází fakt Kaufland nebo (někteří) trhovci. Pláču po naší zlaté pankrácké tržnici…
Teď tam bude Interspar. S tím zkušenost nemám žádnou. Máte někdo nějaký zajímavý postřeh?Jen mne vždycky pobaví ten reklamní plakát se Šebrlem, kterak drží v náručí tašku plnou nákupu. Tváří se zvláštně a vypadá jako…
nechci být sprostá, protože si ho vážím, poznala jsem ho jako velmi milého člověka. Ale tahle reklama se jim fakt nepovedla. Nebo měla být jako vtipná a pak se omlouvám, za nepochopený vtip…

Pivli, Tesco a Hypernova pro mně přestaly existovat, už rok tam vůbec nechodím pro NIC!
Interspar je na tom líp o několik tříd. Pro zeleninu chodím k Vietnamcům na Smíchov – na Arbesáku nebo na Újezd, další jsou v těch budkách za Tescem na Národní, taky výborní. Když třeba nemají to, co chci na nějaký recept, tak tam vždycky najdu něco jiného super.
Pakráckou tržnici jsem navštívila minulý týden – tam dole, a byla jsem v šoku: pár prodejců se tam krčí ve změti asijských hadrů smrdících po chemii. Fuj!

24, 26: Já je potkávám v Makru, v Tescu a na silnicích kolem SAPY – tam jsem uvnitř ještě nebyl.

Jinak v Tescu i v Hypernově se podle mých zkušeností dá zelenina v pohodě nakoupit, ale nedá se dopředu vymyslet, co koupím – prostě dojdu na místo a co mají zrovna pěkné a za rozumnou cenu, to vezmu. Zato když si dopředu naplánuju, že potřebuju tohle a tamto a onohle, tak samozřejmě jako na potvoru je tohle tak mizerné, že se to nedá koupit, tamto zase šíleně drahé a onohle je rovnou drahé i nahnilé zároveň.
Mezi jednotlivýma obchodama Tesco jsou ale taky co jsem viděl docela extrémní rozdíly – třeba Tesco Znojmo, kde jsem nedávno byl – to je opravdu klasickej diskont, kterej si může podat ruce s Normou a Plusem. Tesco v Brně u hlaváku nebo v Praze na Smíchově/v Edenu je proti tomu sortimentem nebe a dudy. A třeba v Táboře nebo v Praze na Novodvorské je to něco mezi.
A taky se Tesco v poslední době docela rapidně zhoršuje – jak začali doplňovat zboží převážně v noci, dá se tam nakoupit prakticky jen brzo ráno – večer je sortiment méně jak poloviční. Ač jsem to dříve nedělal, začínám z okolních upřednostňovat Hypernovu.

23: Uzeniny pana Dolejšího znám a jsou opravdu kvalitní.

24, 26, 27: Souhlasím, TESCO je opravdu průšvih, někde ještě hůře :-( Kladenské TESCO má sice Non Stop, ale občas nemají třeba tři dny cibuli :-) Nebo jinou základní zeleninu. Hypernova jak kde. Kaufland tak trochu většinu nenápadně předstihl – ze začátku tak dobrý nebyl. Má velký výběr exotického ovoce.
Interspar – např. v České Lípě byl bezva – to ani v Praze takový není. Prostě vždy záleží na člověku, co tomu šéfuje. Pokud jezdíme po Čechách, tak většinou zajedeme do Kauflandu.
Zelenina u Vietnamců na Újezdě je dobrá, další na Hradčanské vedle indické restaurace. Některé vietnamské obchody na M.Horákové jsou také fajn. Člověk tam hlavně bez problému koupí veškeré bylinky a to v supermarketech (hlavně mimo Prahu) nehrozí. Takové ty rychlené chudinky bez vůně v květináčích nekupuji – to je jen drahá tráva.
Ty klasické trhy tady prostě chybí. Jak ráda bych si od babky z košíku koupila zeleninu, co ráno vytáhla z hlíny!

28: Mám stejnou zkušenost. Člověk si usmyslí, že udělá např. lilek a nohy by si ten den uběhal. To mi připadá příšerné. TESCO v menších městech je hrůza :-( A leckdy tam jiný obchod moc není…

tak si zde uzivam cerstve zeleninky a ovoce z trhu (nebo rovnou ze statku), zadne hnusy. A taky ten vyber, co si naplanuji uvarit, vim, ze ted den kdekoliv sezenu. Tezce se mi bude vracet domu!

U Sváčka na Budějárně jsem dnes koupila výborné taliány, šunkové pidi buřtíky (ty zbožňuje naše psisko -ale dostane jen občas kousek) a po ochutnávce jsem prubla kousek italské klobásy -moc dobré, příjemně pikantní.

33. co to je za blbost? Paukrt vždycky fungoval, tak jak že znova otevírají? Ono jim to sice moc dlouho po revoluci nefungovalo jak narůstala konkurence – stejně tak restaurace jim nikdy nešla. Ledaže by to začal provozovat nědko cizí a Paukrtovi jim na to půjčili jméno a pronajaly prostory.

Gastronaut:

asi jste se za posledních pár měsíců pohyboval po jiné praze než my ostatní :) byl zavřený a teď je znovu otevřený :) jiný provozovatel – ano. radši se nedurděte a valte na obnovené receptury párků a chlebíčků

nikam velit nehodlám, Paukerty znám osobně i zázemí a pozadí jsem znal velmi dobře. Dokonce jsem s nimi jeden čas něco kutil. To, že to bylo opravdu zavřené opravdu nevím, moc tam tudy nechodím resp. nejezdím. A to měli zavřenou prodejnou nebo i zadek? K lahůdkářství patří restaurace a dělali i výrobky pro cateringové společnosti. Nedávno jsem mluvil s mámou a něco od nich brala, tak mi je divné, že by to měli kompletně zavřené. Ale možné to jest, nechci se hádata – spíš mě opravdu zajmá kdo to provozuje. Barák je jejich, nájem neplatěj a stejně jim to nešlo. Tak to možná někomu pronajali a ten si ted udělal PR článek pro Idnes.

umíte pobavit :) to znovuotevření byla gastronomická událost týdne :)) když tak všechno dobře znáte, asi není třeba dodávat nic navíc…

A proč bylo u Paukerta včera (18.10.) zavřeno? Dveře byly rozbité, regály sklizené, co se stalo? Nebo se otevíralo jenom na chvilku?

39: proč bylo u Paukerta včera zavřeno? No to nevím zeptejte se pana Cuketky, to je odborník na gastro jako řemen (minimálně si to o sobě myslí), ale můžu Vám zaručit, že tato gastronomická událost proběhla už asi pětkrát za posledních deset let a pokaždé se stejným výsledkem. Takže do roka a do dne se můžete plácat po zádech a slavit další gastronomickou událost týdne, jak budou zase předělávat Paukerta. Zajímavé, že si nikdo tady nevšiml opravdu něčeho zajímavého – třeba vily Richter.

VY to fakt nevíte? To jsem nečekala!!! Tak nevím, od koho jiného bychom se to mohli dozvědět…
Až zítra pojedu kolem z práce, zastavím se tam. Třeba bude něco nového…

40: proč bylo u Paukerta včera zavřeno? No to nevím zeptejte se pana Cuketky, to je odborník na gastro jako řemen (minimálně si to o sobě myslí)

nevím, proč mi tohle přijde jako střelba do vlastních řad nebo kejhání potrefené drůbeže – zřejmě mi to tak vychází, když si srovnám tón některých vašich příspěvků se sebepopisem pana C v jedné části těchto stránek („Uznávám, že taková cuketka do toho má tak co kibicovat, ale co už teď naděláme, když tady mezi námi pobíhá ;)“)

Lucka_B:

netuším, půjdu se podívat! :) díky za tip

Gatronaut:

to je odborník na gastro jako řemen (minimálně si to o sobě myslí)

gratuluji vám k telepatickým schopnostem… nebo jste mě to snad někde slyšel říkat, nebo viděl psát? opět plácáte :)

Zajímavé, že si nikdo tady nevšiml opravdu něčeho zajímavého – třeba vily Richter.

Villa Richter to je srovnatelná událost, jen o nějaký ten pátek starší. kdo měl chuť už oťukal. můj názor – nejlepší a nejdražší výhled v praze, na jídlo raději jinam.

Cuketko : myslím, že by nezaškodilo trošku podzimního gruntování… vyvětrat, vyklepat, vysmějčit, všchno (něco) na Mars…viz píseň předlistopadnvého hitmakera Dalibora Jandy…modří již asi vědí, zelení budou asi chvilku tápat…

43: Šéfkuchař je dobrej kluk, vaří poctivě a baví ho to, vyučen ve Flambééé a Rybáči. Zatím jsem tam byl jen na odpoledním koktejlu a jídlo bylo na odpovídající úrovni. Muselo to všechno stát majlant. Jinak Molteni kuchyň mají nádhernou, výrobky pro začátek odpovídající každému patru.

Dnes jsem zašla k Paukertovi, měli tam chlebíčky s roastbeefem a já se zeptala, jestli ho prodávají na váhu. Prodavačky se zatvářily děsně spiklenecky a ptaly se, kolik ho chci a že pro něj půjdou dozadu. Připadala jsem si, jako kdybych řekla, že si přeju 20 deka marjány. Dostala jsem ho a byl úžasnej, jako máslíčko. Trošku mě popudilo, že byl lepší, než se kdy povedlo mně. Zajímalo by mě, proč už se nikde neprodává roastbeef, snad bych nebyla jediná, kdo by si ho kupoval.

Ale prodává se, jenže málokdy je tak dobrý, jako ten domácí. Tedy s vyjímkou u Paukertů. Stojí kolem 25,–Kč/100g. Párkrát jsem koupila v nouzi nejvyšší. třeba v Nuslích na Synkáči ho mívali často. Nerada tam chodím, jsou tam protivné a neochotné prodavačky a většina z nich neumí navážit a zabalit pršut tak, aby nebyl slepený a potrhaný. Což se ovšem stává velice často.
někde ho mají proložený folií, ale někde mají hromadu čehosi neidentifikovatelného.

46: u zlatého kříže nevedou roastbeef? běžte se tam juknout, vždycky ho měli. 47: coto nebo krudo měli super a uměli ho prodat i nakrájet na Staroměstské vedle Šípek Bistrot nyní řecká knajpa. Prodejna delikates tam ovšem již není, jednak proto, že to vždycky trvalo půl hodiny než to zabalili, druhak protože jim zvedli nesmyslně nájem.

48. To mám dost z ruky. Naštěstí u nás na Budějárně a Zelené lišce mají pršut nakrájený správně. :-)))
Ale zas nemaj roastbeef.

Co vy na to?

nepovinný, ale díky němu máte obrázek (jak?)