Paříž

Píšete vy…
L'Été En Pente Douce

Moje představa Paříže jako romantického města byla naivní. Je to velkoměsto plné lidí. Vedle namydlených šampónů v Dioru, Gucci atd. jsem si připadal jak šupák. Paříž ale není jen luxus, ale také kopa přistěhovalců.

Nicméně stálo za to se tam vypravit, minimálně kvůli jídlu. Vycházel jsem z průvodce Paříž podle Jana Šmída.

Zastavte se v , podle mě nejkrásnější ulici Paříže, rue Mouffetard. Šmíd doporučuje Salade ComplèteCave La Bourgogne. Dobrý salád, ale v Chorvatsku, do které jsem se zařekl, že už víckrát nepojedu, jsem měl lepší – chobotnicový.

V přelidněném Montmartre jsme si odskočili na Quiche do relativně klidné kavárny(rozuměj mimo hlavní turistickou trasu) L'Été En Pente Douce

Doporučuji božskou horkou čokoláduAngelina za 6,80 €. Zdánlivě vysoká cena, ale nebudete litovat.

Na konec si nechávám nefrancouzskou kuchyni, ovšem jedná se o nejlepší kulinářský zážitek. Vietnamská restaurace Le Foyer Vietnamien má otevřeno dvě hodiny přes poledne a pak od 19 do 22 hodin. Vyplatí se této zvláštní otevírací době přizpůsobit. Na hovězí vývar s bylinkami nikdy nezapomenete. Nadto menu za deset euro. Co dodat.

V Paříži, i kdyby to byla obyčejná putyka, dostanete na stůl zdarma pitnou vodu! A abych nezapomněl, pro mě a podobné, kterým kouká sláma z bot: v restauraci počkejte, až si vás všimnou a usadí vás.

Reklama

Komentáře

v restauraci počkejte, až si vás všimnou a usadí vás.
Nám jednou s paní Jednorožcovou v jedné pařížské restauraci odepřeli obsluhu jenom proto, že jsme se sami usadili a to navíc u stolu nikoliv proti sobě, ale vedle sebe, abychom lépe viděli na cvrkot.
Restaurace byla ze dvou třetin (jsem nyní štědrý!) prázdná.

Frantíci byli neoblomní, Čechobrit byl tvrdohlavý. Řešením bylo pověstné Cut off your nose to spite your face.
http://www.phrases.org.uk/…/106875.html
Dramatický odchod z restaurace, kde pod grillem voněla polena dřev ovocných stromů, jídlo vypadalo bezvadně a nám tekly sliny.

Kdybych mohl přetočit hodiny času nazpátek, přesedl bych si a zády k sálu si zadebužíroval. A to v mém životě lituji velmi, velmi, velmi málo věcí! :-))

Tak presne tohle jsme nedávno také absolvovali…ne všechna místa, rue Mouffetard jsem si objevil sám při své první návštěvě Paříže. Místo one restaurace se tam pokaždé vracím do jedné paličinkárny, kterou provozují řekové. Grec Au't Pit nebo tak nějak. Obrovské slané, sladké paličinky naplně vyším výběrem z rozsáhlého menu, zdarma přidávají zeleninu (rajčata, salát) – do ruky dostane přes půl kila voňavých pochutin…sice fastfood, ale lepší palačinku jsem nejedl!!!

Vietnamská jídelna byla také na seznamu, opravdu doporučuju, takovou polévku jsem nejedl, musím vyrazit do Sappy, jestli si tam budu moc zopakovat tento zážitek, odcházel jsem totálně nacpaný, ale dokonale uspokojený!!!

Michelinská pekárna byla zavřená, tak jsme nemohli otestovat, ale určitě bude stát zato!

Jojo, před týdnem jsem se po pěti dnech vegetování u kamarádů v Paříži vrátil domů, a teď mě chytá deprese kdykoli vlezu do samošky a oko spočine na zvadlé nahnilé zelenině, utrápených pěti druzích předražených sýrů a kde jsou HERGOT ty čerstvý ryby.. Fňuk, já chci zpátky!!!!!!

V Michelinské pekárně jsem byla, ale neumím francouzky a oni zase nijak jinak, takže jsem si mohla dát jen bagetu, co už tam byla nachystaná, na to mé ukazování stačilo, a ta nebyla nic moc. Až když jsme odešli, tak vešla místní zákaznice a ta si po objednávce odnášela něco, co vypadalo moc dobře. Takže do této pekárny jen se znalostí francoužtiny.

znalost francouzštiny je téměř nezbytnost kdekoli ve Francii a v Paříži snad víc než kde jinde :( a vůbec nejvic se mi líbil Louvre a Disneyland, tam nebylo potřeba mluvit nijak :D

bonjour les amis ;-)
Zdravim vsechny z francouzskeho venkova; Parizi jsme jen proletli (povinna navsteva tchyne) a ted si uzivame prirodu a domaci produkty na statku. Cerstve mleko a vejce ke snidani, toast s domacim maslem, zeleninka ze zahradky, domaci teleci, kozi syr, dezert z ovoce ze sadu, digestiv z ovoce ze sadu :-))))
(Jen ta jejich klavesnice mne trochu rozciluje)

V Paříži, i kdyby to byla obyčejná putyka, dostanete na stůl zdarma pitnou vodu!

Heč, my jsme na Korsice dostali v jedné restauraci litr vody za 4 eura! :-))

nene; zadna provokace, to je proste fr.venkov. Ale nebojte, myslim na vas ;-)
Presne tak, v pondeli jsme vecereli v malem bistru, pili jsme pivo a automaticky s tim byla donesena voda; ovsem nevim na co :-))

Paříž mám rád – je to ani ne měsíc, co jsem se tam už poněkolikáté flákal cca 14 dní. Teprve při této poslední návštěvě mi byla doporučena kniha Honzy Šmída a musím říct, že jsem se mnohé dověděl a hodně pobavil… Paříž i knihu, resp. „průvodce“ mohu jednoznačně doporučit!

Pariz je pekny mesto, akorat docela spinavy a hlucny;)
Jinak mi to neprislo vubec romanticky.
Must have jidlo je jasne foie gras – to jsem jedla aspon 2× denne;) Vyborna je i jejich kachna – propikaji ji vetsinou jako steak- ne jako u nas, ale je to moc dobre:) A hlavne vsude ty dorticky a sladokosti jsou vyborne!!

V Paříži je třeba mezi podniky vybírat… Někde vás uvítají s otevřenou náručí a naservírují tříchodové vynikající menu, jinde se zase chovají k turistům arogantně, posadí vás ke stolu bez ubrusu a ačkoliv všem místním nalijí vodu do karafy, vám servírují tu nejdražší z láhve… Šmíd je dobrý rádce… http://gabrasite.blogspot.com/…-smidem.html

Tak my máme s Paříží jen skvělý zkušenosti. Lítáme tam několik let každej podzim a nikdy se nám nestalo, že bysme se nedomluvili! A to anglicky umíme jen tak tak… Není pravda, že je francouzština nezbytná. Co nezvládnete anglicky, na to s úsměvem ukážete aoni vám s úsměvem vyhoví. Nakupovala jsem jak v luxusním butiku na Champs Elyssées, tak i v normálních obchúdcích a i ve vietnamských bistrech a vždycky to bylo v pohodě. Je mi 50let a skvěle umím rusky, ale nesnáším Rusáky a tak budu radši mluvit špatně anglicky než dobře rusky… My s mužem Paříž milujeme, je nádherná, romantická (a to si každej musí najít ta svoje místa), krásná a pochopitelně někde hlučná a přes den možná špinavá, protože Francouzi mají velice málo odpadkových košů, ale ráno je zase všechno čisťounký, protože se uklízí v noci. Někdo nevidí a necítí romantiku, ani kdyby ho trefila do nosu a někdo prostě koukne a cítí ji okolo sebe. Ani Češi nejsou nic extra, jsou líní a neochotní a zloději, protože šidí, kde to jde – v restauracích, v taxíku, u stánku apod. Francouz, když dostane spropitný pár drobáků, který překáží v kapse, tak se klaní a usmívá, jakoby dostal kdoví kolik. Čech pokud nedostane min 30kč, tak se šklebí a ani nepoděkuje. Nikde není ráj, takže si nenamlouvejme, že jsme lepší! My si jezdíme Paříž užít a ne ji kritizovat a asi to je na nás vidět, protože jsme za ty roky neměli žádnou špatnou zkušenost :-)

Komentáře jsou uzavřeny.