Plodné odrobinky

Přezrálá biohmota se kupí po chodnících, ve spížích i na tapetách. Po parapetech vysedávají zmožené vícetečné beruchy. A cuketa vás zase nutí klikat na ty jeho odkazy… ;)

  • Ale to jsou naše koule!
Řvou po sobě dva majitelé stánků přes ulici a od huby jim ukapávají chuchvalce cizrnového mousse! Věřili byste vůbec tomu? Libanonci se chtějí soudit s Izraelcema o falafel! :D
  • Konec starých dobrých časů
Nejdřív porcelán a sklo a teď už dokonce i sirky! Čím si budeme škrkat? Sledujete to?
  • Extraliga
Nejen v Efurtu se bojují velké bitvy! I v Brnu! Metodičky, hygieničky, inspektorky a členky tam vyhlásily Nejlepší školní jídelnu v Brně 2008!
Pro úplné pochopení vtipu je třeba rozkliknout jídelníček
  • Euro Restaurace
Týdeník Euro právě vydal druhý ročník svého gastronomického průvodce. Seznam TOP 50 restaurací je věnován in memoriam Josefu Vladařovi.Nově Euro udělovalo i jakési certifikáty v různých třídách. Moc mě potěšilo umístění Maze, LDBB, Angel (head chef je Sofia Smith!) , Café de Paris a U Koně. Nechápu V Zátiší a Piano Nobile Villa Richter.
  • Ochutnejte Cup of Excellence!
Ve čtvrtek můžete pozabíjet několik much jednou ranou na degustaci vzorků kávy Cup of Excellence Rwanda a Columbia. Vše se navíc bude odehrávat v nově otevřené nekuřácké kavárně Bio Zahrada, které moc fandím. Vstupné zdarma!
  • Výběr témat z fóra
Etiologie filantropie, Nový sushi bar Mr. Sushi, Národní cena za studentský design a Gastronomické peklo v Reflexu.
  • Volové

Mimochodem, poznáte z čeho jsem vyrobil tapetu?

Reklama

Komentáře

ja se moc tesim na bio zahradu ve ctvrtek. vypada to tam moc hezky a kava bude jiste uzasna…

ad falafel: můžou naládovat kanóny falafelem a střílet po sobě, trumberové. Ti mají ale starosti!

ad konec skláren, porcelánek a Solo Sušice: hnus velebnosti. Kam ta naše republika kráčí, ptám se? Brambory už skoro nepěstujem, česnek dovážíme z Číny, cukrovary likvidujem (jezdím přes 20 let kolem toho v Mělníku a je mi do breku) – řepánky už si dneska skoro neupečem, místo toho všude řepka a nebo vekosklady a hangáry. Vykácíme stromy, zlikvidujem zeleň a pole. Za chvíli nebude co jíst. Ještě štěstí, že se mění klima. Můžeme pak pěstovat „jejži“ a ananasy! :-(

ad školní jídelna: Paráda! jJídelníček je nápaditý, že se ani věřit nechce (žádná UHO či UBO), ale stejně je tam docela dost masa. Ale vařit asi budou skvěle! :-)))

Tapeta je z tuřínu čili kvaku nebo řepy nebo ředkve nebo černého kořene? :-)))

ad Stromovka…volové je slabé slovo.

2-czech:

zatim sem to škoumal jen onlajn, oni to snad přibalujou ke kalsickému vadání eura ne? ;)

Lucianka:

co co stromovka? ;) sdělení je úplné. skládá se z výstižného titulku a dokumentární fotografie.

Pivli ad tapeta:

takhle nesebevědomě střílet od boku kulometem??? :D

homi:

těště se, i biozahrada se těší ;)

Pivli:

mě ten falafel pobavil :) přijde mi to jako z vtipu a ono ne. myslí to vážně :)))

ad sklo&porcelán:

k tomu mám zatím málo informací, ale dostal jsem k tomu už pár emailů… rád bych téma trochu víc propracoval… :)

ad školní jídelna:

podle mě je to výsměch a to menu mě kompletně děsí!!! :/ své potenciální dětičky bych tam nepustil ani za nic! :)

Ta jídelna není tak špatná. Oproti některým hrůzám se to nedá srovnat. Aspoň měli snahu. masová krémová polévka a některé pomazánky mne taky nenadchly, ale zas tak strašné to není. Taky – jaký mají rozpočet, že?
A holky vypadají jako echtovní kuchařky. :-)))

Docela dost masa? Denně! Ryba = 0, pomineme-li tuňákovou pomazánku k pondělní svačině. :-((

tapeta: cervena repa?
sklo, porcelan, sirky: tema vycerpala Pivli
jidelna: chybi mi ryby, vic zeleniny, neco lustenin, masa je tam moooooc a jako bezmasy pokrm mi sladke pod nos nejde. Dulezitejsi ale je, jak podle toho rodice upravi zbytek detske stravy – k veceri rizek nebo neco lehciho?, a jestli v nich nepestuji stejny odpor k ruznym pkrmum jako se jim to povedlo treba u me :)

mamsa je tam fakt dost, ryby chybí, ale jinak to fakt není tak hrozné. Podotýkám ve srovnání s většinou školních jídelen. překvapila mne ta sváča – to u nás nebylo a taky výběr ze tří jídel. někde máte jedno a šlus.
Úplně nejhorší zážitek mám ze střední. V naší škole nebyla jídelna, tak nám zařídlili obědy v Lucerně. Jezdili jsme pater nosterem, obědvali v prostorách kolem koncertního sálu. Jídlo bylo nepoživatelné. Hnusnější zelňačku jsem snad nejedla. Takže jsme to odpískali a živili se zdravě podle svého. Pražské koláče, chlebíčky, saláty, někteří i smažák. Co okolí Vodičkovy ulice a Václaváku dalo…případně jsme se šli zmatlat do cukrárny sorbetem – byl zalitý Bohemkou. :-)))

Pivli, dovoluji si tentokrát nesouhlasit. To jídelnové menu je jedna velká bída a tragédie je, pokud to někde je ještě horší. Výsměch stravě pro děti je „mozaiková pomazánka“ a „pikantní fazole“, uzené maso atd.
Milý Cukinku, jako rodič nemáš nejmenší šanci to ovlivnit, jídelna je soukromý subjekt a může si vařit co chce. Vaří velkoobjemově a prodává obědy i do jiných subjektů. Podle tabulky ministerstva školství ovšem (školství!), a musí plnit tzv. spotřební koš – spotřeba gramů jednotlivých položek na dítě a den – to je neustálý a neprůstřelný argument, když začneš volat po změně. Pokud nesouhlasíš, jsi donucen dávat dítěti oběd do školy s sebou, ale to nevidím jako ideální, i když znám rodiče, kteří to dělají. Takže zbývá: obědy zaplatit, dítě přihlásit, však ono ten hovězí plátek ze znojemské kdyby něco vrátí (až se otočí kuchařka, která ho jinak mávnutím naducané ručky odvelí zpět: „A dojíst!“)
Jediné co se dá je volat po změně vyhlášky ministerstva školství. Podle Davida Bartůška, který se tím na ministerstvu zabývá, se chystá změna a byli přizváni odborníci ke konzultacím, uvidíme.
A situace ve školkách je obdobná, už jsem o tom něco psala: http://chillijulie.cz/…se-deti.html
Tu vyhlášku si nepředstavujme jako nějaký soubor doporučeného menu pro děti, je to pouhý soupis gramů a je to tady: http://www.msmt.cz/…07-2005-sb-1

Souhlas s Pivli, jídelníček zas tak strašně nevypadá. Vycházím z toho, že ve školní jídelně by se mělo vařit to, co je schopná pozřít většina dětí. Můj syn nějaký čas chodil do školky, kde na jídelníčku pohanka stíhala sóju, a bohužel většina dětí obědy tohoto typu dlouhodobě odmítala. Nyní oba synové chodí do naší malé školy, kde obědy pro cca 100 dětí vaří místní maminy a babičky, a nestane se, že by oběd nesnědli, stejně jako naprostá většina dětí. Oproti brněnskému jídelníčku jsou u nich v jídelně jednou týdně ryby a jednou jídlo bez masa (někdy sladké, třeba domácí buchty nebo buchtičky se šodó, jindy něco zeleninového nebo luštěniny), děti denně dostávají ovoce nebo zeleninu. Jinak kuchařky vaří odlehčenou převážně českou kuchyni s občasnými výlety do kuchyně italské. Tím vším chci říct, že dítě by ke zdravé stravě mělo být vychováváno především v rodině, školní jídelny by však tuto snahu neměly podrývat, nicméně jejich vaření bude vždy záležitostí mnoha kompromisů.

15: mě to přijde tragický dost – vidím tam 4 UHO (znojemská = UHO s kouskama okurek, hovězí roštěná 2×, vepřový plátek na houbách.) ale co je horší – tři jídla denně a buď ani jedno z nich není bezmasý, nebo zase jsou hned dvě z nich sladký. To mi přijde jako hodně promarněná šance – když už se vařej s třema jídlama, tak by je mohli naplánovat trochu pestrý (ono některý dny-hlavně čtvrtek a pátek to spíš vypadá jako na jídelních lístcích v českejch hospodách – dvě z těch jídel jsou prakticky stejný, liší se jenom nějakým detailem).
Ano, není to bezbřehá hrůza, dobré jsou třeba saláty, jogurty a ovoce jako moučníky (ale jde o to, co si pod salátem nebo ovocem představit).
Já měl šílenou školní jídelnu na základce -to jsme chodili do Křížovnické a to byl dost humus a nemyslím tím cizrnové pyré. Na gymplu nám potom akorát čerstvě zrekonstruovali jídelnu a vařil nám Eurest – to docela šlo – výběr ze tří jídel + obložená bageta, byl tam postmix, takže výběr pití, kterej nás jako studenty velmi těšil, i když dneska bych tam chtěl něco jinýho, než sortiment coca-coly + čaj, kterej byl zdarma a snad nikdo ho nepil, a salátovej bar – každej den na výběr tak 8 druhů zeleniny a tři zálivky – ten by mě potěšil i dneska.

Jestli to Euro bude zase plné „espritu“ v recenzích, tak si to snad nechám ujít :o) A tou „Smart Class“ je nejspíše myšleno „Jste smart celebrita či politik? Zde se nechte vidět…“ :)))

Ještě doplněk k 17: čistě zeleninových jídel 0.

16: Ano, je jasné, že vaření ve školní jídelně bude nutně vždy o kompromisech jak finančních, tak v tom, že by to měly pokud možno jíst všechny děti a opačnej extrém, kterej popisujete mi také připadá špatně. Třeba sojové maso bych se snažil nepoužívat vůbec – stejně jako mnoha lidem mi i při dobrém ochucení vadí jeho struktura molitanové matrace, takže používám z něj jen granulát, kde to tak nevynikne. Ani jiné náhražky masa nemám moc rád -to si daleko raději dám čistě bezmasé jídlo, než jídlo postavené na mase a v něm náhražku masa. Ale když má být výběr ze tří jídel, už mi přijde možné tam občas jako jedno z nich nějaké to „zdravé“ jídlo zařadit – ano na poprvé si ho třeba vybere jen málo dětí, které to znají z domova, ale jejich spolužáci uvidí, že si to někdo i vybral a časem třeba budou zvědaví.

Ale projděte si ty jídeláky zpětně, jídla se minimálně opakují, ryby tam občas taky je. jasně, občas se UHO i UBO či UHČO objeví, to ale všude a nevíme, jak ty omáčky chütnají.
Oceňuji to, že se snaží dělat zajímavá jídla, třeba rajčata plněná masem, rybí špíz, nějaká ta specilaitka po řeckém způsobu…
i ten v hospodách profláknutý kuřecí řízek s broskví – ten jsem tedy zrovna ve školní jídelně ještě neviděla.
Ad Eurest – taky nám v práci vařili, te´d máme podobný systém, ale není to tak chutné. Výber z pěti jídel, jedno z nich bezmasé. Tři druhy minutek, salátový a kompotový bar, postmix, čaj, multivtamín, nealko pivo, káva. Plus dva druhy polévky a ještě obložené talíře a bagety.

Jídla nevypadají zle, podle fotek. A koukněte se na cenu obědů.
Horší mi přijde nabídka jídel pro mateřinku. Tam bych to jako problém viděla. Ta školní je fakt celkem v pohodě.

21: Ano, to že se snaží dělat zajímavá jídla je fajn, ale jen v říjnu jsou rajčata plněná masovou směsí 2× –2. jako dieta (ale to je podle názvu asi jen jedno rajče (-: a 16. To už moc o fantazii není. A když dělají tři jídla, proč jsou tak často dvě z nich stejná?
viz. třeba
30.10 jídlo 1 sekaná s bramborovou kaší – dieta sekaná s bramborem. A to nemluvím o tom, že je sekaná po 5 dnech volna (-:
24.10. jídlo 1 hovězí roštěná, dieta hovězí plátek – to bude imho dvakrát to samé, možná s trochu jinou omáčkou (ale taky to může být dvakrát UHO) a jinou přílohou
16.10 jídlo 1 smažené rybí filé, dieta pečené rybí filé na pórku
8.10. jídlo 1 makový závin, dieta rýžový nákyp
1.10. jídlo 1 buchtičky s krémem, dieta piškot s ovocem
V podstatě to vypadá, že kdykoliv je sladké jídlo nebo ryba, je ten den hned dvakrát.
pak to vypadá, že je tam ryb dost, ale když by si je člověk chtěl dávat, tak jich stihne polovinu…

ad jídelny:

mě to složení jídel vyloženě vadí a odpuzuje, fotky tomu vůbec ale vůbec nepřidávají. mám dojemm že takto by asi vypadal jídelák dřevorubců v nějakém bufetu :))

už jen to klišé tria maso+brambory+obloha. zelenina by měla vystupovat v jídelch v hlavní roli! skladba masa, jeho množství i položka v menu „dieta“ to je to samé!

J.Č.:

espritu tam budou tři lopaty něboj sa ;)) u smart class jsem se musel smát. asi to tefili, ale přesně v opačném smyslu nebo zapomněli přidat uvozofky???

ChilliJulie:

díky za odkazy i zkušenosti :) ta vyhláška je MOR!

průměrný poměr maso vs. ryby 65:10, vtipné je i zařazení bambory jako samostatné výživové kategorie!!!

naopak pouřné jsou finanční limity na nákup, doporučuji opravdu rozkliknout a přečíst: http://www.msmt.cz/…sb034_05.pdf (PDF soubor)

Škoda, že se vyhláška netýká třeba využití místních zdrojů. Při objemu školních kuchyní by to mohlo mít vliv i na ekonomiku regionů, třeba místních pěstitelů kvaků… Zatímco hrstka jedinců, to je jak když si prdneš do sáčku.

Ty finanční limity vám připadají málo, nebo moc? Mě podle zkušeností ze skautských akcí přijde reálná horní hranice toho limitu s tím, že si za ty peníze člověk nemůže vyskakovat, ale dá se za to slušně uvařit. Tedy pokud má člověk pořádně vybavenou kuchyň na tato množství jídel, nás většinou omezuje spíš to vybavení kuchyní na základnách, než finance. A na akci pro věkovou kategorii cca 17–26 s tím, že je tam hodně pohybu počítám na osobu a den 65–70 Kč.

Chci se zeptat proč „nechápu Piano Nobile Villa Richter“? Chystal jsem se tam jít – je tam něco špatně?

Jinak co se týče té vyhlášky – šílený mi přijde hlavně to, že mražená a sterilovaná zelenina se počítá za víc, než čerstvá (x 1,42) údajně proto, že se nic neztrácí čištěním! a sušená se počítá desetkrát tolik, jako čerstvá (tady už bych nějaký koeficient chápal, ale určitě ne 10).
V poznámkách je ale ovšem taky to, že u zeleniny, ovoce a luštěnin se to považuje za spodní hranici, kterou je žádoucí zvýšit (škoda že v tomhle výčtu nejsou i ty ryby), u tuků za horní hranici, kterou je možno snížit.
tam, kde je výběr z několika jídel, lze navíc podle vyhlášky jestli to dobře chápu z části jet podle laktoovovegetariánský tabulky a tím průměrné zastoupení masa snížit.

Celkově mi ta vyhláška připadá jako mizérie, ale stejně jsem přesvědčen, že jí lze s trochou snahy dodržet a přitom vařit slušně.

16. Chilli: Takže zbývá: obědy zaplatit, dítě přihlásit, však ono ten hovězí plátek ze znojemské kdyby něco vrátí (až se otočí kuchařka, která ho jinak mávnutím naducané ručky odvelí zpět: „A dojíst!“)
Sorry, tady s tebou nesouhlasím:-( Nepřipadá mi správné učit děti vyhazovat jídlo. Pokud se ti jídelníček na daný den nelíbí, můžeš dítě den předem odhlásit a oběd zajistit sama. V naší malé škole to máme přece jenom lepší v tom, že kuchařky děti znají a nenutí je jíst jídla, která prokazatelně a opakovaně nechtějí (u nás třeba nudle s mákem). Většinou se pak s dítětem domluví na kompromisu (třeba více polévky a potom víc ovoce, případně aspoň sníst přílohu). Chápu, že ale tohle ve velkovývařovnách nejde.
Jinak souhlasím s ostatními, že by to chtělo obecně zvýšit množství ryb a bezmasých jídel (ne sója, ale přirozeně bezmasá, například luštěniny, zapečená zelenina, bezmasé úpravy těstovin a rýže).

16. Plně tě chápu. Určitě to není žádná sláva – hlavně to množství masa, ale řekla bych že to stále patří k tomu lepšímu. Čímž netvrdím, že je to tak v pořádku.
Víc mi vadí opravdu ta mateřinka.
A podívejte se třeba na projekt Jamieho Olivera v UK. Jeho téměř marná snaha zlepšit stravování britských školáků. Takže zase tak špatně na tom tahle jídelna není.
Tyjo, fakt bycvh vám nepřála zažít tu zelňačku z Lucerny. Pak se nedivte, že nad tímhle skoro plesám.:-)))

Me se ten jidelnicek taky moc nelibi. Podobne slozeni jake pamatuju z gymplu. Prilis hoveziho a veproveho masa. Chtelo by to pridat ryby a zeleninu a celkove ta jidla odlehcit (tj. vynechat uzene, ubrat omacek a knedliku).

Chapu, ze salatovy bar je asi pro velkovyvarovny mimo financni moznosti, ale „hraskova ryze“ rozhodne nesplnuje moji predstavu o mnozstvi zeleniny, ktere by deti mely dostavat.

34: Nordy: Už jsem chtěl jít žalovat k paní učitelce!
Nemohl jsem jí alezrovna najít. Také sem (sporadicky) píše bez diakritických znamének…

Teda musím říct, že po prvním skouknutí jídelníčku jsem vážně nechápala, co proti němu máte. Po přečtení diskuse a znovupřečtení bych měla jisté výhrady (svačiny -bída a ta mateřinka taky), ale jinak OK. Ač sama nemasožrout, nemyslím, že děti by měly být od útleho dětství vychováváni k vegetariánství – maso do jejich jídelníčku jednoznačně patří! Zelenina samozřejmě také, ale upřímně – připravit jí tak, aby ji děti s chutí snědly a neostýchaly se před sebou je větší práce, než takto připravit řízek. Jen to 3. jídlo s názvem „dieta“ je mimo mísu, neb dietní z 90% není (kdyby bylo, ať klidně použijí stejnou surovinu ve dne 2×). My máme v práci jídelák horší, a to je prý jejich cena 54Kč!

Jednorožec: No jo, anglická klávesnice českou diakritikou nedisponovala a já jsem s sebou zrovna neměla svůj notebook. Ale naštěstí je člověk schopný číst text nejen bez háčků a čárek, ale i s přeházenými písmeny, pokud je první a poslední písmeno slova správně :o))

Evik: Taky si nemyslím, že by dětská strava měla být zcela bez masa, podle mě je ideální zásada jíst všechno, ale v přiměřeném množství.

25: Souhlas! Ten jídelníček vypadá jako pro dřevorubce! Však i ty fotografie – takovou porci! A cestou ze školy si dítě koupí zmrzlinku nebo „hambáče“ a pak se divme, že jsou obézní :-(
Jídelníček je naprosto bez fantazie a pod pojmem „salát“ bude zaručeně leda krouhaná mrkev (mrkev miluju). Já měla to štěstí, že jsem do školní jídelny chodila jen asi půl roku v životě. To mi úplně stačilo. :-( A už vůbec nekomentuji to maso: tolik masa snad nesníme ani za měsíc. Výběr ze tří jídel – všechno s masem, prostě hrůza. Jestli má být tohle jako dobré, tak pak bych nechtěla vidět ty horší…

Myslím, že v diskusi k jídelníčku se liší názory těch, kteří děti mají (k jídelníčku jsou tolerantnější) a těch, kteří jsou bezdětní, případně mají zatím děti hodně malé (jídelníček odsuzují). Dokud děti nemáte, tak žijete v zajetí krásných představ, jak vaše děti budete živit bio, eko, zdravo jánevímco. Pak děti přijdou a vaše představy jdou velice rychle do kopru. Přijdete na to, že debaty o tom, co se má jíst a kolik, se začnou velice rychle podobat vyjednáváním na vysoké diplomatické úrovni, a vy začnete vyhazovat dětské kuchařky plné jídel, o kterých vás vaši potomci přesvědčí, že jsou pro ně životu nebezpečná (namátkou pečený pastinák, cokoliv z jáhel a cokoliv z tofu). Nedivte se proto, že jídelny vyvařují jídla všední, dětem známá, a že se jídla často opakují, buďme rádi, pokud je minimálně smažených jídel a uzenin. Většina dětí nemiluje v jídle překvapení a úkolem kuchařek není děti nutit do jídel, ke kterým nemají důvěru. Seznamování s novými pokrmy se má dít v rodině, ne v jídelně (tam funguje vliv onoho hromadného dětského fuuuuj a i ti, kteří by jídlo ochutnali, se toho radši vzdají, aby nevybočovali). A co se týče porcí a množství masa a obezity u dětí: Obezita dětí je PLNĚ záležitostí rodičů a jejich výchovy ke špatným stravovacím návykům a minimu pohybu. Je na rodičích, aby si zjistili, co se v jídelně vaří a domluvili si případné zmenšení porcí a s ohledem na jídelníček připravili pro dítě další jídlo. Ovšem neměla bych námitky, pokud by bylo v jídelnách méně masitých jídel, v tom musím s diskutujícími souhlasit.

Lucka_B: píšete, že seznamovat děti s méně obvyklými pokrmy by měla rodina a nikoliv jídelna. Naprosto s vámi souhlasím – myslím, že v tomhle je potřeba vzor a to, že dítě uvidí, jak si na takovém jídle rodiče pochutnávají je nejlepší podnět k tomu, aby jej taky ochutnalo.A věřím, že takových rodin je čím dál tím víc. Ale teď si představte, že takové dítě přijde do jídelny s diskutovaným jídelníčkem a najednou takové jídlo vůbec není ve výběru, kamarády to nezarazí, takže očividně doma jedí jen jídla podobná těm co vaří v jídelně a dítě se jim začne přizpůsobovat…
A proti tomu si představte situaci, kdy takové jídlo ve výběru je a páni učitelé a paní učitelky si ho klidně dávají…
Efekt hromadného fuuuuuuuuuuj samozřejmě chápu a vím o něm, ale stejně si myslím, že v situaci, kdy jídelna dělá na výběr tři jídla by mohli být daleko „odvážnější“. Ideálně kdyby s tím pomohli i učitelé jakožto vzory…

39: Lucko, myslela jsem, že jsi to Ty :-)))
Souhlasím i s Tvým názorem. Netvrdím, aby se dětem cpalo třeba tofu. I doma je umění zakomponovat „to neznámé“ do toho, co dítě zná. Ale ta strava v těch jídelnách může také dětem naznačit, že TAKHLE (fádně, nenápaditě) se normálně jí a TOHLE je obvyklé. A můžeme jen doufat, že rodiče se zajímají a jsou rozumní (jak jsi správně napsala „s ohledem na jídelníček připravili pro dítě další jídlo“) a nebude k večeři párek :-(
Ten jídelníček mne prostě dostal: Kde není maso, tak tam nacpou uzené nebo uzeninu. Takové je totiž bohužel představa spousty lidí, že když jsou v jídle kostky buřta, tak je to „masité jídlo“. Ale to už jsme zase trochu jinde.
:-)

Máte všichni kus své pravdy. Ale já osobně si stejně myslím, že i tento jídelníček je posun k něčemu lepšímu.
Fotky bych co se týče množství jídla brala trochu s rezervou, vzorové porce málokdy souhlasí s realitou.
Taky se mi zdá, že aspoň malé ozdobení jídla kouskem zeleniny je lepší, než když vám na talíř fláknou tři rozvařené brambory, k tomu do černa osmažený gumový květák, který následně polijí rozpuštěným mragarínem. Jak to často aplikují rusky či ukrajinsky hovořící nandavači jídla v naší jídelně. Člověk musí už z dálky křičet nemastit!!! Tedy – ne, že bych si u nás dávala zrovna smažený květák.

Takže fakt mi to nepřijde jako tragédie. Jídelníček v mateřské školce je horší, o dost horší.
Kytka: „vím o něm“…to je jak od Cimrmanů! :-)))
(myšleno v dobrém, prosím)

A ještě jedna věc: Některé ty dnes u nás neobvyklé potraviny, na které se část lidí dívá jako na něco odporného, co jim nutí „jacísi blázniví vegetariáni a podobná havěť“ se dají připravovat na mnoho různých způsobů, z nichž některé jsou na pohled daleko vábivější, než jiné. Dobře třeba chutná většina z nich, ale je myslím jasné, kterými je potřeba začít, když chci někoho s touto potravinou seznámit. Nebo je možno je začít do jídla přidávat postupně – třeba takové sójové maso – asi jsem tu už psal, že ho nemám rád, prostě i když ho někdo dokáže dobře ochutit (a několik takových lidí znám) stejně mám pocit, že koušu do molitanu. Ale když dělám něco s mletým masem, úplně klidně ho říznu předem připraveným a ochuceným sójovým granulátem půl na půl. Do moučných jídel se dá přidávat jiná mouka, než jen bílá pšeničná, atd.

42: Ano, lyže před vstupem do jídelny rozhodně sejmout! ((((-:
Ale vážně – vím, že fuuuuj efekt funguje, ale vím taky, že se dá překonat.
Jde asi hodně o to, s čím kdo porovnává – já srovnávám hlavně s naší jídelnou na gymplu (něco přes 10 let zpět) a musím říct, že tenhle jídelníček z toho srovnání jako vítěz nevychází. Doufal jsem, že za tu dobu nastal ještě nějaký posun k lepšímu a tahle jídelna je prezentována jako špičková. Proto jsem asi taky tak kritický – být to náhodně vybraná školní jídelna, řekl bych si, že je to holt asi kvalitou někde uprostřed a že jako průměr to není nijak strašné. Ale jestli tohle je mezi školními jídelnami špička, tak pánbůh s námi a zlý pryč.

45: K tapetě se nevyjadřuji, žádná z asociací neprošla autocenzurou (-:

Lucka_B:

výtečné shrnutí, díky ;) určitě souhlas. přidám věci, které mi na tom menu konkrétně vadí a u kterých si myslím že nesouvisí s jednoduchostí/přístupností jídla pro děti:

  1. maso každý den, alternativa jen sladkým jídlem
  2. uzeniny (dětem nepatří)
  3. málo zeleniny, případně zelenina v pozici na okraji talíře, ne jako součást jídla

souvisí to taky s tím oceněním, spíše by se mělo přjmenovat „Školní jídelna, která nejlépe dodržuje normy“ ;))) dobře na to upozornila ChilliJulie. ty normy jsou nastavené tak, že jakékoliv alternativy v podstatě sabotují a to je přeci škoda.

nehledě na to že tenhle způsob stravování akorát v lidech vytváří zarytý odpor k určitým jídlům a potravinové fobie. myslím, že se s nimi skoro každý čech v běžném životě potýká až doteď :) tedy pokud se vůbec potýká…

Díky všem za názory na můj příspěvek. V každém je kus pravdy. K tomu, že jídelna vytváří dětem určité stravovací návyky: Nevím, jak v jiných rodinách, ta naše je asi trochu divná:-) Ale u nás se vaří všechno jen ne česká kuchyně a jídla typu těch z jídelny minimálně. Přesto s tím naši kluci nemají problém, prostě něco jiného očekávají v jídelně a něco jiného doma. Zaplaťpánbůh už nereagují ani na fuuuj efekt a paleta toho, co jsou schopni pozřít, je široká (samozřejmě až na jídla doporučovaná v dětských kuchařkách, že:-) Bohužel ale musím konstatovat, že spousta mých vrstevnic (30 už mi bylo před nějakou dobou:-) neumí vařit nebo vaří minimálně. Jídlo v jídelně je pro tyto děti často jediný teplý pokrm za celý den, v těch horších případech i za celý týden, pokud tedy nepočítáme víkendový oběd celé rodinky u McDonalda v nějakém tom nákupním centru. S normálním jídlem se dnes spousta dětí setká akorát v jídelně, a tak s vámi souhlasím, že by jídelníček (a normy) měl vymýšlet někdo pokud možno hlavou. Stejně tak souhlasím s tím, že tam, kde vaří více jídel, by mohli více experimentovat. Myslím, že třeba o středomořskou kuchyni by našli zájemců dost a dost, děti ji často znají aspoň z dovolené.

Našla jsem, že dietní knedlík je z 500g tvarohu, 2 vajec a 2 housek, vaří se to asi v ubrousku. Předpokládám, že kuchařky, co se týče dietních jídel, čerpají zase z nějakých norem a receptur. Ale ten, kdo tam dává takové recepty, by zasloužil praštit tím dietním knedlíkem po hlavě:-)

48. také jsem chtěla zmínit, že spousta dětí nezná z domova normální jídlo, protože se u nich nevaří, ale po „americku se objednávají pizzy, jde se k "Mekáčovi“, případně se rodina cpe dvojknedlíčkovou polévkou od Vitany (případně nějakou jinou srajdou)a dítě zblblé reklamou maminku chválí, jak skvěle vaří a že od ní chutná nejlépe.
Přemýšlím nad názvem dvojknedlíčková…asi budou v celém hrnci dva knedlíčky – rodina se o ně popere a má to i se sportem. Instantním…
Občas to zachraňují normálním vařením babičky o víkendech a prázdninách…

budou v celém hrnci dva knedlíčky – rodina se o ně popere
Připomíná to:„Byli jsme chudá rodina. Otec namaloval chleba na strop a prali jsme se o štafle. Každý večer jsme losovali, kdo bude spát v pyžamu…“
(Myslím, že Monty Pythonové měli podobnou sketch, kde se po tučném hodu společnost očividně zazobaných Yorkshiremanů předhání v líčení, kdo měl tvrdší mládí, ad absurdum.)

Co čekat jiného od Monty Phytonů.:-)))
V Leacockových Literárních poklescích zase vzpomínají američtí milionáři, kterak přišli s holou řití do velkoměsta, přehánějí, trumfují se -kdo byl více chudý a hladový -aby pak odkráčeli na opulentví večeři ve svém klubu. Klasika!:-)))
I když já mám od něj stejně nejraději povídku jak jsme slavili Svátek matek.

No, ten dietní knedlík se povedl. Možná, že tam také dokáží upéci dietní bůček :-)))

53:Pivli, tak nějak jsem to myslela s tím párkem k večeři. Máš pravdu :-( Jenže i ty babičky mládnou a jsou „modernější“ a ne každá z nich umí to, co dokázaly ty naše…

55. ehm, opulentní. Chichi.
56. : jo, to je pravda. No, ale dietní bůček je dobrý joke. :-)))

Jen bych chtěl podotknout, že moje žena se ve „vítězné“ jídelně stravuje jako učitelka více než rok a s láskou vzpomíná na obědy v menzách MU. Jídla tu prý nejsou moc dobrá, ryby skoro vůbec a jídelníček také moc pestrý není.

Btw : dá se ještě koupit onen výše zmiňovaný výtisk EURA? Nebo už je pozdě vyrazit do trafiky?

Pavli:

dá, tak rychle! ;)

Cada:

díky za postřeh ;) alespoň jeden názor přímo z místa a od strávníka…

12: Holky :) jsou akurátně asiMETRický :) asi metr na výšku, asi metr do šířky :))) Ne ne, to byly kuchařky u nás v kantýně. Tyhle dámy se navíc krásně smějou!

63: Jo, to je přesně to, co jsem měla na mysli! Tvrdý život:
„Vstávali jsme půl hodiny před tím, než jsme šli do postele!“
:-)

Hm a ten čaj bez čaje!!!
Verse s Atkinsonem a pak ta nejnovější s Rickmanem (oba moji favoriti) nenjsou špatné, ale tahle vede!!!

65: Holt „závod nohou“ = LegRace. :-)
Anglický „humr“ je jedinečný. Dle mého názoru na příbuzné vlně s českou tradicí (Hašek, Osvobozené divadlo, Vodňanský, Skoumal, atd.) a kompatibilní.

Ocitáme se zde ale asi Off Topic; aby nás Signore Zucchini forcibly neukáznil.

Dobrý den, pane Cuketka, mám jen dotaz, vy jste v Piano Nobile snad pojedl? Navzdory Vaší recenzi v Týdnu jsem Piano Nobile s přítelkiní navštívil a naopakl jsme byli oba velmi mile překvapeni, jak jídlem, tak úrovní služeb. Nicméně pokud vím tak pro Vás Piano Nobile bylo drahé, a jídlo jste zde neochutnal(alespoň podle výše zmíněného článku). Proto se ptám, proč takový negativní přístup k něčemu co jste ani neskusil:)

Lukáš:

pojedl, na vlastní účet a mimo soutěž. copak si myslíte, že do restaurace chodím jen pro Týden? vaši druhou otázku tedy považuji za bezpředmětnou :)

67: pane Lukáši, nemontujte se do pana Cuketky. Již několikrát jasně prohlásil, že se neprohlašuje za žádného odborníka. Tedy jeho recenze jsou zcela v duchu sportovního nadšení pro gastronomii a je to běžný gurmán nebo gurmet (jíst jsem ho neviděl takže nevím zda je to či ono).

Ostatně mě se také nelíbila recenze z Tábora, kde jsem valil bulvy nad úrovní a naprostou bezprecedentní kvalitou podávaných jídel (rozuměj v oblasti Jižních Čech). Pan cuketka to dle mého názoru zdrbnul neprávem a nepochopitelně se rozplýval na nevkusně a nevhodně zařízeným gotickým sklepem. To, že nás pak obsluha chtěla obložit .o) nebudu komentovat, na to jsem celkem imunní. A právě taková tečka za velice kvalitním večer musí srazit děvět hvězdiček z deseti a nebo prostě rozdělit rozdělit obsluhu a servírovaná jídla. Návštěva restaurace musí být koncert od vstupu až po odchod – jenže to by na to tady museli být lidi (jak klientela tak personál) tečka.

Nějak jsem tu delší dobu nebyla a unikla mi pěkná diskuze. Takže dodatečně přidávám ještě jídelníček školní jídelny, která vaří pro školu mého syna. Tam bych si asi každý den vybrala, ovšem neuvěřitelně vybíravý syn, odmítající jinou tepelně zeleninu než fazolky, zelí, špenát a kukuřici, s tím má problémy. Ovšem když je nejhůř, tak volí variantu 3, což je pokaždé jídlo ze syrové zeleniny. Ke každému jídlu ještě dostávají vždy něco navíc, ovoce, zeleninu nebo malý zákusek. Je docela zajímavé přečíst si i starší jídelníčky, občas se tam objevují docela zajímavá jídla – zejména mi tam zaujala (nevím, jestli tam je tento školní rok) polévka s cizrnovými knedlíčky, ty bych ráda někdy vyzkoušela.
http://stefan.sj.cz/index.php?… – to je jídelníček na následující týden

Co vy na to?

nepovinný, ale díky němu máte obrázek (jak?)