Další sýr do salátu: Tartare salátový sýr s olivami v olivovém oleji

Jak jsem již u Lučiny do salátu slíbil v komentářích, podíval jsem se i na další salátový produkt Povltavských mékáren, tentorkát z řady Tartare…

Balení a design

Na rozdíl u předchozího hodnoceného výrobku Lučiny do salátu je balení o poznání praktičtější. Sýr (100g) je položen v placaté vaničce, ve které si sýr rovnou nožem nakrájíte na kostičky poté vyklopíte kam chcete. Designově je na tom úplně stejně – frikůlínský fresh obal evokující „skutečné čerstvé produtky“.

Jak to chutnalo?

Tartare salátový sýr je narozdíl od Lučiny do salátu netermizovaný (jedná se o tavený sýr + tvaroh). Je tedy o poznání smetanovější a méně „kyselý“. Co se týče konzistence je ještě o něco více méně pevná než u Lučiny – tj. v salátu se vám bezpečně rozpadne. O zpevnění se tady rovněž postarali dva bratři z chemárny – karubin a karagenan.

Budu-li hodnodit pouze chuť, tak tady musím dát jedině plus cuketky. Kombinace černých a zelených oliv (v sýru dokonce okem rozeznatelné ;), olivového oleje a sýra je výborná! Mňam, chutnalo mi moc. Testoval jsem v těstovinovím salátu – penne, salátový sýr, rajčata, bazalka, drcený česnek, olivový olej. Opravdu příjemné a hlavně rychlé na přípravu!

Závěrem

I když jsem proti koncepci takovýchto produktů, tady musím uznat, že svou funkci „šetřiče času“ plní opravdu dobře. Na druhou stranu musíte uznat, že kdybyste si vzali jakýkoliv obyčejný sýr a sami si ho ochutili olivami, kvalitním olivovým olejem a bylinkama dle vlastního výběru – dosáhnete nesrovnatelně vyšší kvality. Ale tak jako všude i zde platí – něco za něco.

Na rozdíl od třícuketkové Lučiny do salátu si tento ready-to-serve polotovar vysloužil obstojných pět cuketek z desíti.

Reklama

Komentáře

Jen malá poznámečka na okraj, protože sýr samotný osobně zatím neznám, jelikož jsem mimo ČR. No a právě proto, že se teď nacházím v zemi, ze které pochází slovo karagenan (je to slovo irského původu), vím, že je to mořská chaluha, takže pokud není nějak moc chemicky upravená, není to podle mě „chemárna“ :-)

Jinak sama mám nejradši, když si vezmu fetu, nakrájím na kostičky a na pár dní naložím do olivového oleje s bylinkami, česnekem, olivami a podobně, protože mám pak ušetřeno i dělání zálivky na salát a co si člověk udělá sám, udělá si s láskou a i to je v tom poznat :-)

ad karagenan:

jj, je to exktrakt z mořských řas (konkrétně se jedná o nějaký polysacharid, který propůjčuje tomu sýru gelovitou pevnost). u mně je to ale pořád chemárna – polysacharidy z průmyslově zpracovaných mořských řas nemají v sýru absolutně co dělat.

ad feta:

určitě nejlepší metoda – hezky si to všechno naložit dle vlastní chuti. je to pak o 100% chutnější :) pravda, pravda :)

[...] Má nakládací volba padla na suroviny volně inspirované docela obstojným salátovým sýrem Tartare, který jsem si oblíbil do těstovin – jen tak s rajčátky a drceným česnekem. Rozhodl jsem se, že tu umělinu doběhnu, předběhnu a vůbec tak nějak absolutně s ní jednou provždy vyběhnu :) Šátralka pana Cuketky vylovila a připravila: [...]

Nevím, kde jsem doposavad hleděla. Konečně jsem objevila stránky, které za něco stojí. Fakt díky za recepty aj.

dík za pochvalu!, brzy to tu zase trošku nabobtná novým obsahem, přiznávám, že v tom vedru mám zpomalený biortymus… fajne :)

Co vy na to?

nepovinný, ale díky němu máte obrázek (jak?)