Novinka: Lučina do salátu

Chlapíci z marketinku Povltavských mlékáren a.s. se opět pochlapili a vyvrhli na trh tehle brčálově zelený remix starého dobrého tracku od Lučiny. Pojdmě si to novorozeňátko rozkrájet do salátu…

Balení a první dojem

Poměrně slušně a „trendy“ (tj. použit foodstajlista) nadesignované balení obsahuje dvě ve folii zabalené porce, každá á 62,5g. Výrobce tímto stylem zamajznul dvě masařky jednou ranou:

  • místo jednoho klasického balení 62,5g skončí ve vašem košíku Lucčiny rovnou dvě
  • pokud patříte do spotřebitelské skupiny, která by si „obyčejnou“ Lučinu do košíku nikdy nestrčila, nyní máte konečně výmluvu proč začít Lučinu konečně kupovat – je dražší, „moderně“ zabalená a hlavně to „vypadá cool“

Na mně tohle všecko nezabírá a myslím, že by úplně stačilo klasické balení po jednotlivých porcích á 62,5g v hliníku. Spotřebuje se tím méně obalového materiálu, navíc by se tím posílila indentifikace značky (typicky hliníkové jednoduché balení je pro Lučinu typické již desítky let!).

Lučina do salátu? Ehm…

Lučina do salátu je smetanový termizovaný sýr. Obyčejná Lučina je jen termizovaný sýr, takže tahleta varianta je zjemněná smetanou a jelikož je do salátu s chce se po ní aby dělala kostičky, tak tam přidali xanthanovou gumu a karubin. Chuťově žádný zázrak – zjemněná (a pro mne tím i zmršená) chuť obyč lučiny.

Co se týče použitelnosti do salátu, tak tam u mně bylo veliké zklamání. Kostičky sice drží, ale v misce salátového mikrokosmu nevydrží, rozblemcávájí se a rozpadají. Celý salát je tak potažen nevábným filmem termizovaného sýra. Asi tam dali málo té gumy ;) Já občas použiju do salátu obyčejnou Lučinu a výsledek je podobný (tedy pokud neberete jako ochuzení, že v salátu nejsou torza sýrových kostiček).

Závěrem

Lučina do salátu se mi jeví jako zbytečný výrobek, který ani moc neplní svou funkci. Za pevnost sýrové hmoty navíc platíme změnou receptury, která není ku prospěchu chuti. Dávám tomu do vínku tři (subjektivní a zelené) cuketky z desíti možných tj. děkuji, nechci.

Já budu Lučinu kupovat dále, ale jenom jako klasiku. Do salátu jsou mnohem vhodnější osvědčené druhy sýra (mozzarella, feta, balkán atp.). Jaký druh sýra dáváte do salátu vy?

Reklama

Komentáře

Díky za tip ;)

Cottage je obyč čerstvý vysrážený a neslisovaný sýr, prodává se takový kelímek, ve kterém plavou zrníčka sýru v syrovátce. Komu vadí ta zrníčka, může koupit obyčejný čerstvý sýrv celku (např. kozí – pikantnější než čerstvý kravský sýr).

Já mám rád třeba nivu, „balkán“ nebo „salátový“ sýr, což je „balkán“ naložený v oleji a koření a prodávají ho u nás v samoobsluze (nebo lahůdkách) vážený…

JJ, balkán je prostě sázka na jistotu ;)

A abych učinil cuketkovské korektnosti za dost, chci jen upozornit, že balkánský sýr to je taková ta jedna rudimentární zkamenělina z dob totáče, kdy se kopírovalo co šlo (nejvtipnější jsou v tomto ohledu různé české restaurace na „vyšší úrovni“, které se nestydí to překládat v menu do angličtiny jako „balcan cheese“). Balkán je samozřejmě česká mutace řeckého sýra Feta. Feta naložená v olivovém oleji s kořením je opravdu skvostná pochoutka, a můžete si ji kliďobrďo udělat sami.

Pavle jinak to tvoje gaspacho vypadá velice lákavě ;) Pokud vás zajímají detaily, wikipedia má jedno pěkné heslo: gazpacho. S anebo Z nehraje roli, hlavně když je čerstvé, vychlazené a lahodné!

Lucina je kopie Tartare do salatu, ktere pouzivam ja. Tartare se dela ve dvou variantach – s bylinkami a s olivami – me vic chutna ta bylinkova. Fetu ani balkan nepouzivam nebot jsou na muj vkus prilis slane. Cottage zas nema tu spravnou konzistenci.

[4] Díky za pochvalu :-) Jak tak koukám, „gaspacho“ mám jen v nadpisu, ve článku používám „gazpachol“ :-) Takže titulek upravím.

Tartare je výrobek od stejné firmy tj. od Povltavských mlékáren a.s., resp. je to značka patřící stejně jako Lučina do globální skupiny Bongrain. O kopii moc nemůže být řeč, je to komplementární značka. Co se týče původu, tak Tartare je globalizovaný sýr bez národního původu, i když je z Francie (Polska ;).

Jedne produkt z řady Tartare už tady byl: Tartare Gourmet

Každopádně díky, za tip. Mrknu se na to a udělám srovnání.

A když už jsme u té vhodnosti sýrů do salátu, tak u mne vede mozarella – strukturou i chutí. Na druhém místě fetka+balkón….

gazpacho je super a je samozrejme spousta variant. dobre je pri servirovani doplnit kousky paprik, cibule, chlebovými krutonky

pokud je tartare od stejne firmy jako lucina tak nechapu…lucina jim prece musi kanobalizovat tartare? vzdyt je to stejna cilovka (alespon co se syru do dalatu tyka)

vítej v globalizované ekonomice ;) právě píšu článek o tom tartare salátovém sýru. je v nich rozdíl – lučina je termizovaná, tartare pouze tavený. během dnes se to tady objeví. předem musím ale podotknout, že tartare je o jednu až dvě cuketky lepší .)

Lučina do salátu je blééé..
Já mám nejradši blaťácký zlato s hruškou :) to je panečku salát!

Tak to je slovo do pranice! Na dálku to vypadá jako ideální kombinace, vkládám to do svého megalistu věcí k vyzkoušení… .)

To by mě teda zajímalo, kolik toho pan Cuketka musí sníst, aby vyzkoušel všechno ze svého megalistu věcí k vyzkoušení ;-)

Všechnoo ;) No hlavní problém je, že megalist už je tak dlouhý, že vlastně už ani netuším co bylo na začátku…, ale snaha tady je!

Lučina – klasická – je výtečná. Namazat na zelenou papriku, zapomenout na chleba a chroupat…

Mimochodem, nevíte někdo, kde se dá v Praze koupit dobrý chléb? Mám pocit, že všechny chleby jsou bez chutě – v Plzni i v Praze s tím mám poblém, na Šumavě to bylo o něco lepší, ale i tak se někam dobré chleby ztratily .-(((

Nedávno jsem byla v Hypernově na Zličíně a koupila jsem si tam Maďarský chleba. Do těsta je přidáno koření.
Chuťově to bylo mooooc dobré.

pro Gi mám dvě rady:

1) vyzkoušej nějaký kváskový biochleba – jestli ti to zachutná není co řešit. ostaní biochleby bych klidně obešel obloukem.

2) poptej se babiček/místních jaký je nejlepší lokální chleba. k dostání je většinou v malých večerkách a místních potravinách. u mně v Praze momentálně rulezuje Cvrčovický chléb (při pečení použit taky živý kvásek, je dokonalý a dlouho vydrží), když není, tak docela obstojně zaskakuje jeho Horoměřický brach….

Cvrtcovicky chleb je absolutni jednicka!! Presne jak podoktnul pan Cuketka, je k dostani v „mensich prodejnach“. Ja ho kupuji v mistnim kladenskem „smisenem zbozi“. Chleb nejen, ze vynikajicim zpusobem chutna, ALE vydrzi i tyden v konzumovatelnem stavu.

Díky za tipy na chléb. Jen mi není jasný význam slova „rulezuje“. Na netu jsem hledal a našel samá podivná spojení, wikipedia to nezna… diky

promiň za anglicismy a ešče slangové, jsem hrozný v tomto ohledu :)

rulez nespisovně od rules, volně přeloženo asi jako „vládne“ tj. tady v tomto významu: je nejlepší, je lepší než ostatní atd.

Dobrá zpráva pro příznivce Cvrčovického chleba – je k dostání na Žižkově v prodejně na rohu Biskupcovy a Želivského .-)

A musím uznat, že patří k nejlepším chlebům, které jsem jedl za poslední tři roky – ještě jednou díky za tip.

Balkánský nebo (svátečně) rozehřátý kozí. BTW „Lučinu do salátu” jsem před časem také vyzkoušela a nee – blemcá.

Co vy na to?

nepovinný, ale díky němu máte obrázek (jak?)