Muf, řečený antidepresivní

Píšete vy…

Nebojte, nebudu vás nutit koukat se na Studio Kamarád, vlastně ani nevím, jestli ještě běží a pokud ano zda tam Muf, SuperMuf  funguje.:-))) Jen  bych tu ráda uvedla recept na jednu oblíbenou dobrůtku, která v tom ohavném listopadovém počasí působí protidepresívně. S prvními sousty máte pocit, že mlha je pryč, odér pálících se botasek za " soto-pade" zmizel a venku najednou svítí sluničko.

Není to žádáná světoborná záležitost, jen čokoládové muffiny z nejčokoládovatějších, kterým doma říkáme něžně mufíci nebo mufové. Takže s padouchem Mufem ze Studia Kamarád nemají pranic společného. :-)))

Dosti zoologie, jak by řekl Horác, alias Hogofogo, jdeme na věc:

Když peču muffiny, ingredience neodvažuji, dělám to od oka, od všeho přiměřeně – přiměřeně.

Ale pokusím se dát tomu trochu té štábní kultury.

Na 12 velkých nebo 24 malých Mufů si připravte:

200g hladké mouky

2 vejce

PRDOP (půl sáčku)

50 moučkového cukru

70g másla

70–100ml mléka

vanilková essence

trochu rumu (nebo brandy, whisky…)

velká lžíce kakaa

1 čokoláda (alespoň s 50% podílem kakaa)

dvě hrsti jemných vloček

hrstička nasekaných vlašských ořechů

1 – 2 menší jablíčka

forma na muffiny, případně košíčky

Máslo rozehřejte, přidejte k němu moučkový cukr, dvě vajíčka, vanilkovou essenci a lihovinu. Prošlehejte.

Pak přidejte rozehřátou čokoládu a mléko. Vymíchejte do hladka.

 Přisypte prosátou mouku s práškem do pečiva, vločky, kakao a oříšky. Vše pořádně promíchejte a na konec přidejte oloupaná a na kostičky nakrájená jablíčka. Opět hezky promíchete, aby se všechny přísady propojily.

Do formy na muffiny vložte košíčky a ty naplňte do tří čtvrtin těstem. Vložte do předehřáté trouby a pečte při 180°C asi 20 – 25 minut. Párátkem či špejlí ozkoušejte, zda jsou Mufíci hotoví a můžete je vyndat.

Nakonec podle chuti ozdobte ještě troškou čokolády.

Všechny ingredience se dají použít i ve formě bio nebo skoro bio (domácí vajíčka a ořechy), jen u toho rumíčku mám pocit, že Božkov ještě bio rum nevyrábí. :-)))

Přeji doboru chuť a co nejméně depresí a smutných nálad!

   

Reklama

Komentáře

Děkuji panu Cuketkovi za uveřejnění receptu.
Jen se mi tam nepodařilo dát fotky, jsem na to nějaká levá. Tak sem hodím odkaz. :-)))

Zrovna dnes jsem je dělala, pro rozptýlení mlhy a špatné nálady. V zásadě používám hodně podobný recept, jen místo jablek sypu mražené borůvky a občas přidám doprostřed kostičku čokolády.

Mufiny peču podle podobného receptu, jen jablíčka na hrubo strouhám. Nepoužívám ale vločky. Pivli, jsou mají v tom receptu funkci?

A ještě jedna věc mě překvapila – že mufinovou formu vykládáte košíčky. Já z nich ty mufiny pak strašně nerada vyndavám, protože to děsně drobí, takže formu jen vymazávám a vysypávám.

Na těch fotkách vypadají táák jedle!

jednka pak nemusím formu mýt, je čistá, druhak se to lépe servíruje a transportuje a třeba na piknik nebo výlet je to ideální. Nikdo je neotlapkává špinavýma rukama. :-)))))

Vločky mám ráda, mám pocit, že je to pak i zdravější, navíc je to i líp chutná. :-))))

Jedlé fakt jsou, prostě čekuláda, no…

To je čeština, zase jsem rychleji psala než přemýšlela…nebo naopak? Jdu zamíchat škvarky. :-)

Teda Pivli, to musí být něco. Na fotkách vypadaj naprosto božsky! Letos to ale na ně už nevypadá, chjo :(

7. Fakt to není žádný zázrak. Čokoláda, oříšky a rum to zatanou.
Proč to letos na muffinky nevypadá?

Ajo, no to jo. U nás nebude hus, ale kachna a až o víkendu. Teď po té zabijačce to vidím na květákovou polévku. :-)))

Nordy: Já vykládám formu košíčky z toho důvodu, že je teflonová a už se trochu odřela /jako všechny teflonové formy/. Když ji vyhodím, tak nová bude po pár použitích vypadat stejně a teflon jíst nechci.
Možná bych měla jít do silikonové.

Měla jsem silikonovou fromu od Tescomy. Oranžovou. Byla to ta řada, kterou stahovali jako závadnou. Takže nikdy více, ztratila jsem důvěru.
Navíc mám nerv, jak se to vždycky celé klepe. :-)))
A třeba bábovka nám ze silikonu vůbec nechutnala. Měla takový divný, lesklý, umělý povrch.
Není nad klasiku, stará, keramická, obrovská forma. :-)

Stary formy na babovku miluju (teda tu babovku z nich taky :o)). Je to nejhezci „dekorace“ kuchyne, co znam.

Dostala jsem silikonovou formu na babovku (taky od Tescomy), ale jednak jsem se furt bala, jestli to udrzi tvar a pak sla babovka blbe vyklopit. Takze jsem se vratila ke stare osvedcene forme.

Romana: odloupanej teflon by se mi jist taky nechtelo :o) Ja pecu muffiny ve forme na yorkshirsky pudinky, kterou si kdysi mama privezla z Ameriky. I po castem pouzivani vypada furt jak nova.

Poradte kam na košíčky z pečícího papíru. Kdyz koupíte mufa v MacD nebo v obchodě hotového je košíček z jiného papíru a da se dobře odloupnout. Klasické papírové košíčky, které se běžně dají sehnat, se ale k mufíkovi připečou a není to ono.. Díky za radu. :)

Zkuste koupit v Marks&Spencer. Mají různé velikosti a všechny jsou z pečícího papíru. Já jiné nepoužívám. Nebo v papírnictví mívají velký výběr, pěkně barevné! A také jsou z pečícího papíru.

Sladké mufiny jsou úžasné, ale já je miluju zvláště na slano. Mou osobní specialitou jsou s uzeným lososem a koprem. Jedinečná vůně, skvělá chuť a jednoduchá příprava.

Pivli: musím veřejně pochválit Tvoje mufy! Jsou nejčokoládovější ze všech čokoládových. Pekla jsem je dneska, abychom měli cestou na hory co mlsat. Ale několik už jich zmizelo a nikdo neví kam :oD

Děkuji za pochvalu, čokoláda je prostě zázrak. :-)))
Tak ať chutnají a ať je na horách krásně!

Co vy na to?

nepovinný, ale díky němu máte obrázek (jak?)