Beef Jerky: Pikantní sušené hovězí

Z archivu

Hned po klasické české" Horalce je pro mně asi nejlepší svačinkou na cesty sušené maso Beef Jerky. Jerky jsem schopný žužlat v zimě za jízdy na vleku, v létě na lodičce anebo kdykoliv jen tak (asi nejlepší varianta ;). Pojďte se mnou ten odlehčený a odtučněný zázrak ochutnat…

Co je to Beef Jerky?

Beef Jerky jsou sušené plátky hovězího masa naložené v kořenící směsi. Výsledkem je lehký a pikantní snack, který se vyznačuje dlouhou trvanlivostí. Další výhodou je nízká hmotnost a nízký obsah tuku (pod 2g/100g).

Původ této speciality není možné přesně vystopovat. Podobné způsoby konzervace masa totiž používaly různé kultury již od starověku (dávnověku a podobně archivních věků). Dá se ale říct, že jerky tak jak je dnes známe pochází z Ameriky, kde byla tradiční receptura převzata od nakonec masivně vyvražděných indiánů. Inu – Well done :)

Kromě hovězího se jerky někdy vyrábí i z drůběžího nebo dokonce i vepřového masa. Mně osobně docela chutná varianta z krůtího masa, vepřovou fashion moc nemusím. Dnes si však představíme pouze beef jerky z hovězího masa, zato však ve třech kořeněných variantách.

Beef Jerky – Original, Classic a Teriyaki

Beef Jerky je zabaleno v praktickém pytliku (můžete koukat dovnitř) s hmotností 24g (nebo 50g) . Jedno balení stojí v maloobchodě cca 45,– Kč (za větší balení pak 80,– Kč). Možná se vám to zdá jako nepoměr, ale na jerky je toto velice dobrá cena. Malou hmotnost je pak nutno brát z pohledu, že hmotnost sušeného masa je ekvivalentem cca trojnásobku masa syrového.

Celý pytlík vidíte vysypaný na talířku na titulní fotografii. Jedná se o kousky z libového hovězího masa bez tuku a šlach. Beef Jerky je ze začátku opravdu tuhé a je nutno si jej pěkně požvýkat (což je taky na jerky asi to úplně nejlepší :) Varianta Classic je jemně kořeněná a zachutnala mi nejvíc. Varianta Original je o něco více pikantnější/ostřejší a jasně převládá černý pepř. Hodně chuťově zajímavá je varianta Teriyaki, která je variací na maso naložené v japonské Teriyaki omáčce. Holdujete-li asijské kuchyni, tak tohle jerky si vás získá velice snadno. Pro ilustraci hromádka kořeněného Beef Jerky – Teriyaki:

Beef Jerky je dostupné ještě ve verzích Smoked (kouřové/uzené), Cajun Hot (extra ostré) a Beef Sticks (tyčinky).

Závěrečné hodnocení

O výsledcích ochutnávky vypoví nejlépe asi to, že všechny tři vzorky pan Cuketky slupnul na jedno posezení :) Pokud jerky neznáte, doporučuji vyzkoušet. Díky lehké hmotnosti a trvanlivosti je to ideální věcička na cesty (a do kapsy) s univerzálním využitím – buď jako primární snack nebo jako železná zásoba na „horší časy“. Mínus cuketky dávám za použití glutamátu a konzervantů. U tohoto druhu výrobku se to ale dá pochopit – je navržen do opravdu nepříznivých skladovacích podmínek (je to maso a můžete jej skladovat při pokojové teplotě). Výrobek ocení zejména všichni dobrodruzi, kteří se neváhají pokoušet osud na horách, na vodě nebo u televize…

Celkově výrobky Beef Jerky vybojovaly velmi dobrých sedm cuketek z desíti. Osobně doporučuji model Beef Jerky Classic (vhodný zejména na první ochutnání).

Vzorky zdarma k ochutnání poskytla firma Ing. David Musil DM-Trade, dovozce výrobků Beef Jerky pro ČR.

Reklama

Komentáře

nj, je to super, ale predsa len mi pride byt aj za susene maso cena 160Kc/100g alias 350g nesus. masa alias 1000g=285g=457Kc/kg pred pripravou vr. nej docela dost

kazdopadne tak ci onak to stoji za vyskusanie a mna by len zaujimalo v ktorej nadnarodnej obch. sieti sa da kupit taketo komercne susene maso

btw. tie sive doplnujuce udaje k jednotlivym okienkam komentarov su na LCD necitatelne a to mam zdrave oci, nechcem vidiet co tam ne/vidi niekto starsi…

ad cena:
tak všichni asi víme jak vypadá tvroba ceny pro takovéto typy výrobků :) stejné je to ale asi u všech průmyslově vyrobených potravin – tj. na výrobní náklady raději nemyslet.

jerky jinak stojí většinou i víc, záleží na výrobci/prodejci. pokud jde o kvalitní libové kusy masa není co řešit.

ad neviditelný šedý textik:
moc díky, tohle mě opravdu nenapadlo, jdu to pohledat a upravit!

ad dostupnost:
firma DM Trade s tím teprve začíná, na jejich stránkách brzy seznam dostupných prodejen. jina konkurenční jerky už jsem viděl ve všech možných marketech, výživách pro sportovce a aoutdoor shopech

ad recepty na jerky:
díky za ně, výrobě jerky chci věnovat samostatný post včetně návodu a fotek, takže jsme to tady nedával.

pata: mají ho na dobrých benzinkách…sice možná od jiného dodavatele, ale je taky hodně fér:)

Beef Jerky je dostupné v Praze zde:

Celnice Music Club & Sushi Bar, V Celnici 4, Praha 1
Lékárna u červeného orla, Havelská 14, 110 00 Praha 1

Jinak samozřejmě konkureční jerky je dostupné všude možně, myslím, že Tesco má vždy nějaký druh v nabídce.

markoff:
ještě jednou dík za tip s tím šedým písmem, už jsem to napravil. pro vaše info – před zavedením téhle sčítací ochrany tady na pana Cuketku útočily desítky spam robotů za hodinu. za jeden den se mi tam pak vytořilo několik tisíc komentů a už jen to promazání bylo nechutné….

takže prosím berte malé prezkoušení z matematiky při každém komentáři jako nutné zlo .)

Cuketko, navrhujem nepreberat vzorky zdarma. Inac nemozes napisat, ze davat do jedla glutaman je humus, ze to nutne muselo byt v ustach citit atd., pripravit porovnanie s konkurencnymi jerkies atd.
Dalej – je super ze o tom pises, ale naozaj je velmi lahke si spravit doma kvalitnejsie jerkies, napr. Dadalov recept funguje bez zmien na prvu supu a neda sa rozoznat od jerkies co sme si kupovali na americkych pumpach.
Asi vies ze kopa info o jerkies je na wikipedii?

Sim:

1) o glutamanu jsem se tam zmínil, spolu s konzervanty to také zapříčinilo strhnutí hodnocení. solené navíc sušením zpracovanémaso by mělo chutnat/konzervovat samo. na druhou stranu opakuji že je to přeci jeno maso, které budou lidi nosit např celé léto v kapse baťohu a žádná firma si nemůže dovolit aby jim zákazníci zezelenali po požití .)

2) konkurenční jerkies jsem jako vzorek nedostal, jejich existenci jsem v článku rovnež zmínil včetně vyráběných druhů. jejich ochutnávka se tady objeví buď když mě firma osloví, nebo (pravděpodobnější možnost) když se rozhodnu sám takové srovnání připravit.

3) už jsem to tady povídal Markoffovi, že na domácí jerky se chystám sám a budu tomu věnovat celý fotočlánek

4) že je kopa informacii o jerkies na wiki vím, víš to určitě i ty, protože odkaz na wiki heslo o jerky je i v tomto článku (dokonce dvakrát!)

Toliko k objektivitě. Příště si prosím Sim ten článek pořádně přečti nežli se pustíme do rýpací debaty :)

Ve hodnocení vzorků zdarma, které mi posílají samy firmy, budu pokračovat. Příště vás čekají fairtrade káva+čokoláda. Myslím si, že je to plus i pro čtenáře – zejména pokud se jedná nějaké nové, méně známé produkty. Každý takový článek je na konci řádně označen. Zároveň chci upozornit, že se nejedná o předplacené PR články, ale opravdu jen o ochutnávku (firma nemá ani právo autorizace).

hmmm, zaujalo mne to ve filmu Station Agent, který jsem teď viděla, tak jsem moc ráda, žes o tom psal, protože aspoň vím, jak se to jmenuje a kde se po čem podívat… :-)
to bude ochutnáváníčko ;-)

:D

já jednou v zimě na vleku: prokřehlé ruce v rukavicích + promrzlý a kluzký mirkosáček s jerky + hůlky + dva svařáky = sáček do sněhu za jízdy bum, cuketka bum za ním…. aaaaale zachránil jsem obsah!

Zajeďte si do Ikea, tam mají jerky z losího masa za 25,- Kč. Vždycky tam stovku nechám ;-)

Fred:

WOW, no vypadá to že tu srovnávačku jednotlivých jerky výrobků udělám co nevidět…

Díky za dobrý (losí) tip!

ahoj
mrzi ma, ze beries kriticke pripomienky prilis osobne.

podal som Ti navrh, ze vzorky zdarma spochybnuju Tvoje – nepochybne velmi zaujimave – recenzie.

dalej – ta linka na wikipediu je pomerne neviditelna. uz ju vidim.

a keby som chcel rypat, tak sa spytam, co to znamena, ze chut teryiaki je hodne zaujimava :-)))

opakujem, Tvoj web je OK, ved ho preto spolu s dalsou kopou ludi citam, tak sa neurazaj :-)

Sim :)

No já se rozhodně neurážím, kritiku moc vítám a jsem na ni vždycky zvědavý, protože se spoustu nového dozvím. Jenom jsem přešel do „argumentačního“ módu a tak ta odpověď možná zní tak stroze. Ale zase si povšimni, že jsem se ji snažil změkčovat přidáváním smajlílů :) (zase jeden)

ad teryiaki: no je prostě zajímavá :)! ono ale když si čteš něco o jídle, je vždycky třeba myslet na to, že každý má úplně jiné chutě. mně třeba daleko více přijde srandovní, když se např. znalci vína snaží všemožně chuť/vůni/barvu objetivizovat (což dle mého moc nejde). je pravda že jsem alespoň mohl napsat čemu je ta chuť podobná…. no asi jako když vemeš beef jerky classic a namočíš je do teryiaki omáčky :D

ad ty odkazy: možná máš pravdu, už delší dobu přemýšlím nad nějakou přehlednější úpravou CSS, možná, aby se ty odkazy alespoň podrthovaly (jak tady už někdo jenou lamentoval .)

ještě jednou díky za reakci!

Pan Cuketka vstoupil do „jamy lvove“ :-) Vzorky „zdarma“ a jejich recenzovani je velmi osemetna vec. Chce to hodne opatrnosti a premysleni, aby se nadejny foodblog nestal mistem levne propagace.. To dle meho zde nehrozi, „autor“ ma vsech pet cuketek pohromade :-))

Ad. kolega Sim. Zacinam mit pocit, ze rekneme konstruktivni kritika prichazi pouze se Slovenska :-) At uz to byl Viktor Klimo s mocca konvici… nebo ted Sim s obavou o objektivitu :-)

jj, je to hotová jáma lvová, to je pravda. taky není mým cílem se tady zdiskreditovat nějakou tupou agitkou. pro vás i pro firmy chystám nový cuketkův kodex, kde bude hezky jasně všechno vyjasněno :)

to aby bylo jasno!

:-)) S tim kodexem mi mluvis z duse.. taky neco podobneho sepisuji.. nesouvisi to sice primo se „vzorky zdarma“.. spis se jedna o urcity „Gurmetum manifest“ :-)

jo a ještě ad poznámky kolegů ze Slovenska:

já jsem za ně velmi rád, takovou kvalitní & konstruktivní & kultivovanou & kritiku (4xK:), jako předvádějí, to se na českém netu vidí málokdy!!! viz odporné diskuze na idnesu, novinkách a spol….

takže – jen houšť! :)

Sušáka miluju v jakýkoliv podobě…(týjo…teď si tak uvědomuju, že bych klidně vyzkoušel i lidský jerky) a úplně maximálně děkuju Fredovi za ten tip s Ikeou…sedám do auta a jedu utratit 200,–

Zdravim moc by me zajimalo jak je to osetrene proti parazitum, treba tasemnice nebo podobne, dekuji :)

Chci se zeptat jestli jerky teriyaki můžu zakoupit někde osobně v kameném obchodě? Jsem z Prahy a vůbec nemůžu na internetu něco najít nacházím jen Ostravu,Brno a tak podobně :(

Komentáře jsou uzavřeny.