Salát caprese s buvolí mozzarellou a extra vergine olivovým olejem z Toskánska

Z archivu

Tento typicky letní salát je snad ten nejlepší a nejsnadnější salát, jaký může italská kuchyně nabídnout. Určitě jste ho už všude viděli alespoň milionkrát, ale já si na něm právě tak dobře smlsnul, že neodolám a přispívám zde s vlastní verzí…

Buvolí mozzarella – Mozzarella di Bufala Campana vs. obyč Zottarella

Hlavní finta veškeré italské kuchyně je používání těch nejlepších a hlavně sezonních surovin. Právě proto připomíná italská kuchyně v podání českých picerií (sic!) nepodařený černý humor. Pokud jste se již někdy zabývali receptem na salát caprese, určitě už jste opakovaně slyšeli, že pokud použít mozzarelu, tak jedině tu pravou buvolí.

Několik posledních let máme docela štěstí a tak si už i v obyčejném supermarketu můžete dopřát pravou certifikovanou Mozzarella di Bufala Campana (fotky buvolů a výrobního procesu zde, cena v Delvitě cca 50,– Kč). Já se s mozzarellou moc nemydlím a nejčastěji kupuji obyč napodobeniny, jako je například Zotarella (Delvita cca 20,– Kč), která mně díky své ceně a docela obstojné chuti vyhovuje.

Na obrázcích je buvolí mozzarella vždy vpravo. Vizuálně byste je od sebe asi nerozeznali, ta buvolí je snad jen o kousíček bělejší. Na řezu má méně vláknitou a více tvarohovitou strukturu. Chuťově a vůní však už tu pravou variantu snadno rozpoznáte. Buvolí mozzarella už opravdu nepřipomíná bílou gumu bez chuti, ale má jemně pikantní chuť a je o něco více slaná. Na obranu Zottarelly musím říct, že nějaká ta chuťová složka (a dokonce obstojná) tam je také :)

Závěr tedy zní – při ochutnání pravé mozzarelly rozhodně nečekejte nějakou pecku. Za ochutnání určitě stojí (už jen to vědomí, že pochází z obřích černých krav a se sýřeninou pracují staří chlupatí italové stojí za to :), ale myslím si, že podobně jako já, na jejím striktním používání nebudete trvat.

Toskánský olivový olej – Olio Extra Vergine di Oliva (Antico Frantoio Toscano la Macina)

Malý 250 ml poklad, který jsem dostal jako dárek z olivového hájku s lisovnou přímo z Toskánska. Trošinku už sice povolil barvu (možná díky skladování v čirém skle :/), ale jinak se stále drží ve formě. Na olivový olej Salvagno sice nelepí, ale jinak je nad průměrem! Pokud si chcete dopřát skutečně dobrý caprese, při výběru oleje buďte nekompromisní.

Recept na salát caprese

Klasický recept je děsně jednoduchý a striktní – na talíř střídáme plátky rajčat a s plátky mozzarelly, to vše zasypeme několika lístečky čerstvě utržené bazalky, okořeníme pepřem, solí a těsně před podáváním zalijeme olivovým olejem. Žádné mixování, odstávání ani nic podobného. Já se přiznám, že mě tahle ortodoxní varianta nikdy nezachutnala a tak jsem si klasický desítky let osvědčený recept zmrvil po svojemu ;)

Používám totiž keříčková cherry rajčátka (ty nejsladší se žlutou prdelkou), která půlím. Do misky k nim přidám kostky mozzarelly (cca 1,5cm), okořením mletým pepřem+solí a zaleju štědrou dávkou olivového oleje. Abych to prznění ještě připojistil, tak jako vrchol přidám lžičku třtinového cukru nebo medu (podle nálady). Tohle vše pořádně promíchám a před podáváním nechám tak 5–10 minutek odstát. Já vím, tohle snad už není Insalata Caprese, ale Insalata Cukitese :)

�?ekněte sami – kdo by odolal? Salátek si vychutnejte jako nenáročnou svačinku pro parný den místo oběda. Podávejte nejlépe s bílou bagetkou/ciabattou (ale klidně i s celozrnným chlebem). A ta šťáva, která zbyde nakonec…Mmmh…Ňaaam…Aaaaah…Mmmmh!

Reklama

Komentáře

Dávám místo medu Balsamico Acetto a barbarsky místo bazalky šnitlík. Bazalka jediné co nemohu z italské kuchyně. Strašně moc mi to voní.

Jakpak asi může chutnat několik dní nebo týdnů stará bůvolí mozzarella? Nejlepší je při cestě do Itálie (nejlépe od ňíma na jih) odskočit přímo do příslušného kraje. Kromě špičkové mozzarelly lze v kraji Campania ochutnat tu nejlepší pizzu pod sluncem, typickou napoletánskou, které se žádná pražská ani česká pizzerie nevyrovná.

czechian díky za koment, určitě na tom něco je!

Na druhé straně pokud se pánové z mozzraella konsorcia rozhodnou marketovat svůj produkt dochladnic českých supermarketů, určitě ví co dělají… (a také musí počítat s následky). Jsou výrobci, kteří nepodlézají za každou cenu a raději než prodávat pod standartem, tak neprodávájí vůbec. Každého věc :)

(Hnidopich by dodal, že k ideálnímu caprese potřebuejte ještě oliv. olej ze Sorrenta a rajčata z Mezzogiorna – vše čerstvé :) Z toho vyplývá, že to vše spolu zažijete jedině v příslušném regionu. A i to jen s přivřenýma očima :)

Ja prznim caprese salat kupovanym pestem alias pesto omackou, muzu se po tom ubit a muzu to mit kazdy den na obe svacinky a jeste na lehkou veceri :-)

petra: tak za tohle prznění tě tady myslim nikdo popotahovat nebude :o)

jinak zítra obnovuji svou domácí pesto laboratoř, právě makám na docela náročném kousku: pesto ze zeleného hrášku a máty, má to býti ultra-fucking-brutal-goodness, takže očekávání jsou vysoká. první badge vyšla trošku jinak, ale myslím že už jsem na to kápnul.

BTW neznáte někdo kuchařku, kde by bylo trochu více pesta recepisů? (kromě nudně dokonalé bazalkové klasiky)??

:)

kdo jednou zkusí „českej“ rajčatovej salát s čerstvou bazalkou nemůže už nikdy jinak. caprese je ovšem jiná liga – doporučuji – pokud máte, nasekat trošku čertvýho tymiánu – příjemné ozvláštnění

POMOC – omlouvám se, že to řeším tady, ale doufám, že tu dostanu odpověď na otázku: Jak má chutnat „pravá“ mozzarella – totiž ta z buvolího mléka? Já ji včera koupila v Delvitě(firma Zanetti), stála 50 Kč, strašně natěšená jsem ji naservírovala jen na plátky, ale chutnala štiplavě, jako zkvašená, je to v pořádku? Datum spotřeby má až na konci září, tím by to být nemělo. Dcera mě utěšovala, že to tak má asi být, ale oproti mozzarellám z kravského mléka to byl rozdíl značný a dle mého mínění v neprospěch té „pravé“.

no jestli byla štiplavá, či zkvašená tak takhle by to určitě být nemělo, spíš se povdelo koupit nějaký špatně zabalený výrobek nebo výrobek skladovaný mimo chladící prostory…. :( nebo ještě perforovaný obal, ale spíš bych to tiponul na neš%tastníky z delvy, že to nechali někde mimo lednici….

Děkuji za odpověď, moc jste mě nepotěšil, pane Cuketko:-( Obal byl neporušen, datum spotřeby až ke konci září, ovšem to s tím ponecháním mimo lednici už zákazník, do té doby než ochutná, nepozná:-( Tak to mě Delvita zklamala. Možná ještě došlo k nějaké závadě při výrobě, ne? Škoda padesáti kaček, a doufám, ež nedostanu žlotenku nebo tak něco, ach jo:-)

No ono někdy to prostě může být obyčejná smůla. Ostatně nákup veškerých národních specialit přivezených přes půlku světa v sobě vždy obsahuje určité riziko a musí se s tím počítat :)

Dobry vecer, jak tak koukam a bloudim po gastronomicke krase, oko se mi zde zastavilo.
Jak jednoduchy to pokrm a kolik krasy a chuti:) Nesnasim kdyz se nekdo pokousi a rezani mozzarelly a olivovy olej by mel tect proudem. Tudiz dekuji za krasu chuti, ktere si rada dopravam kdyz narazim na dobrou mozzarellu v regalu obchodniho domu:)

Tož tak ja ho možu na kila. Kdekoliv, kdykoliv. Ale protože nemam všude s sebou kvalitni olifofy olej, tak vite co dělam? pořidim někde rajčata- skoro kilo, italský teda nejsou :( a pokrajim je na platky, vezmu jednu mozarellu fresca bio od ALIVAL, to taky na platky trochu si to posolim promicham a zakapu misto oleja pulkou citronu a pak to cele sezeru :) Zrovna dneska v praci na obed a je mi tak dobře…

Ja jsem recept taky pomrvil spis na sladko:
Vemu jedno velky rajce nebo dve maly, rozkrojim napul, pulky pak na tenky platky. Dal vemu jednu mozzatellu (Zott staci), nakrajim na platky, platky napul a to pak na kosticky, dam na telir doprostred do kolecka rajcat. Tohle posypu salatovym korenim od Vitany (je to takovej dobrej mix vseho, chutna to dobre). Potom samozrejme bazalku, muze byt klidne i hodne. Pokud mozno cerstva, susena je o nicem. Potom balsamicovy ocet do maleho rendliku, do nej trochu cukru, nechat na plotne rozpustit / zkaramelizovat, je to rychle, pokud mate keramickou desku, nutno konstatne michat. Jakmile je hotovo, zalijeme salat olivovym olejem, na to pak nalijeme dokola balsamico.

„Tady pro ně nejsem tlustej hňup, jsem pro ně ´gurmán´..“ :)) Já se teda přiznám, že jak si tu hubu neošidím, tak v jednoduchosti je vážně krása. Pro mě nejlepší salátový požitek je prostě narubat klasická rajčata na kostičky (měla by mít tedy alespoň nějakou chuť, takže ta letní jsou lepší), dále na kostičky cihličku balkánského sýra (v Lídlu mívají vynikající balený) a obojí vhodit do velké mísy (jelikož já dělám tak ze 6 rajčat). Pokud máte rádi tak jemně opepřit, doporučuji směsí pepřů (sedmi nebo devíti, na počty já nikdy nebyl). Olej je vítán, ale nikoli vyžadován. No a nakonec to všechno pořádně dvěma vidličkami či lžícemi promíchat, téměř až „proňahňat“, aby se vše pěkně spojilo a rajčata se trochu obalila kousky sýra a sýr šťávou z rajčat. Hlavním důvodem ale je, že při dobrém propracování zůsane na dně labůžo sosík, čistě jen ze sýra a rajčatové šťávy (případně trošky pepře) – a to je pak pošušňání. :)

Komentáře jsou uzavřeny.