Česká kuchyně v moderním pojetí

Jestli v tomhle předsvátkovém shonu existuje alespoň jedna zašívárna, možná bychom ji našli právě v knihkupectví, pěkně mezi regály s knížkama o vaření. O Randeti či o Vánočce se zde asi rozepisovat nemusím, proto alespoň krátce o novince, která se teď taky rozvaluje na pultech… 

Nová kuchařka je celá placatá a stříbrná, na titulce má buchtičky se šodó a přebalu klávesnici od notebooku. Sen zhuleného grafika v reálu – Česká kuchyně v moderním pojetí! ;)))

Cukíny jsou samozřejmě na českou kuchyni moc a moc zvědavé. Na moderní pojetí jsou pak zvědavé úplně nejvíc a tak si ty buchtičky v notebooku za 398,– Kč koupily.

Autorka a sedm odborníků

Kuchařku dala dohromady Eva Filipová spolu se sedmi českými šéfkuchaři. Ukecat se nechal Jiří Král, Lukáš Vrbovský, Ladislav Douša, Jaroslav Sapík, Pavel Pospíšil, Radek Šubrt a Ondřej Jíňa. Všichni z top resturantů z Česka ale i ze zahraničí. Dle canců v úvodu a product placementu se o knihu zasadili i dobří lidé z Czech Tourismu, z Klasy a ze z Plzně.

Koncept

O čem a pro koho tato kuchařka je? Těžko říct. Prostudoval jsem ji odpředu dozadu a na odpověď jsem nepřišel. Dokonce podezírám autory, že si úvodní otázku ani sami nepoložili.

V rámci kuchařkového žánru se totiž jedná o druh knihy, kde se pracuje se šéfkuchaři a s nimi spojeným typem „vaření pro restauraci“. Takové knížky jsou pro čtenáře vždy atraktivní. Musí ale pro ně být srozumitelné, praktické nebo alespoň zábavné. Nic z toho se tady ale nedaří. Situaci navíc komplikuje poměrně ambiciózní zadání – představit českou klasiku v moderním pojetí.

Moderní pojetí v praxi

Zatím sem jen tak obecně hartusil a proto bych teď rád uvedl pár příkladů, proč si myslím, že je to kniha vhodná spíše na výstavku, než do vaší kuchyně.

  • Recepty

Recepty skoro v celé knize neprošly konverzí na domácí vaření. Čekají vás proto ultra-stručné postupy. Nezřídka mají jen jeden odstavec a svou délkou konkurují názvu jídla! Zkrátka a dobře počítá se s tím, že jste profesionální kuchař s profesionálním vybavením a zdroji. Taky se očekává, že dáte přednost těm nejpracnějším úpravám, že maso porcujete do 50g porciček a že máte nevyčerpatelné zásoby demi-glace.

V celé knize nenajdete ani jednu radu, která by vám pomohla pokrm pochopit a úspěšně připravit v domácích podmínkách a úpravě.

  • Foodstyling

Se zpracováním receptů souvisí i foodstyling, který ctihodnému čtenáři praví – Tak tohle nedáš, amatére! Hahaha!!!! Tak pěkné šmouhy na talíři a baby jablíčka prostě nemáš moulo! :)) Přidejte k tomu ještě starý dobrý evergreen – používání zdobení, které nesouvisí se recepturou a máte kompletní obrázek. Stejně jako u popisu receptů ani tady nedostane radu, jak dosáhnout alespoň podobného výsledku v prezentaci. K pozitivům knihy patří to, že každý recept má svůj celostránkový obrázek a sem tam uvidíte postup přípravy na několik zmenšených fotečkách.

  • Suroviny

Tato oblast už trochu souvisí i s oním moderním pojetím, které mimo jiné spočívá v tom, že do české kuchyně nataháte kupu tropického ovoce, tradiční středomořské ingredience a polotovary. Když už použijete rozumnou, českou a místní surovinu, která při přípravě jídla znamená skutečný rozdíl, neřeknete o ní zhola nic. Proč ji použít, jak s ní zacházet, jak ji připravit, kde ji sehnat. Nic. Prostě si sežeňte kilo říčních raků moulové!!! ;))

Pro mě je to děsně smutné. Kvalitní suroviny a návrat k těm původním k modernímu pojetí určitě patří, přesto o nich nepadlo ani slovo. Neměli by k nim snad přizvaní odborníci co říct? Pochybuji!

  • Nové pojetí

A jaké tedy je ta nová česká kuchyně? Ne úplně marná! Přinejmenším polovina receptů je skutečně zajímavá. Jsou to většinou ty, které čerpají z tradičních základů a přidají něco nového ve zpracování nebo přístupu k surovině. Na druhé straně stojí recepty, kde novost znamená jen zatažení exotických surovin, nebo prosté načinčaní v prezentaci na talíři. Maso se často upravuje do galantin, všechno se mixuje a pění v mixérech a zahušťuje se moukou. Bez formiček a tvořítek by to taky moc nešlo, vše je třeba řádně navrstvit a postavit do komínků! :)

Myslím, že kdybyste se ptali jednotlivých kuchařů, jak si to moderní pojetí představují, dostanete sedm různých odpovědí. Určitý zárodek a dobrý úmysl tam rozhodně byl, celek ale působí příliš roztříštěně. Spíše to působí dojmem, že každý z kuchařů vytáhl svá nejlepší česká esa z rukávu, aniž by komunikoval s ostatními. Samotná autorka pak sice všechny dala dohromady a dokopala je k tvorbě receptů. Vůbec se ale nepokusila vše spojit dohromady a nechala čtenáře napospas.

  • Uspořádání knihy

Stejně jako jsou nepraktické recepty, je značně nepraktické i členění knihy. Recepty jsou totiž rozděleny do celkem 20 čtyřchodových menu jednotlivých kuchařů. Bez ladu a skladu, bez tematických celků. Kniha tedy nemá obsah a ani nemá rejstřík. Text i fotografie jsou navíc uspořádány na šířku. Tj. opět spíše podpora kochačů namísto kuchtičů… ;) Kromě plytkého úvodu chybí jakýkoliv průvodní text, informace, zdroje (= přidaná hodnota). V podstatě tak dostanete jen osmdesátku receptů do restaurace s obrázky.

Byla ta publikace myšlena vážně? Není to jen omylem svázaný propagační leták, který unikl na pulty knihkupectví? Možná. To by ale pak neměl stát čtyři stovky! Bezpochyby zajímavá vydavatelská erupce. Teď už jen pro ni najít cílové publikum a smysl… ;)

Měli jste tuto knihu v ruce? Co na ni říkáte? Budete kupovat kuchařky jako dárek? Jaké? ;)

Reklama

Komentáře

Ja si počkám na Cuketochařku! I se všemi vtipnými komentáři!

Po pravdě řečeno, takové kuchařky nesnáším! To je stejné zlo jako překlady německých rádoby trendy kuchařek (eh, doma toho nemám málo, ale na masivní vyhazov jen čekají!). Kuchařku jako dárek bych koupila ráda, ale nevím jakou. Kdybych tak narazila na něco jako Židovská kuchyně od Rodenové…Culinarie taky obvykle nejsou špatné..Návrhy vítám!

Já letos na téma jídlo koupila knihu Jídlo – dějiny chuti.
http://www.kosmas.cz/…ejiny-chuti/
Trochu se toho bojím, protože na netu jsem žádné recenze nenašla a nechala se zlákat textem od vydavatelství. (Což mě tak napadá, že jsem mohla mrknout, zda nejsou nějaké reviews v angličtině:)) Jestli mi tu někdo napíšete, že je to shit, tak budu asi trochu smutná:))

Letos doufám, že mi ježíšek přinese Rande s gurmánkou. Jsem zvědavá a těším se. Mám kuchařky ráda, ale i když se jich prodává spoousty, tak opravdu dobrých je jich málo.

Jéééj, kuchárky, to je pre mňa super aktuálna téma! Zháňala som akurát jednu – českú – ako vianočný darček do Bieloruska. Po asi 10 kníhkupectvách a porovnaní všetkého dostupného, vrátane Filipovej moderného poňatia (vyšlo totiž aj v angličtine!),musím povedať, že je to ná-á-á-á-dherná knižka, v každom obchode som nakoniec skončila pri nej a kochala sa obrázkami… ktoré ale v kontexte reálneho varenia vyznievajú hodne ´intimidating´. Cuketkom zmieňované členenie je naozaj netypické, ja som popravde pre samú kreativitu ani po 10 prelistovaniach nepochopila, o čom vlastne tá kuchárka je. Plus heslovité popisy postupov… no neviem, napriek sympatiám som sa nakoniec uzhodla, že vázička Bohemia Crystal v tvare indického slona bude rovnako reprezentatívny a určite praktickejší český dar…

Jo, nakoniec som vzala Tradičnú českú kuchyňu (dokonca v ruštine! :) od Asociace kuchařú a cukrářú ČR (sorry, nejde mi u s krúžkom:). Neporovnateľne „jednoduchšia“ publikácia, tuším cca 80 receptov na kriedovom papieri, čo strana to recept + fotografia. Fotografie sú zhruba na úrovni fotoreceptov z masových ženských týždenníkov – klasický zhora fotený tanier uprostred záberu, žiadne umelecké vychytávky, ale jedlá samé osebe vyzerajú OK. Tá hutnosť a „sedliackosť“ pokrmov mi proste príde fakt tradičná a celkom chutná. 330 Kč za ňu síce považujem za nekresťanské peniaze a do Talianska by som ju nekupovala, ale do krajiny pelmeňov, ťažkých zemiakov a mäsa si myslím, že je skoro ideálna! Ja sa z nej teda hrozne teším:-)

Mr C asked:Budete kupovat kuchařky jako dárek?
Bohužel paní J záhy prokoukla můj trik kupování kuchařek pro ni pod stromeček, abych posléze strávil prvý a druhý svátek vánoční zabořen do jejich stránek…

4: Nordy: Byl jsem celý rok hodný a tak „Rande“ dostanu!! Tedy, nezřítí-li se Ježíškovi nebeské sáňky, nespadne-li letadlo z Ruzyně a nebo, prosaičtěji, nenechají-li příbuzní jeden z výtisků zmíněné knihy doma v ČR!

jako dárek kupuju taky „Jídlo – dějiny chuti“. Akorát se bojím, že ji před zabalením nestihnu pročíst :-). Jinak me zadna kucharka na trhu nezaujala. Bohuzel.

dlouhan:

no to se načekáte! :)

Dv:

taky mi to zvedlo žluč. úpřimně lituji kuchaře, kteří se do tohoto podniku nechali ukecat… (i když,,,, jistě to šikovní kluci využijí jako self-promo jinde :)))

nějaké tipy dávat budu, mám jeden skromný český a pak hromady těch zahraničních amazonových… bohužel :) vyšla nějaká „česká domácí cukrářka“… neměl jsem šanci nahlédnout, ale docela se děsím! v češtině nová je myslím culinaria francie, stála by jistě za hřích. z překladovejch bych se nebál někomu naježit ramsaye a bourdaina… ale to už jsou opravdu profláknutiny největší :)

Michala:

taky po ní pokukuji, tak třeba uděláte nějaké preview rychleji! :) ale 899… auauauauauauauau aůůů!

Nordy:

Rande by mělo být bez problémů, určitě, pokud máte ráda styl z Dolce Vita :)

cappuccino:

ten úkol vám nezávuidím :) aneb jak se neztrapnit v cizině :)

to že moderní pojetí vyšlo v english je ale docela zdrcující, doufal jsem že se to pokud možno cizinci nedostane do ruky :((( tu tradiční jsem viděl, o foodstyling tam opravdu asi nejde, jinak účel plní :)

1R:

hahhaha :)) ten váš trik je ttááááákle profláklej :)) nenápadný jako vždy!!!! na Rande se těšte :) snad potěší!

Misa:

smutné že? a přitom jsou v regálech takové obří hromady!!!

Z autorčiných přečtených článků na týden.cz jsem nesvůj. Dvě knihy s rozsáhlými recepty za dva roky, klobouk dolů. Jedno je Excelent Menu 2006, 254 stran, viz citace: „Láska-vášeň-posedlost. Tři slova, která charakterizují špičkové šéfkuchaře deseti pražských excelentních restaurací, kteří nabízejí dvě pětichodová menu…“ a pak Česká kuchyně, 224 stran: „Klasické recepty našich babiček v moderním pojetí. Autorka a přední čeští šéfkuchaři vybrali nejlepší pokrmy z tradiční české kuchyně a přizpůsobili je moderním gastronomickým trendům. Výsledkem je bohatě ilustrovaná publikace, která lahodí oku a uspokojí i ty nejnáročnější gurmány.“
Není to třeba trochu vývar+nová petržel z roku 06? Kdo to porovná? Nehlaste se všichni.

Kuba:

tak nějak to bude, Excelent menu se mi bohužel nepodařilo sehnat,jinak bych se vvadil, že to bude hodně podobné… koncept tedy zní na 100% stejně… :)

(aneb co všechno na zdejším knižním trhu projde…)

Tuto knihu jsem jen prolistovala, docela mne zarazil recept na typický francouzský salát se zapečeným kozím sýrem ve slanině, a jiné podobné. Pochází snad z tradiční české kuchyně?
Čekala jsem od té knihy víc, docele mne překvapila, že je to jen taková haute cuisine. Dá se tam víceméně načerpat inspirace, jak to asi naskládat na talíř apod. Fotky jsou hezké.
Letos naděluji hlavně Šárky Gurmánku, tu opravdu mohu doporučit!!!
Z vlastních zásob čerpat nemohu, jelikož jsme žádnou novou kuchařku neudělaly, prostě nebyl čas.(možná příští rok)
Některé kámošky, co ještě nemají Morkuch nebo Olikuch, je můžou pod stromečkem očekávat.
Já psala Ježíškovi o Culinarii Francie, je moc pěkná.
Napsala bych si i o Dějiny chuti, ale neměla jsem možnost nakouknout, tak nejdu do neznáma. Doufám, že se tu pak někdo podělí o dojmy ;-)

Já naježuju, resp. s předstihem naježila, Gurmánku a Kuchařku pro dceru (a sobě tu vánoční :D). Dobře se čtou a udělaly velikou radost, protože ty recepty jsou „normální“ a můžou je spáchat i ti méně vyvaření :)

Vánoční kuchařku pro dceru jsem koupila jako dárek pro syna. :-)
(Už má 1.díl z loňska.)

Přímo se mi otvírá kudla v kapse, když vidím, jak někdo nejenže blbě přeložil cizí recept (hvězdicový anýz=badyán, dvojitý krém=šlehačka..), ale že při jeho psaní kašle na čtenáře – jako třeba kolik kuchařů laiků (sektu pana C.samozřejmě vyjímaje) má doma 6 kulatých formiček na piškot??? Stejných?
Přátelé, žijeme však v době obrázkové, kdy text je až někde na posledním místě. V první řadě se chce, aby to bylo načančané. Je to podvod na čtenáře, kteří od knihy hledají pomoc.

ellinor:

úplně krásně jste vystihla můj úvodní záchvat zuřivosti :) proto jsem se dokopal napsat až po vychladnutí…

podvod na čtenáře – možná až příliš silné slovo, jsou svéprávní a ví co kupují, anebo ne? právě proto tento článek :)

Myslím že lidé kolem pana C., asi ža na nějaké výjimky, opravdu nemají doma formičky na jednotlivé piškoty..Stejně jako konvektomaty, podmínky pro vaření ve vakuu, měděné nádobí, zvláštní formy na to či na ono..Jak všichni čtenáři tohoto blogu ví, frajeřina je upéct beef wellington v Moře:)
No jo amazon je nej, ale když obdarovaná je starší ročník a nečte anglicky..Ale připomněla jsem si tu mořskou kuchařku a to není špatný nápad!

Moji milí, to jsem moc ráda, že jsem si zrovna tento článek s diskuzí přečetla. Ne, že bych se na tu kuchařku nějak extra chystala, ale ona má takovou mediální masírku, že jsem ráda, že se někde objevuje objektivní názor. Upřímně, já paní Filipové nikdy nepřišla na chuť, natožpak jejím receptům, které sleduju v Instinktu. Nevím, čím to je, ale prostě mě to nebere.

12: Pan C: práce, že jsem nemocný, tak mám čas přečíst co se děje, za poslední půlrok jsem toho moc nestihl. Ale nic se nezměnilo, nebo ne k lepšímu :-/. Jinak souhlas s ellinor. Ilustrované knihy, slovník cizích slov označuje ilustraci jako:

  • kresba nebo malba jako doprovod k tištěnému textu
  • názorný příklad

A opravdu bylo záměrem autorky obohatit repertoár našich hospodyněk a měla v úmyslu vytvořit edukativní příručku " kuchařku" s recepty pro širší veřejnost, nebo jde jen o knihu která popisuje jak se klasických témat zmocnili čeští top kuchaři? Nehledá se tady trochu klacek na psa?
16: Chce ta kniha někomu s něčím pomáhat? btw: jestli nemáš šest kulatých formiček na piškot, uměla by sis poradit?:-)

21: Možná jo. Ale popravdě řečeno, osobně vyhledávám buď knihy, které mě nějak poučí a jsou fascinujícím čtením třeba i dané kultuře a zemi (Rodenová, Culinarie nebo prostě někdo kdo zábavně píše jako Bourdain) anebo jako knihu, podle které skutečně mohu vařit. Jelikož nejsem nijak zvlášť zkušený kuchař, preferuju srozumitelné návody a dostupné suroviny. Takže kuchařka, která možná profesionála, co má postupuy v malíku, inspiruje, tak mě vhání v zoufalství.

…ja zainvestoval " S Čirinou na cestach"/Košíková – Melánová/ vydavatelství motto čiste ze zvedavosti, protoze jsem tam absolvoval pracovní obed/spickovy/.Je tam recept na galette, ktery jsem zadny kvalitni nesehnal a ten teda je .Chutili skoro jak nekde v hospudce v Tignes.Zapekana „tarhoňa“ z teto kucharky me dostala.Ma nekdo skusenosti s jeji retaurace?

ahoj
diskusia zaujimavejsia ako clanok… proste sa Ti knizka nehodi do zbierky :-) welcome to reality… vacsina kniziek v knihkupectve je sialeny odpad.
knizku som nevidel, ale podla Tvojho popisu mi nevadi. dokonca ma nadchol nazov. nechcem byt neprijemny, ale nepaci sa mi nazov vela sucasnych kucharskych knih.
a teraz pozitivne: overene, aj ked velmi oneskorene rady na kulinarske knizne darceky:

  • Helo, Cupcake! – amazon link – mimoriadne tvorive, pozrite si obrazky
  • Waiter Rant – amazon link – kniha od fenomenalneho bloggera, povodnym povolanim newyorskeho casnika, prijemne oddychove citanie

starsie kusky, ale moje tohtorocne objavy:

  • Please to the table – amazon link – ruska a ex-sovietska kucharka
  • The New Book of Middle Eastern Food – amazon link – zatial najlepsia blizkovychodna so skvelym rozpravanim okolo

Dám vědět, jakmile Dějiny chuti projdu, když bude někdo rychlejší, tak sem s tím. Ta cena není úplně přátelská, ale doma stále naléhali, co chci, tak jsem vybrala.
Fancouzská Culinaria zní moc lákavě, možná Bali by mohla omrknout a dát zasvěcený komentář? A když tu tak všichni chválíte Gurmánku, tak začínám uvažovat o koupi dárku pro mamku-pro sebe:-)

Sim:

díky za tipy :) waiterranta mám e wishlistu, te de k němu jen dostat!! doporučuji rovněž.. možná předtím neuškodí projet celý jeho blog. zde již linkován, ale dám ještě jednou – http://waiterrant.net/

rachad:

i kdyby to bylo myšleno jinak, což není – autorka v úvodu přiznává jasné cílení na „neodbornou veřejnost“ – tak platí moje body o surovinách a o „novém pojetí“ v tomto je kniha rovnež tragická. tedy, poukd je to myšleno vážně. mile rád zapůjčím k nahlédnutí :)

Michala:

já si je dřív nebo později pořídím i tak :) gurmánka = v podstatě svázaná část blogu dolce vita + nové recepty. takže pokdu sedne styl, výběr receptu i fotce na dolce vita, sedne vám na 100% i rande :)

kerrick:

pěkný tip :) podívám se potom :) heh mám v plánu na vás do vánoc vychrlit ještě pět (povedenějších) příkladů.. snad to stihnu :)

Já jsem si nadělila Gurmánku i Vánočku už před časem, teď už z toho peču i vařím. Filipovou jsem si včera prohlížela, ale odradilo mě to, pro nás amatéry to fakt není. A kuchařka, kde jenom koukáš na obrázky je fakt k ničemu.

21: tož poradila. Ale stejně raději sáhnu po receptech od Delie Smith, tam je to popsaný pidikrůček po pidikrůčku a povede se vždycky. Nebo kuchařky z Německa – Ordnung muss sein, takže spoleh. Nebo obyčejné sešitky od Dr.Oetkera – to je když dělám něco poprvé.
A když dělám něco klasického, sjedu si jeden recept v co nejvíce vydáních a snažím se vypozorovat. Ale úplně nejlíp funguje metoda pokus-omyl, i když je někdy bolestná a drahá.

Při prohlížení takové knížky mě napadnou vždycky slova jedné staré písničky, mám pocit, že to je Vodňanský, ale nedám za to ruku do ohně: „…jsou knihy koblihy – navrch cukr, uvnitř duto…“. Koblih vychází hodně. Kdo to, Boha jeho, kupuje?

možná ještě smutnější je, že takový styl knihy, kdy se udělá showcase kuch.umu se dá udělat naprosto srozumitelně, přístupně a aniž by se ubralo z vizuálu… z čr produkce se blbě srovnává (něco podobného dělal maurer „tajemství nejlepších šéfkuchařů“ 2006), v zahraničí je zdařilých případů hafo.

Já mám taky Gurmánku – připravenou jako vánoční dárek pro manžela (to se budu mít:-)) Jinak na sladké je výborná kniha Dezerty a cukroví od Mery Berry a osvědčila se nám kuchařka „nejlepší recepty“ od Aleny Doležalové. Je to klasická bichle bez obrázků se stručným popisem, ale jako vodítko, pokud se jinde nalezené recepty rozchází, ji používám často.
Kuchařky si skoro nekupuju právě kvůli používání špatně dostupných a drahých surovin skoro v každém receptu:-(

24.kerrick: já u Čiriny byla asi třikrát a nebylo to špatné, ale bomba taky ne. Třeba kuřecí kousky v těstíčku měli o hodně lepší v restauraci Alma na Praze 6 /už myslím neexistuje/. Zato mám doma její první kuchařku a udělala jsem podle ní několik jídel a všechna se povedla velmi dobře.

Z toho, co u nás v poslední době vyšlo, by bylo možné doporučit J. Steingartena "Muž, který snědl vše (NLN, Praha 2008, přel. J. Rákosníková):
http://www.kosmas.cz/…y-snedl-vse/
Překlad bohužel trpí zjevnými chybami. Namátkou: na str. 123 se mluví o molu hedvábnickém, ačkoli je z kontextu zřejmé, že se jedná o bource morušového (Bombyx mori); dělat z T. S. Eliota ženu (str. 124) by bylo na pováženou i u průměrného gymnazisty(předpokládám, že si jej překladatelka spletla s George Eliotovou).
Jinak kniha sama o sobě je výtečná. Snad až na příliš mnoho místa věnovaného kritice diet všeho druhu.

honza:

jé a já si říkal proč jitka rákosníková o j.s. tak básnila v HN… a ona mu to přeložila!!!! j.f. pro mne velký vzor :) (chci být taky tak tlusťoučký)

děkuji moc, tohle mi unikalo, donutím se to alespoň koupit přes amazon. škoda, že překlad pobavil… :( to by jeffrey prskal jaxviňa!

já si nadělil Ramsaye – http://twitpic.com/s4ct, ale jak už bylo řečeno je to profláknutina největší. Ikdyž jednu věc bych podotknul. Hondě překladových knížek používá fakt těžko sehnatelné ingredience – recepty od J.Olivera jsou tím prolezlé celé. To Gordon nabídne i alternativy a nikdy to není jen kuchařka, ale i nějaké ty obecné rady / poznatky.

39: Heleme se, tuhle jsem dostal od paní J k narožkám v létě 2004 – byl jsem se právě přesvědčit, neb foto mě knihu připomnělo.

39. Nepřijde mi, že by zrovna Jamie používal nedostupné ingredience. Navíc radí, co čím lze nahradit, kdyby náhodou.

[40] Jednorožec: Jojo knížka je to starší, používal jsem web. Ale ty fotky v té knížce jsou opravud skvělé. Tak jsem si udělal radost :)
[41] Pivli: Tak to jsem měl snad vyloženě smůlu. Mám od něj celou sérii na DVD a měl jsem problém skoro pokaždé. Bude to možná trochu tím, že nejsem v Praze (do Prahy to mám přes hodinu) a v Drážďanech (30 minut) je zase problém s němčinou. Kterou kulinářsky nevládnu.

Včera jsem lovila v Levných knihách, kde jsem zabíjela čas před schůzkou.
Takže přitelova mamka s přítelem dostanou Lexikon octů a olejů (159 káčé) a k tomu praktické ukázky z Vom Fass nebo jak se to píše:) Kniha vypadá docela slibně, plánuju prolistovat, než ji zabalím:)
A pro sebe jsem vzala Basic vaření po asijsku (nekupte to za 79 korun), ale texty v úvodu mě docela vyděsili, asi to v LK neskončilo náhodou:))

Vážení, všem začátečníkům doporučuji RECEPTURY TEPLÝCH POKRMů PRO VEŔEJNÉ STRAVOVÁNÍ Nelekejte se ani výtisků vydaných za socialismu. Základní postupy se z této knihy naučíte a s trochou invence a dnešními možnostmi potravinového trhu z Vás budou dobří kuchaři. Apropó .. je nutné umět dobře základ, pak je to trochu divadlo. Hodně kulinářských úspěchů.

k surovinam – mozno by mohol pan C. vybudovat na svojich strankach nejaku databazu aspon pre Prahu.
napriklad ja cestou do prace chodim okolo japonca, kusok od brita-americana a okolo greka, na obed si mozem odskocit k vietnamcom. cestou domov mala zachadzka k arabovi alebo do korenia. garantujem vam, ze vacsinu surovin nebudete vediet ani pomenovat.
btw. ak nejakemu milovnikovi Jamieho nieco chyba, napiste a mozno sa mi to po sviatkoch prilepi v Londyne na prsty :-)

46: naprostá pravda, zcela souhlasím!!!! až se zvládne základ základ můžeme postupovat třeba od omáčky hnědé k omáčce holandské .o) včera jsem dělal telecí jus, z pěti litrů vody zbylo 2 decy jusu .o/

Koupil jste si někdo nově vydanou sbírku receptů „Jak se vaří u Šroubka“?

chá! :) včera sem to měl v ruce, taky od pragmy :) je to znovuvydaná kuchařka slavné restaurace/hotelu… učo zajímavé, má to paperback i břož s dobovými foto i reklamy :) určo mrkněte!!!

No jo, hoteliéra Šroubka „proslavil“ hlavně B.Hrabal, aspoň tedy já jsem se o něm prvně dozvěděla až z jeho knihy Obsluhoval jsem anglického krále.
O vydání sbírky receptů Karla Šroubka jsem se dočetla v Chef Gurmánu, tak jsem to hned šla shánět do knihy, jenže v našem malém městečku to nemají. Takže přemýšlím, zda si to objednat přes internet bez možnosti prolistování.

Já si to taky koupil kvůli Hrabalovi, ale je to snad i použitelné jako zdroj klasických receptů v dosti stručné formě. Někdy je to dneska už exotika – marně vzpomínám, kdy v naší bille naposled měly sluky nebo říční raky; jindy jsou tam věci, co by asi nikdo dneska nedělal – smažení na hovězím tuku, například. OT: Pana Šroubka jsem si představoval úplně jinak – vzhled na fotce mi moc neladí s popisem všeho neuvěřitelného, co se stalo skutkem, ale je to přece jenom beletrie…

„battered testicles“ sound particularly painful!
Slzí z toho oči. :-)

50: „Jak se vaří u Šroubka“ tak tuhle kuchařinku jsem dostal letos k vánocům, ale je tu původní výtisk takový malý sešitek v odrbaných tvrdých deskách a je to psaný takovou legrační staročeštinou… moc pěkné počtení a klasické recepty…
Rád to porovnám s novým vydáním, jestli mu neubrali na vážnosti…

Jsem tu s křížkem po funuse, ale mně se v několika posledních letech zalíbily knížky Kamily Skopové (např. Hody, půsty, masopusty). Všichni, kdo se zajímají o (některé dnes již zapomenuté) svátky, tradice a zvyklosti a s nimi spojené receptury na sváteční staročeské pokrmy, obyčeje a rituály, si přijdou na své. Její knížky jsem koupila jako dárek už několikrát. Tahle paní ví, o čem píše.

Já nedám dopustit na maminčinu polorozpadlou kuchařku „Vaříme zdravě, chutně a hospodárně“. Je tam úplně všechno, na co si vzpomenete. A při pátrání jsem právě zjistila, že ji v roce 2006 znovu vydali, tak si pro ni asi poběžím do knihkupectví, snad bude ještě na pultech. Jinak mi letos Ježíšek nadělil kuchařku „Zpátky domů“ od Hanky Michopulu, tak už se těším na chřestění s chřestem, kterému tam autorka věnuje celou jednu kapitolu.
Vše nejlepší do nového roku přeji všem cuketkomilům!

60: Jj, „Vaříme zdravě, chutně a hospodárně“ máme doma ve dvou vydáních a je to první, kam se jdu podívat, cokoliv potřebuju. Plus jsem si po letech pořídila „Receptury teplých pokrmů“. K tomu mám ráda různé kuchařky národních kuchyní. Když se nad tím zamyslím, tak preferuji knihy, kde jsou recepty na základní ověřené věci a případné variace si raději vymýšlím sama.

Shodou okolností jsem měla několikrát možnost obědvat v restauraci, kde dělá šéfkuchaře pan Šubrt, v hotelu La Palais na Zvonařce v Praze. Asi nemám ten správný jazyk, ale ani jednou jsem si nepochutnala. Bylo to takové malé o ničem.
Určitě umí vařit jinak, ale vznešenost šéfů či hostí vyžaduje zřejmě sterilnost.

Pane Cuketko, vřelé díky za rozpoutání této diskuze. Už dlouho jsem hledala něco vox populi na toto téma a konečně našla. Pěkný nový rok všem!

Jak miluju ten sileny vyber knih co je k mani v UK tak ho zaroven nenavidim.Knihy tu jsou doslova a do pismene o „kazde kravine“.Nekdy me opravdu zarazi a ohromuje jejich velikost a tloustka! Jeden priklad za vsechny: tlusta velka kniha plna fotek s nazvem „Slavni lide a spagety“ :) No a co je na tech fotkach? Prekvapive… celebrity a spagety, tot vse.Kdo tohle kupuje opravdu netusim.Nic proti spagetam ;)

64: ;-))) zkouším si tu knihu představit. I když jako nadšenou fotografku mě to zase tolik nešokuje, taky ráda fotím na jedno téma.

Jinak se musím pochlubit, že na doporučení zde a na souku jsem si minulý týden objednala A New Book Of Middle Eastern Food od Claudie Roden, těším se na to jak malá, doufám, že tomu budu rozumět.

Marťo, pozeptám se možná trochu mimo téma, ale na co fotíš?? Digitálek anebo klasika??

Pierro: teď už digitálně (Pentax K200D). Srdcem ale nadále fandím klasice.

„Vaření u Šroubka“ je bezvadné čtení, nevyčítejme mu neaktuálnost a možná na dnešek i jistou nepraktičnost, jiné suroviny a jiné chutě  – začtěte se do textů a mnohé z receptů z počátku století Vás možná nainspirují, abyste vytvořili obměnu či podobnost a osvěžili stůl i chuť. Jsem rád, že kniha vyšla.

Je škoda že v čr kritizují gastronomii většinou lidi,kteří nejsou z oboru.

Pavel Martin:

už ji mám doma, určitě o ní budu ještě psát. je to pravý opak moderního pojetí tady. vzevrubná sonda do tehdejšího vaření, sruovin, chutí i spousta detailů a provozu tehdy obrovského a prosperujícího podniku!!!

Ondrej Jina:

děkuji za povzdech. vy jste s výsledkem spokojen? a myslíte si, že je tahle forma zpracování ideální forma, jak nadchnout čtenáře pro moderní pojetí české kuchyně? může tato kniha obstát v tvrdé zahraniční konkurenci?

66: Doufám, že kniha se Vám líbí. Já jí doma mám a je to zdroj věčné inspirace (zejména když má člověk plný mrazák jehněčího).
Ad Vaříme zdravě, chutně a hopsodárně. Taky jsme jí doma měli (máme) ale přednost dostávala Zemědělská kuchařka po babičce. Sice mě vždycky dostávaly popisy stravy pro pracující na poli, ale jinak vynikající zdroj na základní věci, poučky, postupy.

72: Claudia Roden – zásilka ještě nedorazila. Doufám, že nezklame.

Někd podle Vás Vařím Cuketkáři a pane Cuketko a sůhlasím, že byste mohl spáchat kuchařskou knihu.
PS Martině, koupila jsi onu knihu pro radost, protože Tě zaujala, radost si ponechej.

Tak si kupte kuchařku od Novotného ty Cuketko!!!!!!!!

Dovoluji se připojit svou troškou do mlýnice pana Cuketky, ve které rozemílá knihu autorky Evy Filipové Česká kuchyně v moderním pojetí. Autor recenze pochopil, že výtvarné řešení knihy asociuje notebok, většinou placatý, stříbrný a s klavesnicí. Jistě sám na takovém píše. Není mi jasné proč by na tak jednoduchou věc musel být grafik zhulený. To by pak výsledek byl jistě poněkud divočejší. Podle mého je tvar knihy příjemnou změnou mezi klasickými formáty až po ty, které do knihovny kvůli tvaru nezařadíte. Uvedená menu jsou na úrovni, jakou mohou předvést kuchaři – profesionálové, Jmenovaní jistě pro svoji práci žijí a na jejich výsledcích je to více než patrné. Takže proč by je autorka musela ukecávat a k napsání receptu dokopávat. Apropos, když už jsme u vaření, použila bych radši výrazu „mazat jim med kolem pusy“. Ale to už záleží na licenci na vtip u pana Cuketky. Dále zde nebudu hnidopišsky počítat zda mám mít šest mističek, kilo raků a tak dále. Vždycky by něco chybělo. Tato kuchařka je inspirativní. Recepty krok za krokem jsou v jiných publikacích. Po absolvování kursu malování také nenamalujete Monu Lisu. Takže potěšme se krásnou knihou, která si svoje čtenáře jistě najde. A když si ji prohlédnou klidně si mohou namazat chleba s máslem. A jestli potom uvaří do jenom jedné zmiňované mističky a postaví jeden komínek, tak, zde opisuji již poněkud otřepaný výraz, to dali. A autoři knihy spolu s kuchaři a kuchtíky jim přejí dobrou chuť. Po výtečné kachničce u pana Sapíka v restauraci U koně. kde byla plná restaurace spokojených strávníků i s malými dětmi, bych totéž doporučila panu Cuketkovi, Neb se mi zdá, že knihu hodnotil s prázdným žaludkem.

Zdenka Srbova:

díky za reakci :)

  • notebook na obálce – ano všiml jsem si, právě proto mi to připadá nevkusné, „objevná“ grafika ve stylu ranných 90.let
  • „inspirativní kuchařka“ – ano, pro čtenáře však nefunkční, jestli si kuchařky kupujete pouze na koukání, tak chápu
  • v textu kritizuji použití nedostupných, nelogických, nebo importovaných surovin, stejně tak špatnou konverzi na domácí vaření. promiňte, ale nezaslechl jsem od vás jediný solidní protiargument

takže ať chutná a ať hřeje u srdíčka :)

Vaši odpověď přijímám,. Existuje-li jediný solidní argument, který jste v příspěvku nenašel, bude existovat tedy i jeho protiklad. Záleží na úhlu pohledu a v tom se rozcházíme. Děkuji za přání dobré chuti, ale prosím, srdíčko a k němu patřící lidičky, přenechám ráda popovým divám. Zdeňka Srbová – 26, 3, 2009

79: Nějak to s tím argumentem vůbec nechápu. Šlo by to ještě jednou a srozumitelněji?

Tuhle kuchařku jsem dostala darem a už jsem podle ní chutně uvařila ( párkrát pro návštěvu ) a docela jsem uspěla. Možná to je reprezentativní spojení klasiky a moderního designu porcelánu značky, kterou znalci hnedle poznají.

Vážený pane Cuketko

já knihu mám a děkuju všem, co se snaží něco pro českou gastronomii udělat. Ano jsou tam použity potraviny málo dostupné, ale o tom to je.Každý správný šéf kuchař ( ale to vy nejste, jste jen trouba, co píše zmatený články ) hledá potraviny aby byli zajímavé. Nebo si snad myslíte, že vám je doveze česká pošta do schránky?? To snad ne?! Vaše lenost a hloupost mi bavý . Místo, abyste tyto kulináře podpořil, tak stále snimi bojujete ( snad závist, že jste sám ve svém oboru nic nedokázal?? ). Nikdy jsem u Vás nejedl. Pokud chcete psát tyto handbyvé články o velkých kuchařích české gastronomie uvařte a nabídněte něco, co můžu ochutnat a zkritizovat. Pokud tak neuděláte jste obyčejný trouba, co prd dokázal jen závidíte druhým a těšíte se jak někoho budete ztrapňovat. Jste hanba české gastronomie a byl bych opravdu rád než příště budete opět něco napadat uvědomte si, co jste vy sám pro český národ nebo českou kuchyni dokázal? Řekl bych jen snůžku keců co s dobrým jídlem nemá ani trocha do činění. Kde vaříte? Já navštívil všechny velké kuchaře české republiky. Jsem hrdý že někdo jako oni objetují svůj čas ( to není 8 hodin denně, ale 16 hodin denně včetně víkendů ) gastronomii a vaří skvělá jídla. Mám silné pochybení, že jste vůbec schopný véct 4 lidi, aby psali stejné žvásty o gastronomii jako Vy!! Pokud na to vůbec máte postavte si restauraci, nebo hopsodu „U Cuketky“ a dokašte mi, jak jste schopný manažerovat tento lokál. Pochybuji že vůbec něco otevřete natoš aby to fungovalo!!
Místo, aby jste těmto lidem pomohl vzdělával český národ v gastronomický stále jen se obklopujet smaženým sýrem nejlépe s tatarkou a hranolkama!!
Dokažte, že opravdu umíte vařit a pak vaše nesmylné keci budu akceptovat.

Díky

Jakub

Podle slovního průjmu a pravopisných chyb bych řekla, že je to jeden z těch matlů, co tak křičeli v diskusi u instantního boršče?!
Cuki, nepiš už prosím Tě, ty „hanbyvé“ články! Za prvé nevím co to je a za druhé mě to uráží!

83: Nebo že by přímo jeden z těch šéfkuchařů, kteří ji psali? Na profesionálního kuchaře to ale vypadá na 99%, ten styl psaní a argumentace je jedinečnej, na to musej mít na hotelových školách snad speciální předmět. (-:

„Ano jsou tam použity potraviny málo dostupné, ale o tom to je.“

:))

Komentáře jsou uzavřeny.