Kuchyně bílé chudoby-Kvasnicová polévka

Píšete vy…

Jídlo z kuchyně bílé chudoby nejklasičtější, kvasnicová polévka. Někde jsem se chlubil, že to dělám. A někoho dokonce zajímalo jak. A tak to sem tedy píšu.

Kvasnicová polévka. Nedělá se Vám špatně už z toho názvu? Nemusí. Je to kupodivu chutná záležitost. Pár lidí to jedlo a neumřeli, dokonce jim to chutnalo. A pozor- jedí to i děti.

Tak jak do toho? Nastrouhám mrkev a petržel a osmažím na trošce oleje s máslem. Já dávám slunečnicový. Pak to zaliju vodou a dám tam kmín a nové koření a vařím. Z vody samozřejmě udělám vývar pomocí bujónu. Kdo se s tím chce matlat, může zalít bujónem, ale je to zbytečné. Maggi slepičí nebo hovězí bujón se dají použít.

Pak na trošce oleje rozpustím kvasnice a chvíli je dělám. Na litr polévky kostku. Smrdí, ale přestanou. Přidám ovesné vločky a pomalinku s těmi kvasnicemi míchám a smažím. Pak do toho vrazím rozšlehané vajíčko a honím to po pánvi tak dlouho, dokud se z toho neudělá takové jako drobení.

Nasypu to do té polévka a chvíli to vařím. Až je to hotové, nasypu do toho nějaký zelenisko. Pažitku, petrželku. Když to nejí děti, tak to dorazím pepřem a chilli.

Reklama

Komentáře

ňamy, ňamy!!!
Tohle je moc dobrá polívčička!
Vločky nedávám, jen vajíčko, ale je to moc dobré a zdravé.
Teď po svátcích se tahle polévka vyloženě šikne. Díky za tip, dojde na ni! A těm kdo neznají  – doporučuju.
Ale ne, že pak někdo zase napíše, že je to hnusný!
;-)))

téééda :) výtahnul si se!!!! krásné postupovky fotky!! poamtuji ze školní jídelny a i tam mi to (dosti úchylně) chutnalo :) miluju kvasnice :) pojídám někdy i tak, když peču… takže jdu na ni!!! (na polívku)

2. peču-li něco kynutého, kupuji o kostku droždí navíc. Sušené používám jen vyjímečně. Tu kostku navíc brutálně sežeru.
Však je to pořádná zásobárna vitamínů řady B (stejně jako pivko, že?) a než kupovat chemii nebo pangaminové tablety, šup sem s droždím!

Terezka: zase ber to tak, že jsem nemocnej. A to pak moc nemyslí.

na chyby sere pes :-) já si teda na tom, že umím česky docela zakládám… ale projednou…

7: Mne tentokrát nic do oka netrklo. „Zaliju“ jsem vzal jako colloquialism, hovorový tvar.

Spíš mě mrzí, že zde nejsou běžně k dostání „normální“, tj nesušené kvasnice. Malá pekárna v sousedství, kde jsem si je, vždy čerstvé, kupoval, to před pár roky zabalila. :-((

Také jsem žádnou hrubku neobjevila. Je to psáno hovorovou češtinou, slovosled ala co mi slina na jazyk přinesla a recept tak působí velmi půvabně. :-)))
BTW: hádejte, co co je u nás dnes dobrého k večeři?
9. Toho se snad nedožiju, abych v obchodě nesehnala „klasické“ kvasnice.
Co zkusit nějaký ten rodinný pivovárek?

myslela jsem čárku před a za „samozřejmě“ ve 3. odstavci :)
tady nešlo vůbec o chyby, to byl vtípek pro Radka :)

já vím, že čárka je pěkná věc a chybějící čárka je něco, na co se člověk může, než těšit

:-)))
Čárky neřeším. Když něco píšu, dělám si je hlavně tam, kde bych klesla hlasem, – zvláště, píšu-li souvětí přes půl stránky, jak je mým dobrým zvykem. Případně si dopomáhám pomlčkami.
Kvasnicovka k večeři byla moc dobrá! ;-)

Terezka 11: slovo „samozřejmě“ zde vystupuje jako vsuvka, a to vsuvka kolika? jedna, dvě, tři, čtyři… správně, jednoslovná.
Jednoslovné vsuvky mají tu kouzelnou vlastnost, že je lze čárkami oddělit, ale není to (na rozdíl od vsuvek víceslovných) povinné, víme?

Miluju pravopisné jevy, kde nelze udělat chybu…

No Burmajonesi… Omluvu, ze jste nemocny, a proto vam to moc nemysli, by vam neuznala ani kolegyne Zridkavesela! Ja zase napriklad nevim, jak si vylozit nasledujici tri vety: „Z vody samozřejmě udělám vývar pomocí bujónu. Kdo se s tím chce matlat, může zalít bujónem, ale je to zbytečné. Maggi slepičí nebo hovězí bujón se dají použít.“
Jak uvedl jiz zak Cuketka, kvasnicova polevka se podava i v nasi skolni jidelne. Kazdou treti stredu v mesici. Jako druhy chod je vareny hovezi platek s krenovou omackou.

14. :-)))
Teď koukám na svůj předchozí komentář, nějak jsem to přečárkovala a přepomlčkovala…:-o
To dělá to silné portské! Nejvyšší čas jít spát! Doboru s kobrou!

Ale, ale! Pani čelka je tu! A já myslela, že už to učení vzdala a pracuje teď v pavilonu šelem v Zoo…

Myslím, že to bylo myšleno takto: bujon (kostka) – vývar(domácí) – bujon(kostka).
Nepitvejte to, u nás už je polévka snědená, moc jsme si pochutnali. Zalito bylo bio bujonem z kostky.

ještě než zalehnu, dotaz na Burmajonese ohledně nicku: milovník Bohouška Josefa nebo Spolčení hlupců? Ku*va ajvaj?

Pivli samozřejmě Spolčení hlupců. Sice jsem původně měl být Ignácius, ale ten nick už byl obsazenej, když jsem se před x lety registroval na jakýsi chat, tak jsem skončil u burmyjonese.A už se to se mnou táhne.

Paní učitelko vyložit si to tak, že jsem to blbě napsal :-) Prostě já dělám vývar z kostky, protože jsem línej jako prase :-)

Mám moc ráda drožďovou pomazánku. Polívku neznám, ale zítra zkusím (jestli to droždí nezbaštim dřív samotný).

Mě dostala věta: Nasypu to do té polévka a chvíli to vařím.
Jinak k tématu – koukám že naše rodinná verze této polévky je silně zjednodušená – vaříme ji tak, že na trošku tuku rozdrobíme kostku nebo dvě kvasnic, necháme za stálého míchání rozpustit a znovu zahustit, rozředíme vodou, přihodíme kostku bujónu a povaříme – nakonec přidáme něco zeleného, nejraději sušenou celerovou nať (-:

Jednorozec: Nedalo mi to a trosku jsem zapatral na webu a zjistil jsem, ze se klidne muzete zeptat i v supermarketech v tech jejich „bakery“.Jo a nekde jeste psali ze by je meli mit v Morrisons normalne k prodeji.

27: Mirku, díky! Nad hlavou pí J a mojí jste nám rozsvítil pomyslnou žárovku:" .......!" [citoslovce rozsvícení].
Budem se příští rok hned ptát v Sainsbury's a v Tescu.

Mňam, mňam, jsem taky silně drožďová, kostek musí být vždy dvojnásobek, než je potřeba, neb by těch několik dní čekání v lednici nemusely všechny přežít:-)
Polévku jsem dělala poprvé cca před rokem, také bez vloček a za pomoci maggi/knorr/vitana (??) kostky;-).Moc dobrá!
Chybek jsem si taky nevšimla, snad jen jednoho překlepu, a těch já vždycka nadělám!:-D

Tak tu bych si dala! Ale doma s tim budu smradit až tu budu sama.
Překlep se, překlep tam. Osobně jsem překlepář, chybočárkovač, občas mi ulítne i nějaké to i a y. Do diskuzí píšu vždy celá hrrrr, pustim to do světa a až pak koukam, že tam mam nějakou blbinu. Na Labužníku se chyby velmi často kritizují (někdy příšerným způsobem), už to odradilo dost od lidí od psaní. To je škoda, protože někdo umí třeba dost dobře uvařit, poradit, pobavit, ale že občas udělá chybku, no, svět se nezboří, i když to vypadá, že některým ano. Nikdo ty chyby nedělá naschvál, tak bych trochu přimhouřila oko ;-)

Kvasnicova pomazanka je nejlepsi co znam! Samotna vajicka jsou nuda a proto cerstve kvasnice nesmi chybet v lednici:-)

Nikdy bych neřekla, že dostanu chuť na drožďovou polévku! Zní to ale moc chutně, vypadá to lákavě a myslím, že si to teď o víkendu udělám. Děkuji za popis a krásný postup!

Pivli, česnek v tom není schválně, ten byl tou dobou skoro v každém jídle, tak tady kvůli kontrastu nebyl. Ale může se dát.

Já myslela, že česnek tam chybí Bali. Nebo jsem to zase blbě pochopila. :-)))
My drožďovku někdy s česnekem, někdy bez.

Jdu na ni, parádní nápad k dnešnímu vaření. Místo vloček šoupnu jáhly…taky zdraví, ne ? :-) Mějte se tu všichni pěkně a vaření zdar,…na chyby se vykašlete, ty vám dobré jídlo neuvaří :-):-)

Teda přečetl jsem si tuto diskusi spíš omylem , sic dělám drožděnku zcela jinak , ale musím říci, že jste hrozná hovada , bez ohledu na to kdo umí či kdo neumí česky .

28. Pan 1R: sestřenka vám vzkazuje, že máte jít v Sainsbury´s k pultu, kde prodávají dortíky a zeptat se na kvasnice. Naváží Vám, co se do Vás vejde. :-)))

41.Váš příspvěvek mi dodal odvahy, díky.Asi se tam taky zajdu zeptat.Trošku jsem se obával divných pohledů ;).

Jen doufám, že si toho pan 1R všimne. Ale třeba už na kvasnice natrefil. :-)

čestvé kvasnice (kostky 5g ) kupuju v místním Penny marketu, a jsou opravdu čerstvé jelikož vydží dle obalu 2–3 dny a ještě jsem nenašel prošlou kostku, podle toho jak se mění počty v regálu je tam nakupuje hodně lidí :-)

Článek jsem našla náhodou, tou dobou jsem to tu moc nečetla, takže bych se jen mírně ohradila vůči části názvu, a to „Kuchyně bílé chudoby“. Podle mě tohle bílá chudoba nevaří, ta je spíš na bůček ve všech možných podobách. ;-) Jinak, kvasnicovou pomazánku i polévku my doma rádi, i kvasnic taky vždycky kupuju víc kostiček, synek nadbytky ihned zbaští.

Co vy na to?

nepovinný, ale díky němu máte obrázek (jak?)