Kávovník

S příjmeným ochlazením na mne přišla přesazovací mánie. Nutkání přesazovat, kypřit, kultivovat a vůbec krášlit všechny kusy z mé subtropické zahrádky je tak silné, že neodolávám a furt se hrabu v hlině. Dnes vám představuji dva kávovníky (coffea arabica) s tak nádherně zelenou barvou listů, až…

Kousek na titulce je starý asi dva roky a je to vskutku střízlík (zato z něj vyzařuje drnčící feng-shuei). Uznávám, že jsem ho dosud trápil ve špatném substrátu a přeháněl to se sluncem. Kávovníky mají totiž raději polostín nějaké další rostliny (u mně to je vzrostlý banánovník spolu s umbrella tree) a kyselou půdu (např. rašelina 1:1 s kokosovou drtí a pískem) BEZ vápníku (ani v hnojivech, jsou na něj alergické a neprospívají). Na této fotce je starší rostlinka koupená v Hornbachu. Jak vidíte, ta jede jako po másle!

Stáří odhaduji tak na 3 ročky. Letos vypustil obrovské cca 20 cm listy. A ta kávovníkově zelená! Šílím z ní!

Při pohledu na tu nádheru dostávám iminentní chuť na kávu. Připravuji pro vás srovnávací test fér i nefértrejdových káv + podrobný návod jak dělat domácí degustace kávy v US velice populární jako tzv. coffee cuppings. Zjistil jsem, že je to dost dobrá zábava pro menší okruh přátel nebo rodinku. Určitě srovnatelné s domácími degustacemi vína, avšak o něco více hřejivější a „prostě vůbec lepšejší“ Těším se zase, až bude melancholicky barevný a upršený podzim, pak takové kávové degustační večírky budou mít teprve atmosfairu ;)

Reklama

Komentáře

Ahoj
ked pestujes doma kavovnik, ma to plody? Oprazis ich, pomelies a vypijes? Pripadne vdychnes nosnou dierkou?
Ale po az po 100 rokoch?
S.

nené ;) tady tyhle zatím ani nekvetou. plodit a kvést mají tak po 4-5 letech, záleží na podmínkách. já to pěstuji hlavně na čumendu :D

zrníčka na konci jsou z fairtrade kávy NicaMex, kterou připravuji pro ochutnávku…

ale až aplodí tak to si piš, že vypražím, namelu a zunku. to se ví ,)

Mam kamarada, ktery si vyrabi domaci vino – rybizove, malinove, pomerancove, pampeliskove, lipove.. Ale dat si vzdy v nedeli salek „vlastni kavy“.. to je neco jineho :-)

Osobně si myslím,že ten výsledný blend bude silně nepitelný. Ale pravda, už se na něj těším. Minimálně ho můžu vdechnout :)

no tak kytky jsou to pekny, to ne ze ne, ale to je asi tak vsechno, co k tomu muzu rict. kava totiz neni tak nejak muj salek caje ;-)

:D

…se tady a teď musím přiznat, že čajovníky jsem uzdešil už chudáčky dva. příští jaro naberu zase odvahu a dám tomu třetí pokus!

Díky za uklidnění, pane Cuketko!
Kávovník mám asi 1,5 roku a je to keříček asi 30centimetrový… já se bála, že mi roste pomalu, a ono to tak má být. Jojo, to je tak když je někdo líný si vygooglit co že je ta rostlinka vlastně zač…

Aha. Rastlinka vyzera pekne, ale mne tiez velmi kava nechuti. Ja by som rozmyslal nad kakaovnikom, ale to je asi o nieco vacsie :-)
Alebo kolovnikom alebo ako sa vola ta rastlina co plodi kolove orechy. To by som si dal po obede v nedelu vlastnu Sim-Colu :-))
Ked tak nad tym rozmyslam, s mojim pristupom by bolo lepsie chovat prasa.

Yavanna:

jj, ale hlavně si hlídej ten substrát – musí mít kyselou reakci a žádný vápník (bacha na trdou vodu!), kávovník je taky docela žrout na hnojení – tak nepodcenit. já jak jsem teď vytůnil ten substrát i hnojení, tak roste docela rychle :)

Sim:

LOL ;D

covece ten kolovnik by me docela zajimal :) kakaovnik je strasne velikej ten by se do bytu asi nevesel. z tech plodicich je tu jeste bananovnik zakrsly a potom vsechny mozne citruosidy, ty se daji taky papat. bananovnik tady brzy predstavim. citrusy bohuzel nemam ani jedne, nejak mne nenadchly ;)

Tak to me prekvapuje, ze vam ten kavovnik zatim neplodi.
Mozna je to tim, ze kavovnik vyslovene miluje stin, spis vlhko a hodne mista (hliny) v kvetinaci, aby mohl poradne prokorenit.
Mi rodice uz dost dlouho pestuji ruzne subtropicke plodiny v beznem rodinnem domku (zadny zamecky sklenik :-)) a kavovnik se tam projevuje (na rozdil od spousty jinych plodin, ktere co chvili skomiraji diky chorobam, skudcum nebo buhvi proc) jako nesmirne vitalni prerustajici (+/- 3m) krovi neustale obsypane cervenyma bobulema.
Kdykoliv jsme nejake vysadili, vyklicily a rostly pred ocima… jednu dobu uz jsme uz nevedeli kam s nima. Ale prazit jsme je nezkouseli, je na tonejake know how, nevite?

kocoure :) gatuluji k obrovském domácímu křaku! ja takové vzrostlé kávovníky zatím viděl jen v botanické zahradě, ale s těmi svými dorbky mám obdobné ambiciózní plány!

ad pražení:
nou-hau na to určitě je, např. tady návod jak to zvládnout na pánvi: http://www.sweetmarias.com/skilletmethod.html, sklízí se jen ty červené. heslo pro google je: home coffe roasting

jj jak píšu, kávovník chce rozpýtelné světlo. jedině v brazíli vyšlechtili kávovníky, které nepotřebují stín. na druhou stranu zase produkují méně kvalitní kávu. od té doby co to tam ti brazilčani rozjeli tak zaplavili trhy svou levnou kávou a srazili tím cenu kávy na světových trzích, čímž nadělali velké problémy celé africe. chutnal jsem už asi dvě kávy z brazílie a nedoporučuji!

co se týče plodů, tak opravdu plodí až ve stáří 4-5 let, takže si ještě budu muset chvíli počkat.

Ahoj, mám kávovník asi 10 let. už několik let mi kvete, oplodí je žluté, ne červené a má výšku asi 2 metry. Ráda bych si vypěstovala nový, ale nevím jak. Nemůžete mi poradit? Zdenka

Ahoj, mám kávovník asi rok a poslední dobou mu začali černat spodní listy. Ale úplně suchý nejsou. Prosím o radu. Díky

nazdar, tak kavovnik mam asi dva mesice :o)) donesl mi jej kolega v praci, chlubil se, jaky ma doma veliky a prinesl nam zakorenene potomky. moje rostlinka ma momentalne 2 listky, kazdy velky asi 2 cm a ceklove dosahuje vysky tak 5 cm. zatim ho mam v praci na skrini za sloupem, takze stin tam je, zalivam pravidelne, takze vlhko ma taky a prokorenovat muze habadej, protoze je zasazen v kelimku od pul kiloveho jogurtu Hollandia :o)) navic si s nim povidam a povzbuzuju ho k rustu :o)) tak uvidime, jake budou moje pestitelske uspechy :o))

Ahoj Zdenko, já mám kávovník doma roky, ten původní byl vysoký až ke stropu a opakovaně jsem mu pak už musela ořezávat korunu. Současně kvetl i plodil, takže jsem na něm měla téměř stále kvítky, zelená zrnka a zrnka v odstínech červené až ke karmínové, byla to paráda. Zrnka jsem sebrala, opatrně vyloupala a novou rostlinu jsem si vypěstovala docela úspěšně z nich. Akorát si myslím, že musí být dobře zralá. Ahoj Lída

….najdi si v googlu odkaz temere com., tam máš podrobný návod na pěstování , čauky

ahoj, dostala jsem kávovník od rodičů, docela zbědovaný a teď si s ním nevím moc rady. Je vysoký cca 160 cm, ale olistěný je jen v horní části, která tvoří jakousi korunu na dlouhém ouzkém kmínku. Listy jsou svěšené,i když ne uschlé, ale vůbec ne tak krásně lesklé jako na fotkách výše, na okrajích hnědnou. Mám ho umístěný proti jižnímu oknu, kam už ale nedopadá přímé slunce. Ráda bych se ho pokusila zachránit, ale bojím se nějakého razantního zásahu, abych mu ještě víc neublížila. Může mi prosím někdo poradit, jak na to? Dá se třeba nějak omladit řezem? Kdy přesazovat, jakou zálivku? Moc díky za všechny rady, Jana

Ahoj, mám problém s kávovníkem. Je vysoky asi tak 150cm a od spodu mu zloutnou a schnou listy(již dlouho), takze vypada jako „lízátko“ (nahore listy a dole dlouhy holy kmen). A také mu rostou větve daleko od sebe(asi10cm). Co s ním mám dělat? Je čerstvě přesazený. Není ani na přímém slunci. Přemýšlela jsem, že bych ho v půlce ustříhla.

Já jsem měla stejné problémy, svěšené, ale ne suché listy, žloutnutí a černání… Já jsem ovšem ke svým rostlinám tvrdá, kdo neprosperuje, musí jít! A to konkrétně na „letní byt“ k mým rodičům. U mnoha kytek tento výměnný pobyt fungoval přímo zázračně. Jiná orientace, jiná voda, jiné geopatogenní zóny, co já vím. Kávovník ožil a je z něj výstavní kousek. Tak zkuste změnu prostředí.

ahojki tak já mám právě doma cca 20 semenáčků kávovníku, dostala jsem je. Kamarádka nastoupila do práce a tam měli polochcíplý kávovník :-) omluva za ten výraz, ale přesně tak. vzala si ho do parády, vykvetl, odplodil, tak na zkoušku zasela cca 100 semen a za dva měsíce vyrostlo cca 100 semenáčků. klíčivost tedy dlouhá, a to i ve skleníku přes léto. Dnes mají okolo 20 cm a cca 10 listů – při stáří 1,5 měsíce.
až bude plodit budeme určitě pražit, a pak třeba za pár let napíšu.
jinak ta kouzelná zelená je ohromnááááá.....

Ahoj pane Cuketko, chtela bych Vás poprosit, jestli byste mi neprozradil jaké používáte na kávovník hnojivo. Děkuji moc za odpověd.

Ahoj,máme doma kávovník už hodně roků a nechce nám plodit.Mohli byste mi prosím poradit kdy má plodit(jaký měsíc),proč neplodí a další věci ohledně kávovníku??!Děkuji předem

No kolovnik je uzasna vec len sa neda nikde zohnat.. alebo viete o nejakom zdroji? a rad by som sa spytal na tu podu- substrat pre izbove rastliny napriklad z baumaxu teda asi nemoze byt.
Dik za odpovede a mozete ich pisat aj na romualdo@zoznam.sk

Co vy na to?

nepovinný, ale díky němu máte obrázek (jak?)