Hluchec

Píšete vy…

 Toto jídlo má různé názvy a varianty, podle toho, jestli jste od Domažlic, Plzně nebo Třeboně… 

Taky se může jmenovat brdlajz, bác, litina, bramborová buchta a nevím jak ještě.

Takže mi nenadávejte, jestli ho Vaše babička dělá jinak. Může používat místo syrových brambor vařené, dávat je půl na půl, zásadně odmítat tam sypat majoránku – prostě tohle je jen jedna z variant oblíbeného krajového pokrmu.

Budete potřebovat:

370 ml mléka

250 g polohrubé mouky

2 střední syrové brambory

20 g droždí

1 vejce

200 g uzeného

2 lžičky majoránky

1 lžička cukru+1 lžička mouky na kvásek

1,5 lžičky soli

3 stroužky česneku

1/4 lžičky pepře

Jak vidíte, krize může klidně přijít, protože surovin není mnoho, jsou lokální a levné.

 

Nakrájíme uzeninu na kostičky, na pánvi vypečeme tuk a zůstanou nám škvarečky. Použila jsem český uzený bok, abych byla „lokální“, ale přiznám se, že nejvíc mi chutná schwartzwaldská šunka z Kauflandu (dobrý poměr cena:výkon) .  Pak ji nasypeme do pekáče a tuk rozmažeme po celém pekáči i do stran.

Odlijeme tak 150 ml mléka a přidáme po lžičce cukru a mouky. Rozdrobíme droždí a necháme 15 minut, aby se udělal kvásek. Mléko musí být vlažné.

Vůbec všechny suroviny by měly být pokojové teploty, aby se kynutí povedlo.  Pokud jsme zapomněli a vyndali vejce i brambory na poslední chvíli a jsou moc studené, ohřejeme zbytek mléka více a když ho přidáme do brambor, teploty se srovnají.

Mezitím, co se dělá kvásek, oloupeme a na jemném struhadle nastrouháme brambory a vymačkáme z nich vodu /nemusí být úplně suché, ale nezapomeňte na to/, dáme do mísy, přidáme mléko, vajíčko, pepř, sůl, prolisovaný česnek a sůl. Nedivte se, že je jí tolik, brambory jí hodně spotřebují. Pak do mísy přilijeme kvásek, mícháme a ze síta prosíváme a zároveň přidáváme mouku.

 

Těsto je polotekuté, vlijeme ho do pekáče.

Pekáč zakryjeme utěrkou, aby na těsto netáhlo, dáme ho nejlépe někam do tepla a necháme 45 minut kynout.

Po 30 minutách od začátku kynutí nezapomeneme zapnout troubu na 190°C. Když je kynutí u konce, bude trouba připravená. Tak tam ten pekáč šoupneme. Použila jsem větší rozměr pekáče na husu (24×41 cm), místo něj by mohl být i adekvátně velký plech.

Když je po 30 minutách upečeno, měla by být na vrchu křupavá kůrčička. Trouby pečou různě, kdyby by vám připadala málo vypečená, tak ještě zapněte na pár minut gril. Ale pak se to musí hlídat, za 2–3 minuty je hotovo!

Hluchec chutná nejlépe vlažný, ale je dobrý i studený druhý den na svačinu.

Reklama

Komentáře

Chtěla jsem, aby byly fotky větší, ale vkládám zápisek poprvé a nějak se mi to nepovedlo…snad příště.

A ještě poznámka: když vám zbydou brambory od oběda, udělejte to z vařených, jak píšu nahoře, je víc variant.

Mňam, to vypadá dobře, i fotečky jsou fajn. Určitě se do toho někdy pustím, dokud je zima. Kaufland :-(( ?
(Myslím, že když chcete fotku ve svojí velikosti, tak při vkládání fotek musíte zrušit zaškrtnutí Resize, které je tam defaultně nastavené)

Martina: díky za radu, nejsem zrovna počítačový expert :)
Jinak co se týká Kauflandu, tak u nás se docela zlepšil, mají i čerstvé ryby, velký výběr olejů a dobré pečivo. Ne, že by to byl jediný obchod, kam chodím, ale dají se tam vybrat různé věci. A ta šunka je zrovna jedna z nich.

Nado, díky za recept. Připomíná mi mládí; moje máti to sice nepekla, ale sousedi ano a dostávali jsme kousek. Na Plzeňsku se tomu říkalo Bramborová buchta a moc mi to chutnalo.
Vyzkouším!

Tak jsem se rozhodl to zítra zkusit na oběd.Nevěděl by někdo kolik tam příjde instantního droždí.Díky.

Moc pěkné – recept (znám pod názvem bác) i fotečky.
Za Kaufland se také přimlouvám, v počátcích jsem k němu měla odpor, leta jsem tenhle obchod nenavštívila, ale pak jsem jednou z nouze zašla a nestačila se divit. O hodně se zlepšil (alespoň ten v Michli) – čisto a slušný výběr. Dá se tam dobře a v pohodě nakoupit, pokud ovšem nenatrefíte na zájez (spíš nájezd) zuřivých důchodců, svírajících v ruce leták se slevami. To je pak o život.:-)

To peče moje plzeňská babička, říkáme tomu báč. Navrch to ještě lehce posype celým mákem. Miluju to ke kafču nebo ke kulajdě, ale i jen tak ;-)

no hotova Zemiakova baba. nemal kedysi niekto v juznych Cechach babicku zo Slovenska :-)))))))

inac pre c.5 – Mirku, nasyp ho tam polovicu.
a ked to budes mat v ruke, precitaj si, na obale je napisane, ako sa to nahradza, je to sice low-tech, nie ako spytat sa na internete, ale zasa mas to od pramena.

8.Sice pozde ale presto diky.Uz je hotovo a snezeno! Bylo to moc dobre.Nakonec jsem tam dal odhadem asi 3/4 pytliku.Mouku jsem pouzil napul anglickou PLAIN FLOUR a pulku WHOLEMEAL.Vrazil jsem tam este cibuli a majoranku jsem nemel takze jsem vynechal.Bylo to lehoucce presoleno, zapomel jsem na slanost zdejsi slaniny :).Priloha okurkovy salat s koriandrem a mint sauce.Parada!

Tak jsme to měli právě k večeři. Recept je výborný, přesný a pracuje bez vady – velké díky!
Vylepšoval jsem pouze přidáním cibule, na husím sádle předem osmahnuté a trochou kmínu, neb obojí máme rádi.
Pomýšlím dopředu i na vegetariánskou verzi, s olivami a sýrem nahrazujícími uzené maso.

9. 10: to se mi na chlapech líbí, jakou mají fantazii. Koriandr a máta by mě k tomu nenapadla, ale proč ne? Super! Ať žije fusion cuisine!

Vypadá to báječně .. jen co se vrátím domů, určitě to vyzkouším .. nikdy mě nenapadlo dát k bramborám kvásek .. :) dělám třeba bramborový chleba, ale ten není kynutý

Nechal jsem stranou dva studijní kousky, abych je dnes ráno ochutnal vychladlé a studené. Ještě za tepla je buchta, hluchec, bác daleko lepší – pouze potvrzuji poslední větu článku.

Juu, tohle by mohlo byt jidlo, ktere delala sousedka u babicky. Byla to stara moc hodna pani – ja jsem ji chodila krast tresne (tak sladky chrupky nikde jinde nemaji) a ona pekla kynutou bramborovou buchtou a vzdycky mi dala kousek na ochutnani. Uz jsem to dlouho nemela, vecer se do toho pustim (jestli se teda dostanu domu – zapadali jsme tu v Londyne snehem, jako Broucci :o)) Dekuju, Nado!!

Skvěle jsem si včera pochutnala, jenom líko doma nebylo, majoránka nám došla, tak jsem nasypala trochu rozmarýnu a bazalky. Bála jsem se, že kynutí jenom 30 minut (bylo už po šesté) nebude stačit, ale bylo to i tak ok, křehké a nadýchané. Dík!

V oblasti Budejc se tomu rikalo kynuta cmunda, mela jsem ji mnohem radsi nez normalni smazeny bramborak. Jednou me babicka dokonce poverila pecenim, kdyz musela do mesta na nakup – pripravila testo, dala vykynout a mela spocitany, ze v pul jedny to mam soupnout do trouby a bude upeceno zrovna, kdyz se vrati z nakupu. Ja jsem byla tak zabrany do cteni (myslim, ze to byla Jana Eyrova), takze kdyz prijeli, tak cmunda porad jeste spokojene kynula mimo troubu. Dekuji jmenovkyni za recept! Uzeny nemusim, zato nesetrim cesnekem a majornakou.

15. Kynutí je 45 minut, jen jsem psala, že 15 minut před koncem kynutí se má zapnout trouba. Ale asi jsem to měla formulovat jinak.
Jinak ještě připomínám, že to jde i z vařených brambor, to pak chutná víc buchtově, tohle zase víc bramborákově.
Jsem ráda, že vám všem recept funguje, příště se chystám vyfotit a popsat švestkovou zmrzlinu.

17: Formulace byla zcela srozumitelná.
Recept funguje a i cestuje po světě – přeposlal jsem jej ségře zpátky do Čech! Ta si také na bramborovou buchtu od sousedů z dětství pamatuje a teď si jí bude moci upéct sama.

Ojojoj, to je dobrota, dnešní oběd se vyloženě vyvedl!

Výborné! Příště do toho zkusím přidat sušené houby.

Jak to je mysleno s tou uterkou „aby se testo netahlo“?

21: V článku stojí: „aby na těsto netáhlo“.
Kvasinky mají rády teplíčko. Nemají rády průvan, Zugluft, draught.

21 + 22:

ještě jeden důvod – nezakryté ťastko v suchém vzduchu oschne. tak krusta pak brání vzejití těsta v troubě :)

Drobný komentář, bác se většinou dělá z vařených brambor.
A variant tohoto receptu je moc, podobná je třeba kynutá cmunda – dělá se jen kvásek, a do těsta se dává sníh z bílků.

Co vy na to?

nepovinný, ale díky němu máte obrázek (jak?)