Deník Vesničana – první dny

První tři rozjezdové dny. Deníkovou a zkratkovitou formou. Přechod na puristického Vesničana nebyl úplně hladký. Jak to šlo prakticky, můžete posoudit sami… ;)

Kafe a mrkev

Debilita mého projektu se odhaluje hned v úvodních hodinách. Přípravy jsem samozřejmě provedl pouze v úvahách a tak mě první snídaně zastihuje bez jakéhokoliv domácího pečiva. Koláčky ani koblihy z krámku za rohem nepřipadají v úvahu. Rozhodně si je nepečou sami a podezřívám je, že je berou od Odkolka nebo něčeho podobného. Hledám pekaře na Praze 6, který peče na místě a dělá to rukama.

Sám jsem si předem nenapekl ani chleba, takže chleba s máslem to taky nebude. Sakra! Dyť já ani nemám ty domácí tuky! Žádné sádlo ani máslo. Na zbytek oliváče v kredenci se radši ani nekoukám. Vařím si tedy alespoň krutě importovanou kávu (alespoň čerstvě a lokálně pražená!) a sladím medem od drobného včelaře.

Chci dolít mlékem, ale ouha. Co vlastně celý měsíc s mlékem? Tohle bude hodně těžké. Na jedné straně problematický transport a hygiena, na druhé mléko „v nejlepší české průmyslové tradici“. Budu to muset řešit bio Olmou? Zatím nevím a vynechávám. Snídám mrkev! ;)

Oběd za mě vyřešila nutnost udělat „návštěvu“ pro Týden a večerní prohru jsem stvrdil žitným chlebem a čokoládovým makarónem od Paula. Zas taková prohra to ale není. Pekli je rukama a na místě.

Co myslíte, může Vesničan zařadit do jídelníčku gourmetí pečivo z malých pekáren? Vím, že Paul není ideální příklad. Čistota jejich provedení i suroviny (které používají) jsou mi ale nesmírně sympatické! ;)

Únik Na kopec

Sobota je ve znamení domácího chleba z žitné mouky. Vybírám tu z Country Life. Je mletá na kamenném mlýně. Chtěl jsme přidat i pšeničnou, ale ta je z Rakouska. Ooops! Recept přiložím později… Mezitím jsem si hledal informace o domácí výrobě mouky. Zdroje zrní totiž nejsou vzdálené! ;))

O obědovečeři se stará restaurant Na Kopci. Snažím se objednávat podle Vesničana. U zvěřinové paštiky a candáta (ČR) žádný problém (dokonce sezonní celer jako příloha!). Čokoládové šuflátko drží ve výběru jednak moje závislost na čokoládě a jednak to, že ho od začátku do konce někdo udělal rukama. Na místě a čerstvé. Předem plánovaný hovězí tatarák nevyšel – maso na něj je import z Jižní Ameriky.

Dále jsem musel hrábnout i do speciálních Vesničanských zdrojů pro zeleninu a uzeniny. Detaily o tomhle ale později v samostatných článcích. Oba jsou hooodně zajímavé! ;)

Sociální profit

Neděle byla ve znamení finále Mistra kávy 2009 a několikahodinového ruchu a chaosu výstaviště. Na cestu jsem konečně posnídal vlastní chléb (ze soboty)! :) Opět bez másla, ale zato s domácí rybízovou marmeládou. Přes den jsem se pak živil kávou a naprosto pochybnými nealko-nápoji, které byly dostupné v blízkosti pavilonu. Tady se Vesničan malinko vzpouzel, ale nebylo zbytí.

Poprvé jsem exploitoval sociální profit Vesničana. Za celý den se mi podařilo vyžebrat 1 ks briošky z pekárny Paul, 1 ks mražené kančí krkovice přímo od myslivce, 1 ks domácí kančí na šípkové s br-knedliky. A to se prostě neodmítá! :)

Poznámka od pátku až do neděle – umírám na absťák bez Fidorek!

Do příštích dní k přežití nutně potřebuji:

  • najít poctivou pekárnu na Praze 6
  • nebo napéct hromady vlastního chleba, buchet, koláčů
  • najít zdroj čerstvého mléka (???)
  • zajistit si tuky, vajíčka a další maso! ;)))

Reklama

Komentáře

Mléko bude asi problém – leda přejít plně na kozí…Máslo by šlo vyrábět – ale co s průmyslově vyráběnou smetanou? Bio másla počítám nebudou zrovna z Česka (pokud budou). No a na mléko jsou vázané taky jogurty..to vypadá na nedostatek calcia..

jj, mléko se myslím ukázalo jako největší problém hned na začátku. vždyť tady krom několika bláznů z biofarem nikdo ani nedělá domácí „malé“ sýry. a když dělá, tak z kozího. takže buď bioolmit nebo kozit? :)

celé je to oblast, kde jsme vyměnili bezpečnost za chuť a původ z 99%… no uvidíme, nevzdávám to! :)

(zachytil jsem už dva malinkaté zdroje čerstvého kravského mléka,je u nich ale u obou problém s transportem)

Vidím, že v tom zhone pri zháňaní domáceho mlieka sa vám podarilo cestovať v čase. Je 22:06 a vy máte publikovaný článok v čase 22:35. Asi to bude len nejaká technická nezrovnalosť.
Ináč je to veľmi zaujimavá téma a bude zaujimavé sledovať vaše hľadanie. My v Košiciach to riešime putovaním po trhoviskách a malých zašitých obchodíkoch. Veľa štastia !

hamham:

omluva, čas serveru je o hoďku napřed :)))) trhoviská a malé zašité obchůdky, go, go, go!!! :)

Hýkám nadšením, Vesničan prolomil časovou bariéru a cestuje v čase! Ad mléko – na kozí bych nespoléhal, JPP že kozy teď nenesou (=málo dojí!). Já si máslo nahrazuju matlavým kozím sýrem, ale ten je drahý, francouzský a vypadá též průmyslově :-( ale je dobrý!
Cu, už ti volala NOVA a PRIMA? To by přece bylo reality show jak řemen!

České biosýry a biomáslo od Amálky? Tj. gouda, eidam a ementál.
Kdejaká bioprodejna vede kváskové celozrné pečivo. A nedávno se na trhu objevily české biopárky, biotlačenka a biouzená krkovice. Kuřecí maso jsem viděla v prodejně ve Školské.

Na Bistru Florentýnka je teď popsaná výroba domácího másla http://bistro.florentyna.cz/…-tvoje-maslo , takže když objevíte zdroj domácí smetany, tuk bude! Ale nejsem si jistá, jak je to se zásadou „Nechat si moderní způsob života“.

Kamarádka kupuje na Slivenci nějaké české těstoviny, co jsou prý lepší než Panzani. Musím se jí zeptat na podrobnosti.

A co takové ty stánky Slováků s mléčnými výrobky? Slyšela jsem, že jeden takový je v prostorách Tesca. Tam by možná mohli mít něco vhodného pro Vesničana :o)

Sklenička:

no mlíko je prostě blbý. já ale kozí miluju, takže pokud budu muset dočasně přesedlat na kozinu, budu jen rád :)

prima ani nova mi nevolala :) my na vesnici nemáme mobily. rozežířá nám to plešku a mozgy!

Jarka:

moc děkuju za tipy, vím o nich! ;) jo, to jsou určitě možnosti. pokusím se zvážit. moje prodejny biopotravina na praze 6 ale určitě budou frekventované :) nejsem z toho ale úplně šťastný.

vyplývá to ale z jedné zajímavé anomálie, typicky české – bio nálepka většinou kopíruje příznak malé farmy. není tomu tak vždy. viz mouky, pohanky maso i mléčné výrobky od velkých firem z dovozu…

Jarko, bio je blábol a masáž. Mám lepší dělení. Jsou prostě potraviny, ty lidé jedli odjakživa, a pak jsou chemopotraviny, to jsou ty dnešní „ochucené“. Takže bych neoznačoval ty pravé, normální, poctivé, jak se komu líbí, jako bio, ale ty pajcované jako chemopotraviny. Možná by se zákazníci rychleji zamysleli. Tož tak.

Naďa:

máslo od holek určo zkusím, přijde mi to neskutečně prtelní a vůbec vymakané :) dělal jsem to jen jednou. určo opráším! :) dělal jsem tu i créme fraiche, tak třeba si střihnu i nějaký domácí sýr! :))

osobně bych ale vděčný za něco jako za „gourmet/artisan“ mlékárnu sýrárnu… i když vím, že taková asi neexistuje :(

Nordy:

a to nejni vůbec špatnej tip :)

čechů, kteří si přivezli nějakou tu srajdu z echt nepasterizovaných a domácích mléčných produktů ze sk znám dost :) velice rád prubnu na vlastní kožu! heh :)

baobab:

rozhodně zajímavý příměr. beru to podobně. nálepka u mě není rozhodující. zajímá mě míra „hromadného vylepšení“ agro a gastro průmyslem :)

takže co kdybych všechny nálepky až dokonce projektu zatajil? :D

Bola by tu istá možnosť s tým mliekom. Čo hovoríte na sójové mieko, respektíve iné rastlinné mlieka ? Má to niečo do seba, skúšali sme to, je to prácne jak hovado ale cena je nízka a je to možno len zvyk.

Zaujímavo pracujete s časom. Čo je „před chvílí“ ?

hamham:

rostlinné „mléko“ mě ani nepadlo!!!!!! :) to je výtečný nápad. posílámna to své oře řešeršátoře ;))) díky :))

(„před chvílí“ je web2.0 práce s časem á la wordpress :) náš milovaný redakční systém, který cuketce vládne)

Slováci mají hlavně žinčicu. Tu jsem kupovala několikrát a je výborná. A hlavně Cuketko: mají i máslo!!!
Bývali v metru na Hradčanské. A kdysi u nás na Pankráci, ještě před érou Arkád a jiných hnusů.

16: Jojo, právě díky žinčici jsem si na ně vzpomněla :o) Než jsem ochutnalatu od nich, vůbec jsem nevěděla, že existuje.

Před chvílí jsem si četla o haluškách a vzpomněla jsem si, že u vchodu do Metropole Zličín jsem viděla slovenský stánek s produkty z ovčího mléka.
Se sojovým mlékem opatrně, na výrobky z nefermentované soji je plno lidí alergických a každou chvíli píšou, jak objevili v něčem ze soji plísně. A stejně bude asi z dovozu z Asie.

pokud by se vam podarilo najit nejakeho opravdoveho pekare na P6, sem s nim, prosim:)(je podtvrzena jejich existence?)
posledni chleb jsem kupovala v balarame, velice dobry(mne se libil; nejsem odbornik, jen chlebomil), a delaji to pry i z vlastni mouky.

mléko se dá koupit v kravínech v okolních vsích. Zcela zaručeně sestra chodí v úholičkách (u roztok) pro mléko. Každá den po páté hodině, stáčí na malé rodinné (nebio) farmě do přinesených petek. A určitě i někde jinde.
Bude stačit trocha telefonování a nalezení nejbližšího zdroje.

A v případě vlastnictví smetany, je výroba másla otázkou několika minut a šlehače.

15.Než sojové mléko, volila bych raději ovesné. Bude české a nejsou na něj alergie, jako na sojové.
17. Co by byly halušky bez žinčici? :-)))

Pokus pana Cuketky chápu takto: Bude se živit z místních zdrojů, pokud to půjde, a tím zdrojem nebude potravinářský průmysl, ale pokud možno místní pěstitelé, bio není podmínkou nutnou. Protože pan Cuketka neočekává, že by se takto uživil, připouští i možnost se prostě najíst, nebude-li zbytí, čehokoli. Prostě povede normální život s tím, že bude vybíravý v tom, co jí (s ohledem na původ).
Na jeho místě bych nevylučoval třeba rýži, byť to není český produkt, je to tradiční potravina.
Někdo tu zmiňoval francouzské trhy s potravinami, tedy hlavně s ovocem a zeleninou. Krásně se to v knihách čte, a ještě víc to dává vyniknout tragickému stavu našeho venkova. Pamatuji na návsích našich vesnic hejna husí, natahovaly po mně krky a syčely až hrůza, pamatuji hejna kachen, perličky i krocana. U Haška se dočtete, že po hospodách se běžně prodávala holoubata. Po Praze chodíval člověk s károu a nádrží vody plné pstruhů, těmi zásoboval restaurace. Kdepak mrazák! Dnes je vesnice cosi jako město, většina lidí žádné hospodářství nemá.
Moc by se mi líbilo, ne denně, ale občas, třeba v neděli ráno, nakupovat na trhu. Od lidí, kteří své zboží mají přímo od pěstitelů u nás. Nechte si čínský česnek i čínskou pohanku s nálepkou bio (toť oxymoron!). Mým snem je vesnice, kde se něco pěstuje a nese se to na trh.
Ivančický chřest? Nádhera – ale minulost.
Podívejte se googlem na satelitní mapu světa. Podívejte se na Čechy a na Rakousko a uvidíte rozdíl – co jsme udělali venkovu. I z kosmu je to vidět.
Tož tak

Nejsem si jistá, co myslíte „poctivou pekárnou“, ale velice dobrá pekárna bývala kousek od Uralu – Puškinova náměstí. Byla tam pekárna, kde se přímo peklo, a vedle malý obchůdek. Dívala jsem se teď na internetu, a pořád existuje – Lichtenbergovo pekařství, ulice je Uralská.

22: Beobab, píšete velmi zajímavě a v mnohém se ztotožňuji s vašimi názory.
Re: občasné trhy: ty zde v okolí máme (Anglie), ten místní je každou 3tí sobotu v měsíci. Když si na to, pomocí kalendáříku, vzpomeneme, tak třeba zrovna leje jako z konve.
Nechce se nám tam také proto, že část stánků byla minule „fake“, tj neprodávali bona fide farmářské bio produkty, ale pouze se vetřeli pod pláštík „Farmers' Market“ s maskovaným průmyslovým šitem. My jsme je sice prohlédli, ale na povzbuzení obléknout pláštěnky a vydat se do plískanice to nepřidá.

20. Ano, je to statek kousek od zastávky busu, na návsi. Pan Antonín Krátký. Dříve bylo mléko na objednávku, te´d ho má prý dost. A mívá i tvaroh. Info z dnešního rána od kolegyně, která v Úholičkách napůl bydlí. :-)))
Mléko je prý vynikajicí!

Ano, potvrzuji, můj 87letý tatínek z Roztok tam jezdí každý týden již několik let pro mléko i tvaroh.

mám jen taovej dotaz: smí vesničan-purista používat lednici pro uchovávání potravin?

já hlásím zdroj čerstvého mléka v lysé nad labem, ale to je pro Vesničana asi trochu z ruky:)

á tenhle collectivní brainstormig zde miluji!!! vypadá to že mám mlíko :) do úholiček mi to jede dokonce z dejvické jen půlhodinky, takže vyrazím! díky Zuzce Ou a Pivli za tip! :)

kudis:

může, taky počítač, mobil, auto, protiraketový štít i ponorný mixér :) je to jeden z hlavních bodů, využít moderní způsob živote racionálně :)

tip na slováky v metru taky kvituji, přeptám se, máme je tuším na hradčanské ! :)

Naďa:

na sojové mléko si dám majzla. osobně nejsem moc fanda… :)

Lik:

no jo, snad se něconajde, osobně s tím nepočítám… :(

baobab:

chápete to víceméně dobře :) více více :)

odpojení od základních surovin a českých produktů je naprosto tragické, tady tím mým pokusováním, se alepoň trochu „vizualizuje“ v konkrétní formě…

Michaela:

díky, podívám se a dám vědět! :)

1R:

tak to v tom nejsme sami :) farmer's market z tesca :) achjo

Já jsem narazila na české biomléko na Arkádách v bioobchůdku, ale na název si nevzpomenu (není olmí) měli mléko, tvaroh, sytovátku a možná i máslo. Takže české bio mlíčko je i v Praze, baleno po půlliterch :-)

29. To víš! :-)))
jasně, vyraž busem č.350 na Okoř a na zpáteční cestě si kup čerstvé mléko. Tyjo, to je luxuxs, co? Asi poprosím kolegyni, aby mi občas také koupila. jen bacha, nevydrží déle jak 2 dny. Ale dá se převařit a pak je to OK.

Hm, zdá se, že to bude tak jak jsem se obávala – půl dne zabere cesta pro mlíko cca 2× týdně, další půldny cesty za jinými produkty na jiné statky a zbytek času z týdne zabere zpracovávání surovin a masáž bolavých zad… :-) Pokud si to usnadníte autem, co Vaše ekologická stopa?

vilma:

nenene, autem nikam nepojedu (protože nemám) a dvakrát týdně pro mléko mě taky nikdo nedostane. mám už u sebe, nebo domluveno, několik kg farmového masa a taky jsem si pro něj nemusel dojet přímo, nechte se překvapit a nebuďte hnedle taková pesimistka ;))

Janka:

nejsou to ty výrobky od firmy Milko??? :)

Pivli:

jojojo :) no škoda, že je teď taková zimice. jinak bych se dokopal tam zafičet na bicyklu .) leda že by zamrzla vltava a sfouknul bych to na bruslích :))))

34. opraš sněžnice, řítí se na nás vichřice a má sněžit i v nížinách. :-)))
Ale na Okoř to vezmi, je tam skvělá cukrárna přímo pod hradem, dortíky si vyrábějí sami a jsou fantastické!!!

Co se masa týká, tak je dobrý výlet do Horoměřic. Sami pěstují a sami zpracovávají. Krom toho je vesnicky blízké Praze. A dostupnost též dobrá. A dá se to skloubit s cestou na Okoř :-D

Děda mi vždy vyprávěl, že za jeho mládí (před 1. válkou) měli běžně 6× týdně brambory – většinou vařené ve slupce, k tomu sůl a domácí máslo, mléko a kořenovou zeleninu (během zimního období). Nevěřil jsem. Ovšem, když jsem měl před lety problém se střevy, lékař mě poučil, že můj problém (praskání střeva, srůsty) je nemoc posledních 50ti let, dřív prý takové problémy neměli.. takže najeďte na tento jídelníček a projekt Vesničan je vyřešen. Voilá..

Není pekárna kousek od Kulaťáku? Když se projde pasáží veldle mléčného baru, tak v té ulici je malá prodejna pečiva a mám dojem, že tam i pečou. Případně naprosto fantastická pekárna na Ořechovce, v budově, kde je kino. Dále je stánek s pečivem u zastávky autobusu 119 na Dejvické, mají taky moc dobré pečivo.

Ruprt: Moc dobrá poznámka. Také jsem o tom přemýšlel. Myslím, že žijeme v nebývalém potravinovém nadbytku. Hrách a kroupy, to je hloupý, to my máme každý den, ale vdolky z bílý mouky jenom jednou za týden… se zpívá v obecně dobře známé lidové písni. Maso bylo občas a drůbež jste si museli sami oškubat, vejce na zimu naložit a zelí ušlapat. Mám dokonce dojem, že hlad je zdravý, rozhodně zdravější, než pořád plné břicho. Ale všeho s mírou, samozřejmě.
Co je zájem o kvalitní jídlo jiného, než projev blahobytu?

32. Díky za tip. Funguje to i v sobotu? Když jedu k rodičům, přivezu si mléko z místní farmy, ale tady v Praze a okolí jsem o ničem nevěděla.

Žádné ovoce? Zelenina? Bacha na kurděje, Mr. C., křivici a další veselé avitaminózy, běžný to průvodce let minulých :P

Vyborna pekarna, kde sami pecou na 6ce je kousek od Kulataku. Podle mapy.cz mi to vychazi jako „Na Hutich 2“

Zajímavý pokus.
Coby nemasožrout bych ovšem byla asi v háji, silně pochybuju, že se někde v ČR vyrábí tofu (a jak ho vyrobit doma, to netuším ani vzdáleně). :D

Tofu se v Čechách určitě vyrábí. Přece by ho sem nevozili přes půl světa. Výroba mi připomíná čáry máry – sojové mléko se sráží – pozor, abraka dabra – sádrou. Já to čet, fakt neke! Návod někde mám. Nikdy nedělal.

Gimly:

tím je myšleno to řeznictví kousek od zastávky? díky za tip! ;)

Ruprt:

nojono, zatím,sjem taky na bramborách + žitná a pšeničná celozrná mouka :) ufidíme! :)

Moirain:

vím o ní, někdo mě tam už posílal kvůliva loupáčkům :) o té na ořechovce vím, mám ji ale z ruky… no dokopce prostě ;) děkuju ale moc, porozhlédnu se :)

baobab:

Co je zájem o kvalitní jídlo jiného, než projev blahobytu?

ne nutně, podle mě jde o přirozený instinkt a součást kultury;)

David:

nebojte, mám z toho státnice a praktickou demonstraci na sobě rozhodně neplánuji ;)

Michal:

díky dtto, je to vona, vím o ní :) stavím se!

S.:

mylsím že byste v háji nebyla, není to přeci jen o soji ne? :) návody někde na netu jsou, už jsem něco málo zkoušekl, jesti to časově vyjde, pokusím se vpylodit :) a jinak tofu se v česku dělá, jde o to v jaké kvalitě. známe většinou jen to tuhé gumovité :)

34: Nee, jsou to průhledné petky, s bílu polepkou – evidentně nejde o velkou produkci.

43. + 44. Nahlédnu do vegetariánské kuchařky. Dříve jsem podle ní dost vařila, svého času jsem se snažila vyrobit sojovou majonézu, aby chutnala jako ta na salátech z Country life. Dříve jí prodávali i take away a byla úúžasnááá!!!

41. panu C. kurděje nehrozí, neboť mu v koutku pod víčem omnia kvasí zelé kyselé a v demižonku šípkové víno. nebo ne?
:-)))
40. Optám se, ale myslím, že fungují i o víkendu. Dobytek se musí zaopatřit každý den a dojí se taky pořád.

zkus countrylife na čsl armády, tam by měl být čerstvý (netuším, kde zadělávaný a pečený) chléb a bio mléko. i když je fakt, že zrovna bio mlíko je tam tuším klasická olma, byť se zeleným „eko“ lístkem na plastové láhvi :-) jinak moc netuším, všechno pečivo tahaj z mrazáků, o mlíku raději nemluvit :(

Navrh na zpestreni: Bramborove nebo jine placky? Neco jako tortily. Cibule je fajn. Ryby se lovi i v zime. + Jednoduche polevky.

44. Tož jak na soju:
mléko, tvaroh, drť:
100g sojových bobů namočíme do vody na 8 – 10 hodin. potom vodu slejeme, soju zalejeme trochou čisté vody a rozmixujeme na kaši. Tu rozředíme vodou na hustotu mléka a za stálého míchání vaříme na mírném ohni 10 minut. pěnu odstranňujeme. Po uvaření přecedíme přes husté kovové sítko a pak ještě jednou přes plátýnko. Získali jsme dvě suroviny – základní sojové mléko a sojovou drť neboli okaru na přípravu pomazánek a podobně. Základní sojové mléko nahradí mléko klasicé.
příprava sojového tvarohu a sýra – mléko zahřejeme na teplotu lidského těla a vmícháme šťávu z citronu zředěnou vodou. Z mléka vznikne sraženina. Do dřezu postavíme hrnec se sítkem vyloženým čistou plenou, nalejeme sražené mléko do sítka a necháme odkapat. potom všechny čtyři konce pleny svážeme. namísto sítka dáme na hrnec destičku, položíme na ni uzlíček, překryjeme druhou destičkou a ztížíme. po vytlačení syrovátky získáme chutný tvaroh. jestliže necháme zatížené delší dbu, získáme tvrdý sojový sýr. Syrovátku vylejeme, nehodí se k ničemu.
Sojová drť – se dá použít na kaše, jako pomocné plnivo, do omáček, polévek, pomazánek, do pečiva…

Zdroj: Vegetariánská kucařka, autorů Drahomíry a Karla Červených, vydalo nakladatelství Práca, v roce 1991.

42 – to je ta o které píšu, že je kousek od Kulaťáku.

45. tu Ořechovku doporučuji alespoň jednou vyzkoušet, nicméně mám dojem, že její sortiment je v tom ministánku na Dejvické.

Hezké :-) Nejdřív jsem si to vůbec nedokázala představit – jako co všechno to bude obnášet – tak teďka to vidím v praxi. A bavím se :-) Teda – ne na Váš účet, ale u každého zádrhele přemýšlím, a bavím se tím, jak bych to řešila já. Napadlo mě – na Toulcově dvoře, kde občas vypomáhám jako lektorka, učíme děti mlít obilí – možná bych pro vás mohla zapůjčit mlýnek. Btw v bioobchůdku na Toulcáku se taky dá k lecsčemu dobrému přijít. Nabídka sezónní zeleniny je tam teď dost ubohá, ale 2× týdně tam seženete čerstvý kváskový chleba. No, ale Praha 6 to nejni, uznávám… a držím palce… a těším se na pokračování !!!
PS: Převážil jste se před začátkem experimentu ??? :-)

Mouka se dá umlít v tříštivým lýnku na kaffe za pár drobejch.

Mé oblíbené zdroje brynzy: 1.krámek – potraviny v podloubí na haveslkém tržišti, 2. potraviny, málem lahůdky na rohu Senovážné ulice a Senovážného náměstí (tj. u Jindřižské věže). Mimochodem v 2. obchůdku mají pršut a zajímavý výběr cizokrajných salámů i sýrů, vč. kozích.

Ad Baobab. Názor na bio jsem si dělala na biofarmách, nijak si ho neidealizuji a vím, že svět nenakrmí. Kupuji ho, protože v některých případech např. eidam bývá výrazně chutnější, resp. proto, že má oproti konvenčnímu zemědělství mně sympatické externality (jehněčí – karpatské orchideje).

10. +57. jede spousta výzkumů a studií na toto téma. A stále se „zkoumači“ a vědci nemohou dohodnout, jak to vlastně je.
Ale zkuste si udělat slepou degustaci s takovým citronem. Do jedné sklenice s vodou (minerálkou) si lupněte dílek běžného citronu (s kůrou vydrbanou pod horkou vodou) a do druhé sklenky dílek bio citronu. Za chvíli se napijte. Neskutečný rozdíl ve prospěch bio citronu.

opravuji 59: má syna na GFCF dietě (gluten-free casein-free, tedy bez lepku a mléka)

60. pěkné! Tibetská houba je super, dělávala jsem si dost dlouho kefír, ale nenapadlo by mě, že to jde udělat i ze sojového mléka. Teď mám v lednici jen kombuchu, odpočívá, až dostanu náladu, začnu vyrábět čaj. :-)))
před lety jsem zkoušela vyrábět sojový sýr podle návodu, který jsem tu uvedla a byl moc dobrý. Možná bych to zase měla zkusit…
No, ale tenTO týden se chystám péci chleba, udělat domácí máslo a zase aspoň trošku labneh, aby si návštěva pochutnala.
ještě jim k tomu udělám konev čaje z vlastnoručně nasbíraných a namíchaných bylinek. No není to krása? :-)))

61. je to krása. já zítra za pomoci naší Běty (takto Eta Harmony) upeču rohlíčky plněný čokoládou, zbyly mi tu nějaký figurky a nikdo to nechce. přiznávám, že nic pro pana C., mouku zbaběle kupuju

O pekárně jsem přemýšlela. Ale místo toho jsem si objednala ten zmrzlinovač. :-)))
U pekárny mi chybí ten kontakt s těstem, moc ráda s ním pracuji, ovšem uznávám, že je to pomocník veliký a využitelný po všech stránkách, od pečení chleba, přípravy jogurtů, marmelád až po škvaření škvarků. :-))) Hihi, teta Běta-Eta.

59: Výroba domácího másla mě totálně nadchla – je to tak jednoduchý, až je to geniální!

Pivli, prosím jak děláš labneh? Do toho jsem se ještě nepustila.

je to jednoduché, určitě to vyzkoušej!
Velký jogurt, rozmíchat, osolit. Větší sítko položit na mísu či kastrol, vyložit čistou plenou, lupnout tam jogurt. Pak to svázat, pověsit nad to sítko a nechat odkapávat přes noc. Druhý den je krásná hrouda sýra na světě. Syrovátka se dá vypít nebo přidat do salátu či polévky. Pokapaný olivovým olejem je vynikající. Nebo ušoulet malé kuličky, obalit třeba v bylinkách, koření a naložit do olivového oleje. Paráda!
Labneh mi před časem připomenul Rachad, recept na labné mám v Arabské kuchařce, ale člověk tak zapomíná!!!

Zní to dobře, vyzkouším. Díky! K čerstvému pečivu to musí být dobrota.

Formu na máslo mám zatím plastovou, ale doufám, že časem seženu pěknou dřevěnou.

63. Vzhledem k tomu, že mládě mělo alergii na pšenici (teď je v zátěži, uvidíme na jaře, jestli ji bude smět dál) a jednu dobu to vypadalo i na celiakii, ukázala se tehdy Běta jako poznaná nutnost. A už bych ji pryč nedala. Nejsem fanatik jako některé, které pečou tři až čtyři druhy denně, ale tak dvakrát do týdne Bětu pouštím minimálně, většinou spíš třikrát, popř. více.

Navíc pokud chci trávit s mládětem léto na chalupě, nemůžu si dovolit být se zásobováním odkázána na obchod, kterej má otevřeno v neděli a v dubnu. Takže na chalupě je druhá Běta (jiné značky, ale ono se to jméno pro pekárnu už tak nějak vžilo…)

2 baobab: No jo! Podívala jsem se na stránky firmy, která je napsaná tofu, jež dlí v lednici a skutečně, vyrábí se tady. Jsem šokována. :) A jak se vyrábí doma si zkusím vygooglit, nicméně zkoušet to nebudu, moje schopnost vařit začíná u zalití instnantní polévky, pokračuje přes otevření piksly fazolí a končí u míchaných vajec. :)

2 Pan Cuketka: Já bych hlavně na projekt Vesničan neměla nervy, sílu a nejspíš ani chuť, nicméně ráda si přečtu, jak se s tím vypořádá někdo jiný. :)

Jej, ony tu už jsou návody a linky na tvorbu sojových pochutin :)
Hm, dost obdivuju lidi, které baví se s tím patlat, já bych u toho asi umřela a beztak by se to nedalo jíst.. :)

Už léta na tyhle stránky koukám, nicméně do diskuzí moc nepřispívám. Nicméně teď mi to nedá. Co se týče mléka, tak v lékárnách prodávají sušené kozí bio mléko (nějde je na objednávku).
Je lokální – slovenské. A není to uplně brutální průmyslový výrobek. Mělo by snad být vyrobeno opravdu jen rozpráším do prostoru za vysoké toploty – bez přídavků čehokoliv v průběhu výroby.
Kupujeme ho pro alergické potomstvo, nicméně to není dětský nápoj – nic jako sunar. Prostě jen kozí mlíčko. Děláme z něj super sýry. Jako pohotovostní zásoba by se to možná pro vesničana hodilo. Nebo už je zásobování mlíkem vyřešeno?
Jinak chleba si pečou z vlastní mouky přeba v Pooh corner, ale je to na dvojce a ne na šestce :(

58: Pozor, ať nesrovnáváš hrušky s jabkama. Jsou ty citróny stejné odrůdy? Ze stejného místa? Vyroslé za stejných povětbnostních podmnínek … atd. I mezi konvenčními citróny jsou velkké rozdíly v chuti!

jééé,vymazal se mi příspěvek.
74.
Mám opakovaně ozkoušeno, že bio citron je fakt voňavější a chutnější. Byť nevypadá třeba tak vzhledně jako ten „obyčejný“.
Minerálka, ve které plave běžný citron, má po chvíli divnou pachuť. U bio to necítím. Ověřeno opakovaně nezávislou komisí. :-)))))
Jasně, že nepřekonatelný je takový čerstvě utržený citronek přímo ze stromu. Takhle jsem si přivezla plný kufr z Korfu. . Nevím, jestli byly něčím stříkané nebo ne, po cestě (letadlem) jich pár shnilo, ale chutnaly skvěle.

Bezostysne se chvastam zdrojem syroveho mleka k dispozici 24 hodin denne z vydejniho automatu u nas na vesnici! Hec hec! Litr za lidove jedno euro. Pullitrove jogurty ve dvou prichutich v prilehlem automatu à la Cocacola.
Tvaroh/ricotta z tohoto mleka, zapomenuteho mimo lednici, je SPETTACOLARE!

Dobra, dodam, odhaduji pozitri, az doma dojde aktualni litrik. Bohuzel na fotce nevynikne, ze za kazdy vydany litr automat ZABUCI. Proto jsem poridila druhou lahev a kdyz si chci radne uzit radosti zivota, vezmu dva litry naraz.

nééééééééé, já prostě néééé-věěě-říííím :)))) fakt to bučí jo? :))

proč to nemáme v ulici sakra?! :))

Domácí pekárna
http://www.onpeutlefaire.com/…rre-crue.php
Koho to zajímá, googlujte oven, cob oven, clay oven, pizza oven, four a pain. Ukáže se zajímavý svět domácího pecařství a pekařství.

Hledal jsem něco o tofu (čínsky toufu, japonsky tofu, znaky jsou v obou případech stejné, jen ta výslovnost se krapet liší. Tou je bob, fu je něco fermentovaného.). Pokud se sojové mléko sráží sádrou, vzniká to tužší (čínské) toufu, pokud se sráží solí z mořské vody – vzniká to měkké (japonské) tofu. Takže tuhé ještě neznamená špatné, můžete smažit, a to měkké třeba dlabat lžičkou.

V Rudné u řezníka prodávají domácí máslo – mají ho nakrájené na různě velké kousky a zabalené do mikrotenu. Občas ho tam kupuju.
A co například to máslo, co prodávají v těch slovenských stáncích s ovčími sýry? Sice není české, ale pro nás dříve narozené federalisty je to únosné. :-)

Juana:

v Rudné kde přesně prosím? domácí másla už mám tři druhy :) ale jedno další beru klíďo do týmu!!!

moc děkuju za tipy, každý je pro mě poklad! :)

baobab:

ta pec je super :) já peču v klasické plynové moře. nadávám a kleju, ale už jsem si zvykl a jde mi to .) resp výsledné chlebíky se dají jíst :)

na konci projetku udělám vesničanův shopping guide, kde vypíšu všechny jkonakty, které jsem použil

nestihl jsem pročíst všechno, takže nevím, zda neradím již porazené, ale na Praze 7 v Jirečkově ulici je Bio krámek, Bio a tak tam má vlastnoručně pečený chléb (několik druhů), koláče, housky, českou biozeleninu a mléčné produkty, biomaso je ale německé provenience. z Prahy 6 to není tak daleko

Opravdu by mě zajímal páně Cuketkův názor na masnu v Horoměřicích. Já totiž, ač domorodec, tam už nějaký pátek nekupuju. Několikrát jsem se spálila na kvalitě, jejich uzenářské výrobky a jídla ve vývařovně jsou podle mě a mých chuťových buněk socialisticky šizené a když zajdu dovnitř, jestli náhodou není něco jinak, zdá se mi, že to tam smrdí. Jinak ale je pravda, že telecí, jehněčí, různé nesnadno sehnatelné vnitřnosti typu hovězí jazyk, to tam seženete relativně běžně.

V Rudné v centru, je tam řeznictví jenom jedno, pokud vím – autobusová zastávka „U kina“ (kino už dávno neexistuje). Autobusy tam jedou ze Zličína.

ten hroznej:

díky za tipy! :) vlastní pekárnu má country life a albiostymožná to bude ondich, určitě se tam dokutálím… pokud nespadnu do výkopní jámy po cestě :))

DášaH:

já se přiznám že jsem bohužel ještě její kouzlo neobjevil – připadala mi naprosto obyčejná. je to ale vhodná příležitos zopakovat si návštěvu a podívat se na to pohledem vesničana :)

Juana:

děkuju :) hned vím!

84: „nesnadno sehnatelné vnitřnosti typu hovězí jazyk“ – vazne? v nasem vesnickem reznickem kramku je pomerne bezne k dostani. Stejne tak slezina, morkove kosti, … Opravdu – nesnadno?

87: tak asi jak kde, vozívala jsem odsud kamaradce, ktera v okoli Sedlcan podobne veci ne a nesezene…

Dobrý den,mohu nabídnout mléko přímo od kravičky. Rodiče mají na jihu čech farmu. Třikrát týdně zavážejí pár restaurací v Praze hovězím masem, takže nějak by se to udělat dalo. Kdo má zájem, písněte.
Lucka

všechny zdravím, zrovna o vánocích jsme se bavili, že by naši chtěli distribuovat neupravené mléko-pouze lehce pasterizované, ale myslí si , že by o něho nebyl zájem. Já je naopak přesvědčuji, že tady v Praze, je spouta lidí, kteří si takové mléko nemají možnost sehnat. Já bych vás všechny co máte zájem poprosila, aby jste se mi ozvali na mail a začneme to řešit :o)
Lucka

Zatím nabízím pouze mléko, maso možná v budoucnu.

95: Taky bych měla zájem o mléko, ale nějak jsem neobjevila mailovou adresu.

Re – poctiva pekarna na Praze 6. Pro me je neprekonatelna pekarna v ulici Na Urale, dle meho nazoru maji nejlepsi chleba v Praze nebo CR, uz nikde jinde nekupuji. Pred svatky meli poctive vanocky, sice drazsi nez jinde, ale byly udelane z opravdoveho masla. Myslim, ze pecou primo na miste. Maji docela zajimavy sortiment – slane mi u nich chutna vice nez sladke. Vrele doporucuji!!

A jeste dodatek – chleba udrzuji v lednici a kazde rano si ho opecu v toustovaci, pak je jeste chutnejsi :-)

38. Moirain – v te pekarne u Dejvicke pasaze maji ujasne vdolky s tvarohem a povidly, ty tam delaji uz nejmene 15 let a nikde jinde jsem je nevidela.

A jest jeden tip – pro domaci peceni chleba. V pekarne v Bubenecske ulici (myslim, ze je to Michelska pekarna) u Dejvicke prodavaji kvasek. Ale nevim, zda to neni cheating …

Pekařství Kabát také prodává kvásek. Je super nejen pro pečení chleba, ale i na kyselo! :-)

103. Pivli: a to by se nacházelo místopisně asi tak kde? Chci zkusit kváskovej chleba a vlastní kvásek mi dobře nevzešel ani jednou

Pekařství Kabát se místopisně nachází tak nějak po celé Praze.
:-)))
Nevím, jestli na každé prodejně mají kvásek, ale třeba na Smíchově, u zastávky tram U zvonu kvásek mají. Pak je Kabát na Kavalírce, na Budějovické – přímo u pokladen Billy, v DBK. Na další pobočky si teď nevzpomenu…jo, na Pankráci v tržnici je také Kabát. V jiných městech netuším, ale zkusila bych se zeptat v každém pekařství, nebo zadat do vyhledávače.
A jinak se dá kvásek v pohodě vyrobit doma. Stačí žitná chlebová mouka, trocha vlažné vody a šup s tím ke kamnům. :-)))
A třeba v Michelské pekárně se dá objednat.

Zkusila bych i Pooh Corner. Pečou celozrnné pečivo, dělají si vlastní kvásek, tam by mohli mít a z dobré mouky (tu si sami melou).

Re 99. – ta ulice se jmenuje Uralska, Na Urale je tamni hospoda :-) A to pekarstvi se jmenuje Lichtenbergovo.

105. no právě to kouzlo s žitnou moukou a vodou mi nevímproč nefungovalo… :(
U Zvonu je super, zrovna jsem objednávala mládě do Motola na hematologii, tak to budeme mít při cestě

A dávají ke kvásku i recept  – jak na kyselo, tak na kváskový chléb. Pak už stačí si vždycky kousek chlebového těsta schovat a kvásek si vyrobit, možná že takhle to fungovat bude. :-)

do kváskové směsi je dobré napoprvé přistrouhnout půl lžičky cibule a přidat špetku suchých kvasnic

109. Pivli: a teď mě napadlo, jak on se ten kvásek vůbec prodává? myslím jako jak balenej. představa, jak s sebou po Motole vláčím bandasku, do které mi pak cestou zpátky v pekařství odměřej kvásek, mě moc nadšením neplní…

V igelitovém sáčku,má konzistenci těsta. Stojí 18,–kč a dnes jsem si tam dva koupila. V BioZahradě mi sice trošku „povyrostl“, měla jsem ho v tašce, ale teď už spí v lednici. Jeden přijde časem do kysela, druhý do chlebíku.

Kvasnice se do klasického chlebového kvasu správně nedávají, ale je to jedna z variant. Cibule to určitě ozvláštní.

Tip na ingredience ci salat proveditelny v ramci zadani projektu Vesnican. V bio prodejne Matro (jedna je na Dejvicke 26) by meli prodavat semena ke kliceni i nadobu na kliceni. Nabizeji: vojtesku, rukolu, cocku, rerichu atd. Ted akorat v TV bezi serial s Jamie Oliverem – Jamie at Home, ktery vari sezonne z toho, co si vypestuje na zahrade. A nedavno byl dil, kde varil z klicku. Navic jdou vypestovat i v byte v zavarovaci sklenici. Ozdobi, potesi, ale nenasyti. Uz to trochu hranici s pojidanim korinku ze Stromovky :-)

114. Tak jsem se hned mrkla na tu sekci přímo z farem, ale ouha, hned dvě první věci byly z Německa /Creme fraiche/ a Itálie /citrony/. To já myslela, že přímo z farem se rozumí z českých.

Mleko, maslo a syry s ceske farmy prodavaji v obchode u Branickeho divadlo Praha 4. Nikdy jsem si nevsimla jak se jmenuje :) jsou to neco jako lahudky, kdyz stojite celem k Divadlu, tak je to na pravo, vedle je zdrava vyziva

přiznávám, nečetla jsem všechny příspěvky, ale pro mléko doporučuji motorizovaně dojet do Svárova u Unhoště …cca 15min autem ze Zličína, do kravína ;-)

Jo a kvásek jsem kupovala nedaleko Jilemnice… Normálně v sámošce…typické „Jednotě“ ale měli ho i v Plusu, nebo Penny… Prostě pro kyselo do Kerkonoš ;-) Teď je tam půlka Prahy na horách, tak někoho zaúkolujte pane C. ;-)

Komentáře jsou uzavřeny.