Švestková zmrzlina

Píšete vy…

Docela jsem se trefila k projektu Vesničan.

Tuto pochoutku jsem totiž vymyslela, když jsem zírala do spíže na kompoty od tchyně a dumala, co by se z nich ještě dalo udělat. Taky ořechy jsou od ní – těch ale není nikdy dost.

Taky je to i příspěvek do fóra o zmrzlinovači, na jaře se vyrojí akční nabídky, tak abyste si do té doby rozmysleli, jestli ho chcete. Já mám od Tchiba za 899 Kč na 1 litr zmrzliny a úplně mi stačí. Vložka se musí 24 hodin předem dát do mrazáku, tak já ji tam pro jistotu mám pořád, abych v případě náhlé inspirace nemusela čekat. K tomuto receptu je strojek na zmrzlinu zapotřebí, bez něj to není ono.

 

Zkoušela jsem různé druhy zmrzliny a objevila jsem, že u smetanové zmrzliny není nejdůležitější složkou smetana, ale vaječný základ. Bez něho není nikdy zmrzlina tak jemná a dobrá. Zároveň je míchání žloutků s mlékem nejotravnější část výroby. Doporučuju u toho poslouchat oblíbenou hudbu, telefonovat s handsfree nebo sledovat oblíbený seriál (ale jen ušima, oči sledují rendlík). Kdyby někdo znal nějaký zlepšovák, ráda se nechám poučit a usnadním si práci.

 

Takže smetanová zmrzlina se skládá z:

1. vaječného základu

2. šlehačky (možno obměnit: jogurt, zakysaná smetana, kokosový krém…)

3. příchutě (maximálně objem 200 ml, jinak se to do strojku nevejde)

4. dodatečně možno přidat ořechy, kousky ovoce, čokolády…

Suroviny na švestkovou zmrzlinu:

hrst ořechů

2 lžíce cukru

1 sklenice švestkového kompotu

1 kelímek šlehačky

200 ml plnotučného mléka

80 g cukru krupice

2 žloutky

 

 

 

 

1. Nasypeme na pánev 2 lžíce cukru a necháme ho rozpustit. Když začíná mít světle hnědou barvu, nasypeme tam rozsekané ořechy a promícháme. Vysypeme na prkénko a zatepla oddělíme ořechy od sebe.

2. Necháme odkapat šťávu ze švestek a svaříme ji na polovinu až třetinu objemu. Švestky vypeckujeme, zbavíme slupky a trochu pomneme prsty. Tyto složky dáme každou zvlášť do mističky.

 

 

3. Žloutky smícháme s cukrem, pak přidáme mléko. Přesně v tomto pořadí! Kdybychom smíchali žloutky, cukr i mléko najednou, tak nám tam budou plavat kousky žloutků. Dá se to dělat i ve vodní lázni, ale tam se to může srazit taky, já jsem líná a dělám to v silnostěnném titanovém rendlíku na malém plameni. Mícháme, mícháme, mícháme…to je ale otrava. Kontrolujeme na vařečce, jestli je hmota stále hladká. Najednou začne báze houstnout a my musíme bleskurychle rendlík odstavit, míchat a foukat. Nechci malovat čerta na zeď, ale napoprvé to asi nevyjde a najednou to zkrupičkovatí. Nevadí, zachráníme to rozmixováním a poučíme se, že jsme neměli být netrpěliví a přidávat tolik plamen. Příště se to už určitě povede a základ bude hladký. Rozmixované to není úplně ono (je snad jasné, že rozmixované vajíčko natvrdo není totéž co naměkko, že), ale dá se to použít a učený z nebe nespadl.

4. Všechny složky musí být hodně studené, to víte, levné stroječky by to neutáhly. Dáme je do ledničky (teď v únoru na balkon) aspoň na hodinu.

 

5. Smícháme šťávu, vaječnou bázi i šlehačku (může být lehce našlehaná, ale nemusí) a nejdřív zapneme zmrzlinovač a pak tam směs vlijeme. Zmrzlina se dělá 20–30 minut. Nikdy není úplně zmrzlá, bude poloměkká. Mimochodem – na okamžité podávání nejlepší konzistence. Pak vypneme, vyndáme míchací metlu a přidáme švestky a ořechy. Přendáme do mrazáku a do týdne spotřebujeme (přece jen jsou tam polosyrová vejce).

Švestičky z naší zahrádky – no není to krása?

 

Reklama

Komentáře

Krása, když to vidím, tak bych si dal. Jen té práce je hodně, odhadem 2 hodiny?

Čistého času tak 1,5 h, ono se to dá rozložit, švestky se můžou nachystat den předem. A když už to člověk dělá poněkolikáté, tak už může u žloutků trošku plamen přidat, protože má lepší odhad, kdy to bude hotové.

Tedy mám na mysli čistého času práce, jinak s tím chlazením a výrobou to zabere půl dne.

Vypadá to skvostně, jen bych tam asi přidala i špetku skořice. Jinak nedávno jsem viděla dokument o historii zmrzliny, která se vyráběla za pomoci ledu a soli: Do nádoby se nalije voda, přidá led, nasype sůl a teplota klesna na např.-6°C.Do toho se vloží jiná nádoba s ingradiencemi k výrobě zmrzliny a míchá se, dokud to nezatuhne (asi jak zde píšete-do poloměkka). Jediná nevýhoda oproti zmrzlinovači-mícháte to sami, nikoli stroj.

Pod dojmem z vaší úžasné zmrzliny jsem si objednala toto:

http://www.eva.cz/…-disney-645/
Design je poněkud úchylný, ale cena výborná, kdyby to nefachčilo nebo to jen stálo na pultě -j ak tyhle blbinky často končí, nebude mi líto peněz. Ohlasy jsou na to většinou dobré.
Eva to má v akci, všude jinde to mají kolem 1200,– 1500,– Kč.

hehe, tuto dobrotku si dovedu představit též z mého oblíbeného meruňkového kompotu :-) my máme doma ještě nějaký šílený socialistický zmrzlinovač, zmrzlinu jsme v tom dělali jednou a byla vodová,a si špatný recept… jojo, byl bez žloutků! a navíc je to tááááák dávno. Že bych tu mašinu zkusila vyhrabat někde na půdě?
Mmch, co říkáte na takové ty megadrahé zmrzliny, co jsou prý nejlepší na světě? Tuším Hagen-dasz nebo tak nějak. Nezdá se vám ta cena opravdu přemrštěná? (Omlouvám se na trošičku OT)

Olu: Mně Haagen-Dazs chutná, kupuju jí v akci když je za 109,– Kč. Jasně, že je drahá, ale jednou za čas, když se mi nechce dělat domácí… Ale je fakt, že je možná trochu víc sladká, než jsme zvyklí.

Jinak z meruňkového kompotu by samozřejmě šla, jenže tchyně nezaváří meruňky :)) Ale jednou jsem měla čerstvé přezrálé, tak jsem je rozmačkala s cukrem a pak je tam přidala /neměla jsem šťávu, ale zase jsem tam dala vanilku/ a bylo to taky moc dobré.

Kombinací je plno, namátkou třeba vaječný základ+kokosový krém+rozmixovaný hodně zralý banán a nakonec přidat kousky karamelové Deli…

7. Už se těším, až budu vyrábět.
Haagen-Dazs Strawberry Cheseecake je má nejmilejší zmrzlina.
také číhám, kdy bude v akci a pak kupuji. jeden kelímek je ještě ulitý od Vánoc v mrazáku. :-)

přítel by určitě šílel po čokoládové s oříškama… hehe… výprava na půdu už se rýsuje :-D na druhou stranu, máte-li při ruce vynikající cukrárnu s domácí krémovou zmrzlinou, co si nezadá s italskou, lenost snad i zvítězí :-))

Pivli: Já myslím, že Disney bude fungovat stejně. Když tak to můžete prodat v Aukru :)
Až budou voňavé české jahody, tak nafotím postup přípravy výborného sorbetu, ale teď ne, teď by to nemělo žádnou chuť.
Tak pak dejte vědět, jak se přístroj osvědčil.

11. Doufám, že fachčit bude. mají u toho být i recepty, tak jsem zvědavá, každopádně mám v záloze vaši švestkovou zmrzlinu, doma jsou všechny ingredience.
Až budou české jahody, zkusím vyrobit strawberry cheesecake. To by v tom byl čert, aby to nešlo! :-)))

U toho mého byly taky recepty, ale když jsem podle nich zmrzlinu dělala, tak nebyla tak dobrá. Když tam nejsou ty žloutky a je to třeba jen smetana s ovocem, tak to chutná jako zmrzlá šlehačka a ne jako zmrzlina. Na jazyku jsou cítit krupičky tuku. Ale je fakt, že jsem ty recepty nevyzkoušela všechny, po dvou neuspokojivých jsem začala s vlastním výzkumem.

Zmrzlina vypadá opravdu krásně .. jen k té zmrzlině Haagen-Dazs, koupila jsem si vanilkovou, jelikož na nich ujíždím a měla jsem pocit, že cítím špatně rozpuštěný sunar a už jsem si žádnou jinou nekupovala .. nějak mě ani ty jejich ostatní příchutě nelákají.

Tak zmrzka se povedla, je parádní! Zmrzlinovač funguje jak má, v létě budu opravdu vyrábět strawberry cheesecake. Už se těším!
Prima recept, děkuji!

To by mě zajímalo, zad tím mrazením taky zmizí ve vejcích případné „choroboplodné zárodky“ anebo zda jen tepelnou úpravou..Syrová vejce momentálně vůbec nesmím (sbohem domácí zmrzlino i tiramisu:)

Pivli: To mám opravdu radost! Je vidět, že levný model pro domácnost stačí. Je mi jasné, že v létě bude strojek i fantazie pracovat o 106 :)

Dv: Tak to bych bohužel neriskovala. Jako útěchu dávám tip: v Hypernově v Šestce jsem viděla zlevněné Carte d´Or , Rakocziho moučník za 77 Kč.

No jednak se provaří s cukrem a mlékem (byť ne dlouho), druhak se zamrazí – to druhé asi nepomůže. Ale máte-li čerstvá vejce, neměl by být problém.
Ještě jsem žádný choroboplodný zárodek v jídle doma neviděla.
Takže tam ani žádný být nemůže. :-)))))
Na tiramisu šlehám vajíčka ve vodní lázni (dělám-li verzi s vajíčky) a ještě nikdo neochořel.

Dv:

mražení se ofiko jako bezpečné opatření nepočítá, jestli tedy chcete být 100% safe, tak bych neriskoval :)

Hm, vařené přepasírované žloutky, utřené s cukrem by šly. Když to jde do cukroví, proč ne do zmrzliny.
Ovšem bílek bych tam asi nesekala. :-))))
Pokud to ovšem nebylo míněno jako joke.

23: JJ, v makru prodávaj v litrovkách pasterované žloutky, bílky i melanž. A ještě jsem je myslím viděl v nabídce Nowaca a King Salomon pro rozvoz – u obou by mělo jít nakupovat i bez ŽL (ale enom rozvozem v Praze a okolí a je tam nějaká minimální částka.

23., 24. žloutky, bílky i melanž mají i v Cipě, cena kolem stovky .
http://www.cipa-gastro.cz.
Prodej je hlavně restauracím, ale kdokoli tam přijde a řekne, že to chce na účtenku, není problém.

Kuju, čikulky :)
Ale snaná zmrzlina, to by tak ynemuselo být špatný, ni?

zdravím,potřebovala bych poradit jak dělat zmrzlinu ve zmrzlinovači.Psali mě v návodu že potřebuji speciální stužovač který není k dostání v obchodech.

A co si takhle přečíst recept zde uvedený a komentáře pod ním? Nevšimla jsem si, že by tam někde figuroval nějaký ztužovač.

Co vy na to?

nepovinný, ale díky němu máte obrázek (jak?)