GUO TIE – čínské knedlíčky
Píšete vy…![](https://www.cuketka.cz/wp-content/uploads/hpim08751.jpg)
Tuhle dobrůtku jsem se naučila od svých čínských přátel. Guo tie jsou malé knedlíčky z jednoduchého těsta z mouky a vody plněné různými nádivkami, nejčastěji z mletého vepřového masa. Podobná je japonská verze zvaná gyoza a korejská verze mandu. Ať už jim budete říkat jakkoliv, výborně se hodí jako netradiční předkrm, nebo součást hlavního chodu.
I letos jsem se zúčastnila oslav čínského nového roku, v rámci kterých se knedlíčky hromadně připravují a konzumují. Rovnou mě to přivádí na první radu – pokud se pustíte do přípravy knedlíčků (a vážně to stojí za to), tak začnete s přípravou náplně. Nezapomeňte, že do každého knedlu se vejde tak 1 lžíce nádivky a nepřežeňte to s množstvím! Jinak skončíte s kuchyní plnou knedlíčků, o kterých se vám bude zdát ještě v noci (vycházím z vlastní čerstvé zkušenosti) :o)
Tak se do nich pustíme. Mám rozpis na asi 40–50 knedlíčků (říkala jsem, že se vyrábí hromadně :o)), tak si ho upravte podle vlastního apetitu.
Na náplň
500g mletého vepřového masa
1 menší vejce
6–8 listů čínského zelí
2–3ks šalotky
Nasekaný česnek (2 stroužky)
nasekaný zázvor (1–2cm)
Sůl
Pepř
Trochu rýžového vína (pokud nemáte, nahraďte bílým)
1 lžíce tmavého sezamového oleje
2 lžíce sojové omáčky
Sezamový olej se v naší kuchyni moc nepoužívá, ale má specifickou chuť a špatně se nahrazuje. Při nejhorším bych místo něj použila slunečnicový olej.
Spařte listy čínského zelí a nakrájejte na jemné proužky dlouhé max. 2cm. Dejte do mísy a přidejte maso, nasekaný česnek (ne propasírovaný – světe div se, chutná to jinak :o)), nasekaný zázvor, vejce, na jemné kousky nakrájenou šalotku, zbývající suroviny a všechno promíchejte.
Na těsto:
320 g hladké mouky
1–1,5dcl studené vody
Špetka soli
Z uvedených ingrediencí zpracujte (nejlépe ručně) těsto, které se může zpočátku lepit, ale za chvíli si to nechá rozmluvit. Těsto by mělo být hladké, vláčné a nepříliš tuhé (pokud se vám bude zdát tuhé, přidejte vodu). Těsto nenechávejte odpočinout, špatně se s ním pak pracuje.
Přichází kombinace kroků 1(náplň) a 2 (těsto). Uždibujte z těsta kousky velikosti většího vlašského ořechu a rozválejte je na tenko (2mm) do kruhu. Doprostřed dejte lžíci náplně a okraje pevně spojte. Tradičně se okraje spojují následujícím způsobem. Nejprve přimáčkněte okraje veprostřed a postupujte směrem ke krajům tak, že tvoříte malé záhyby a celý knedlíček pak vypadá jako vějíř. S přibývajícím časem a ubývající trpělivostí se znaky vějíře vytrácejí, hlavně aby byly okraje spojené pevně.
Knedlíčky odkládejte na pomoučenou plochu – mají velkou tendenci se lepit.
Tepelná úprava knedlíčků má několik variant. Nejjednodušší je knedlíčky uvařit ve vodě – získáme verzi jménem Shui Jiao. Knedlíčky můžeme uvařit i v páře a máme Zheng Jiao. Nebo můžeme zkombinovat páru a smažení a vzniknou pravé nefalšované Guo Tie.
Takhle vypadají uvařené v páře
Poslední varianta mi připadá nejchutnější, takže se zaměřím na ni. Nalijte do pánve lžíci sezamového oleje. Do středně rozehřáté pánve poskládejte knedlíčky a smažte 2 minutky. Potom přilijte vařící vodu tak, aby sahala asi do poloviny výše knedlíčků a přikryjte poklicí. Nechte na pokoji asi 3–4 minuty. Potom odklopte poklici a nechte vodu vyvařit. Ten poslední krok záleží na množství vody a velikosti pánve a knedlíčků – je možné, že budou hotové, ještě než se voda odpaří. Doporučuji zkušebně jeden knedlíček vyndat a otestovat.
Hotové knedlíčky se podávají samotné jako předkrm a máčí se v aromatické omáčce připravené z:
2 lžic sojové omáčky
1 lžíce octa (rýžového, nebo normálního)
1 lžíce sezamového oleje
nasekaného česneku a
nasekaných čili papriček.
Druhou alternativou je vkládat knedlíčky do zeleninové polévky s nudlemi.
Přeji dobrou chuť a trochu se zpožděním šťastný nový rok ve znamení buvola!
Reklama
![](https://www.cuketka.cz/wp-content/uploads/prkynko_480x300.jpg)
Komentáře
Nordy, dík za recept. Nemají Rusové něco podobného, pelmeně?
BTW, opravte si, pod 1. seznamem igrediencí, sezamový ocet. Jistě jste myslela olej.
1R: děkuji za uporoznění na chybu, měl tam být samozřejmě olej. Neumím to opravit, možná až bude mít pan Cuketka chvilku (prosím :o)).
Ruské pelmeně jsou myslím podobné. Taky je spousta náplní, klasická je půl na půl hovězí a vepřové. Jedla jsem je jen dvakrát a vždycky maštěné máslem s kysanou smetanou, ale prý se jí i s octem.
Tak to bych si mohla udělat. Nikdy mne to nenapadlo. U Číňanů si dávám nejčastěji jarní závitky a právě tyto knedlíčky vařené v páře. Výborné jsou krevetové ;-)
Nordy to je paráda!!!
jdu zrovna vyrábět ostrou a kyselou polévku a te´d tu čtu o knedlíčcích. ňamy!
Sezamový olej je bezvadný, používá se jen na dochucení, stačí pár kapek. Originál kung-pao bez sezamového olej není to pravé.
Ale úplně nejvíc mi chutná na rajčatovém salátu s estragonem. Je to zvláštní kombinace, která vznikla kdysi omylem, ale nemá chybu.
Díky za super recept, určitě se do toho pustím.
Hihi, představuji si kuchyň, knedlíčky kam se podíváš!:-)))
Bali: krevetové jsou moc dobré souhlasím. Kombinace krevet, vodních kaštanů a špenátu je osvědčená :o)
Pivli: Já mám právě k těm knedlíčkům hrozně ráda tu omáčku, která dává vyniknout té zvláštní chuti sezamového oleje. Kombinace s rajčatama by mě nenapadla, ale z omylů vznikají ty nejlepší věci :o)
uáá Nordy!!!! :)
hned jak dovesničanuju (krásné slovesko) vrhám se ku tomuto :) !!!
střemhlav, bezhlav :)
do knedlí :)
„Přichází kombinace kroků 1(náplň) a 2 (těsto). Uždibujte z těsta kousky velikosti většího vlašského ořechu a rozválejte je na tenko (2mm) do kruhu. Doprostřed dejte lžíci těsta a okraje pevně spojte.“
Doprostred asi lzici naplne. Je to jako s tim sezamovym octem.
7: Sakrblé, to mi uniklo! Má reputace korektora je vniveč… :-(((
7,8: Veřejně se kaju :o) Pokud si někdo opravdu vyrobí knedlíčky z těsta plněné těstem, ať mi je pošle. Sním je za trest sama a pošlu zpět ty správné :o)
jsou to prkotiny, recept je nádherný a srozumitelný i tak!! :)
(jdu to opravit)
Já mam nejradši to těsto, takže taková náplň by mne nezaskočila. Rovnou to posílejte sem ;-)
Díky pane Cuketko :o) Mám štěstí, že tady jsou čtenáři se zdravým rozumem. Číst to Babica, začne shánět sezamový ocet a plnit těsto těstem :o)
Dělám něco podobného, ale s tímto čínským originálem už to nemá mnoho společného. Už se těším, jek Guo Tie vyzkouším, zvlášť tu kombinaci smažení a páry. Fotky vypadají báječně.
Jinak já vyválím těsto na tenko a skleničkou vykrajuju kolečka.
Pro zajímavost posílám 2 možnosti náplní, i když jak říkám, s Číňany to moc společného nemá. Suroviny pokrájené na kousky ještě rozsekáme robotem.
1 velké kuřecí prso
1 žloutek
2 lžíce zakysané smetany
1 lžíce sojové omáčky
kůra z jednoho citrónu
1 lžička zázvoru
sůl
hrst sekaného pórku nebo jarní cibulky
hrst sekaných žampionů
2 lžíce strouhaného parmazánu
1 velké kuřecí prso
50 g anglické slaniny
50 g nivy
1 stroužek česneku
1 žloutek
pepř, sůl
Naďo, to vypadá moooc dobře. Při nejbližší píležitosti zkusím! Na to smažení radím pánev s nepřilnavým povrchem.
Vzdyt ty „korektury“ byly mineny v dobrem:)
Jenom spis jako ze je skoda, ze nekdo napise bezva prispevek, recept s fotkama atd., stravi tim cas a nakonec si to po sobe neprecte.
S tim Babicou jsem se nasmal. Treba by i rekl: „A kdyz vam dojde testo, tak to neplnte testem a nedavejte tam nic, kdyz vlastne uz mate to testo tak nak zvenku jako vobal zejo!“ :))
Dovolím si uvést na pravou míru českou výslovnost názvů uvedených dobrot.
Guotie – čti kuo-tchie
Čínské taštičky (nebo knedlíčky, jak je libo), se čínsky píší jiaozi, v české transkripci ťiao-c´ (japonsky gyoza, stejné znaky, jiná výslovnost).
Taštičky vařené jsou v čínské transkripci shuijiaozi, v české transkripci šuej-ťiao-c´ (shui je voda, znáte třeba feng shui, feng-šuej, vítr a voda), japonsky suigyoza (sui je voda). Smažené taštičky jsou japonsky yakigyoza (yaku je péci), podobně yakisoba, teppanyaki, yakitori.
Korejské mandu bude asi z čínského mantou (čti man-tchou), což je takový větší knedlík, asi jako náš kynuťák, ale není sladký. Japonci ho plní mletým masem a říkají mu nikuman (niku je maso).
Na taštičky Číňané vymysleli stroj, jinak je to spíše kolektivní zábava, protože to strašně dlouho trvá. Prostě všichni válejí a plní a vaří a baští.
V Číně je to velmi laciné jídlo, v restauracích se objednává po lianzích, pokud se nemýlím, je jeden liang 5 dkg. Běžná porce – 5 liangů. Za hubičku.
No, kdyz jsem onehda stradoval ulicemi Londyna, zapadal jsem do veganskeho „all-you-can-eat“. Tedy tusim ze za cca 4 libry jste se dostali do prijeme misnustky s jeste prijemnejsimi pultiky se spooooustou uzasne jidla a jedli jste, jak dlouho a jak moc jste chteli. Tusim ze nase „hody“, trvaly neco kolem 2 hodin, i s pauzou na vytraveni:-) A mezi nimi jsem videl i tyto kapiscky (dekuji Nordy, nebot az dodnes jsem nevedel, co to vlasnte bylo), ktere byly pomerne chutne, mazlave (delane v pare), ale cim byly naplneny, to nemohu rict, nebot to nevim a nepoznal jsem to. Urcite mam v planu je vyzkouset a udelat je s nejakou vegetariaskou/veganskou naplni. Diky tedy za recept na testo!
Pane Drápku, vegetariánských variant bude určitě spousta. Napadá mě třeba čínské zelí/mangold + mrkev + vodní kaštany + šalotka + celer, nebo s houbami, tofu atd atd.
18: S čínskou kuchyní nejsem moc obeznámen, ale vegetariánské náplně lze čerpat u jiných národů, které podobné „taštičky“ vyrábějí, ať už jim říkají pelmeni, ravioli, nebo samosas.
Špenát a sýr, dýňové pyré, pikantní bramborová „kaše“ a hrášek… Fantazii se sice meze nikdy nekladou, ale lze si obout sedmimílové boty, tj poučit se z už osvědčených kombinací a vyhnout se slepým uličkám. :-)
Urcite neco takoveho zkusim, hlavne tedy s houbami, ty ja rad:-)
Tak chci poděkovat za recept, konečně jsem se dostala ke smažení+vaření v páře. Knedlíčky byly báječné, akorát nádivky jsem udělala nějak víc, ale nevadí, udělala jsem z ní placičky a osmažila je jen tak.
To jsem moc ráda, že chutnaly!
Já se pořád odhodlávám k tomu Vašemu listovému těstu, snad už na něj budu mít brzo čas :o)
Dobry den, pridam svuj tip. Testo se da koupit v japonskych obchdech mrazene, jsou to takove male balicky s kulatymi placickami, ktere staci nechat chvili rozmrazit. Kupuju je v Japa obchode. Doma do naplne davame taky nadrobno nakrajene shiitake houby. Co se tyka omacky, tak sezamovy olej a chili papricky lze nahradit chili sezamovym olejem. Je to takova hodne mala lahvicka s cervenym, hodne palivym olejem. Da se koupit v obchodech s japonskym jidlem, ale i v obchodech s bio potravinami.
Perfektní! Jako náplň jsem použila česnekové tohu, shiitake, jarní cibulku. Kamarádi užasle koukali a přiložili ruce k dílu, takže jsme měli naknedíčkováno na celý víkend:)
Super, přesně jak jsem je jedl na Taiwanu. Byla to tam taková malá modla a jistota výborného jídla!
Doporučím vyzkoušet namáčení ve fazolové omáčce, v Asii běžně používanou, v Čechách hůře dostupnou, ale stojí za to.
Velmi příjemně překvapilo, těsto šlo prohnat strojkem na těstoviny a vykrajování „pelmeňátorem aneb pirožkotvořítkem“ urychlilo proces. Pravda, z předepsané náplně mi polovina zbyla na druhou rundu, ale dobré, dobré… potřebujeme vychytat slanost směsi, ale pochutnali si všichni členové rodiny, i ti, kteří s hůlkami bojovali prvně :) Moc díky za zpestření jídelníčku, určitě budeme dělat čas od času
Tak jsem vyzkoušela a perfektní, množství vyšlo na 4 porce a protože jsme dva, říkala jsem si, že půlku uvařím a půlku odložím na další den a udělám je pěkně čerstvé… A trošku namyšleně jsem si říkala co všichni máte s tím lepivým těstem, to moje bylo krásně hladké a kraje jsem musela trošku navlhčit, aby se taštička slepila a tak várku „napozděj“ jsem jen tak lehce pomoučila :) Takže dnes máme k večeři smažený taštičkový koláč :D Ale stejně chutná skvěle.