Bedýnky

Z archivu

Můj objev roku. Utopie, která v Česku nemá šanci na přežití a přesto funguje. Jste-li postižení stejně jako Vesničan a myslíte si, že čerstvá a lokální zelenina patří na váš stůl – tohle je záblesk naděje i pro vás…

Určitě vám vrtá hlavou, kde tady na vesnici sháním základní zeleninu. Obvyklé možnosti by byly – buď se prodírat nabídkou tržnic s mixem konvenční a lokální produkce, nebo se spoléhat na místní bioprodejny s bohatým a drahým (ne vždy českým) sortimentem.

To vše navíc teď v únoru a v březnu, kdy skoro nic pořádného neroste. Existuje tedy vůbec nějaká možnost, jak se dostat k obyčejné a lokální produkci malého českého farmáře? Existuje. Ta možnost je sice značně ulítlá a nepatrná, ale je! ;)

Jak jsem k bedýnce přišel

Už ani nevím, kdy a kde jsem o bedýnkách slyšel poprvé, určitě to ale bylo na některém z amerických foodblogů. Tenkrát ještě pod krkolomným heslem community supported agriculture (v překladu komunitou podporované zemědělství, dále CSA).

O co jde? CSA je systém, který se zrodil v 60. letech v Německu a ve Švýcarsku. Od té doby si úspěšně razí cestu po celém vyspělém světě. V jednoduchosti se jedná o symbiózu menší skupiny lidí z města se zemědělcem z blízkého okolí.

Lidé z města zaplatí předem určitou sumu peněz na celou sezónu. Zemědělec je pak celý rok zásobuje podílem z vlastní produkce formou smíšených bedýnek sezonní zeleniny, ovoce a dalších produktů. V ideálním modelu pak systém podléhá určité úrovni solidarity – odběratelé i zemědělec spolu jednoduše sdílejí riziko.

Pokud se urodí víc, bezva, všichni sdílejí přebytek. Pokud je naopak úroda slabá, nebo se některá plodina nevydaří, nic se neděje, všichni s tím předem počítají.

Pro zemědělce systém zajišťuje stálý příjem, předem jistý odběr a možnost plánovaní dopředu. Členové systému ve městě zase získávají čerstvou, místní a sezonní zeleninu za velmi přijatelné peníze.

Praxe a mutace

Systém CSA se v zahraničí ujal v mnoha různých formách v závislosti na místních podmínkách. Jeden faktor je ale skoro vždy stejný – bedýnkové komunity vznikají samy od sebe a jejich členové si spravují systém sami.

coopech, družstvech, nebo spolcích může být třeba jen 15 nebo i 1000 členů. Platit se může předem na celou sezónu, nebo jen měsíčně -předem i zpětně (např. pouze platba za jednu bedýnku). Stejně tak je variabilní i skladba dodávek. Může se jednat pouze o několik vybraných plodin, nebo může farmář dodávat kompletní sortiment od ovozelu, přes mléčné produkty a vejce, až k masu.

Stejně tak o rozvoz a distribuci se může starat sám zemědělec, nebo členové družstva. Existují ale verze, ve kterých se distribuce a provozu odběrového místa ujme komerční subjekt (prodejna, kavárna, klub). Úplně nejměkčí a hodně rozšířená verze je ta, ve které předem zabalené bedýnky s přesným složením a cenou prodávají běžní obchodníci.

Vždy ale záleží na konkrétních podmínkách v dané zemi. Bedýnky jsou vždy reakcí na nedostatky konvenčního trhu, ke kterému jsou alternativou.

Bedýnky v Česku

Jaká je situace v Česku? Zatím téměř nijaká. Aktuálně vím o jednom družstvu v Brně, a o třech v Praze. Jen jedno z nich je čistě bedýnkové. Zbývající tři jsou tak na půl – složení bedýnek se objednává předem. Ve všech čtyřech se platí zpětně a po bedýnkách/dodávkách.

Náznak oficiální podpory přitom existuje. prodej ovozelu formou bedýnek doporučuje malým ekologickým farmářům Ministerstvo zemědělství ve svém oficiálním návodu (soubor PDF). I když je to materiál pro producenty, určitě si ho stáhněte a prostudujte – je v něm spousta podrobných informací i ukázky toho, jak mohou bedýnky v našich podmínkách vypadat.

Zatím ale platí, že bedýnky u nás nikdo otevřeně nepodporuje, nekoordinuje ani nijak neorganizuje. Jedná se většinou o soukromé aktivity pro omezený počet známých a dostat se k nim běžnými kanály je téměř nemožné.

Vanda, Zahrada, Daniel

Já sám jsem se k bedýnce, kterou vidíte na fotkách, dostal úplně náhodou. Za všechno může Vanda Švihlová, majitelka kavárny Bio Zahrada. Vanda totiž ve své kavárně s bioobchodem jedno takové odběrové místo bedýnkového coopu má, se vším okolo mě seznámila a hlavně pro mě zajistila pozvánku! ;)

S historií i samotným provozem coopu, jehož historie sahá až do roku 2003, mě seznámil jeho současný organizátor Daniel Mourek (mimo jiné se stará o festival Otevřené sklepy). Vše vzniklo ve společné kanceláři lidí okolo neziskovek, kteří byli zvyklí nakupovat v jedné pražské tržnici přímo od místních zemědělců.

Provoz tržnice se časem omezil a skupině nadšenců zbyly jen kontakty na producenty. Přišli tedy s nápadem na malé odběratelské družstvo napojené na jednoho zemědělce. Vybrali osvědčenou rodinu Kuchařů s farmou asi 50km za Prahou a navázali s nimi úzkou spolupráci.

Ze začátku měl coop asi 20 členů a všichni se střídali v jeho organizaci. Za předem neurčenou cca 10 kg bedýnku platili dohromady a předem. Kuchařovic byli schopni dodávát základní českou zeleninu, ovoce, med a vajíčka. Postupně, jak počet členů vzrůstal, se ale systém začal rozpadat – ne všichni totiž byli schopni pravidelně odebírat po celý rok (problémy byly hlavně v létě – dovolené).

V současné době má coop asi 100 členů a více flexibilní systém. Bedýnky chodí zhruba co 2 týdny a mají přesně stanovenou cenu (200,– Kč za 8 – 10 Kg). Každý člen si ji předem objedná na základě upozornění o nové dodávce emailem a zaplatí při převzetí. O organizaci mailů i o odběr se stará Vanda ze Zahrady, dodávku na místo zase dělá přímo pan Kuchař se svojí dodávkou (dělá závozy i po vybraných pražských restauracích ;). Členové si tak jen v předem stanovený čas dojdou do kavárny a bedničku si vyzvednout. V průměru tak na jeden termín vyjde asi dvacet bedýnek.

Teď v zimě každá bedýnka obsahuje hlavně skladovou zeleninu – dva druhy brambory, červenou řepu, mrkev, černou ředkev, cibuli, dýni a jablíčka. Extra je možné objednat med a domácí vajíčka (á 4,– Kč). Vše v optimální kondici, profesionálně skladované, ale nemyté ani jinak upravené. Až tedy uvidíte ve městě individuum s krosnou plnou mrkve na zádech a s platem vajec v náručí – tak to jsem já a nesu si domů bedýnku! ;)))

Funguje to?

Ano a dokonce moc dobře. Možná právě kvůli těmhle bedýnkám, jsem se do projektu Vesničan vrhl tak střemhlavě a bez přípravy. Z coopu mám teď stálý přísun základní kuchyňské zeleniny, který pro jednoho vydrží tak akorát dva týdny (s rezervou!). Brambory, červená řepa, cibule i vajíčka jsou navíc v naprosto fantastické kvalitě nesrovnatelné s běžně dostupnou produkcí.

Zela upřímně jsem z toho paf a tak se s vámi o mé zážitky dělím. Tento článek berte jen jako úvod k delší sérii na toto v Česku zatím zcela opomíjené téma. Časem se například dozvíte kde a kdy bude v Praze klasický Farmer's Market (už víme!;), popíšu vám zkušenosti se zakládáním zcela nového družstva a na řadu přijdou i další vesničanské cesty k dobrým surovinám.

Projekt Vesničan sice už končí za pět dní. Určitě se ale nebojte, o nic nepřijdete. Bude to mít u mne setrvačnost minimálně po celý zbytek roku… ;)

Setkali jste se už někdy/někde s tímto způsobem distribuce lokálních produktů? Je vám sympatický? Chtěli byste mít vlastní družstvo? Nebo máte tip na dosud neobjevené? Máte další otázky k fungovaní? Ptejte se a povídejte! Jsem jedna velká bedna! ;)

Reklama

Komentáře

Osobně jsem se nesetkala, ale před pár lety jsem tlumočila jednu akci nedaleko Paříže. S jednou domorodkyní jsem objížděla okolí a před jedním velkým pozemkem mi říkala, že zde mají lidé předplacené ovoce a zeleninu, a občas si sem zajedou pro bedničku. Nešlo přímo o zemědělce, ale o nějakou zahradnickou školu. Systém byl pravděpodobně stejný nebo šlo o nějaký druh sponzoringu. Studenti se učili pěstovat a výpěstky se tímto způsobem prodávali? Nemyslím si ale, že by to ve Francii bylo nějak rozšířené, při jejich nádherné tradici tržišť, kde si člověk může vybrat z nesmírného množství druhů to nejlepší. Ale pokusím se zjistit víc ;-)

Na bedýnku se těším, minulý týden jsem nestihla objednat, ale teď se chystám. :-)
Zkušenost s tím žádnou nemám, jen vím, že v UK jde odebírat přímo z farem bez problémů. Buď bedýnkově, nebo si jít třeba nasbírat maliny osobně.

No v Brně se asi bedýnkuje, p.Cuketk to zmiňoval, ale…kontaktík prosííííííííííííííííííím

:- ) je to velmi mile, protoze to, co tu pan Cuketka tak krasne popisuje, je system, kteri zname my, Moravaci, kdyz dorazime z Prahy dom. Proste v nedeli otec rekne – mas v te Praze nejakou zeleninu? Nemas, tak ja ti neco nachystam. Jde do sklepa, vybagruje mrkev, petrzel, cibuli, vykope porek, cervenou repu, prihodi mi tam sest vajec od nasich korabu (babi koupila nejake slipky na zkousku, ony moc vyrostly a tak jim rikaji Koráby) a ja si to pak v batohu vlakem odvezu do mesta.
Domnivam se, ze popisovany system bednicek je idealni pro vsechny, kdo rodinu na Morave postradaji, i kdyz se domnivam, ze takovych je opravdu malo :- D

To je přesně to, co hledám, ale obávám se, že v Kutné Hoře a okolí nenajdu. Už mne i napadlo požádat někoho s vlastní zahrádkou o pravidelnou dodávku cca jedné igelitky týdně sezónního zboží za nějakou paušální cenu – nandá co má a čeho má nejvíce… pro děti by to bylo super.

Zajímavý nápad – věděl jsem, že třeba biozahradnictví z Velehradu posílá jednou týdně auto do Brna a zájemcům nechá objednané zboží na prodejně nebo za poplatek doveze, ale o bedničkovém systému jsem ještě neslyšel. Kontakty by byly?
Jinak ještě k tématu:

  • Výborné (respektive nejlepší, jaké znám) tržiště s ovocem a zeleninou je ve Zlíně v parku nad zámkem (na cestě z centra k hlavní bráně areálu Svitu).

Trhovci většinou prodávají místní produkci z východní Moravy, Slovenska a Maďarska a pravidelně tu má stánek i několik lokálních ekofarem.
Například místní česnek tu máte máte na výběr u 4–5 stánků! (Pravda, trochu dražší než z číny, ale zdá se, že to místním nevadí :-))
Od jisté doby jezdím ze služebních cest do Zlína s plnou taškou zeleniny…

  • V Praze a v Brně se podle mě i na tržištích projevuje válcující vliv velkoskladů ovozel.

Trhovci ráno ráno zajedou do Hortimu, nakoupí do auta (nákup v hotovosti s okamžitým odběrem je se slevou) přes den na tržišti prodají a je to pro ně nejpohodlnější, proč potom něco pěstovat nebo odebírat od pěstitelů. Díkybohu za pěstitele, kteří tomu nepodlehli.

  • Máme v rodině podobný systém s (bio)hovězím. Na farmě objednáme tele (půl nebo celé :-) a část masa privezeme po dohodě do Brna známým nebo rodině.

Možná bychom náš zdroj telecího mohli zapojit do nějaké fungující větší sítě, jenom o žádné nevím.

Nebyl by nějaký kontakt na něco podobného v jižních čechách? Mozná by bylo zajímavé udělat nějaký seznam podobných spolků po celých čechách… díky ;)

dik za super clanok. pouvazujem o zapojeni sa do toho.
a tesim sa na farmer's market aj ked sa bojim ze tam organizatori kvoli $$$ pristanu bud na maly kompromis a budu tam same ceske pomarance a banany, alebo na velky a to tam budu cinske kabaty a slipy.

Moc hezky napad. Tenhle system jsem videla u zname v Dansku. Kazde uterni rano na ně přede dveřmi čekala bedynka plna ovozelu společně s letáčkem inspirací – jak nejlíp použít dané suroviny, jak je zpracovat a nějakýá recept. Celkem mě to nadchlo, ale tehdy mě ani nenapadlo, že by něco takového mohlo fungovat u nás, natož v Brně :)

Každopádně zajímavě lákavé – přidávám se k žádosti o kontakt

V UK to už delší dobu úspěšně funguje. Stačí do vyhledávače zadat „vegetable box scheme“ a vyskočí vám spousta možností, jak se zapojit.
Osobní zkušenosti nemám, neb jsem sám zahradník-amatér. V sezóně se dělím o přebytek se sousedy a přáteli, oni mi zas na oplátku přijdou zeleninu zalít, když jsem na dovolené – a když v Anglii po dva dny nezaprší, ha, ha, ha (hollow laughter).

Bali:

Jak to funguje v praxi. Například ve Francii funguje již celá řada takovýchto „družstev“. V jednom z nich v Marseille je zapojeno 80 rodin. Jejich farmář Bruno má uzavřenou smlouvu s každou z rodin. Tato smlouva se obnovuje na začátku každé sezóny (tedy jednou za 6 měsíců). Členové družstva na začátku každé sezóny zaplatí Brunovi jeho náklady na produkci (včetně jeho mzdy), což v marseillském družstvu vychází přibližně na 22 € pro čtyřčlennou rodinu za týden.Následně každá z rodin dostává pravidelně, každý týden do odběrového místa košík nejrůznějších produktů farmy. Spotřebitelé si nemohou vybírat co chtějí dostat, ale dostanou to co se právě urodilo, někdy se v košíku mohou objevit i překvapení v podobě neznámých druhů zeleniny či starých odrůd. Někdy odbytové družstvo organizuje i výlet na farmu.

tohle je z tiskovky od francouzů, kteří přijeli do pro-bio ligy dělat osvětu ihledně bedýnek v rámci projektu urgenci, více zde:

http://www.biospotrebitel.cz/page.php?&

zárodek družstva okolo biospotrebitel.cz sleduju, sám jsem v něm, tak uvidíme! :)

Pivli:

vítej v coopu :)) hihi

zaponěnl jsem napsat k aktuálním bedýnkám, že okolo března-dubna bude krátk výpadek, než naskočí čerstvá produkce. brambory a mrkev jsou skoro pořád, čeká ale na čerstvé věci! :)

MichaL:

ano, říkají si bioklub. na stopu mě přivedla chillijulie.cz takže informace doporučuji loudit tam! :)

je ale trochu škoda že se u nás tlačí pojetí bedýnek čistě v biokvalitě. ty jsou vždy dražší a nevynikne tam efekt, při kterém vynecháním několika kroků obchodní sítě, klesne cena.

obecně ale myslím, že kdybyste zakládali nové družstvo v brně, bude to jednodušší, na oravě musí být spousta malých pěstitelů, kteří jsou schopni dodat zajímavé produkty :)

držím palce při hledání

Petulka:

Domnivam se, ze popisovany system bednicek je idealni pro vsechny, kdo rodinu na Morave postradaji, i kdyz se domnivam, ze takovych je opravdu malo :- D

bohužel tady se mýlíte. je to přesně naopak. navíc bedýnky jsou vymyšlené tak abyste za nimi nemusela jezdit přes celou republiku, ale aby naopak ony dojely za váma v režimu, jaký si vyberete.

pokud se rozjedou, stimulují lokální produkci i obchod. malé profesionální zemědělce, kteří pak můžou investovat své úsilí do atraktivních plodin a zvyšování kvality :) v tomhle rodinné návštěvy nemohou bohužel konkurovat :)

Tessi:

podle mě je cesta založit si vlastní družstvo. v jednom startujícím jsem jen jako člen. jedno vlastní si ale letos plánuji založit spolu s kamarády, úplně samostatně. rád bych pro vás sepsal podrobný návod jak na to, v základu je to ale jednoduché:

  1. dáte dohromady skupinku, optimum 15–20 lidí/rodin
  2. vyhledáte a oslovíte potenciální zemědělce v okolí
  3. dojednáte si s nimi přesný model a skladbu bedýnek
  4. zajistíte provoz odběrového místa (může být na strídačku u někoho doma) a periodicitu
  5. vše pak už jen organizujete nejlépe přes mailing list

vhodnou alternativou do českých podmínek, je podle mě oslovit spřízněný subjekt ve městě – nejlépe bioobchůdek, prodjenu zeleniny a domluvit se s nimi. můžou se starat o organizaci, peníze a odběr, výměnou za provizi a nové zákazníky (tak to funguje v biozahradě)

mrkněte se na tu příručku, kterou jsem tu linkoval, je nabitá praktickými informacemi:

http://www.mze.cz/…obedynek.PDF

Kocour:

koukám,že bioklub už zalinkoval Michal, obraťtě se nejlépe přímona ně, ještě než začne sezóna naplno:

http://web.mac.com/…C3%ADky.html

trhy v paze upadají, mohlo by se to ale změnit, popíšu v příštím článku :)

ad telecí a vůbec maso z farem. to jsem teď v rámci vesničana sehnal rovno ze tří zdrojů a systém byl podobný. skupina lidí objedná najednou a pak vyzvedne ve větším množství.

nadchlo mě to úplně stejně jako bedničky, je to dokonalý zdroj – poměr cena/výkon! :)

MichaL:

ano, to je přesně ono :) mimochodem zelenina z velehradu je jedna z nejlepších v kvalitě, jakou můžete v česku potkat!!!

lukas:

nebyl, nebo alespoň o ničem nevím. dejte si to ale třeba za úkol a zkuste pátrat na vlastní pěst!! :) pokdu selže i to, pořád je tu možnost pokusit se o založení vlastního coopu.

Sim:

určitě to zkus, doporčuji! už jen to, že člověk nikdy přesně neví co bude v bedýnce je výzva. zároveň odpadají jakákoliv nedůvěra v dovoz nebo respektování sezóny. to co je v bedýnce je prostě rovnou z české farmy. bez jakéhokoliv zkreslení!

to je pro mě hodnota číslo jedna (hned s kvalitou) :)

karony:

ano to je přesně ono. u nás je to zatím v plenkách. problém není jenna straně pasivních zemědělců, kteří o takové možnosti nevědí, nebo jí nedůvěřují, ale i v nás konzumentech.

spoustě lidí, se kterými jsem se o tom bavil, vyloženě vadila ta nemožnost ovlivnit složení bedýnek. což naopak pro mě je jeden z hlavních +

co se týče kontaktu, kde bydlíte?

1R:

ano, ano, ano :)

vy jste samozásobitel :) máte takový malý coop se sousedy. to je snad ta nejlepší varianta. bedýnky si můžete nosit ze zahrady rovnou do kuchyně :)

na hodinu sezonně a na metr lokálně!

hmm, jak vás tak sleduju, tak se k projektu bedniček asi vrátíme. zartím jsme vždycky narazili na to že, „já nechci kedlubny, já nechci tolik salátu, nebo já nejím fenykl, a nechci dýně apod.“

Dá se jěště nějakým způsobem přidat k té variantě z Bio Zahrady? Mám to docela kousek, takže by mě nejlépe vyhovovala batohová metoda přepravování.

Musím Vám osobně složit poklonu! O něčem takovém jsem dlouho přemýšlel, ale bez auta se hůře cestuje a navíc vytížen pracovně se moc často nedostanu ani mimo Prahu. A vy nám naservírujete přímo pod nos jednu z nejlepších variant, která funguje vlastně na bázi DIY, což je poslední dobou vidět i v muzice a koncertech výborných kapel, které k nám vozí obyčejní lidé právě obdobným způsobem.

Ústní/blogová reklama může být pro malododavatele a pěstitele opravdovou podporou.

Diana:

určitě to rozjeďte. absolutně nevěřím tomu, že by se v celé praze nenašlo dostatek zájemců. kdybyste to rozjela, dejte vědět, tady odsud z cuketky mile rád podpořím a zájemce nasměruji! ;)

mailing list i odběrové místo už máte, jde o to jen mírně upravit nabídku.

dlouhan:

doporučuji zajít si tam na kafe a zeptat se přímo! :)

za poklonu díky, ale je to bohužel opět jen o tom, jak tady objevujeme „ameriku“

diy koncept „urob si sám“ je perfketní, smutné na tom je ale to že supluje systém pořádných obchodníků, kteří by se na to zaměřovali.

proč v praze neexistuje jeden pořádný ovozel se zázemí, kde by se prodávaly výhradně lokální produkty a proč třeba není v praze řezník se vším všudy, který by prodával výhradně maso z českých farem a sezonní zvěřinu, dejme tomu i farmovou? :)

jinak jak jsem s producenty, kteří s bedýnkama koketovali, nebo je zkoušeli rozjet, mluvil – většinová obava je, jestli existuje dostatečná poptávka. při pokusech o zavedení se většinou dlouhodobě začnou lidi ošívat a fixní mixované bedýnky jim vadí. viz komentář od Diany z ekostatek.cz

proto je potřeba to rozhýbat a dát o sobě vědět!! :)

zeleninové bedýnky mi připadají jako báječný nápad! my měli jednu dobu u sousedů na chalupě „pronajaté“ slepice – přispívali jsme na jejich krmení a pravidelně si domů vozili úplně bio vajíčka.

Podle mě ten systém může fungovat, ale je potřeba aby se o něm dozvěděli správní lidé. Dost často se spoustou lidí řeším kde koupit česnek (naposledy jsem se zásobil ve Vídni na trhu), takže by si kromě česneku mohli přibrat další věci. Nutností je zaměření na lidi, kteří doma vaří ze surovin a jde jim o kvalitu. Podle mě by se právě Váš blog mohl stát (on už tedy dávno je) osvětou a informační studní v tomhle směru.

Takovým příkladem je třeba Osterie, když se tu o ní začalo prvně psát, tak jednou z nejčastějších poznámek bylo, že návštěvnost je slabá a ať nám ji nezavřou. Teď už je potřeba na sobotní oběd rezervaci!

Když ukážeme že máme ve větším množství zájem o dodávání potravin, může to fungovat. Osobně bych si přál mít tzv: svého řezníka, pekaře (zatím ho supluje Paul) a zelináře. Například vinotéku jsem si už našel!

thoris:

určitě :) takových menších sousedských forem musí být v česku tisíce. horší je to s většími objemy a většími vzdálenostmi, tam už se musí domluvit více lidí najednou.

dlouhan:

systém určitě funguje a může být čistě obhcoděn velice úspěšný. ilustrační příklad např tady:

http://www.riverford.co.uk/

kde si všechno krásně organizuje zemědělec, marketing, dopravu, vše :) zákazník si to jen nakliká přes net! mazec! je tohle budoucnost? :)

já vidím jednoznačný problém v tom, že čeští zemědělci moc neumí dělat marketing, neexistují na internetu a nových věcí se bojí. uvidíme! ;)

JV:

perfketní! díky za tip. takže všichni zájemci z brna šup tam! :) není marné si poslechnout přímé zkušenosti od lidí, kteří něco podobného sami provozují.

ad (7) Kocour:
V Brně na Zelňáku se trhovci překupníci dají rozeznat od trhovců prodávajících z maloprodukce či vlastní produkce dle mého názoru celkem dobře. Obojích je tam dost, člověk si může vybrat. Osobně si na sortiment na Zelňáku nemůžu stěžovat, překupníkům se zdárně vyhýbám, moji oblíbení pěstitelé stačí pokrýt veškerou mou „zelovocovou“ potřebu.

Plně souhlasím s Helli, brněnský Zelňák opravdu nabízí malo i velkoproducenty a je jasné, že babička, která má na skládacím stolku vyskládaných pár kousků zeleniny, které už neudala po rodině, bude asi těžko velkoproducent :)
Brnu zdar a ať už je pěkně a je na Zelňáku víc prodavačů!

Mám kamarádku žijící v Dánsku a tam je tato „bedýnková“ služba uplně běžná. Lze si objednat zeleninovou produkci bio i nebio, dánskou i z dovozu. Zeleninu z dovozu (většinou bio) zvažují v zimě, protože místní sezónní nabídka není příliš pestrá, podobná té naší (brambory, mrkev, cibule, řepa, topinambury). Bedýnky jim pak chodí rovnou do domu. Viděla jsem na vlastní oči a produkty byly krásně čerstvé. Závidím :)

Cukí, to jsem tedy docela překvapena. Opravdu bych řekla, že v zemi kde mají taková tržiště, není třeba „bedýnkovka“. Tož se poptám jestli se s tím někdo setkal.
U nás v kraji jsem také o ničem takovém neslyšela. Škoda, moc by se mi to zamlouvalo. Něco málo si na naší mninizahrádce vypěstujeme sami, nemálo pěstují zase rodiče, tak si na zásobení naší domácnosti nemůžu stěžovat, ale určitě bych „bedýnkovala“ ;-)

Já mám naštěstí jednu půlku rodiny rozprostřenou po jižních Čechách a druhou po jižní Moravě a zásobují mě solidně (jen to ovoce z Moravy chodí už zpracované v lahvích :o)). Ale hrozně mi v Praze chybí pořádný ovozel trh, kde bych mohla nakupovat a kochat se. Cuketko, jsem napnutá kdy/kde bude!!!

Ano, ano, ano!!!
Jak je to možné, že lokální zásobení u nás téměř vymizelo a všichni tu plesáme nad věcí, která byla ještě před několika desetiletími, nebo v jiných zemích stále je běžnou praxí?
Před časem jsem pozzlobila rodinu, když jsem oznámila svůj plán vysázet na naší zahrádce (mezi růže a tůje) mrkev, brambory a další a hospodařit… Za raritu byla považovaná naše sousedka – v klidné čtvrti na Praze 6 byla vyhlášená svým chovem hus a slepic. Na podzim, když začal rapidně klesat počet jejích živých svěřenkyň, čistě jsem záviděla.
Myslím, že jsem koncept „najdi si svého obíbeného farmáře“ má většina z těch, co jim není lhostejný původ žracích produktů pod kůží, jde jen o informovanost a zvětšení poptávky, vytvoření sítě aneb, vzhůru na farmy. Pane Cuketko, díky.

Verun:

to je báječné a závidím. nevíte náhodou jaké jsou podmínky pro trhovce. z toho co jsem šlyšel, jaké jsou podmínky tržnic pro farmáře tady v praze mi vstávají vlasy hrůzou na hlavě. nedivím se jim že tady více nejezdí :(

Denisa:

ano,tak tak. to jsou nejrozvinutější formy vegetable boxů už téměř v dokonalé obchodní i marketingové formě :) chjo no :)

Bali:

nesmíš zapomínat na „komunitní“ rozměr bedýnek, který přichází v úvahu při čistém modelu, kdy skupina lidí podporuje svého vlastního zemědělce předem a na celou sezónu.

znamená to, že i když máš výborný výběr na trhu, tak vybudovat i přímý vztah s určitým farmářem je zase na jiné úrovni :) jde také o to, že propojit se s co nejbližší farmou u svého bydliště – podpořit je ekonomicky, ale taky podpořit své okolí tak, aby s tam dařilo farmaření :))

Nordy:

ano ovozel chybí. za bídný stav můžou převážně nesmyslné požadavky současných provozovatelů tržnic. nutí farmáře platit vysoké částky a dopředu :(

Marlena:

Jak je to možné, lokální zásobení u nás téměř vymizelo

těžká otázka. osobně si myslím, že češi dočasně ztratili pojem o kvalitě a o hodnotě sezonních a místních potravin. nějaká latentní poptávka asi bude, nikdo s ní ale nerpacuje.

vaše sousedka je hero!!! (neprozradíte mi do mailu, kde přesně to je? jen ze zvědavosti,jsem taky na p6 a netuším) a vy taky! :)

informovanost a zvětšení poptávky, vytvoření sítě

ano, ano, ano. bohužel to není vždy snadné. ale já osobně se budu snažiti smažiti :)))

Však už jsem tu několikrát slzy ronila nad naší zrušenou Pankráckou tržnicí. To co zbylo je paskvil. No co, máme tu Arkády, kanceláře, přibude hotel, luxusní dům s byty m2 za 70000,–
Místo na Hrad, Petřín a Vyšehrad čumíme na nějaký prosklený hnus…
A zemědělci s bylinkami, ovocem a zeleninou jsou fuč…

ok, tak v brně to vypadá že jsou hned biokluby tři :) mrkněte se na oba linky co tady byl v diskuzi, seminář od duhy i linka weidenthalera!

Já jsem z toho článku nadšena, děkuji moc :-) Už jen proto, že bych se do budoucna chtěla něčemu takovému věnovat, nejlépe sama pěstovat, dává mi to smysl :-) Píšu bakalářku o GMO v zemědělství a potravinách, vím, že to není zdravotně závadné a že je to ekonomicky výhodné, ale tolik mi v tom chybí ten lidský a selský rozměr …

pane Cuketko bohužel, paní sousedka stárne, takže už asi 2 roky slyším pouze kdákání slepic. Dříve to ale byla opravdu atrakce, rodiče sem vodili své děti a ukazovali jim, jak vypadá vesnice na Hanspaulce. Husy jsme kdysi měli také na chalupě, obdibuji jejich ladné křivky, jsou to ohromně ušlechtilá zvířata. Slepice tu chová vícero lidí, myslím, že to občas pobuřuje zdejší zbohatlíky, ale co…

zajimavy pocin, ja osobne bych ale trochu tezce nesla to, ze si nemuzu vybrat, kolik kusu ceho si koupim, a taky bych tezce nesla domu ty 8–10kilo:)
spis opravdu zavidim Francouzum ty jejich trhy..

45: Musím přiznat, že omezený výběr v bedničkách by mne taky nepřitahoval.

Leč, je to dáno přírodou. I šťastlivci se zahradou (jako já) se tomu musí podrobit. Jeden rok se urodí to a příští rok zas něco jiného. Ovocné stromy jsou tím pověstné: větve se jeden podzim prohýbají a příští rok či dva stromy odpočívají.
Mrazíky, včeličky, kroupy, sucha, deštivá sklizňová údobí, plísně, škůdci…
To vše diktuje a ovlivňuje přísun zeleniny a ovoce na kuchyňský stůl. C'est la vie.

Marlena:

i tak děkuju :) ať žije paní!

lik a 1R:

k tomu bych dodal jen to, že pokud žijeme v době, kdy si musíme hledat seznam sezonní zeleniny na internetu nebo v knížce – je něco špatně.

v tomhle beru jeden z hlavní přínosů bedýnek. propojí vás zpět s přirozeným přírodním rytmem, charakterem i kapacitou lokálních podmínek

a ano je v tom zahrnutý prvek skromnosti, moderně – udržitelnosti :)

a ano je v tom zahrnutý prvek skromnosti, moderně – udržitelnosti :)
Že bychom zmodernisovali skoro-zapomenuté slovo: pokora? ;-)

[46],[47] – nemyslela jsem druhove(povazuji se za docela skromnou:))), myslela jsem si, ze si nemuzu vybrat presne ten kus ovoce a zeleniny, co chci. na pohled, pohmat, privonet si. podle me, to je trosku posun do supermarketove kultury – sice nemas na vyber, ale nemusis se starat. samozrejme, ale kvalita zeleniny je jina, nez v supermarketech, a v tom je nezanedbatelny prinos

jé to je pěkné! já chci taky bedínkovat! Žiju v Polabí, zemědělská produkce až hrůza, ale obchody se zeleninou strašné…představte si to…kolem domu mi roste snad všechna zelenina, ale nakupovat ji chodim do Penny:(…nebo do Tesca…chybí mi trhy se sezonní zeleninou a ovocem..dokonce ten v Holešovické tržnici přesunuli od brány až někam daleko do rohu a je poloprázdný. Mléko i vajíčka jsem si zajistila domácí, med a ořechy si vozím z Moravy, ale s tou zeleninou je to teda na štíru..

Souhlasím s Dlouhanem, mít svého pekaře, zelináře a řezníka, kde by si člověk mohl být jistý kvalitou i tím, že je to dělané eticky, by bylo výborné.

K tomu by ještě bylo skvělé, kdyby byl větší výběr etického oblečení – sice to není o jídle, ale velmi úzce to s tím souvisí. Aby člověk vědomě přemýšlel, že oblečení z látky co má na sobě nevyráběly děli v nelidských podmínkách někde v Indii či Číně a není nasáklé pesticidama (což 99% z toho co máme právě na sobě bohužel je a děti to dělaly).

S etickým oblečením (biolátky) u nás zatím existuje e-shop http://www.ecomamma.cz nebo obchod Evergreen ve Slezské ulici v Praze.

Na západě, hlavně v Británii je toto již velké téma, etické oblékání se dostává na přední titulky a nezavírají se před tím oči…u nás je to bohužel opět v plenkách.

Ale u Cuketky jsme vždy o krok napřed. :) Bedýnky jsou skvělé, už rok se po nich pídím….Diano, určitě je zaveďte, my z Letné to určitě využijeme!

Rozhodně zavedeme možnost odebírat bedýnky a zároveň se bude objednávat kusově a časem asi přejdeme na bedýnky úplně. Distribuční místo na Letné platí a vinotéka také. Takže zájemci o bedýnky hlaste se – domluvíme podrobnosti. Osevní plán máme opravdu rozsáhlý, takže by měl být i sortiment široký.

54: Pokud se mi nepodaří nacpat do bedýnek v Bio Zahradě, což snad dokážu zjistit během pár dní, určitě se připojím k té vaší a hned předám zprávu dál. Spousta známých asi ráda využije, všichni už mají malé děti, takže kvalita je pro ně předností.

Je, to je uplne uzasne! System bedniciek poznam zo Svedska, kde funguje uplne spickovo, pamatam si hlavne tu lahodnu mrkvu desiatich odtienov… Urcite sa planujem niekam vnutit, zacnem asi navstevou tej vinohradskej cafe… A na spravy o prazskom Farmer´s Market kricim KONECNE!!!!!

Ahojte

funguje nieco podobne aj na Slovensku, idealne v okoli Bratislavy? Ti, ktori to maju k rodicom do zahradky daleko, by sa velmi velmi potesili :)

Ad Cuketka č 29: Marketing umíme – a nejen my, ale nezbývá na něj čas!! Pěstování zabere spoustu času a brigádníky je těžké sehnat, tak je to pak o prioritách. Mám-li vybrat jestli sklidit dýně ve vhodný den nebo dělat marketing, tak já si vyberu ty dýně.

Ke způsobu bedýnkování prosím vyjádření případných zájemců i na http://ekostatek.blogspot.com/. Díky!! A pro cuketku: v úterý schovám prominentní vzorek té pomazánky!!

Žasnu, slyšela jsem o bedýnkování v USA, kde prý tímto způsobem prosazují i méně známé druhy zeleniny a prý k tomu dodávají i recepty jak tu zeleninu zpracovat, ale že je to i v ČR to je pro mě novinka. Myslím, že bedýnkování by se hodilo i pro vesnice, ne každý chce trávit volný čas zahradničením anebo ani není tak šikovný.

Tedy pane Cuketko, v Bio Zahradě jste způsobil pořadník na účast v coopu :) Horší než na škodovky v 90. letech! Zaklínací formulka je „bedýnka“. Nevadí, alespoň jsem objevila budoucí zdroj topinamburů. Díky!

1R:

ano.

Nikola:

pokusím se praktické cesty k bedýnkám rozvninout v dalším článku :) určitě to nějak vymyslíte!

karpo:

ano, oblečení také pěkné téma, s radostí ale přenechám jinde. cukína atakuje především jídlo auž tak je toho až nad hlavu! :)

pokud si čím dál víc lidí obnoví instinkt na své malé živnostníky a farmáře. bude to supr.

viz např toto:
http://zpravy.idnes.cz/…-/domaci.asp?…

srovnejte se bedýnkama.. achjo…-. :/

Diana:

naprosto koukám, jak jste to rozjeli. tím marketingem jsem vůbec nemyslel vás. vy jste podle mě naopak ideální příklad jak se to dělat má – vlastní blog, webovky, pružná komunikace mailem a sledování cuketky ;)))) držím palce (více v dalším článku)

Lucia:

vůbec vůbec nevím, obraťte se na mojeho kolegu u vás – http://www.delikatesy.sk/ :) a omlaťte mu o hlavu ,jaktože ještě nepíše o bedýnkách!!!! :)

krikri:

zkusil :) byla fajn, ale nejsem moc hořčicový typ, tak ji tu dokonce ještě mám :)))

Rejpalka:

systém bedýnek se hodí všude. ve městě na vesnici, je to jedno. jde jen o to vytvořit přímé propojení mezi farmářem a konzumentem. bez lidlu a bez teska, bez čínského česneku! :)

lucianka:

co se dá dělat :) vanda i daniel mi určitě dají za uši. uvidíme no :)

Článok ma tak zaujal, že som si ho dovolil spropagovať aj na svojom blogu. Fakt dobrá práca a teším sa na pokračovanie:-)

Diana:

jasňačka :) to snad už bude stálá komunita odběratelů vybudována! ;)

Gabriel:

šiřte, kde můžete, jinak se nic nedozvíte :) já mylsím že u vás ještě kousek na jih jsou naprosto geniální podmínky.. ak už jen najít někoho s farmou a podnikatelským duchem! :)

28. JV a ostatní Brňáci, nechystáte se příští sobotu na Skleněnku? Bohužel nemůžu, ale ocenila bych jakékoliv informace… Díky

Ahoj,

jde sehnat nějakého zemědělce na Ostravsku? Bedýnkový systém mne uchvátil a šla bych do něj hned
L.S.

o bedýnkách jsem slyšela v zahraničí a moc jsem litovala, že to tady neexistuje. Jenže kolem Ústí nad Labem nějak nic nemůžu najít. Tak mi nezbývá, než dál pátrat a závidět :o((

Onehdy jsem tu psal, že se nám v Liberci už asi 2 roky daří „bedýnky v mléce“ – jednou týdně rozváží paní domácí mléko, tvarohy, kefír, podle sezóny i máslo a vajíčka. Objednávky se mohou pokaždé měnit, takže všichni víme, co dostaneme.

Kolem je spousta chovatelů ovcí, my máme jednoho v širší rodině, takže 2–3× do roka, dohodne-li se nás víc i častěji, mladé jehněčí není problém (už se to zase blíží).

Na zeleninu jsme ovšem ještě nikoho nesehnali. Jakoby se přestala v okolí pěstovat :-(

Ani tržnice není nic moc, jednak funguje jen část sezóny, a poté, co ji město přestěhovalo a začalo žádat tučné desátky, pěstitelé se nějak vytratili, a převládají překupníci z Polska…

Tak pokud byste měl někdo kontakty v okolí Liberce, hlásíme se jako jedni z mnoha zájemců!

74., 75. kaca, Lucie a další: Hele, a co takhle neronit tady slzy a zkusit pro to něco udělat, protože samo se to neudělá… Někde tady byl link na návod, jak založit bioklub, tak si sežeňte další nadšence, založte si ten dobročinný spolek, kontaktujte místní farmáře (třeba na mém oblíbeném http://www.biospotrebitel.cz) atd.

Zkuste chviličku vydržet, chystá se web alespoň se základními informacemi jak na to a možností, aby se lidi ze stejného regionu dali dokupy a něco společně vymysleli…

Cuketko, ten trh, co se chystá v Praze, není to ten v Krči před nemocnicí? Od dubna do listopadu by měl fungovat jako klasická tržnice s ovocem, zeleninou, satbou, výpěstky a rukodělnými výrobky. Jako náhrada za naši zrušenou milovanou tržnici na Pankráci. Hip hip huráááá!!!

Lucka B – já neroním jen slzy, já jsem na biospotrebiteli hledala, ale nic v okolí. Nejbližší jsou Chrámce a to je asi 50 kiláků. A tam to není o zelenině. Ale nezoufám a jak jsem říkala, hledám. Protože bedničky jsou můj sen!
Pivli – tržnici na Pankráci jsem taky milovala, už jen pro skvělé rychlokvašky, které tam prodávali. A sehnala jsem tam rajčata Start,to je moje vášeň…

80. Kačo, cca 30 km to máš do camphillu v Českých Kopistech, mívají dost zeleniny v biokvalitě, na biospotřebiteli jsou. Další pěstitel zeleniny je např. v Budyni, po dálnici jsi tam za chvilku. Pokud se vás domluví víc, dají se i ty cesty autem zaplatit. Případně záleží na tom, kolik seženeš zájemců, aby se farmářům vyplatilo jet do Ústí.

To jsem ale truhlík, ja posílám link na Ekostatek a paní statkářka Diana už tu dávno vše napsala :)

Teda pane Cuketko, mám pocit, že jste svým článkem rozpoutal revoluci! Patřím naštěstí k té blažené části obyvatel, která má babičky dědečky a tatínka, co si doma vypěstují spoustu dobrých věcí, o které se rádi podělí :-)) ale je mi na nic ze stavu českého zemědělství, kdy naše dobré mlíko se vyváží do Německa a namísto toho jsou obchody plné levných polských jogurtů, kdy nejen velkoobchodní řetězce, ale i malé krámky mají u zeleniny v lepším případě původ Slovensko, v horším vzdálenější země Evropy a našim pěstitelům hnijí výpěstky bez odbytu. Je to daň za globalizaci. Jasně že chybí dobrá propagace a spousta lidí je zblbá teskem apod (částečně asi každý, já teda určitě), ale vytvořením poptávky po lokálních sezónních surovinách se snad trh trochu rozhýbe! Strašně moc fandím všem uvědomělým spotřebitelům, kteří mění slova v činy a věnují svou energii tomuto problému. Palec hore :-))

Pane Cuketko, ani nevite, jak mi z duse mluvite. Vratili jsme se do CR po trech letech stravenych v Nemecku (konkretne Norimberk). Dnes a denne se mi styska po nabidce kvalitniho jidla, mistni zeleniny a ovoce. A neni to jen v kupni sile obyvatel, v prijmech stredni tridy Praha nad Norimberkem pomalu ale jiste vede. Takze moje postrehy

  • v centru Norimberka je denne trh s cerstvou zeleninou, kdy nejvetsi poptavka je prave po te oznacene „made in Deutschland“
  • v nasi okrajove ctvrti byl kazdou sobotu mini-trh, kde okolni farmari prodavali svou produkci – zeleninu, kozi syry, domaci vejce, maslo, uzeniny, kytky…jednoduse prijedou s autem prizpusobenym prodeji a mistni uz se s kosikama sbihaji…
  • a samozrejme BEDYNKY – kdy x-krat tydne mistni zemedelec rozveze predem dohodnutou velikost a obsah (mj. si pamatuju, ze meli v nabidce bedynku „pro matku a dite“ apod.) – proste a jednoduse necha bedynku za dvermi bytu ci domu…

napr. http://www.oekokiste.de

…kolikrat jsme to s manzelem diskutovali, proc to muze fungovat tam a tady ne…a jedine co nas napadlo (samozrejme krome predstavy, ze se vsichni zemedelci v Polabi zubynehty brani trznimu hospodarstvi), ze v Cechach neni mozne nechat neco za dvermi domu, aniz by se to do prichodu majitele domu ci bytu neztratilo.

Ale prijet do okrajovych ctvrti Prahy nebo do satelitu by se snad zemedelcum vyplatilo – ja bych se tedy paberkovani zeleniny v Globusu v jejich prospech rada vzdala… tak ted jeste jak jim to dat vedet, ze?

:-)

tomasw: Ahoj, mozna nam na Liberecku nezbyde nic jineho nez si sami zalozit ;) Pokud ve Vasem mlekoklubu mate misto, radi se pripojime… Jirka

S bedýnkovým systémem jsem se setkala na biofarmě v Anglii byl pro mě celkem velkým zklamáním. Předtím jsem o tomto systému slyšela od jiných wwooferů (dobrovolníci na ekofarmách) a dost jsem od něj čekala. To co jsem já viděla v praxi vypadalo tak, ža ráno přistála u farmáře dodávka, vyndali bedny biomrkve, biojablek, biobanánů atd. z auta. Z těhle beden jsme potom s farmářkou rozděli ovoce a zeleninu do beden pro zákazníky a ty rozvezli po okolí. Ema nabízela velké a malé krabice, tuším že po 7 a 15 druzích a zásobovala jimi asi 30 domácností v okruhu tak 40 km. Pravda, že jsem tohle zažila někdy v květnu kdy byla vlastní produkce farmy ještě špatná, v jiné části roku prý je poměr – z farmy/od velkododavatelů – jiný. Nevím. Přiváželi se i brambory, mrkev, jablka – to jsou myslím druhy, které se běžně dají uskladnit přes celou zimu. Zelenina (o tropickém ovoci nemluvě) byla taky často ze Zélandu. Jak říkám, já která jsem v bio čekala místní produkci, jsem byla hodně zklamaná.

katka:

zapomněla jste uvést, že členové družstva/zákazníci byli na skladbu bedýnek předem upozorněni. substituce/obohacení naídky v zimě je bežný postup a v praxi můžete zažít i u nás v česku – zálěží vždy na členech družstva, jak si vyberou.

pokud se lae vrhali na coop a neměli ani základní zeleninu jako brambory a mrkeve, tak s vámi souhlasím a byl bych taky zklamaný :) s původní myšlnekou to nemá nic společného – v takovém případě se jedná o obyčejnou zásilkovou službu s ovozelem…

Moc hezky vlanek a zajimavy napad.

V teto souvislosti bych se rad zeptal, jak hodnotite zeleninu od Vietnamcu. Bydlim v centru Prahy a jinde ji zde skoro nelze koupit, prijde mi, ze kvalita je obecne dobra, ale napriklad cesnek hrozny.Jak jste na tom vy? Kupujete u Vietnamcu radeji nez s supermarketech?

Dobrý den,
už delší dobu tento web se zájmem sleduji, ale až bedýnky mě vyprovokovaly, taky se přidat k diskusi.

Celé bedýnkování je výborný nápad. A vlastně je to něco, co neorganizovaně provozujeme celý náš život. S mužem pocházíme ze severomoravských vesniček, kde bylo vždy normální vypěstovat si zeleninu (nebo ji koupit o sousedů), mít domácí vajíčka, maso z malochovu apod.

To co kdysi začalo jako snaha rodičů pomoci chudým studentům v té daleké Praze, se dneska přeměnilo v pídění se po kvalitnějších surovinách. A tak je pro nás normální si z každé návštěvy rodin odvážet zásoby dobrůtek. Domácí vajíčka, jablka ze zahrady, drůbeží maso z malochovu (přiznám, že z Polska, jsou tam pečlivější, ale i lacinější), zamražené houby či zelené fazolky, med, kysané zelí a jako bonus výborné výrobky z masa, které vyrábí manželův táta, víkendový řezník. Taková domácí zabijačka, uzené nebo i uzené rybičky. Mňam.

Nezůstali jsme jen u jídla. Víno poslední dobou kupujeme pouze z Jižní Moravy. S jedním vinařem jsme navázali užší kontakt a jednou za čas od něj vezmeme větší množství. Kvalita je zaručena a podpoříme čerskou výrobu. Už jsme zlákali i pár přátel, takže vlastně máme takový mini-coop. :-)

Prostě si tak nějak víc vážíme českých produktů. Třeba nákup v Globusu je fajn, ale co si budeme povídat, zel-ovoc tam není vždy prvotřídní kvality. Kdybyste náhodou někdo věděli, kam jít nakupovat zeleninu a ovoce v okolí Dobříše, budu ráda za kontakt. Jenom přece Morava je daleko :-)

Také jsme asi dva roky s kamarády pravidelně odebírali bedýnky vína z Jižní Moravy. Celková cena odebraných bedýnek se vždy pohybovala v řádech desetitisíců, přesto nám cca po roce a půl začal vinař dodávat vína horší kvality (ale za stejnou cenu), některé láhve byly dokonce zkyslé. Byla jsem z toho hodně zklamaná a už se do podobných projektů nepouštím:-(

O bedýnky bych měl velký zájem do naší restauraci v Praze, mám teď nový projekt a chtěl bych se zaměřit hlavně na Bio a domácí produkci. Pokud někdo má chuť se spolu podílet na bedýnkách a ví o někom kdo je schopný je dovážet. tak mi prosím napište :o)

89: zeleninu a ovoce, kterého se dá koupit bedna a vydrží nakupuju ze stejného zdroje, jako část vietnamců z večerek, tedy v Makru… pokud chci jen menší množství, je to jak kdy – zajdu jak k Vietnamcům do večerky, tak do supermarketu a kouknu, co mají zrovna slušného…

Zdravím všechny diskutující o bedýnkovém systému. Jsem jeho fanda a velký propagátor, proto jsem také napsal již zmiňovaný návod „Jak úspěšně vytvořit a provozovat systém "biobedýnek“. Další návod, spíše určený právě vám, spotřebitelům, najdete zde: http://www.bio-info.cz/…rketingovych.
Jsem z Brna a právě nyní připravuji vznik nového Bioklubu při Waldorfské škole na ulici Plovdivská. Pokud máte zájem zapojit se do jeho plánování, zvu vás na setkání 30.3. od 17 hodin právě do ZŠ Plovdivská.
Tom Václavík

Dobrý den všem, kteří zde žasnou a rozplývají se nad právě objevenými možnostmi. Milí pisatelé, vše záleží jen na Vás!!! Chcete biobedýnky? Tady jsou: http://www.biozelenina.eu Chcete nakupovat na tržišti? Nakupujte, tady máte podrobnosti: http://www.biozelenina.eu Chcete nakupovat v obchodě? Zde si ho najděte: http://www.biozelenina.eu
Jen neříkejte, že nejsou možnosti, že nevíte kde a co. Google vám to rád najde! Ale až se potkáme v supermarketu (protože objednávat a vyzvedávat je otrava), netvařete se, že se neznáme…

Cha, cha, můj odkaz na web opět nefunguje. To je tak, když chcete ušetřit a publikujete svoje stránky na hostingu „zdarma“. Nakonec je to jako všechno: laciný – dvakrát placený. Musím zde udělat reklamu Pipni.cz, který onen nefunkční hosting provozuje.
Lepší adresu? Dobrá, tedy zde: http://web.mac.com/…a/O_nás.html

Opět špatně. Znovu jako text ke zkopírování a vložení do adresního řádku, snad to bude lepší: web.mac.com/atep3/Biozelenina/O_nás.html

96,97: Doporučuji projet celý váš web a vyházet ze všech adres velká písmena a hlavně diakritiku. Ideální by samozřejmě bylo nechat si celý web zkontrolovat (nebo od základu udělat) někým, kdo web psát umí a ví, jak ho udělat co nejlépe přístupný, ale diakritika v adrese, to je opravdu základní věc, která omezí funkčnost vašeho webu – viděl jste sám, co to udělá tady když se pokusíte vytvořit odkaz..

Pro kaca (75, 80): Prosím dejte vědět, jestli kolem Ústí nějaké bedýnkování vznikne. Díky.

V Rozmarýně jsem dnes krom žluté mrkve a skvělé čokolády (60% kakao + černý rybíz) koupila rakouský česnek. Nový, výborný. A má grády!!! Pět opravdu maličkých stroužků (cca 1/3 paličky) vydá za jednu paličku čínského. Ozkoušeno na topinkách k dnešní večeři.Mňam!
Český paličák to není, ale je to opravdový česnek. Doporučuji!

Tessi, pokud bys chtěla, bydlím cca 16 km od Kutné Hory a rádi se podělíme o přebytky z naší zahrady – aktuálně je k dispozici čerstvý zelený listový salát a pár domácích vajíček. Ozvi se, třeba se dohodneme, což platí i pro ostatní zájemce.

Jsem nadšená, o něčem takovém jsem neměla ani tušení! Moc ráda bych se v Brně do bedýnkování zapojila. Dosud jsme kupovali v místních zdravých výživách, výběr celkem dobrý, ale většina dovoz z Rakouska. Mléčných výrobků je taky slušný sortiment, ale s masem jsou velké problémy.

Ovoce a zeleniny spotřebuji opravdu hodně, vařím si doma sama příkrmy pro dceru (teď 10 měs.), výhradně z bio ovoce, zeleniny, obilnin atd.

Jinak k té nemožnosti ovlivnint obsah bedýnky – to se mi právě zdá jako velká výhoda, protože se tak člověk vymaní ze stereotypu a donutí ho to vymýšlet nové věci s druhy, na který není tak zvyzklý.

Na Vas web jsem narazil náhodou. Bohuzel bydlím ve špatném místě, kousek od Kladna. V této lokalitě sehnat dobrého pekaře, řezníka nebo kvalitní ovoce a zeleninu je problém. Bohužel, tzv. nejlepší zeleninu v okolí prodává Lidl, což je velmi smutná písnička. To, co se prodává v Tescu, bych nedal ani zvířatům. A tak jsem odkázán na Makro a Globus. Nevíte o nějakém kvalitním řezníkovi a farmě na zeleninu v rozumné dojezdové vzdálenosti (do hodiny autem)? Rád vařím a z toho, co je k dispozici v obchodech v této lokalitě je mi dost smutno.

Jsem příznivcem zdravé,čerstvé zeleniny a i domácím výrobcem.Resp.přímým prodejcem přebytků z mé zahrádky,Zájem je značný,leckdy nestíhám vyrábět,Kvalita,čerstvost,dodávka až do domu rozhoduje a ikdyž produkty pěstuji v bio-kvalitě-nehnojím průmysl.hnojivy,nepoužívám pesticidy ani herbicidy,nemám a nevím,jak získat certifikát o BIO-zelenině.Rád bych i s vámi v této problematice spolupracoval.Mám v tomto odborné vzdělání,letité zkušenosti z pěstování i distribuce.Uvedená zelenina v bedýnkách-má záruku kvality-BIO-certifikát?Děkuji.P.

Dobrý den, Určitě je to někde napsané, ale ať hledám jak chci, nemůžu najít kontakt na biobedýnky v Praze. Napíšete mi ho prosím. Děkuji.

Nápad s bedýnkami je úžasný , myslím ,že se lidé začnou opět rádi vracet na tržiště a nakupovat ovoce i zeleninu od místních farmářů , neboť jejich výpěstky voní a mají chuť na rozdíl od produktů, které jsou k dostání v hypermarketech.Je na čase místní zemědělce podpořit a já to moc ráda udělám.. Pomůže mi někdo sehnat kontakt v okolí Chebska ? Díky

Zdravím všechny milce biozeleniny (a nejen jí) z Čech a z Olomouce zvlášť. Poté, co jsem jednou větou urazila všechny, kromě Slezanů, bych Vás chtěla upozornit na Bioklub Hnutí DUHA Olomouc, který provozujeme už drahně let a rádi bychom rozšířili o bedýnky. V nabídce aktuálně máme (na týdenní objednávky) – mléko, tvaroh, máslo, syrovátku, cca 6 druhů zeleniny (bude víc), mošt, jablka, hrušky, švestky, křížaly, kváskový chléb (vše v lokální biokvalitě). Mimo objednávky domácí vajíčka, med, dýně hokkaido, řepu…Pokud chcete vědět více, ozvěte se mi na pracovní mail (vybírám schránku 1× denně – od rána do večera:-) renata.plackova@hnutiduha.cz (Pokud se nezobrazi, najdete ho na webu HDO.
Zdravím; Renča

Ahoj, včera jsem koukala na TV tušim že to byl Večer na téma… a nevěřila jsem svým očím, že už u nás bedničky taky fungujou. Tak hledám a klikám, až jsem skončila tady a vidim, že už tohle téma docela jede. Měla bych o bedničky zájem, jenže bohužel jak už tu bylo několikrát napsáno, na liberecku jsem zatim nic neoběvila.
Ale protože už tu pár lidí od nás taky psalo a navíc už snad něco takového mají s mlékem, tak sem se rozhodla napsat. Jestli máte ještě místo, dejte vědět – prosííííím! A kdyby se v budoucnu něco takovýho zakládalo, já jsem pro a jdu do toho. I v Liberci se snad může slušně jíst, no né? Když nás bude víc, třeba by se to dalo rozjet, jen toho ochotnýho zemědělce najít…
Jo a ještě, někdo tu taky psal, že by měl vzniknout nějaký web, kde by se mohli dávat dohromady lidi z různých krajů, platí to ještě? Kdy by to mělo být spuštěno a jaká bude adresa???? Dejte vědět, kvalitní a domácí stravě zdar. Tereza

Díky za bezva článek, je to radost dozvědět se, že se to rozjíždí už i v ČR. Znám to z US a nevěděl jsem, jak to přátelům srozumitelně přiblížit a tady je o tom celej článek polopatě ;-)

"Bedýnky dorazily do Ústeckého kraje !! Opět se mi potvrdilo, že kdo hledá – ten najde. V Ústí nad Labem jsou na http://www.najadashop.cz . Je to krásný a příjemný obchůdek. :-))

Dá se bedýnka objednat v Plzni?? a kde se můžu zaregostrovat Nikde jsem se nedočetla kolik služba stojí. Děkuju za odpovědi

Super nápad.Moc by se mi to líbilo a hned bych si takovou bedýnku objednala.Jen škoda,že to zatím funguje málo a na malém městě vůbec.Jsem z Nového Boru(severní čechy) a tady o něčem takovém nevím.

ve Španělsku bedýnkování také funguje,i na malých místech a s dopravou až do domu.cena tomu samozřejmě odpovídá.brala bych něco takového v Liberci ale zdá se mi,že tu v širokém dalekém okolí neexistuje žádný soukromý zemědělec!

Zdravim vsechny priznivce biozeleniny a bioovoce, mam pro vas informaci ohledne bedynek v Praze. Doufam, ze se na me nebude pan Cuketka zlobit, ze si tady takhle delam reklamu :-) Nejde ale jen o to, abychom si mi vydelali penize, ale taky o podporu nasich biozzemedelcu a o to abyste vy byli se svoji biozeleninou a bioovocem spokojeni. Zprostredkovavame prodej bioovozelu jak od nasich zemedelcu, tak i z dovozu. Nasim cilem je mit co nejvice zastoupene suroviny hlavne od ceskych zemedelcu, protoze chceme nase biopestitele co mozna nejvice podporit. Vice informaci o nasi nabidce naleznete na http://www.freshbedynky.cz

Dobrý den,

funguje něco podobného v okolí Ostravy či Havířov?

Děkuji

Dobrý den.
Je nutné aby bedýnka pocházel přímo z biologického zemědělství? Nestačí aby byla pěstována v místě bydliště na polích? Čerstvá bude určitě a zdravá jistě víc než z obchoďáku…

Eva:

určitě to nutné není! v našich podmínkách ale platí, že velká část aktivních a schopných farmářů je zároveň s certifikací bio. proto je i tolik biobedýnek. jsou více aktivní a nezaváhali :)

mně osobně v bedýnce taky stačí necertifikovaná zelenina, lépe vynikne ten skvělý poměr cena/výkon, osobní vztah se zemědělcem má zase vliv na informace o kvalitě produktů.

Díky za odpověď. Tak to je prima! Právě jsem řekla o bedýnkách našemu Pepovi zelinářovi a tvářil se přístupně. Možná by zkusil zorganizovat něco na Mělníku…Já ty zcvrklý pórky z obchoďáku taky nechci.

Dobrý den,
hodlám v co nejbližšší době bedýnkovat do Brna.Vozit od farmářů.Jestli máte někdo zájem budu ráda když napíšete o kterou zeleninu,maso,atd. nebo se necháte rádi překvapit od farmářů.WWW stránky s nabídkou jsou zatím nefunkční,ale budu ráda když budu vědět kolik lidí má zájem.
Děkuji za maily Pavla

Dobrý den, všechny tady zdravím a především děkuji panu Cuketkovi za hezký web a za jeho aktivity. Kdyby měl někdo zájem o bedýnky na Broumovsku, Náchodsku, v okolí Adršpašských skal, jsme schopni se individuálně domluvit na prodeji přebytků. Přeji si také, aby se více rozjelo to přirozené, co mezi lidmi pomalu mizí. Hezký den – Klára

Fungují už bedýnky v Liberci nebo okolí?

Jee, jsem tu po roce a koukám, že tu mám nabídku na poptávku bedýnky v Kutné Hoře a okolí. Pokud se sem Hani znovu podíváš, ozvi se prosím Ty mně, nenechala jsi e-mail. Díky Jitka
Viz loňská zpráva:
Hanka 24.4. 2009

Tessi, pokud bys chtěla, bydlím cca 16 km od Kutné Hory a rádi se podělíme o přebytky z naší zahrady – aktuálně je k dispozici čerstvý zelený listový salát a pár domácích vajíček. Ozvi se, třeba se dohodneme, což platí i pro ostatní zájemce.

Aha, tak koukám, že to e-mail kontakt nezveřejňuje, tak píšu sem vrchlice(zavináč)seznam.cz. Dík Jitka

Ahoj lidi,
myšlenka koupit si „jedlou“ zeleninu od slušného člověka je skvělá!!!
Bydlíme v Novém Jičíně. Zatím nevíme o nikom, kdo by se tady v okolí bedničkama zabýval. Uvítáme jakoukoli informaci. Pokud se tím nikdo nezabývá, budeme muset asi začít sami. V tomto přpadě uvítáme kontakty na lidi, kteří by se chtěli zapojit – prodávat své přebytky, nebo je odebírat. Ozvěte se nám prosím na evazet@centrum.cz

Ahoj všem.

Chtěla bych poprosit někoho o informaci, zda se mídto bedýnek dají používat i jiné prostředky k přepravě. Např.: plastové bedny nebo papírové krabice.
Děkuji Káča

Katka: Ziju v UK a zde jedna firma dodava zeleninu v krabicich z tvrdeho kartonu, kterou (v ramci ekologie) pri dalsi dodavce odevzdate a preberete novou.

129: to je snad na každým organizátorovi bedýnek, do čeho bude zeleninu balit, ne? Tedy dokud budou odběratelé spokojení „Bedýnky“ je jen zažitej název systému.

Rád bych upozornil čtenáře, že právě vyšel adresář Kam pro bedýnky. Adresář Kam pro bedýnky obsahuje kontakty na téměř 30 farmářů a bioklubů, kteří v České republice provozují tak zvané bedýnkové systémy dodávky čerstvých zemědělských produktů přímo konečným zákazníkům. Kam pro bedýnky je možno zdarma stáhnout zde: http://www.bio-info.cz/…dlu-z-blizka

Tome, díky moc za odkaz na „bedýnky“, už mám seznam stažený, těším se!

Dobrý den, Váš web je velmi přínosný, ale ty chyby v češtině jsou otřesné, pořiďte si, prosím, nějakého korektora, nedá se to číst.

Dobrý den, Váš web je velmi přínosný, ale ty chyby v češtině jsou otřesné, pořiďte si, prosím, nějakého korektora, nedá se to číst.

  • >

Dobrý den, Váš web je velmi přínosný, ale ty chyby v češtině jsou otřesné. Pořiďte si, prosím, nějakého korektora. Nedá se to číst.

Jsem rád, že jsem vám, milá Terezo, umožnil přečíst Váš vlastní příspěvek.

Dobrý den, korektore, hezky jste opravil předešlý příspěvek. A teď vzhůru do práce na článku!

Váš s velkým V patří do dopisů a ne na diskuzní fórum.

Korektní korektoři korektorů,
ač v podstatě staromilec s pověstí obhájce ortografie, nikdy jsem si nepřivlastnil psaní Váš a Tvůj s velkými písmeny. Jak malý je můj prohřešek?
(Bedýnkám se omlouvám za Off Topic).

Pravidla českého pravopisu uvádějí:
„v dopisech u osobních a přivlastňovacích zájmen druhé osoby:Ty, Tebe Tvůj, Vy Váš, Vás,..atd. lze napsat velké písmeno vždy, ať píšeme jednotlivci, několika osobám nebo kolektivu. Malé písmeno u všech uvedených zájmen naznačuje, že jde o zcela soukromý, důvěrný dopis.“
(Také se omlouvám za OT)

My už na Svitavsku taky bedýnkujeme!!! Na http://www.mobilnizahradnik.cz si vybíráme z aktuální nabídky, ve které jsou kromě ovoce a zeleniny i vajíčka, květiny, cukroví, med atd.
Dovoz až do bytu. Děkujeme.

Ahoj, jen uporoznění pro zájemce o bedýnky z Poděbrad, případně z Nymburka.Bedýnky právě začínáme rozjíždět a můžeme Vás přibrat,pokud nenaplníme kapacitu.Rozvoz je každý čtvrtek, aby bylo z čeho vařit o víkendu.Pokud máte zájem,písněte na email jaroslav011@seznam.cz

Návrh na mléčné kozí bedýnky v Brně.
Pravidelně každý týden, zaváží do Brna kozí bio mléko, jogurty, sýry, kefíry… Budete-li mít zájem o odebírání v Brně, pošlete váš mail a budete zařazeni do rozesílače. Budete informováni o plánovaném závozu a můžete si objednat zboží, které si poté v Brně vyzvednete. Pokud budete chtít přidat váš mail do rozesílače a získat tak veškeré informace o tom, kdy, kde a s čím v Brně, napište na mail: capkovi@ekokoza.cz
Podívat se můžete na http://www.ekokoza.cz

Dobrý den, dnes jsem zjistila, že biobedýnky v Berouně lze objednat v prodejně zdravé výživy pod náměstím. Dodává je tam firma Country Life. Dnes jsem objednala, v úterý posoudím.
Hezké dny!

Poslední příspěvek je z 10. září 2010. Je prosím tento projekt ještě aktivní?

Komentáře jsou uzavřeny.