Bedýnky – Jak na to?

Když jsem minulý týden bedýnky představoval, byl jsem k jejich rozšíření v Česku skeptický. Reakce, které článek vzbudil, mě ale vyvedly z omylu. Bedýnky u nás jsou a jestli chcete, můžete je vyzkoušet taky. Tady je návod jak…

Svoje „chytré“ rady jsem rozdělil do dvou částí. Nejprve odkazy a kontakty na již existující bedýnky. Pro ty, co v seznamu nenajdou svou oblast, potom obecný návod jak to rozjet na vlastní pěst.

Praha

I když začmuděná, stejně – bedýnkářův ráj. Našel jsem pro vás hned pět možností, při shánění bedýnek začít a u každé vám přidávám stručný popis.

Mějte prosím na paměti, že většina aktivit teprve začíná a často je organizují lidé ve svém volném čase. Nečekejte tedy automatický přístup ke všemu a hned. Určitě se ale nebojte ozvat, třeba i nezávazně. Pomůžete tím definovat poptávku! ;)

  • Ekostatek

Rodinný Ekostatek sídlí ve Vlkaneči, kde se zabývá produkcí ovoce, zeleniny a základních sýrařských výrobků. Doposud zaváželi na objednávku na dvě místa v Praze. Od letoška je snaha přejít výhradně na bedýnkový systém.

Veškeré podrobnosti o vlkanečských bedýnkách najdete na jejich blogu – http://ekostatek.blogspot.com/. Jsou tam i přesné návrhy, jak by měly bedýnky vypadat a kolik by měly stát.

  • Kuchařovi v Biozahradě

Bedýnkový coop v kavárně Biozahrada běží od podzimu se zeleninou a ovocem z rodinné farmy Kuchařů. Bedýnky bývají cca co 14 dní a stojí 200,– Kč.

Coop je v současné době plný, připravuje se ale jeho nová varianta. Takže i pokud se na vás teď nedostane a odběrové místo by vám bylo sympatické – zajděte na kávu a řekněte, že máte zájem.

  • Roztocký Roztoč

Vlastní bedýnkový bioklub si organizuje sdružení Roztoč. Podrobnosti neznám, pokud ale bydlíte v okolí a máte o bedýnky zájem – ozvěte se! :)

  • Bedýnky na Toulčáku

Teprve začínající a docela malinké bedýnkové družstvo se rodí okolo PRO-BIO ligy a webu Biospotřebitel. Ovozel bude výhradně v biokvalitě s odběrovým místem na Toulcově dvoře. Jeden druh i rozměr bedýnky, odběr co 14 dní a platba čtvrtletně.

Myslím, že už bude pomalu plné. Pokud ale bydlíte v okolí a máte vážný zájem – ozvěte se. Bedýnky tam navíc mají skvělý informační web! ;)

Střední Čechy

Odsud mám pouze telefonický kontakt na paní Annu Třešňákovou – tel. 777 562 586, která provozuje bioklub a bioobchod s rozvážkovou službou nejen bedýnek v okolí Sázavy. Zatím nemají vlastní web, ale pokud máte zájem o informace – můžete volat! :)

Brno

V Brně určitě začněte na setkání bioklubů a jejich příznivců v sobotu 21. března, které pořádá Hnutí Duha. Na místě bude určitě hromada kontaktů i praktických rad. Pokud to nestihnete, nebo jste lemury lenivé – zkuste třeba některý z kontaktů na pořadatele akce… ;)

  • Bioklub Velehrad

Objednávkovou službu Bioklub na svých stránkách provozuje proslulý ekozemědělec Petr Weidenthaler. Podrobnosti nevím, ale jeho zeleninu prostě zbožňuju!

  • Tři sudičky

Skvělá aktivita trojice zapálenkyň z Brna – bohatá selekce lokálních a domácích produktů z plodného jihu země! Praktickou zkušenost ani podrobnější reference nemám, Tři sudičky ale mají naprosto vyčerpávající informační web se vším, co byste eventuálně mohli potřebovat.

Slovensko

Výtečný tip, který najdete i pod článkem v komentářích. Přesto ho nemohu nechat zapadnout. Je jím slovenský AgroKruh – online propojení zemědělců a spotřebitelů. Držím palce! :)

Víno

S neotřelým nápadem, jak naroubovat sytém bedýnek na víno přišel pan Sklenička. Jeho vinný coop je teprve v počátcích, proto jeho finální podobu ještě můžete ovlivnit jako jeho potenciální odběratelé.

Dobrá a neznámá vína s přidaným obsahem čtivého wineblogu? Já říkam jo! :)

Na vlastní pěst

Pokud jste v seznamu nenašli schůdnou alternativu a přesto po bedýnkách toužíte, nezbývá, než se do nich pustit svépomocně. Není to zas až tak složité, jak se může na první pohled zdát. Pokud už jednou bedýnkové spolčení rozjedete, je pak relativně bezúdržbové.

  • Načtěte si informace

Nejprve je dobré udělat si informační základ. Podívejte se na stránky existujících družstev a klubů, dá se z nich ledacos vyčíst. Určitě nevynechte dokument o bedýnkách určený zemědělcům (PDF) – jednak pro sebe, a jednak pro zemědělce, které budete oslovovat a kteří třeba ještě o bedýnkovém systému neslyšeli. Prohledejte zahraniční internet – klíčová slova jsou vegetable box scheme, veggie boxes, community supported agriculture.

  • Sežeňte lidi

Klíčový úkol. Bez dobrého jádra odběratelů se nikam nepohnete. Na začátek je ideální počet 15–20 bedýnko/osob. Je fajn lidi posbírat v okruhu rodiny a kamarádů. Užší vazby vám potom pomůžou udržovat lepší disciplínu :)

Druhá varianta spočívá v tom, přesunout organizační roli na někoho druhého – nejlépe váš lokální obchod s bio zbožím nebo schopného obchodníka s ovozelem (pokud existuje). Ten může zabít hned několik much jednou ranou. Okruh se sice rozšíří i na úplně cizí lidi, organizace má pak ale lepší spád. Jako bonus rovnou získáte i odběrové místo a člověka, který bude organizovat peníze.

  • Najděte zemědělce

Nejtěžší part. Na netu máte spousty zdrojů v oblasti ekologického zemědělství – ukázkou je třeba obrovský adresář na biospotrebitel.cz. U výběru zemědělce je pro vás klíčová skladba plodin a to, jestli je schopen pro vás vůbec bedýnky připravit.

Dobrým místem k hledání farmářů jsou taky trhy a stánky. Uvědomte si, že když zemědělci budete schopni zajistit pravidelný odběr třeba v podobě dvaceti bedýnek po 8kg najednou (celkem 160 kg), může vás brát jako samostatné a výhodné odbytiště! ;)

  • Dohodněte se na systému

Jakmile máte lidi i zemědělce máte napůl vyhráno. Pro výběr bedýnek existují různé systémy, výborně je to popsáno v příručce MZE (viz výše). Nejdůležitější je vždy dohodnout se na váze a hlavně na ceně za bedýnku. Její přesné složení a proměny v průběhu sezóny se pak přizpůsobí dohodnutému objemu a ceně.

Je dobré si se zemědělcem vždy načrtnout složení bedýnek po měsících nebo alespoň po čtvrtletích. na druhou stranu zase není možné dosáhnout exaktní a přesné předpovědi na kila. Přesně to je ale kouzlo bedýnek. Vy si vymezíte objem a cenu, on ve spolupráci s přírodou vyplní zbytek!

Součástí domluvy musí být i platby. Předem nebo po předání zboží. Za každou bedýnku zvlášť nebo dopředu? Je to na vás. Obecně – s mírou důvěry si můžete domluvit delší intervaly, platby předem i větší pohodu. Na druhou stranu ne všcihni v této uspěchané době zvládají bedýnky pravidelně odbírat. Proto jsou někdy výhodné systémy kdy se bedýnky objednávají předem a platí se za každou odebranou na místě.

Je fajn domluvit si odběr dalších „produktů ze dvora“. Když už je jednou distribuční kanál vytvořený a dodávka z ovozelem fičí do města, byla by škoda nepřivést vajíčka, mléčné výrobky, maso a cokoliv dalšího, co je k dipozici! ;)

  • Odběrové místo

Dobré místo předávky bedýnek je pro dlouhodobé fungování rozhodující. Pokud se vám nepodaří najít neutrální půdu (obchod, kavárnu, klub, školu) a budete mít odběr u někoho doma, je to vždy náročnější (=opruz;) a je lepší se střídat. K pokročilé fázi, kdy si celý marketing, správu i rozvoz až do jednotlivých domů dělají samy farmy, máme ještě daleko. Nezbývá než improvizovat! ;)

To je prozatím vše. Spíše než návod to sice připomíná pokyny k libovolné hurá akci, ale co už! ;) Podobně jako minule se budu těšit na vaše zkušenosti a postřehy. Stále platí, že bedýnky ještě neopouštím a budu se jim dál věnovat…

Reklama

Komentáře

Zakládám nový pražský coop na bedýnky s vínem – odběr každých 14 dní, v jedné bedýnce 6 lahví, třeba 3 bílé a 3 červené. V zimě víc červených a sladkých, teď na jaře víc veltlínu atd. Zaručeně čerstvé! Hlaste se :o))))

Ráda bych se zapojila. Možná by stačil odběr jednou za měsíc, ale po 12 lahvičkách. Napište prosím podrobnosti. Děkuji

Jsem pro, ale poměr 4 bílé : 2 červené :-) Kdy, kde, za kolik?

To Sklenička: skvelý nápad, ak by sa dali vínové bedýnky dopraviť do Bratislavy, bolo by to geniálne :)

Pre slovenských záujemcov o zeleninové bedničky dávam do pozornosti http://www.agrokruh.net
Stálo ma to pár hodín prezerania agroportálov, ale podarilo sa. prevádzkovateľa, pána Šlinského som kontaktovala, keď budem mať viac info o tom, ako to u nás beží, dám vedieť.

Cuketko dekuju za soupis! Je to skvely napada, tyhle bedynky, zvazuju, ze se zapojime. Moc se mi to libi.

Pavli, e-mail nefunguje, pošlete mi kontakt. Asi uděláme bedýnkový pokus :) Ozvěte se, pošlu informace!

Já se nějak nemohu zorientovat na Třech sudičkách – kde tam jsou bedýnky ?

Ahojky, nevíte někdo o bedynkářích na Liberecku? Ať hledám, jak hledám, bojím se že tu máme smůlu… No a nebo se do toho budeme muset vrhnout sami ;)

Lucia:

skvělý tip, přidaljsem do článku

Sklenička:

taktéž! geniální propojení dvou oblastní!!! držím palce:)

kulida:

hurá na to :) hezky před sezónou, než začne největší zájem a i vytíženost zemědělců :)

Millie:

třeba tady:
http://trisudicky.wordpress.com/…tento-utery/

pro aktuální info je ale musíte přímo kontaktovat :)

Jirka:

zatím nevím :) tak bohat kraj bude mít ale spustu zdrojů, jde o to je vykutat a propojit s lidma :) chhjo… zksut epohledat mezi biporodejnami nebo něčím podobným… mohou se tam vyskytoval lidé s podobnými potřebami/poptávkou

To Jirka[10]: Ahoj Jirko, jsem taky z Liberce a už delší dobu sháním zdroj zeleniny, marně, zatím jedeme jenom „v mlíku“. Teď rozmýšlím další postup, jak nějaké pěstitele nachytat, ale bylo by fajn, pokud bychom byli na shánění už aspoň dva, a o pár dalších zájemcích taky už vím. Mohla by tak být větší šance na úspěch.

Jak bude něco nového, dám sem vědět.

Tomasw: My jezdíme alespoň na trh do Jablonce, Škoda, že trhů kolem není víc. Myslím, že bychom na bedýnky dali mezi kamarády taky tak dva až tři další… Kdyžtak pisni na email.

Jirko a tomasw, ja jsem z Jablonce a moji rodiče v Českém ráji už dlouhá léta produkují úžasnou zeleninu.Mají od letošního roku problém, že Liberec zrušil trhy,kam jezdili 30let prodávat. Tak mě tak napadá, že bychom rozjeli bedýnky? Muj otec má hodně kontaktů mezi malozemědělci, takže i když on by toho pěstování nechal (vyhrožuje tím jako ve filmu Na samotě u lesa, : na podzim sklidím, prodám kravku a na podzim už nezaseju…
už asi 20 let :D) tak by nebyla nouze . A muj bratranec je taky „sedlák“ a ještě vinař u Lobkowiců. Co vy na to?

Iva[16]: To zní víc než skvěle. Jsem určitě pro. Neprahneme po bio, ale po kvalitní zelenině bez chemie. A taková příležitost se musí popadnout za pačesy. O odbyt určitě nouze nebude.

Navrhuji, než se to trochu rozjede a navážeme přímé kontakty, založit nové téma, kde Liberec/Jablonec bude přímo v názvu, někdo z našich končin to tady v tom nemusí najít, a navíc nebudeme aspoň zahlcovat diskuzi. A tam bychom měli všechno pěkně pohromadě. Samozřejmě s laskavým svolením pana Cuketky.

Cuketkovi – Díky za propagaci, ale musíme další zájemce zklamat. Vyhlásila jsem prozatímní stopstav než přepočítám, že nám na to stanovený osevní plán stačí a že to vůbec zvládneme rozvážet apod. A než se domluvíme ve Zhoři a Kojetíně jak na tom jsou se sortimentem a množstvím.
Už teď jsme překročili o 50% předpokládánou kapacitu. Pevně věřím, že někteří ještě odpadnou:-((

zatím všechny zdravím.
Diana

Ach jo ach jo…to je člověk týden na dovolené a je po bedýnkách. Po biozahradě tedy i Vlkaneč…Na rozjíždění vlastního coopu teda opravdu nemám a na Toulcův dvůr to mám opravdu daleko..Tak kdyby to byl někdo odvážný a coop založil, budu jen ráda..

Info zo Slovenska: „bedýnky“ fungujú aj u nás! :)

P. Šlinský, ktorého som kontaktovala pár dní dozadu sa ozval. Zapojiť sa dá veľmi jednoducho – vyplnením kalendára, ktorý je na http://www.agrokruh.net/kalendar-2006 a podľa toho, o čo máte záujem, Vás bude p. Šlinský emailom týždeň vopred informovať o možnosti prísť si po zeleninu na farmu, alebo na odberné miesto. Platí sa pri prebraní tovaru.

Viac info: http://www.agrokruh.net

Ad 22 a 23 – Odkaz na Petra Weidenthalera nefungoval jen pár dní, už je vše v pořádku. Ale co vím (a vím toho dost:-)), tak do Prahy nejezdí. Pražské prodejny co vedou jeho zboží si pro to musí jezdit do Brna.

Nápad s bedýnkami je zajímavý! Nevíte o něčem v severozápadních Čechách? Jen si nejsem jistá, jestli není trochu kontraproduktivní to rozvážení zboží na větší vzdálenosti – mezi Prahou a Brnem apod.? Co ekostopa? Nebo jsem něco špatně pochopila?

Díky za odpovědi.

Díky panu cuktetkovi za opět pěkný článek – bohužel náš coop v Toulcově dvoře je již také plný, snad se nám podaří získat dalšího farmáře.

2Jitka: Bedýnkový systém by měl být (alespoň teoreticky) založen na lokálnosti a sezónnosti, takže rozvážení z Prahy do Brna či opačně není uplně to pravé ořechové, ale na druhou stranu, kde nestačí nabídka lokální nabídne se něco z druhé konce země (případně planety :), a že nabídka kolem Prahy bohužel nestačí je celkem zřejmé.

Mno, ekologický zemědělec pan Sklenář bude do prahy zavážet biobrabory, biovepřové, biosalám a další věci. Pokud byste se dohodli, na jednom místě a udělali objednávku, určitě se dohodnete :) První jízda je příští týden.

Ahoj všem, nevíte někdo o bedýnkách v Olomouci nebo okolí? díky za info

Zdravím všechny, nevíte někdo o bedýnkách v Ústeckém kraji? Nato, že tu je litoměřicko, tak ať se pídím jak se pídím na žádné bedýnky jsem nenarazila :(

Liberecko: Taky máme zájem, kdyby něco začalo fungovat, dejte vědět!

Milý deníčku,
v úterý večer jsem si domů přinesla svojí první bedýnku. Je z Biozahrady a obsahuje brambory, červenou řepu, rebarboru, třešně, čerstvý tymián a rozmarýn. Už se těším , že zkusím carpaccio z červené řepy, které předváděl Anošéf na PFF.

Vážně: bedýnky jsou skvělý nápad a jsem ráda, že jsem se o nich díky panu Cuketkovi dozvěděla.

36. Jj, také spokojenost! Třešně doboručké, brambory a řepu mám ozkoušené už z minula a rebarbora potěšila! Z bylinek jsem si vybrala meduňku a oregano (ne, že bych toho neměla plný balkona, el čerstvých bylinek není nikdy dost)!
Paráda!

Tak! Na základě shody několika faktorů jsem se rozhodla vybudovat kladenské bedýnkové družstvo, tak mi držte palce:)

Hlásím blízké setkání s italským bedýnkářem. Původně podniká v zahradních rostlinách (nejedlých), loni přidružil bedýnky. Má 2000 m2 zeleninové zahrady, jednu zaměstnankyni tomu vyhrazenou, bedýnky po 10 kilech stojí v zimě 12, v létě 15 euro a zájemců má tolik, že nestíhá.

Ahoj bedinkomilovnici,
jsem od Příbramska, ale jsem tu „nová“ .. nevíte o něčem bedýnkovacím v okolí..? Až přijdu na to, jak to funguje, nemam nic proti tomu něco stvořit,ale je to týden, co jsem zjistila, že bedýnkování existuje. A to je na budování (zatím) málo… nebo kdyby měl někdo chuť pustit se do toho se mnou…

Bedničkový systém v SR:
systém agrokruhu so zastaralou web stránkou ma tak úplne nenadchol, asi u nich opadlo zapálenie sa pre dobrú vec.

Zato som sa v pohode zapojila do odberu biozeleniny a bio ovocia cez http://www.biodomov.sk V rámci Bratislavy je dovoz zdarma.
Je to vlastne slovenská pobočka od http://www.biozelenina.eu

Dobrý den, nápad s čerstvou zeleninou se mi moc líbí. Jsem z Havířova, neví někdo o kontaktu v tomto okruhu? Hezký den, Pavla

38, ráda bych se připojila k bedýnkám na Kladně. Děkuji Markéta

Tak http://www.bedynky.cz byly založeny v březnu, ale kromě žijící diskuse se tam stále nic neděje. :o( To je škoda. Kdy se to posune? Vzniklo mezitím nějaké bedýnkování v severních Čechách? Za tipy předem děkuju.

Dobry den, moc radi by jsme se pridali k odberatelum bedynek. jsme z Prahy a vsechny dosavadni moznosti jsou plne :( najde se nejaky novy dodavatel nebo volna mista? jsme z Prahy 9-Dolni Pocernice. diky!

Vrtule:

posune se to doufám brzy :) vývoj projektu už není úplně na mě, nový tým se na to ale vrhl zodpovědně a z lokální české produkce přinese nejen bedýnky!

Pan Cuketka: díky za reakci. o)

Pro teplice a okolí:
Zjistila jsem právě, že začíná Bioklub v rámci O.S.Šťovík Teplice, zásobovat bude p. Tachecí z ekofarmy Budyně nad Ohří. Je třeba dostatečného počtu lidí. Tak snad konečně i zde bude možnost. :o)

http://www.stovik.cz/index.php?…

Dobrý den, rozjíždíme bedýnkování v Pardubicích, dodávka biozeleniny z ekofarmy Horní Ředice každý čtvrtek, cena 200 Kč. Zájemci se mohou hlásit na e-mail demlova@seznam.cz nebo jitkapenickova@email.cz. Bedýnkám a českému zemědělství zdar! ;-)

huhuuu, uz se to blizi k Vysocine a Zdarsku, jeste chvili a bude to urcite i u nas 8)

Jirkovi, Tomasovi a Ive z Liberecka / Jablonecka – s manželem jsme se o bedynkach bavili a určitě bychom se zapojili. Jsme z Hodkovic, takže Český ráj by byl úplný sen. Podařilo se založit nějakou tu stránku? Napadá mě případně, jestli neoslovit ráj zahrádkářů u Turnova, kam se jezdí na samosběr jahod… Jinak mám výborný tip na řeznictví – v Kněžmostě je vyhlášený řezník, který svému řemeslu rozumí a má ho rád a v sobotu ráno od jeho krámku vede fronta až na náves :-).

Dobrý den,
moc ráda bych se taktéž zapojila do odběru bedýnek na Kladně.
Je možné poprosit o více info na email?
Děkuji.
T.

Dobrý den, před několika lety jsem tento systém provozovala na vlastní pěst v Táboře a okolí. Po dvouleté odmlce jej v příštím roce obnovíme, farma se zvětšila a přibyli spolupracovníci. Ozvali se zájemci v Českých Budějovicích. Během zimy chceme systém dopracovat a v červnu 2010 spustit, pokud bude dost zájemců. Na http://www.mlynec.blog.cz zveřejním, jak jsme s tím daleko.
Zdraví Farma Mlýnec

kořenářka:

dobré zprávy, pochopil jsem to tedy správně, že by se měli hlásit o zájemci o bedýnky v okolí Tábora? ;)

Zdravím, pane Cuketko, to by bylo fajn. Chci ale zachovat náš původní systém, tedy týdenní nabídky s možností objednání konkrétního množství zboží. Je to zdánlivě riskantnější z pohledu prodeje, nemívala jsem však problémy s neprodanými zásobami. Moji zákazníci jsou na tento systém zvyklí, nabídky a objednávky se uskutečňovaly pomocí SMS zpráv. Mám v úmyslu prodávat pouze naše vlastní výpěstky.
Krásné svátky přeje kořenářka.

Můžete mi dát, prosím, kontakt na ověřeného bedýnkáře z Prahy nebo ze severního okolí Prahy? Moc děkuji.

Ahoj bedýnkáři, od května 2010 připravujeme bedničkovou službu v Poličce a v Litomyšli (okras Svitavy). Dodávky čerstvé sezónní zeleniny, ovoce, bylinek a řezaných květin až do domu. Už se těším na jaro.

Nevíte zda jsou nějací bedýnkáři v Prostějově?

Dobrý den, ráda bych se přidala k odběratelům bedýnek v Chebu. Prosím o více informací na e-mail

Dobrý den, rádi bychom se dostali k nějakým bedýnkám v Praze nebo okolí. Nemůžete doporučit někoho kdo mám ještě volnou kapacitu. Děkuji

Jakpak to vypadá s bedýnkováním v Libereckém kraji?
Dojet do Jilemnice, Semil, Turnova, Jablonce nad Nisou i Liberce pro mne není problém!

Nějaké info k bedýnkám na Kladně? Scháněla jsem, ale marně.

to se mi moc líbí. chtěla bych taky odebírat bedýnky jsem z novojičínska. funguje to už i tady???

Pravidelně jezdím z Prahy za Zruč nad Sázavou a někdy nevytížen, kdyby potřeboval některý dodavatel nebo odběratel pomoci múžem se domluvit.

Ahoj lidi,
myšlenka koupit si „jedlou“ zeleninu od slušného člověka je skvělá!!!
Bydlíme v Novém Jičíně. Zatím nevíme o nikom, kdo by se tady v okolí bedničkama zabýval. Uvítáme jakoukoli informaci. Pokud se tím nikdo nezabývá, budeme muset asi začít sami. V tomto přpadě uvítáme kontakty na lidi, kteří by se chtěli zapojit – prodávat své přebytky, nebo je odebírat. Ozvěte se nám prosím na evazet@centrum.cz

Zdravím všechny,
chtěla bych se zeptat na bedýnky na Vysočině, nejlépe Jihlava. V diskusi proběhlo zvolání, že se to blíží, nevíte něco konkrétnějšího? Díky moc, tenhle systém je skvělý!

↪ 58 Blanka Slámová: Zdravím, v Chebu vydávají bedýnka v JARU u Alberta…paní, která měla o ně zájem tu nemá mail. Hledala jsem Vás i na internetu, ale bohužel, tak kdyžtak napište, dám Vám kontakt abyste se k nim mohla zapsat
Veronika

Ahoj lidičky,nevíte o bedýnkách také v Ústí nad Labem.A nemá někdo nápad ze zdejších zahrádkářů nebo farmářů dovoz i domů.Jsou lidé kteří nemohou nikam jezdit ani chodit a rádi by si koupili čerstvou zeleninu i ovoce.I třeba hrozny atd. Vím že se určitě někdo najde a něco takového zavede.Myslím, že by to bylo doopravdy fajn i pro nás kteří nemůžeme se pohybovat.

Chystám se pěstovat zeleninu na Hané. Rozvoz po okolí Olomouc, Prostějov.
Hledám odběratele.
rukmi@seznam.cz

Dobry den, zacala jsem odebirat bedynky jako maminka na materske a varila jsem z tech dobrot hlavne jidlo detem a jim moc chutna dodnes. Postupne se pridavaji dalsi maminky z Brna a okoli a moc si chvali farmarske bedynky pana Hrncire. Doporucuji!!

Bedýnky jsou výborné, usnadňují mi kontrolu zdravého jídla a nemusím se už starat. navíc jsou dobré i chuťově.

Co vy na to?

nepovinný, ale díky němu máte obrázek (jak?)