Ostrov Tip 090314 – Odpoledne s kuřetem a Rusalkou

Píšete vy…

Paní Jednorožcová upekla výtečné kuře (bio, jak jinak!) s přímo nebeskou nádivkou. Náramně jsme si pochutnali. Bylo na mně obrat zbylé maso, to bude použito zítra, a z kostry a odřezků pak udělat silný vývar. 

Do hrnce šla i cibule, řapík celeru, kus pastiňáku, dvě mrkve, tři hubené česněky bez loupání, košťál zelí a odřezek dýně hokaido. Bobkáč, tři kuličky nového koření, asi deset pepřů, totéž koriandru a dobrá špetka tymiánu. Hodinku nechat bublat, pak hrnec totálně mumifikovat ručníky a utěrkami a nechat tááááhnout.

Já se natáhl na kanape, abych trávil. Hlavu jsem si dal na strategické místo, kde je nejlepší stereofonní poslech. BBC Radio3 dávalo, jako každou sobotu, přímý přenos z Met v Ňu Jorku. Dnes byla na programu Dvořákova Rusalka. Nejsem žádný znalec, ale Renée Fleming v hlavní roli zpívala úchvatně a árie „Měsíčku na nebi hlubokém“ byla odměněna dlouhotrvajícím potleskem. Až jsem se divil, jak dobře jí šlo Ř! V přestávce po prvním dějství bylo s Ms Fleming interview, kde sdělila, že má české předky a že češtinu v dětství doma kdysi slyšela (počítám, že od prarodičů).

Za okny se pomalu šeřilo a mně bylo na kanapi dobře. Z repráků Dvořák, z kuchyně vůně vývaru. Plánoval jsem v duchu, jak zítra využít zbylé kuřecí maso. Bude tu tchýně, která nemá ráda ostré a pikantní jídla – curry je tudíž předem vetováno. Při třetím dějství jsem už vstal a nakrájel na jemno cibuli. Cibulovou jíšku jsem posléze zalil horkým vývarem a učinil tak solidní neošizené velouté.

Pokračování bude zítra. Do velouté plánuji nakonec nechat ohřát už pečené kuřecí maso. Ale chce to ještě nějakou barvu – mražený hrášek? Trochu dušené mrkve? A co byste si dali k tomu? (Brkaše byla dnes a je tudíž out of reckoning.)

Reklama

Komentáře

Krása. Hlavně ta Rusalka.
Nic proti kuřátku!
Chtěla jsem napsat, že R. Fleming má české předky, ale jak jsem četla článek dále, zmínil jste to.
Ke kuřátku bych to viděla na nějakou doboru těstovinku (možná variace na Maminčino kuře), případně rýži?
Moc nápadité to není, co? Ale Vy určitě něco chutného vymyslíte. Ohledně zeleniny bych preferovala kapustičky. Ale já na ně mám úchylku. ;-)

Já bych si dala Kukuřičné placičky :-).

140 g hladké mouky prosáté se lžičkou prášku do pečiva
1/2 lžičky papriky
1 lžíci krupicového cukru
2 vejce
120 ml mléka
200 g konzervovaných kukuřičných zrn, scezených, nebo stejné množství zrn rozmrazených na pokojovou teplotu
3 jarní cibulky, šikmo nakrájené
hrst čerstvé petrželky
Umícháme husté těstíčko, přidáme kukuřici a zelené, také možno udělat půl na půl kukuřice a hrášek. Smažíme jako lívance, když to děláte na teflonce, jde to téměř bez oleje.

Kdo nechce dávat kypřící prášek do pečiva, může si udělat sníh z bílků a opatrně zamíchat.

Renée Fleming je vůbec zajímavá. V mládí zpívala jazz. Existuje CD s ní a s jazz pianistou Brad Mehldau – dle mého názoru jednoho z nejlepších současných hráčů (já ho žeru*) !).
To CD neznám – čeká mě pídění se.

*) Compulsory food related content

Mistre Jednorozce,
a co jste konsumoval minuly tyden s Madame Butterfly?

já bych k tomu dala dlouhé zelené fazolky a malé rané kulaté brambůrky, nebo sem už spatřila v (de)Bille chřest… ale ten už je na jiný receptíky!

7: Dman: My occasional tête-à-tête with various females are private affairs. Revealing too much could arouse suspicion and jealousy of Mrs J! I trust you follow my drift. :-)

Díky všem za konstruktivní připomínky. Chutnalo by mi všechno. U kukuřičných placiček bych asi vynechal ten cukr – kukuřice i hrášek ho mají v sobě od přírody dost, alespoň pro naši chuť.

Nakonec jsem to servíroval s mrkví a zelenými fazolkami. Uvařil jsem k tomu bramborový knedlík – nebyla to ta nejideálnější příloha, ale potřeboval jsem zužitkovat přebytek bramborové kaše.

Při přípravě těsta se mi „povedla“ parádní bota – poučte se z chyb druhého: Věděl jsem, že bramborové těsto se nemá připravovat dlouho dopředu, že řídne. Ale řekl jsem si, že u mouky to neplatí a tak jsem odvážený podíl mouky a krupičky smíchal s jedním celým vejcem plus žloutkem.
Na chvíli jsem se věnoval u plotny něčemu jinému. Otočím se zpět k míse – mouka s vajíčkem ztuhly v beton! Chyba číslo 1.

Místo, abych to vyhodil a začal znova, jsem se vajíčkobeton snažil rozdrolit a promíchat s bramborovou kaší. To se mi povedlo jen částečně. Chyba č 2.
Knedlíky se nerozvařily, ale měly v sobě „zajímavé“ hrudky. Jíst se to dalo, ale žádnou cenu bych s tím nevyhrál.

Tete-a-tete with Aida (Vrba) not bad. I admire your on-line charm. But my recomendation stay with Verdi, in our age his Aida suits better.

11, again: Aido, až teď jsem nakoukl na Vrbu. Řekněte, jak vás kontaktovat.

Obecně (aby mě Mr C nevyrazil, rychle převádím řeč na food): Jsme zavaleni sýry! Všichni drazí přátelé nám projevili náklonnost, či vděčnost za poskytnutí přístřeší, mléčnými výrobky různého stupně zralosti a smrdutosti a to vše v kvantitě mega. Sýry jíme, ale nejsme žádní skalní aficionados.
Zdraví, sílu, najdeš v sýru. ? (Heslo, tak před 50ti lety).

13: já to znám jako „Zdar a sílu najdeš v sýru.“ A taky „Čočka, hrách a fazole, nesmí chybět na stole.“ :)

Pivo, víno, slivovice – havárie, nemocnice. (Nálepka na sirkách).

V olomouckém syrečku, najdeš sílu – blbečku! Buď fit!
:-))))
Pouze jsem citovala, neberte si to nikdo osobně, prosím!

Řekněte své ženě: Zeleninu denně!

Mezi pivu holdující mládeží kolovalo neoficiální: „Každý homo pije Pomo.“

Paměť mě neslouží, ale musel to být nějaký ovocný nápoj beroucí svůj název od bohyně sadů a zahrad Pomony.
A také nikdo nebrat osobně, please! :-)

Ještě k č 15, nálepky ze sirek: Byla to, alespoň pro mne, taková malá škola angličtiny. Solo Sušice produkovalo krabičky s obrázky a názvy: The Ship. The Key.The Castle… Běžně za komoušů k mání v každé trafice. Orbis pictus!

Jooo, kdepak je podniku Solo Sušice konec…sirky se budou vyrábět někde v Indii…

Spěcháte? Pijte Šaratici, prodlouží váš krok!
Pro přespolní či neznalé: Šaratice byla (je) minerální voda s mimořádně projímavým účinkem.

kdepak je podniku Solo Sušice konec
Dobré to zprávy pro sběratele nálepek? Ceny tímto musely jít nahoru. Patřil jsem ke „sběratelům“ jen na krátký čas, coby školák.
Ale, nechtěně, mě to píchlo se slovní zásobou angličtiny.
The Scissors.

Pivli: není to spíš „zrychlí váš krok“? Jinak, Šaratice (se stejnojmenným pramenem) jsou vesnice tady kousek od Brna.

21: Dobré!
Jako u mnohých vtipů by ale byla velmi snadná výměna postav, aby to bylo zase proti někomu jinému…
Každý chvilku tahá pilku.

Říkávala jsem to se zrychlí váš krok. Ale byla jsem upozorněna, že originál je prodlouží. :-)))

A ještě – Dělá chybu, kdo nejí rybu.

Co vy na to?

nepovinný, ale díky němu máte obrázek (jak?)