Malinové pralinky

Píšete vy…
Nedávno jsem ve fóru psala o výhodné koupi 1 kg mléčné čokolády. Na Bistru Florenýna, v Šárčině škole vaření i jinde jsou různé druhy ganache, které jsem taktéž s úspěchem vyzkoušela, já se s Vámi podělím o recept na malinové pralinky.

Suroviny:

250 g malin čerstvých nebo mražených

80 g cukru krupice

300 g mléčné čokolády

 

Na obalení:

kakao nebo 1 tabulka hořké čokolády

Čokoládu nalámeme na kousky. Maliny svaříme s cukrem a přecedíme přes síto, abychom se zbavili peciček. Do horkých přecezených malin přidáme kousky čokolády a mícháme, až se rozpustí (už nezahříváme). Hmotu dáme do chladu částečně ztuhnout /cca 30 minut/.

Na pečící papír vykrajujeme dvěma lžičkami bobečky a pak zase dáme ještě více ztuhnout dalších 20–30 minut. Pak mezi dlaněmi vyválíme (rychle – tají!) kuličky.

Dále máme dvě možnosti, jak pokračovat. Buď naděláme lanýže tím, že je obalíme v kakau a dáme do chladu. Nebo v mikrovlnce rozpustíme tabulku čokolády a kuličky v ní namočíme a klademe je na další pečící papír. V chladu ztuhnou a jdou dobře odlepit. Tyto malinové pralinky pak můžeme uchovávat v chladu (náplň je pevnější) nebo při pokojové teplotě (náplň je měkčí). Záleží na chuti jednotlivce, já mám radši tužší studené. Lanýže můžou být v ledničce, ale ty čokoládové zase úplně velký chlad nesnesou, zešedly by. Co se týká trvanlivosti, nejsem schopná ji sdělit, i když je ukrývám před rodinou jako veverka oříšky, déle než dva dny nevydrží.

Malinová náplň je příjemně nakyslá a vlastně když nad tím tak přemýšlím, pralinky jsou samé ovoce a vitamíny, tak určitě nevadí, když si vezmu ještě jednu.

Reklama

Komentáře

Teda ted' jste mi udělala malounko chutě. Počítám že nejpozději až dorazím domů tak se vrhnu na něco sladkého a o víkendu začnu hledat přístroj na pralinky (= na čok. fondue)

Maliny! Po těch se můžu utlouct. :-)))
Mléčnou čokoládu nemusím, kupuji na vaření, 50% kakaa, cena 9,90,– (když nepočítám ty s vyšším obsahem kakaa, viz debata na foru). Ale ta kombinace navinulých mailn a čokolády musí být parádní!

Já jsem maniak co se týče sladkého. Takže každý vyzkoušený recept na sladké nadšeně ukládám a mám aspoň záminku nakoupit větší množství čokolády :oD A tohle navíc vypadá nepřeslazeně, takže určitě zkusím!

Jestli chce někdo vyrábět pralinky jako profesionál, tak jsem koukala, že v Tchibu mají od úterka v týdenní nabídce přístroj na výrobu čokolády a pralinek za 549,– Kč.
Já ovšem mám malou kuchyň, tak to budu dál patlat v ruce.

A jak se vyrábějí klasické s rumem? Jde to i domácích podmínkách?

A četli jste v Culinarii Maďarsko ten návod na višně v koňaku? To se mi líbilo, jak koňakem nacucané višně obalí ve fondánu a čokoládě a štáva z višní ten fondán rozpustí.

No já jsem absolvovala kurz čokolády včetně výroby pralinek )ne tedy zrovna rumových), ale stručně řečeno doma se vyrobit dají včetně krásně lesklého povrchu. Chce to zvládnout tzv. temperování čokolády, kdy čokolády zpracováváte za určité teploty( liší se teplota bílé a klasické tmavé). Určitě k tomu potřebujete mramorovou desku a pevné plastové formičky na pralinky (prodává Fiala v Praze na Smíchově anebo je také mají v čokoládovém muzeu v Celetné). Čokoládu o dané teplotě nalejete do formiček tak, aby byly formy pouze obalené – tenké, necháte ztuhnout a vyplníte vhodnou náplní. A pak zatřete zase čokoládou. Po ztuhnutí poměrně ostře vyklepnete, nesmíte nechat dlouho, pak to nefunguje. Naplnit to můžete vlastně čímkoliv. Hlavní dovedností na tom celém je to temperování, protože pak to vypadá jako nejlepší belgické pralinky. Taky je nutné použít dobrou čokoládu.

Karlička: Já na tom kurzu byla taky. Naprosto souhlasím, že teplota čokolády je rozhodující. Když jsme si zkoušeli dělat bonbóny sami bez pomoci lektorky, tak bylo na každé várce něco: jedna měla bublinky, jiná trochu zešedla…
V receptu uvádím jednoduché obalení pralinky čokoládou, protože právě na kurzu jsem pochopila, že na výrobu úhledných bonbónů je potřeba za prvé praxe, aby člověk vystihnul teplotu (každý °C rozdílu je znát) a za druhé se musí na plnění forem rozehřát větší množství čokolády. Cukráři nevadí, že mu zbyde kilo rozehřáté čokolády, druhý den bude dělat pralinky zase, ale co s tím doma, kde si je uděláme párkrát do roka?

Naďa : Já jsem po tom kurzu hned pralinky zkusila udělat (bylo to před vánocema) a naprosto se to povedlo. Ale měla jsem zapůjčené potřebné věci – mramor, všechny ty lopatky a formy. Dělala jsem je z belgické vločkové čokolády (úžasné) a pak z normálně kupované hořké (nic moc). Plnila jsem je lanýžem a nebo praženými oříšky zalitými v karamelu z uvařené plechovky kondenzovaného mléka. Skvělý vánoční dárek. A to že zbyla čokoláda vůbec nevadilo, protože to bylo v době pečení cukroví. Ale od té doby nic a tak se bojím, že těžce zaplacené zkušenosti s temperováním čokolády zapomenu. A navíc nemám tu mramorovou desku, která by se hodila i na jinou práci s čokoládou. Byla jsem na kurzu u Katky Fornůškové a ty ?

Karlička: Já u Mirky Slavíkové. Bylo to moc zajímavé, mohu doporučit. A včera jsem v Tescu na Zličíně viděla v akci granitovou desku za 149,50. Myslím, že by se dala pro domácí použití využít.

Naďa : no já s tím granitem nevím, nás důsledně varovali, že to funguje jenom s mramorem. A tak že si máme dojít do kamenictví a poptat se po nějaké zlomené desce, která by byla levnější.

Aha, tak to nevím. No, každopádně mě už se do kuchyně nevejde nic :)

Naďa : Já jsem si dneska na popud Bistra Flo pořídila šunkovar a tedy další krám do kuchyně.

15: dojít do kamenictví a poptat se po nějaké zlomené desce, která by byla levnější.
Nebo zmetkem, kde místo „Odpočívej v pokoji“ je vytesáno „Odpočívej v kuchyni“?
Ale vážně, dobrá to rada.

18. To by mohlo fungovat. :-)))
Kolega z práce má pěknou kamennou kuchyňskou desku, děláme si z něj kvůli tomu legraci, že má 2 in1 a až se odebéře na onen svět, přijde deska na jeho hrob.

19: …plakali všichni psové, vykopali mu hrob
Na desce mramorové, byl nápis těchto slov:
Pes jitrničku sežral…

The butcher, having caught him „in flagranti“,
Hit him with his mallet.

A znova: plakali všichni psové a kopali mu hrob, na desce mramorové, byl nápis těchto slov: pes jitrničku sežral…
:-)))

Ahoj všichni.Nevíte kde by se v ČR dal sehnat černý čaj ochucená mangovými květy.Je super a běžně ho mají ve Vídni a ve Francii.Díky.Milada

Co vy na to?

nepovinný, ale díky němu máte obrázek (jak?)