Chlebičky

Pomalu ani nevim, čí nápad to byl. Znělo to ale tak přitrouble a zběsile zároveň, že jsme to prostě museli udělat. Cukína a osmička sebevražedných foodies vs. chlebíčky. Na život a na žlučník! :)

Je krásné sobotní dopoledne. Prahou se řítí stovky sípajících půl-maratončiků a my. Oni zápasili s dechem. My zase s náporem majonézy a nekonečnými pažity oschlé kudrny.

V rámci SCUKu #5 jsme obešli sedm lahůdkářství s prodejem typicky české (a typicky smrtící) speciality – chlebíčků. V každé jsme si objednali několik reprezentativních vzorků. Ty jsme pak rozpižlikali nožem, ochutnali a obodovali.

Skóre pro jednotlivé podniky jsem rozdělil do čtyř chlívků pro čerstvost (alias oschlost), chuť, vzhled a kvalitu použitých surovin. Přičemž si každý psal i utíral zbytky br-salátu sám.

V zákopech z majolky

Načasování na sobotní dopoledne se ukázalo býti klíčové. Šlo krásně vidět, jak kdo chlebíčky suší či naopak stíhá točit. O zdřevnatělé kudrnky, rozmoklé a zároveň oschlé veky a průhledně žluté majonézy nebyla rozhodně nouze.

Všude jsme se pokoušeli objednávat obdobné modely, aby bylo srovnání co nejpřesnější. Proto klasický šunkový s vajíčkem a salámový skoro nikde nechyběly. Výjimkou byla luxusní řada chlebíčků u Paukerta, která se díky použitým surovinám nedala s ostatními srovnat (proto i v hodnocení ji berte s rezervou).

Ne vždy, ale přesto znepokojivě často mě doslova rozbrečely použité hmoty na chlebíčku. Záměrně neříkám suroviny, ale hmoty. Schválně si zkuste představit sardelovou pastu našlehanou s rostlinným tukem, bílý, chladem vykrystalizovaný margarin nebo rozbředlou imitaci na krabí salát. Bleh! :/

I dobře vyvedený chlebíček je totiž zbraň na hranici konvenčních úmluv. Stačí gram majonézy navíc, extra vypouklé vejce, či nevhodně stočený svíteček salámku a je zle. Ne nadarmo jsou chlebíčky naše národní specialita… ;)

Sytá byla i vizuální stránka našeho putování. Už jen ty úhledně zabalené balíčky papíru, jak se v nich vzdouvá zamaštěný obsah, stojí za to. A co teprv, až se rozbalí. Ten pocit, když vám do obličeje začnou svítit ty barevné oválky. To se nedá popsat. Silnější povahy rovnou sliní, slabší oddalují epileptický záchvat.

Tvrdá čísla

Jak už to tak u hodnotících maratonů ve více lidech bývá, ve výsledcích překvapivě panovala shoda. Chlebíčky od Hájka a ze Zlatého Kříže lze bez problémů doporučit. Paukert si vybojoval přední příčku jen s použitím pršutu, roastbeefu a kaviáru. Jeho standardní řada byla navíc dosti hraniční – já osobně bych ji s klidem v srdci nemohl doporučit.

Chlebíčky z posledních čtyř pozic byly z mého hlediska vyloženě mimo. Buď použitím nepřijatelných náhražkových surovin (pardon – hmot!), čerstvostí, neumělým zpracováním, nebo kombinací všeho dokupy. Sobotní dopoledne určitě sehrálo podstatnou roli.

Místo Cena       Body (max. 20)
Paukert – luxusní 30,– 17,6
Hájek & Boušová (Světozor)       18,– 17,5
Zlatý kříž 15,– 15,4
Paukert – základní 19,– 12,7
Zemark (Václavák) 14,– 11,7
Libeřské lahůdky 15,– 10,2
Apetit (Dlouhá) 16,– 10,1
Karlova pekárna (Pankrác) 15,– 8

Bolí vás z toho oči?

Tak tady něco pro vás i pro mě na uklidněnou. Nádherné, černobílé i značně idealistické perokresby z předválečného vydání knihy Studená kuchyně od Viléma Vrabce. Dlouhověký bonus.

Jezte to po jednom. Je jich moc! ;)

Sýrová kanapka. Obložení ementálským a liptavským sýrem č. 2 ve tvaru růžičky. Zdobeno petrželí a červenou řepou.

Šunková kanapka namazaná sardelkovým máslem. Dva kornoutky jsou ze šunky plněné stříkaným aspikem. Chuchvalec uprostřed – petržel! ;)

Kanapka s matjesovým slanečkem. Dva čtverečky z matjesa a růžička ze žluté majonézy. Co víc si přát? ;)

Holandský chlebíček. Mazaný sardelovým máslem. Obložený řezem lososa, baltického sledě, okurkou, majonézou a aspikem.

Kaviárový chlebíček. Smrtelně jednoduchý elegán s ostrým lomem másla a kaviáru. Pokus o napodobení k vidění u Paukerta. Bohužel ve značně přeplácané variantě.

Švédský chlebíček. Piškvorky z kaparů a čištěných sardelí. Na hracím poli čajového másla.

Majonézový chlebíček. Francouzská majonéza, přes kterou jsou nasypány pruhy ze sekané šunky a bílku. Naprosto čisté tvary.

Lososový chlebíček. Lososové máslo. Lososový plátek. Hoblovačka z másla a vějířek z okurky. Šmitec!

Ruský řez. Řez z šišky černého chleba. Lososové máslo, matjesy, okurka, vajíčko, kaviár. Popojdi maličko. Terroir.

Chlebíček po moderním způsobu I. Podklad z čajového másla obložený humrovou majonézou, vajíčkem, kaviárem a čtverečkem z lososa. Piplačka s rovnáním kuliček minimálně na pět minut! :)

Chlebíček po moderním způsobu II. Šikmo ukrojená veka obložená vajíčkem a italským salátem (alias starý dobrý „vlašák“).

Idylka, že? Nakonec to nevydrželo ani samotnému mistrovi. V moderním vydání jeho studené kuchyně z osmdesátých let už tyto nádherné skici nahradila nechutná explicitnost tehdejšího anti-stylingu. Radši vám to tady ani nekopíruju. Stačí, když se mrknete na fotky z úvodu… ,)

Reklama

Komentáře

Vy jste fakt blázni :-)
Ke chlebíčkům mám odpor z dětství, teď se jim bráním seč můžu

Teda obdivuju vás! Já bych na tohle neměl ;) To si raději udělám chlebíčky doma sám, v krámu jsem si je nekoupil ani nepamatuji – člověk má z následků těch mnohdy uleželých majonéz strach :)

Krásné!
Všichni jsem přežili ve zdraví a chlebíčky konzumujeme dál bez problémů, myslím, že nemluvím jen za sebe. :-)))
Prima chlebíček má nejspíš v sobotu zavřeno, proto jsme ho nezvolili, domnívám se…¨

Chlebicky ceska mnamka!
Zvlast doma delane po desitkach a nejlepsi jsou druhy den – pekne okorale z lednice – k snidani.

Upřesňuji – nebyla to Liběřická pekárna, chlebíčky byly od firmy Libeřské lahůdky.

jako cizinec v praze pocitam chlebicek za jednu z veci, kterou nevezmu do ust..i kdyz: co je cernobile na konci clanku, vypada docela k jidlu, ale rozhodne to neni neco, co si tady najdu v lahudkarstvich. mam pravdu?

hm, dodatek:) jedine, co se dela u nas, jsou platky veky s maslem a bud kaviarem anebo uzenym lososem:) (osobne ale nerada kazim kaviar a lososa nejakou vekou a nejakym maslem:))))

Obzvlášť ty rozporcované chlebíčky vypadaly velmi vábně :o))

Oh, poznávám Tě jasná! Všemi oblíbený a Cuketkou vychvalovaný chlebíček se sardelovým margarínem na fotce č.4. Tuto ohavnost vyrábí Karlova pekárna – Arkády Pankrác.
Vím o něm, osobně jsem ho na scuk donesla. Blee.

11: Viď, taky jsem si vzpomněla na Cuketkův výraz, když si pořádně kousnul ;o))

Oceňuji skvělý nápad, ale vynechat prodejnu Prima Chlebíčky při hodnocení chlebíčků je špatné. Tato prodejna totiž podle mě nemá v Praze konkurenci a to zejména, množstvím druhů chlebíčku, častým obnovováním sortimentu a zejména čerstvostí, která je dána zejména velkým každodenním odběrem. Navíc si mylsim, že jsou cenově níže než zmiňovaný Paukert, kkterý ma kvalitu za trochu víc peněz.

Ještě abyste věděli, kdo to píše…
Oceňuji skvělý nápad, ale vynechat prodejnu Prima Chlebíčky při hodnocení chlebíčků je špatné. Tato prodejna totiž podle mě nemá v Praze konkurenci a to zejména, množstvím druhů chlebíčku, častým obnovováním sortimentu a zejména čerstvostí, která je dána zejména velkým každodenním odběrem. Navíc si myslim, že jsou cenově níže než zmiňovaný Paukert, který ma kvalitu za trochu víc peněz.

Mia + Razor Ramon:

Prima samozřejmě byla v plánu, museli by ale mít otevřeno v sobotu :) SCUK je vždy maraton na jeden zátah. kdo má zrovna zavřeno nebo je někdo mimo, smůlu ;)

(ale jeslti chcete tak tam schválně zajdu a přidělím jim bodiky za sebe ;)

Janina:

děkuji moc, opravuji. v poznámkách to měli všichnti takto, věděl jsem že to bude nějak jinak ;)

lik:

jako cizinec v praze pocitam chlebicek za jednu z veci, kterou nevezmu do ust..

a myslím, že děláte dobře. kaviár a losos s máslem miam miam ;)

lik:

ad krásné kresby V.Brabce – obdoby se dají najít u Paukerta. třeba ten kaviárový jendoduchý měli skoro uplně stejně ze začátku provozu, teď ho začali mršit. každopádně ty z vyšší řady se malůvkám alespoň blíží :)

12. Hihi. A to ochutnal jen jeden. Byla verze se zelenou cibulkou a s červenou. :-)))
13. : viz 4. a 15.

Jste fakt sebevrazi. :) Chlebíčky občas kupuju v Brně u Barunky vedle Café Blau, ale vybírám si ty bez majonéz. To co vidím na obrázcích je humus, který bych dobrovolně do pusy nedal. BTW: Škoda že tady nejsou fotky té Paukertovy „luxusní“ řady, to bych tedy rád viděl. Něco sice má na webu, ale fotky z reálu by byly lepší…

rad by som sa niekedy s vami zoznamil osobne a zucastnil sa podobneho sialenstva. asi zdielam vase postihnutie. ale mam komplexy, ze nie az do takej miery, aby som dal nieco take ako sobotne chlebicky do ust.
mam pre vas dalsiu podobnu temu ako chlebicky – co mate doma v chladnicke najdlhsie zo vsetkeho? skuste to priniest na jedno miesto a ochutnat :-)

21. Stoprocentně mám v ledničce nejdéle zavařovačku se spící kombuchou a pak lahvičku Bovrilu a Marmite. Ty jsou nesmrtelné. :-)))

22: Vidíš, zrovna na tu Marmite bych byl zvědavej.

22: Pro mě nepoživatelný Marmite už se mi naštěstí podařilo udat :o)

Kdyby se to neomezilo jen na ledničku, ve spíži mám chilli omáčky z Mexika, které tam budou asi už na věky. Je to dynamit. A pak tam mám úplně vzadu pár skleniček s marmeládou nebo čím, ale to bych neotvírala :o)

Taky jsem dostala dárek z Nového Zélandu – Vegamite. To je skoro to samé. Jak bych tu chuť popsala – jako droždí a bujon v kostce dohromady, ale konzistence nutely. Oni si to tam mažou na chleba k snídani úplně všichni. Je to plné vitamínu B. Byla jsem odhodlaná skleničku vypotřebovat, ale po dvou použitích /příbuzný ujišťoval, že si na to tak zvyknul, že je z něj vegamite závislák/ jsem ji šoupla dozadu do skříňky a po dvou měsících vyhodila /co nepoužívám, neschraňuju/.
Aspoň líp chápu text písničky Down Under od Men at Work  – vzpomínáte?

Jinak ta chlebíčková sešlost musela být báječná, snad mi taky vyjde čas a něčeho podobného se zúčastním.

arny71:

tak já to někdy fotnu, něco má mylsím u sebe jizni-svah.cz dybyste byl extra zvědavej ;)

Sim:

určitě doraž :) ptákoviny z lednice rovnou odmítám, ale prostor k zajímavým témátkům je otevřen vždy. jen si to téma musíš vybojovat ve fóru u jednotlivých threadů SCUKů:

http://www.cuketka.cz/forum/forum.php?id=6

Naďa:

marmajt vagamajt jsou naprosté šílenosti :) ochutnal jsem ze zvědavosti. ale ne – nejsem kiwi ;))(předpokládám ale že je toi podobně jako třeba s kinči, olivama etc – človek k tomu musí dozrát)

Vegemite jsem ochutnala na domácím chlebu a s plátkovým sýrem, jak to prý Australani jedí a musím říct, že bych si klidně zvykla, ba co víc – právě bych si to teď dala (mám teda zrovna šílený hlad)

On si člověk zvykne. Buď Marmite (Vegamite)nenávidí, nebo po něm šílí. Já ho teda můžu.
Ale Bovril je prima. :-)))
Obojí jsem teď otevřela, ač lehce prošlé, stále poživatelné a chutné.

29: Ano, Marmite dost ostře dělí lidi na dvě skupiny.

Bovril jsem míval rád, odvykl jsem si v naší vege-rybí fázi a za problémů tady se šílenými krávami…
Mám zde útlou nostalgickou kuchařku pro gentlemany z padesátých let. Je tam lakonický recept na vyprošťovák: „Hot Bovril and vodka. Will cure death.“ (Vyléčí smrt).

IMHO, tyto produkty obsahují tolik soli, že jsou prakticky nezničitelné, takže s lehce prošlým datem bych si vrásky nedělal.

A já si říkám, že mi ty kresby nic neříkají…asi jsme měli to nové vydání..To by byla nádhera kdyby to takto a surovinově k tomu vypadalo!. U Paukerta kupuju vždcky jen ty lepší, oschlých majonézáků s šunkou a vajíčkem si člověk užije za život dost nedobrovolně (častá večeře třeba v divadelním baru..)

Dv:

mám doma Studenou kuchyni od V. Vabce ve třech vydáních – předválečné, poválečné a z 80.let. jeslti se dokopu, napíšu o tom. je to skvělá dokumentace toho, jak se měnily hodnoty i obsah knihy…

32: To by byla velmi zajímavá studie. Budu se těšit, že vám k tomu v dohledné době vyjde čas.

(Mám zde pouze vydání z r 1968, s názvem Moderní s.k. Pana Vrabce si moc vážím.)

23.: no víš, bylo by mi poněkud žinantní, nabízet k ochutnání prošlý Marmite. :-)

33. Já se léta bála kvásku a kynutého těsta. Pak jsem dostala Velkou kuchařku od V.Vrabce a bylo po strachu. Od té doby -žádný problém. :-)))

Jeste ke kresbam v kucharce:

Kdo by tusil, ze pohled na dva zuhelnatele prazce na sterkovem podlozi skryva mnamku sekane sunky a bilku na majonezovem chlebicku!

Totez sterkove podlozi na chlebicku holandskem se ovsem stava (nasekanym) aspikem.

Kdo to maloval, autorovo desetilete dite? :)))

36: Imho to bude daný předválečnejma tiskovejma možnostma…

chlebicky na uplne prvnim obrazku ale vypadaji pekne, s ohledem na zbytek :) ty byly odkud?

38: Ty byly ze Zlatýho Kříže. Myslím, že nikde jinde se chlebíčky na kovovým stole nefotily.

Ad 32: Za tu úvahu o evoluci kuchařky se taktéž přimlouvám a už dopředu se těším. (Sama vlastním jen vydání z r. 68.) Společně s knihami pohádek mě provázela dětstvím a adolescencí i moje „bible“ – Velká kuchařka Viléma Vrabce. Vím, je to asi trochu ujeté a možná jsem se měla věnovat víc K.J. Erbenovi, ale sedávaly jsme nad ní se sestrou, napřeskáčku z ní vybíraly recepty a dohadovaly se o tom, na které z nás je dnes řada „vařit“. Byla to víceméně jen taková „zkouška z teorie“, ale naučila mě, že existuje něco jako bešamel nebo co to je třeba galantina. :o)

Moc dobry chlebicky maj ve Stefanikove ulici, pokud se jde od Andela na Ujezd, tak je to po leve strane, myslim, ze se jmenujou 14, ale nevim to jiste. Vyrabej si je sami v podzemi pod obchodem a posilaj je nahoru malym vytahem, chlebicky tam vzdycky maj moc dobry a hlavne cerstvy!

Dosti dobré chlebíčky teď mají v OC Chodov proti prodejně Tchibo. Cena snad jednotná 18 Kč za kus.

Tak sebevražednost panu Cuketkovi nechybí :-) Ale musím říct, že

1)jsem znechucena nabídkou chelbíčků. Vůbec do lahůdkářství nechodím -modrá vejce, oschlá petržel všude, vlašák z nejlevnějšího točeňáku nebo kupovaný…brrrrrrrrrrrrrrr na to mne neužije !

2)jste mne strašně moc navnadil těmi obrázky a popisem klasickcých chlebíčků…takové kdyby někde v Brně měli. Ráda bych takovou testáž provedla třeba v Brně (kde bydlím), ale asi bych to nepřežila fyzicky a ani psychicky…

A v rámci Marmite musím nesouhlasit…jsou 3 kategorie

  • lidi, co ho milují (znám takové)
  • lidi co ho nesnáší (většina)
  • lidi, co na něj mají někdy strašnou chuť a „musí ho mít“ a z toho nemůžou tu dobrotu ani vidět…to jsem já :-)

Ve Vídni radno ochutnat chlebíčky od Trzesniewskiho na Dorotheergasse 1, naproti Café Hawelka kousek od Příkopů! Podle http://www.trzesniewski.at mají i filiálky po Vídni, to jsem nezkoušel, ale pro srovnání, jak to dělají v sídelním městě a v provincii, je to zajímavá zkušenost.

chlebíčky zbožnuju, takže díky za článek a stejně tak za komentáře pod ním, zítra jedu na Letnou nebo do Bělehradské:)

24 Nordy: jakmile vyléčím žaludeční vřed, rád odkoupím ty chilli omáčky:)

Strašně dobré chlebíčky můžu doporučit v chlebíčkárně Príma chlebíček v Londýnské 69. Velký výběr a zajímavé kombinace, přitom za příjemné ceny kolem 18–20korun (nemusíte se bát, chlebíčky jsou větší velikosti.) Každé ráno je mají čerstvé a obstojí i mou těžkou zkoušku množství majonézy. :) Velice doporučuji, naše kancelář je zbožňuje!

Nechapu, proc ma tolik lidi averzi k chlebickum? Chapu, ze se leckde prodavaji pofiderni skoro atrapy, ktere maji do cerstvosti a chutnosti daleko, ale je take dost mist, kde se daji koupit cerstve a mnam chlebicky.
Co se tyce sardeloveho, tak mam nejradeji ze Svetozoru nebo lahudek u konecne bus Kacerov. Naopak otresny je z pekarny v Arkadach (jak take zminujete) a pak lahudky v DBK Budejovicka (u jidelny) – tam vam daji mega kus veky a na tom se boji a schovava titerne mnozstvi sardelove pasty, ktera je nanesena jen po okrajich kolem vejce a citronu, coz ale zjistite, az kdyz ho jite! Celkem podvod.
Pro me je tedy lepsi rychly obed 2 chlebicky nez hambac nebo umastene KFC.

V Brne maji dobre chlebicky v lahudkach u Meninske brany. Tam je ta cerstvost poznat – zvlastne kdyz tak kolem osme rnao chcete syrove, co nejsou hotove a udelaji vam je na pockani :-)

Chtěl bych poprosit zda by bylo možno případně přidat hodnocení chlebíčkárny na Vítězném náměstí. Bývala to vyhlášená provozovna a mě by zajímalo jak si stojí v husté konkurenci dnešní doby.

Presne, dyt vy ste vynechali Prima Chlebicek, nejlepci chlebicky v Praze! Trestuhodna neznalost.

Furie:

Trestuhodna neznalost.

stále nemožno srovnat s ignorancí, kdy si nepřečtete článek celý natož komentáře s vysvětlením pod ním ;)

scuky jsou interaktivní, otevřené a v reálném čase. jejich podobu i průběh můžete ovlivnit dle libosti, stačí zvednout zadek a dorazit! :)) nic víc – http://www.cuketka.cz/forum/topic.php?…

ad doplnění provozoven, které se do maratonu nevešly:

obávám sem že celý tým už dokupy nedám, můžu udělat jen doplňující hodnocení v jedné cuketě ;) letnou mám kousek, kulaťák taky a prima chl. také nejsou problém.

Hezké, Paukert v čele nepřekvapil! :)))

Ále mám rýpavý dotaz: Ve kterých ‚Libeřských Lahůdkách‘ byl prováděn test? :)

Jelikož u nás v Mlsném Jazýčku na Ortenově nám. jsem se dověděl, že některé Libeřské lahůdky mají vlastní výrobnu z nelibeřské veky a surovin (např. Palmovka, Strossmayerovo nám.). Kdežto jinde se vozí přímo z Libeře s libeřskou vekou atd.

No a právě třeba ty z Mlsného Jazýčku na Orteňáku nám přijdou oproti ‚Štrosu‘ tak o třídu, ne-li dvě, výš. ;) (A ten jejich Moravský! :))).

AJ ja chcem nabudúce :))) Ale len ako pozorovateľka. Akosi mi chlebičky pripomínajú salmonelózu heheh.
Ale krásne boli v Budapešti. Úžasne nainštalované vo výklade. Ochutnala som ich a nezmenila názor. Nemusím.

Dobrá, chrumkavá nemajonézová bageta s pravým údeným lososom a citrónom s lístkami ľadového šalátu – to je moja voľba pochodového jedla. Na konci mesiaca stačí aj syrová :)

Čo takto túra po bagetériách? To je môj spôsob hodnotenia kvality mesta.

Vanduch:

nejni problém :) stačí sledovat diskuzní fórum a vlákna s označením SCUK :) aji to téma si tam můžete vybojovat!

Docela prijemny chlebicky maj v Palladiu v Centru Delikates (vedle Albertu). Snazi se o luxusnejsi variace a maj tam i dalsi zajimavej sortiment.

Co je fajn, ze tam prodava sama pani majitelka a dojizdi denne az z Mostu (nebo Chomutova?)!

Prima chlebíčky určitě zhodnotit:) líbí se mi, že m,ají velký soptiment i pro vegeteriány, furt dělají čerstvé, jako podklas dloužívá i jiný chleba než veka a vůbec:)
a marmite i vegemite jsou super:)

S hodnocením nelze než souhlasit. Pro mě je TOP např. bramborovej salát od Zlatýho kříže. Čistá klasika, jako kdysi, co byl za korunu šede podle ČSN. U Paukerta jsem byl už před nějakým časem a nic mi to neříkalo. Pamatujete na chlebíčkárnu v Jungmannce? Na konci, co je dnes taková ta zdravá výživa? To taky nebejvalo špatný. Odkaz na Vildu dokonalej!

Ještě k PRIMA chlebíčkům v Londýnské. Nemůžu jim přijít na chuť. A vždycky hrozně lituju, že nemaj v růžku malý umyvadýlko, kdy bych se před hodováním a po něm osprchoval :-) Ale chápu, Amerika je daleko a do Evropy bůhví jestli chceme. A co říkáte na kvalitu, neřku-li tloušťku, plátku veky…?

..nejsem pražák, ale pokud jedu do Prahy, vždy se zastavím u Zlatého kříže. Jejich majonéza v salátech a chlebíčky jsou pro mě zárukou poctivosti, čerstvosti a miluji je…ps: úplně úchylný jsem na pochouťák..škoda jen ostatních individuí, které čamtají vedle mě a kazí mi chuť 8-(
Jo a zkuste si někdy koupit jejich váženou majonézu a připravit si bramborový salát podle Karla Čapka – to je luxus!!
http://universalvmoste.blogspot.com/…abel/recepty

Škoda, že jste nehodnotil „Príma chlebíčky“ v Bělehradské a Londýnské v Praze 2. Myslím, že se tam dá vybrat dobře, třeba i s kozími sýry.

Někdy mi připadá, že tady nikdo nečte předchozí příspěvky :-( Zkuste si přečíst příspěvky 4., 15. a 54. .

Jeste doporucuji proverene lahudky na rohu ulic Milady Horakove a Kamenicka na Praze 7, tam me nikdy nezklamali.
Ti jsou nejlepsi (co se tyce chlebicku)!

můžu potvrdit Milady Horákové na rohu kamenické,čerstvé,nešizené.Pokaždé,když jedu okolo,tak se tam stavím.

Cuketko, prosím Tě, kde jsi sehnal V. Vrabce? Já bych strašně chtěla nějakou z jeho knížek a netuším, kde je sehnat. (Případně i Svbodovou) Díík!

Kam na nejlepší chlebíčky v Brně? Lahůdky Orlí!! zaručeně dobré bohatě obložené a jen za cenu 14,50 i s dovozem. Můžu jen doporučit!!

Ráda bych se zeptala znalých profíků pražských poměrů. Síť cukráren Hájek & Boušová je to samé co cukrárny Hájek & Hájková http://www.cukrarna-hajek-hajkova.cz ? Docela mě to mate protože nabízí de facto ten sám sortiment výrobků – cheesecakes, dorty, chlebíčky a jiné věci a zjevně jde o něco jiného. Nebo se pletu? docela mě to mate protože jsem byla na Smíchově, tam je to Hájek Hájková. Díky Zuza

Komentáře jsou uzavřeny.