Šumavské tipy

Píšete vy…

První jarní dny jsme strávili na Šumavě v Srní. Obrázky vypadají poněkud vánočně, ale je to tak. Penzion       U Vendlů jsme nenavštívili poprvé. Je velmi útulný, vedou ho příjemní manželé a cítíte se tam jako na návštěvě u známých na chalupě.

V srpnu ve Vojeticích č.9 otevřeli novou restauraci, tak jsme ji chtěli vyzkoušet. Specialitou restaurace U Štěpána je bio hovězí z místního chovu. Maso je výborné, jídla obložena tradiční českou oblohou, kterou nezachránil ani plátek karamboly. Omáčky instantní. Pohlreicha na ně.

Ale kvůli velmi slušným cenám a absenci dobrých restaurací v okolí mají hostů dost, takže by asi na jeho rady nedali. Webové stránky nemají. Na dolních obrázcích vidíte budoucí steaky a budovu restaurace.

 

Hned ve vedlejší vesnici (Petrovice u Sušice 47) se nachází prodejna zvěřiny. Tu zde vykupují a kompletně zpracovávají. Můžete zde koupit ve všední dny od 6 do 14 hodin zmražené naporcované balíčky. Výběr je veliký. Tentokrát jsem koupila jelení plec, 160 Kč/kg. Do odjezdu jsem si ji dala v penzionu do mrazáku majitelů. Ani tady nemají webové stránky.

 

Anníně jsou sádky, ale koupit pstruha jsme tentokrát nestihli.

 

Vřele doporučuji výlet do Německa. Ve Zwieselu přijedete na náměstí a pojedete z kopce. Na křižovatce je stánek, kde vás gyros na stojáka za 3,50 eura uspokojí více než lecjaké jídlo v restauraci.

Taky tu mají plno pekáren a cukráren. Tentokrát jsme skončili na náměstí ve Stadt Café. Měli tam sedm druhů dortů, ochutnali jsme čtyři a všechny byly báječné – výborná chuť, čerstvé a nadýchané. Daleko lepší než v Železné Rudě ve vyhlášené cukrárně Charlotte. Obří kus dortu a kafíčko vyjdou dohromady okolo 5 euro.

 

Doba, kdy se Češi po překročení hranic vrhali hladově na nejbližší supermarket, už minula, ale i dnes stojí za to se stavit v Aldi. Sortiment není velký, ale creme fraiche se tu najde – kelímek 200g za 0,39 euro. V hypermarketu Real mají hned tři druhy – cenové rozpětí od 49 do 55 centů. Vedle creme double. A kousek dál asi dvacet druhů čokolády Lindt. Připomínám si, že jsem obyvatelka miliónového města a tohle je jen díra menší než Sušice. Ach jo.

 

Na Šumavu se ráda vracím, příroda na české i německé straně je překrásná. Ubytování mám vyřešené, U Vendlů jsem spokojená. Moc ale uvítám, pokud mi dáte v diskuzi vaše tipy na dobré restaurace a cukrárny směrem na jih od Sušice.

Reklama

Komentáře

V Srní je krásně. Jezdíme na Forward, už léta.
Anínští pstruzi jsou výborní, cestou domů se tam pokaždé zastavíme.

Už jsem jim napsala, odkaz na fotogalerii je v pořádku, ale když se klikne na úvod, tak tam něco je. Kontakt funguje taky.
Radši dám odkaz na seznam: http://www.firmy.cz/…lu-srni.html

Na Forwardu se dost mění nájemci. Oni tam nemají WC na pokoji, že jo? Já holt nejsem takovej tramp, to si radši tu stovku připlatím. Ale jinak místo mají krásné. Dřív tam i fungoval vlek pro děti.

Kdysi to bývala podniková chata nějakého závodu v Plzni. Prvně jsme se tam dostali přes Studio volného času a pak už jsem to vždycky zařizovala přímo přes Plzeň nebo správce na chatě.
Mají tuším i apartmán nebo dva s WC a koupelnou. My to vždycky pojali tak, že nás byla parta tak na 2 – 3 pokoje, stejně jsme se všichni sešli na jednom. Celé dny na kolech nebo vejšlapu, něco se uvařilo z vlastních dovezených zdrojů(měli dobře vybavenou kuchyň) nebo se šlo do hospůdky. Na baru v chatě se vypila všechna Tequila (jedno léto tedy určitě) a zakončilo se to saunou. A pak zase na kola nebo vejšlap.
Teď jsem tam nějaký čas nebyla, ale kontakty stále mám.

6. Jsem ráda, že si mezitím udělali stránky, i když hodně jednoduché, bez jídelního lístku. Když jsem to na jaře psala, nikdy by mě nenapadlo, že se tam Pohlreich podívá. A vytkne jim v podstatě přesně to, co já. Šumava je krásná, působila pozitivně i na něj – nejmíň nadávací díl ze všech :)
Už se těším, až si u nich dám tu roštěnou s cibulovou krustou.

Dostali od Pohlreicha nejlepší ocenění, tj.3*…myslím si že tento článek již není moc aktuální..

U Štěpána jsme se také stavili, ale byli jsme bohužel velmi zklamaní. Steak jsme dostali z kližky, takže se skoro nedal jíst. Myslím si, že z dlouhodobého hlediska Pohlreich této restauraci spíše ublížil. Jinak prostředí je tam opravdu příjemné.

Právě jsem přijel z dovolené v Železné Rudě. Po gastronomické stránce je to tam bída s nouzí. Většina „restaurací“ nabízí české hotovky za nejnižší možnou cenu. Máte chuť na svíčkovou za 60 Ká čé? Navíc pokud je restaurace v polorozpadlém domu a s plastovými židličkami? Skvost byl v nabídce jídel restaurace Pošta. „Špagety se sýrem a kečupem“ – kdo by odolal?
Za těch pár dní jsme Železnou Rudu prošli několikrát tam a zpět a slušně jsme se najedli jen na 2 místech. Prvním bylo řeznictví a jídelna kousek nad pobočkou ČSOB. Tady měli dobrej ovar i sekanou. Lidové, ale slušné. Druhým je penzion Böhmerwald. Pizza byla sice na vysokém těstě a spíš menší, ale jinak vcelku dobrá. Pochválit mohu „špagety arrabbiata“ sypané sýrem parmezánského typu. Menu bylo sice až moc obsáhlé, ale vybrat se dalo i slušné jídlo. Do této restaurace jezdili večer i Němci, všude jinde bylo pusto prázdno, což také o něčem svědčí.
Vyzkoušeli jsme i vyhlášenou cukrárnu Charlotte a nezklamala. Dortíky výborné a měli velký výběr veškerého cukrárenského tovaru (poháry, koktejly, zákusky, kávy, atd.).
Měli jsme zálusk na návštěvu biofarmy U Štěpána, která je nedaleko. Na webu je informace, že od 2. do 7. července mají plno. Volal jsme na číslo uvedené v kontaktech pro rezervaci na pondělí, pak na úterý i nakonec i na středu. Nedovolali jsme se ani jednou. Pevná linka nefunguje (na webu je napsaná 3krát a několikrát jsem si kontroloval číslo), mobil nikdo nebere. Víc šancí jim nedám.

Také jsme teď v okolí strávili týden. Cukrárna Charlotte je opravdu bomba, absolutní nadšení. Ke Štěpánovi jsme udělali pár rezervací a musím říct, že to tam jde z kopce. Ta reklama asi spíše uškodila. Oproti první návštěvě zhoršení. Zelenina přesolená, carpacio zmrzlé. K tataráku málo přísad (hlavně hořčice). Obsluha vázne, často jak u suchánků. Přestože na všech stolech byly cedulky rezervé, tak bylo často poloprázdno. Drželi tam rezervaci u stolu pro 10 lidí hodinu a půl, aniž by ty lidi dorazili. Jinak ještě doporučuju zámek Knežice, taky tam už Pohlreich byl. Mají tam sice pořád prázdno, ale vaří skvěle. Ozkoušen steak, domácí burger a jelen a všechno výborné.

Byl jsem minulý týden v hospůdce U Štěpána-po té co jí pan Pohlreich vychválil a byl jsem zklamán.První rána je to,že se tam nedovoláte a tedy se neobjednáte.Zkoušeli jsme to nejen my.Druhá rána přišla od servírky,která nám po upozornění na nefunkční telefon prozradila,že ho hned po ránu vyvěšují.Přijde mi to dost nefér vůči potencionálním klientům.Asi automatická odpověď typu „máme stále plno…“ by byla lepší.Co se jídla týče měl jsem pupík a kamarád steak.Sice se kamaráda zeptali na „propečenost“,ale požadované medium nedostal.Pupík byl docela suchý a bez chuti.Nevím,jak dalece tuto restauraci omlouvá,že tam zřejmě nevaří Štěpán sám,ale má při tom nátřesku kuchaře pomocníky,kteří zřejmě tak dobře nevaří…

…restaurace-pizza lounge,v nadhernem prostredi bavorskeho lesa na nemecke strane,mezi mesteckem Viechtach a St.Englmar. Nachazi se v Kollnburgu,kde je i zricenina hradu nebo soukroma sbirka motorek (Museum). Kvalitni jidla za velmi slusnou cenu,vybornou Pizzu,kterou jste urcite jeste nejedli,terasu na zapadni stranu-slunce az do zapadu a neskutecny klid od civilizace!V okoli dostatek penzionu a koupaliste.cca 45 min.jizdy od hranicniho prechodu Folmava.

ad U Štěpána: nevím, asi mám štěstí nebo ostatní smůlu. V Hospůdce u Štěpána jsem byl před týdnem, rezervace nebyl větší problém dokonce pro 15 lidí (4 dny dopředu), obsluha byla nikoliv výborná, ale velmi dobrá (narváno až k prasknutí a do pěti minut jsme měli pivo na stole), po mase jsme se olizovali až za ušima a myslím si, že pár velmi náročných strávníků u stolu sedělo. Moc se mi nechce věřit, že měli pouze šťastný den. Nebo že bych byl málo náročný? Pominu-li luxusní podniky se steaky okolo 1000kč a víc, u Štěpána jsem byl poměrem kvalita/cena nadšený.
P.S: opravdu nejsem Štěpán.
P.S.S: ani nikdo z rodiny.

ad U Stepana: volali jsme celou sobotu a nedeli a nic … zkusili jsme se stavit bez rezervace a samozrejme totalne narvano … tak snad priste :(

Hoja hoj! Tak středoevropské kravičky se zachtělo? A to tě ani nepustili na zahrádku?
Že by to fungovalo jenom ve středu, kdy jsme tam byli? Volali jsme taky v sobotu, ovšem o týden dřív a obědvali okolo druhé hodiny.
Asi jsme měli šťastný den.

Hned na uvodní stránce Biofarmy Vojetice (U Štěpána) je psáno, že REZERVACE přijímáme každé PONDĚLÍ, ÚTERÝ a STŘEDU, vždy od 9 do 12 hodin, a to na telefoním čísle 376 588 196. Na rezervace poslané e-mailem nejsme bohužel schopni odpovídat.
Takže rezervovat místo asi nebude zas až takový problém, jen to chce volat ve správnou dobu :)

Taky ke Stepanovi volam uz tyden, vc. oficialnich rezervacnich hodin a bud to nikdo nebere, nebo maji vyveseno :(

dnes jsem se ke Štěpánovi konečně dovolala, ve středu měli vyvěšeno. jsem poněkud rozpačitá z vašich zážitků odtamtud, tak snad nebudem otrávení…

Bohužel asi budeš, je to jenom velká mediální bublina, která doufám brzy sklapne a začne se tam opět dobře vařit. Teď je to děs.

U Štěpána: Vydání objednaného jídla trvalo cca hodinu. Musím bohužel konstatovat, že steak z krku, který jsem si objednal jako medium byl tuhý jako podrážka. Měl jsem problémy jej rozmělnit a to mám zdravý chrup. Proto mi přijde fatální, pokud se někdo specializuje na steaky a neumí je připravit. Grilovaná zelenina byla fajn. Bohužel i u dalších jídel (RUMP steak, telecí řízek) byla konzistence obdobná.

Když jsme si chtěli objednat desert, personál restaurace nám sdělil, že již nemůžeme neboť nám končí rezervace. Naše připomínka, že nám bylo objednané jídlo vydáno po hodině po objednání a na jeho pozření jsme měli pouze třicet minut, obsluhu nezajímala.

Souhrnně mohu hovořit o zklamání, protože jsme restauraci na zákl. dobré reference. Tento podnik již nenavštívím. Rozhodně nedoporučuji.

U Štěpána – Před dvěma týdny jsme byli ubytování kousek od biofarmy ve Vojeticích a samozřejmě, že jsme restauraci U Štěpána chtěli navštívit jenže… Jelikož jsme rezervaci neměli, takže jsme šli „naslepo“. Byli jsme tam za ten týden 3×, ale bohužel nastalo zklamání, jelikož veškeré stoly byly každý den zadány, což bych pochopil, ale nepochopil jsem to, že hospoda byla poloprázdá. Bohužel, posadit ke stolu jsme se nemohli, jelikož byly rezervované. Tak jsme si dali před hospodou nějaká piva, byli jsme tam asi 40 minut a v hodpodě žádná změna, ty samé stoly neobsazené a poloprázdno. Myslím si, že za těch 40 minut bychom se v pohodě najedli. Takže ve Vojeticích už to zkoušet nebudeme a majitel by se měl zamyslet nad systémem rezervací.

U Štěpána jsme byli letos v babím létě. Několikrát na večeři, jednou na obědě. Měli jsme asi šťastnou ruku, nebo chvíli (když čtu některé výhrady…), vše bylo skvělé. Vypichol bysom telecí líčka a vůbec sezonní nabídku telecích specialit. Obešli jsme se tak bez tradičního stejku. Podivil jsem se jen nad příliš umletým tatarákem, já radši škrábanej a ne tak pastózní, tedy hutnější, který víc přiznává maso a svalovinu. Taky dochucovací portfolio bylo trošku mimo můj styl, málo hořčice atp. Ale koneckonců nic zásadního. Personál až na jednoho nemastného-neslaného číšníka nadprůměrný, ochotný, organizačně příkladný. Jedině smrt mně může překazit další návštěvu této oázy pro rozežraného gurmeta. Jo, a taky prostředí štymuje, jak uvnitř, tak na terase. A ještě pečivo, to je taky hodně dobrý.

hospůka U Štěpána na Šumavě je VELKÉ ZKLAMÁNÍ!!!!!!! Na návštěvu jsme se dlouho těšili a nakonec jsme odjížděli neskutečně zklamaní a naštvaní! Reklama v médiích spíše ublížila než prospěla a z rodinné restaurace se stala továrna na peníze a azčala převažovat kvantita nad kvalitou! chaotický personál! STEAK KTERÝ JSME DOSTALI BYL FAKT MASTNÝ A MĚLI JSME CO DĚLAT, ABYCHOM STEAKOVÝM NOŽEM UŘÍZLI KOUSEK A ROZŽVÝKAT HO DALO CELKEM PRÁCI, po prvním soustu jsme se na sebe divně dívali a druhý jsem vyplivla, protože jsem kousla do nějaké šlachy a vůůbec nešel rozkousat, nehledě na to, že měl být medium a byl extra krvavý… pokoušeli jsme se něco sníst (prostě jsme nemohli uvěřit, že je to tak zlé, nechtěli jsme si to připustit) maso byla totální žvejka!! JÍDLO JSME VRÁTILI, OMLUVA ZNĚLA „prý smůla, asi špatný kus masa!!!“ po 15 minutách nějaké dva kopečky zmrzliny jako omluva od kuchaře, ha ha a na účet jsme čekali dalších 20 minut. Jídlo nám naúčtovali, ale my jsme se nedali! Restaurace je rozšířená, vetší, ale je tu jen jeden záchod, tzn, dlouhé fronty a poté šok – čistý záchod vypadá podle mně jinak!!! a na závěr perlička – na účtence jsme měli cituji „voda z kohoutku“. Nikde jsem to ještě neviděla, že by se účtovala voda natočená z kohoutku ve dřezu! RESTAURACI U ŠTĚPÁNA NEDOPORUČUJI!!!!!!!!!

Hovězí maso miluji, na Šumavu jsme jely speciálně kvůli hospůdce u Štěpána a čekalo nás velké zklamání. Steaky, které nám donesli byli tuhé! Maso se nedalo ukrojit steakovým nožem natož pak rozžvýkat. Samozřejmě jsme si to nenechaly líbit a jídlo vrátily, kuchař nám poslal na omlouvu každé dva kopečky zmrzliny, prý špatný kus masa! NESKUTEČNÉ, kuchař moc dobře věděl co nám posílá na stůl ale „ZKUSIL TO“. Je to akorát zmedializované, maso dováží, nestíhá ho nechat odležet. Restauraci nedoporučuji!!!

Komentáře jsou uzavřeny.