Natlakované odrobinky

Budování patřičně rozedraných jarních kolen je věc náročná. Musíte zvolit odpovídající povrch, ošacení, dopravní prostředek a hlavně to nepřehnat se stupněm oděru. Ideálně jsou pak lehce zelená od trávy, trochu od bláta a ťuklá do růžova… ;)

  • Já to tak nemyslel, děcka

I Minimalista se někdy utne. Mark Bittman si příště dvakrát rozmyslí, na co napatlá citrusovou salsu. Na chňapala červeného už určitě ne! ;) Použití ryby, jejíž stavy jsou v amerických vodách vážně ohroženy, mu obratem vytkla řada lidí, mimo jiné i Tom Philpott v trefné reakci na Grist.com. Bittman zareagoval a omluvil se.

Je to ještě O.K. nebo už je to hysterie? Mně osobně to v kontextu surovinově tupého Česka přijde více než O.K.! ;)

  • Až po uši ve hnoji zdroji

Trochu podobně si naběhlo i slavné NY Timesčlánkem Jamese E. McWilliamse, který zcela chabě ozdrojován začal rýpat do free-range vepřového (ekologický chov s volným výběhem).

Studie, kterou cituje, se snaží dokázat, že u vepřového z volného chovu hrozí zvýšené riziko nákazy trichinózy. McWilliams ovšem zapomněl dodat, že studie u „pozitivních“ prasat prokázala pouze přítomnost protilátek na parazita trichinózy, nikoliv přímou nákazu. Další věc, kterou vynechal je to, že studie byla ze 100% financována National Pork Board – organizací zasvěcenou průmyslovému vepřovému.

Vše samozřejmě, stejně jako u Bittmana, neuniklo pozornosti a McWilliamse si krásně vychutnala Paula Crossfields z Civileats.com. NY Times bylo donuceno reagovat a článek byl doplněn notickou vysvětlující původ zdroje.

Vtipné.

  • Tuňák v čokoládě

A ještě trochu vás dnes postraším a pomatu. Co myslíte, dáme to bez čokošky a bez tuňáka?

  • Májové růžovky

Marketingové akce Vinařského fondu na podporu českých vín nabírají rok od roku na obrátkách. Nejnověji svou pozornost vinaři zaměřili na podporu růžových vín. Na nás konzumenty povedou útok osvědčenou formou „vinařského svátku“ (viz Svatomartinské), který docela sympaticky přišoupli k 1. máji! ;)

Akce má svůj vlastní web Růžové.cz i oficiální zahájení 1. května od 10 hodin ve Ville Richter.

O tom, že jsou růžovky v trendu svědčí i „konkurenční“ aktivita okolo růžového webu Roseportal.cz s Janem Hořešovským, Klárou Kollárovou, Janem Stávkem a Vinografem v hlavním týmu. Do vilky vás zatím nepozvou, čtení ale mají špičkové… ;)

  • Kávisté světa, množte se! ;)

O víkendu proběhl v americké Atlantě World Barista Championship 2009. Nejlepší dvanácternou sestavu o čtyřech presech, čtyřech turbolaktacích a čtyřech signaturacích předvedl borec z UK – Gwilym Davies. Náš Michal Kocman skončil na slušném 29. místě. Gratulace do Brna!

Záznamy z live streamu prozatím nejsou nikde vidět. Pokud se ale objeví, hledejte tady nebo tady. Podrobnější report z akce zase čtěte na blogu LBC, včetně neskutečně vyzývavé nabídky na ochutnávku několika kg elitních káv světa!!! :)

A když už budete na návštěvě u LBC, mrkněte se i na report z třetího brněnského Coffeerightu s Faemou E61. Tentokrát jsem vynechal obligátní vysedávání v porotě a zapojil jsem se spolu s Chillijulčou a s kamarádem Martinem přímo do soutěžního klání.

Porotu i konkurenty baristy jsme se pokusili zneškodnit s crazy drinkem s pracovním názvem – dekonstrukce kávy molekulární mixologií. Náš signature drink jsme patlali před zraky publika skoro půl hodiny. Julka připravila lahodnou Yirgacheffe ve vacuum potu s infuzí z čerstvé šalvěje a dva shoty espressa Filicori Zecchini, Martin zase mezitím s pomocí 10l kapalného dusíku udělal čerstvou zmrzlinu s rumem Zacapa a na mě čekaly malinové marshmallows (a.k.a. bonbóny žužu) fritované v kapalném dusíku jako toping. Vše smícháno do vysoké sklenice jako káva se zmrzlinou. Zní to šíleně a šílené to i bylo. Ale krásné (a porotě chutnalo!).

Další fotky i popis vystoupení ostatních soutěžících najdete i přímo u organizátorů na Coffeespecialist… :) Příští Coffeeright bude zase první úterý v květnu. Takže pokud teď rozmlsaně čučíte na obrázky z akce, nečučte, sedněte příště na vlak (na koně, kolo, do auta) a ty dvě hoďky do Brna dovalte!!! ;)

  • Mánek sladkovodně

Další český foodblogger zasmečoval u Smartpressu! Tentokrát zamakal Mánek, který na papír zpracoval své milované téma – ryby v kuchyni. Sladkovodní kuchařka vyšla 15. dubna a už nyní ji najdete u dobrých knihkupců.

Podaří se Mánkovi pohnout s naší tragicky nízkou spotřebou (a knowhow na přípravu) ryb? Tipuji, že určo jo! ;)

  • Velký objev

Úplně debilní výcuc ze zahraničního tisku proběhl minulý týden ČTK. Ukázka třeba tady. Logicky již v originále nakřáplá úvaha dostala v českém překladu ještě víc na prtel.

Tajná rozvážka vakuovaných dušenin pro Gordon Ramsay Holdings odhalena. Uááááá! Prosím, chytněte mě někdo za koleno! ;) Bohatá diskuze už jede na fóru

  • Perfekcionisté

Se zajímavým nápadem přišli lidi ze Staropramenu. V novém projektu Perfect Gastronomy Program vyslali do Česka stovku tzv. Perfekcionistů alias hodnotitelů restaurací. Ti se do podniků vrhají s docela dobře sepsaným manuálem pro hodnocení a své výsledky hlásí zpět do centrály, kde jej vidí všichni návštěvníci webu.

Projekt je mi sympatický. Bohužel má hned od začátku několik děr, které ho posunují spíše do zábavně-propagační roviny… ;) Staropramen totiž hned v úvodu nastřelil ničím nepodložený seznam „zapojených“ podniků. Neví se, proč tam jsou ani jaká kritéria splňují. Navíc je výběr alespoň několika z nich dosti děsivý. Transparenci nepomáhá ani velice vágně popsaný výběr perfekcionistů a jejich tristní výkony u prvních hodnocených podniků. Hodnocení jsou neskutečně vágní a většina z nich dokonce postrádá bodové ohodnocení, které si perfekcionisté v manuálu sami určili! Když se k tomu přidá to, že je Staropramen ve střetu zájmu jako významný dodavatel piva, na srandu králikům je zaděláno…

Nevadí. Je jaro a alespoň se něco děje… ;)))

Dnes mi ty odrobiny pěkně nabobtnaly. Tak se omlouvám, dávkujte 3× denně… ;)

Reklama

Komentáře

OT: [Káva] Budoucí téměř-švagr mi včera předal osobně dovezenou na jemno namletou arabiku, o které jsem dneska zjistil, že je to taková pochoutka, že by byl hřích se s někým nerozdělit, tudíž kdo máte džezvu a ve čtvrtek nebo pátek odpoledne čas, ozvěte se, zapijem to. Pan domácí má samozřejmě přednost…

pan Cuketka: jen lehká oprava v Sunakashi baru mají sice porcelán Filicori Zecchini, ale káva je Vescovi.

a příští Coffeeright tuším nebude v Brně :o) viz facebook

Díky za tip na rybí kuchařku! Už prolízám Mánkovi stránky a vypadají velmi nadějně ;)

dond:

zajímavá nabídka :) víte o ní něco bližšího? :)

Iskaral Pust:

lol, dobrej trapas :) s příštím CR uvidíme, ještě si nejsem jistý jak to bude… změna města by tomu ale určitě prospěla :)

Petr S.:

běžte si ji normálně koupit :) podle mě bude skvělá…

Počkej, Perfekcionisté jsou jako něco jiného, než zajímavě udělané PR pro Stellu Artois? :o) Víc mne v tom hledat ani nenapadlo…

5: když jsem to na začátku četl ještě bez těch prvních hodnocení, připadalo mi, že by to mohlo být i k něčemu (byť samozřejmě s nutností to PR z toho odfiltrovat) – ale teď jak se to rozjíždí mi to tak bohužel nepřijde.

J.Č.+Kytka:

úplně blbej nápad to není, bohužel ta děravé realizace :( mohlo to být náhodou fajn a spojení se staropramenem by vůbec nevadilo.

7: spojení se Staropramenem by mi vůbec nevadilo, kdyby tam bylo kvůli němu jen něco přidáno, co by člověk mohl prostě nebrat v úvahu, pokud by nechtěl. Zredukování hodnocení nabídky nápojů pouze na pivo a zejména na jednu konkrétní značku už ano. Děravá realizace mě ovšem nepříjemně překvapila také.

Patří mezi jednoho z „perfekcionistů“, takže musím reagovat. Nápad je to dobrý, realizace trochu pokulhává to musím dát za pravdu. Nicmeně zatím jsme v začátcích. Hodnocení vypadá tak, že ve formuláři je napsaná položka „co pozitivního byste o restauraci řekl“…takže kde těch pozitiv je méně hodnocení vypadá jako vágní. Rovněž nechápu proč se mi u mého hodnocení nezobrazili body, které by to alespoň dokreslili – možná proto, že to vyznělo bodově nelichotivě. Záporné reakce, které jsou hned v další kolonce se nezveřejňují a posílají se majitelům restaurací, kteří by měli reagovat. Zatím jsem žádnou reakci neobdržel. Nakonec musím poznamenat, že se Staropramenem nemám nic společného…

Filipe,
pokud jste prefekcionista tak by to melo znit asi takhle:
…proc se mi u meho hodnoceni nezobrazily body, ktere by to alespon dokreslily.
Good luck

Máte pravdu bije to do očí. Kaji se. Omluvou snad jen, že jsem byl po dni v práci již značně unavený.
Díky

9: Díky za informace, bohužel to tedy vypadá, že celý ten projekt bude pro nezůčastněné hosty úplně nanic. Bude to seznam spousty hospod, které všechny dostanou jedničku a a dozvíme se o nich jen pár pozitivních výkřiků vytržených z kontextu, aniž bychom je mohli jakkoliv srovnat…

Ciao spešalists. Vaříme v podstatě mnoho druhů kávy, tu Fili, tu Ves, Costa a tak. Jakoby se z toho stala přednost. Lidi jsou nadšení a vypadá to že nejni všecko to ostatní kafe špatný, jenom to nikdo asi neumí uvařit…

Dobrý den,
taktéž patřím mezi „perfekcionisty“, takže si dovolím reagovat k předešlé diskusi, i když její aktuálnost je již poněkud za zenitem :o) Ve změti výše uvedených textů, které většinou prezentují jen domněnky, bych rád uvedl základní specifika tohoto projektu:

  1. projekt si klade za cíl zejména zlepšit stávající gastronomickou situaci v ČR. Z tohoto důvodu „recenze“ restaurací píší perfekcionisté do dvou částí – „pozitivní“ a negativní„, kdy ta negativní část s připomínky a doporučeními perfekcionisty se odesílá majiteli restaurace, který má možnost na ni zareagovat a případné nedostatky napravit. Celé je to o psychologii a uvažování majitele restaurace…pokud mu výtku někdo "šeptne“, tj. ví o ní jen on a perfekcionista hodnotitel, tak má mnohem větší vůli ji napravit, než když si přečte na webu či v tisku recenzi svého podniku a má pocit, že ho chtěl někdo „natřít“, že je to neobjektivní hodnocení apod.
  2. na webových stránkách http://www.perfekcioniste.cz je zcela srozumitelně napsáno, že v recenzích jsou zobrazovány jen ta bodová hodnocení, jež nepřesáhnou průměru 1,5. Pokud restaurace dopadla hůře, na webu se zobrazí jen text, a hodnocení s celou recenzí obdrží jen majitel.
  3. jinak vám samozřejmě musím dát za pravdu, že projekt je i nyní ještě stále v plenkách, ale připravuje se změna webových stránek, kde bude uživatel moci snadno vyhledat jakýkoliv recenzovaný podnik.
  4. poznámku o hodnocení pouze piva z nápojů jsem nepochopil. perfekcionista samozřejmě hodnotí jakékoliv nápoje, pouze tam, kde je čepována Stella Artois, perfekcionista pečlivě hodnotí celý 10 bodový servírovací rituál, kterým je toto pivo známo a měl by být dodržován.
  5. tzv. zapojené podniky, jež jsou na webu zmíněny, jsou jen ty podniky, které byly osloveny a jejichž majitelé berou tento program seriozně a budou na hodnocení odpovídat a zjištěné nedostatky řešit. Mimojiné já jsem se např. reakce majitele podniku dočkal, veškeré mé výtky respektoval a dá se říci, že všechny napravil.

Co vy na to?

nepovinný, ale díky němu máte obrázek (jak?)