Planeta Grep a její mocná šťáva

Z archivu

Grepová šťáva, to je takové ošklivé káčátko vedle té oblíbené (ale i ohrané) pomerančové labutě. Co se týče antioxidantů, předčí pomeranč několikanásobně a řadí se do těch vyšších příček antioxidačního žebříčku. Na snídani a vůbec před jídlem působí jako výtečný aperitiv a i navzdory své kyselosti má alkalizační účinky na organismus. Avšak pozor! Látky v grepu jsou tak účinné, že dokáží interagovat s různými léčivy (často zesilují účinek) a tak pokud nějaké prášky berete, poraďte se se svým lékařem nebo alespoň s letáčkem!

Reklama

Komentáře

Jo, jo, stará dobrá pravda zní, že pro dlouhý život a zdraví se má denně sníst alespoň jeden grepfruit, nejlépe hned ráno nalačno. Oblast středomoří to ví dobře. Nebo stačí alespoň sklenička grepové šťávy – když nemáte grepy. Ale ty se dají sehnat dneska skoro vždy – ikdyž nejsou nejlevnější…..

100% souhlas, čerstvě vymačkanej grep na snídani je ideální vypružení ;)

jen znovu zdůrazňuji bacha na ty lékové interakce, mimo jiné zesiluje např. účinky kofeinu….

No my to provadime kazde rano s pomeranci, grep je na moje mackatko trochu neprakticky velky. Musim si poridit mackatko XXL, jak se to resi u Cuketku?
Jinac ad interakce s kofeinem – podle pokusu na sobe mi pripada, ze cerstve vymackana citrusova stava se ke kave idealne hodi a po svem salku mokky automaticky dostavam chut na pomerancovou stavu. No a kdyz si ji dam, nejsem po silne kave tak precitlively a podrazdeny.
Bohuzel ted jsem v praci ;-( a tady nejsou cerstve pomerance ani grepy v dohledu, asi to vezmu z prace rovnou do nejblizsiho Migrosu, uz slintam do klavesnice…

Hola seňor Cukito, dík, žes´ neopomněl tu farmakologii, jestli si dobře vzpomínám, stimuluje to tvorbu cytochromu P 450, náš oblíbený CYP a4d etc., čili zvyšuje odbourávání látek takto degradovaných, čili snižuje jejich plazmatickou hladinu… a to tak, že stačí i ta sklenka denně…

Grep spolecne s antikocepcnimi pilulkami ve vetsim mnozstvi tak trochu neguje ucinky pilulek, slysela jsem….
Ale nehodlam testovat :-)

Oralne aplikovany grep mozna tlumi vykon antikoncepce..

Na druhou stranu jsem cetl, ze pri „mistni“ aplikaci (citrusove stavy obecne) diky sve kyselosti pusobi ve prospech „seniorske exploze“ :-)))

Tim: pusobi ve prospech “seniorske exploze” jsem myslel, ze zabiji spermie a dava tim v podstate zabrat nasemu duchodovemu systemu :-)))

ČERVENÝ GRAPEFRUIIT SNIŽUJE HLADINU CHOLESTEROLU
Doktorka Shela Gorinstein z Hebrew University of Jerusalem School of Pharmacy se svými kolegy zjistila, že červený grapefruit pomáhá redukovat hladinu cholesterolu u pacientů, kteří nereagují na léčbu statiny.
Pacienti byli rozděleni do tří skupin. První skupina konzumovala denně kromě běžné diety jeden červený grapefruit, druhá jeden bílý grapefriut a třetí skupina žádné grapefriuty nekonzumovala. Během testu pacienti nebyli léčeni žádnými léky snižující hladinu cholesterolu.
Za jeden měsíc vědci zjistili, že ve třech skupinách nebyl rozdíl v hodnotách krevního tlaku či tělesné váhy. U obou skupin konzumujících grapefruity byla zjištěna zvýšená aktivita antioxidantů a ve skupině konzumující červený grapefruit byl zjištěn pokles hladiny krevních triglyceridů. Konzumace červených grapefruitů rovněž snižovala hladinu cholesterolu.
NY Times on line

Protože jsem člověk líný, tak se mi nechce shánět a mačkat čerstvé grepy, zato jsem si v Delvitě koupil 100% šťávu z bílých grepfruitů (mají i z růžových), píšou že není slazeno a není vyrobeno z koncentrátu a pasterováno. Bude to také fungovat? A teď nemyslím antikoncepci ale antioxidanty :-)

Cuketku do ohně bych za to nedal, ale myslím že hej. Určitě koukej raději po džusu z červených/růžových – „je tam TOHO více“ :)

Já jim grep skoro každej den (ale celej, ne jen šťávu) a je mi jedno jestli bílej nebo červenej. Kupuju si je od tý doby, co jsem zjistila, že vždycky když mě začlo bolet v krku, tak po snězení 2 grepů to zmizí. Nejsem skoro vůbec nemocná. je to asi tim, že se říká, že 1 grep obsahuje denní dávku vitamínu c. a pomáhá mi to i na popraskaný rty. Fakt doporučuju.

Komentáře jsou uzavřeny.