Hroznové víno a resveratrol


Takové barvy dokáže vykouzlit jedině srpnové odpolední slunce a červeným barvivem naducaná slupka hroznového vína. Další antioxidační bojovník nejen proti rakovině přichází na scénu….

Resveratrol

Hrozný (hroznový) jazykolam tohle slovo, ale určitě stojí za to, si jej zapamatovat. Uvidíte, že v příštích několika letech se s ním začne ohánět kdejaký vinař a určitě si svou cestu najde i na etikety lahví od vína. Resveratrol je látka patřící do skupiny polyfenolů, která je obsažena v bobulích hroznového vína (ale i např. v grepu!). Nejvíc je obsažen právě ve slupce a tedy i červeném víně. V dužině, v peckách i v bílém víně je přítomen také, ale v nižších koncetracích (podobně málo je ho v rozinkách a marmeládách s podílem hroznů). Je docela zajímavé, že jeho obsah se někdy liší i u jednotlivých odrůd vína čereného a to někdy i řádově (takže pozor)!

Určitě jste již nesčetněkrát slyšeli o příznivých účincích vína u pravidelných a mírných konzumentů. Právě resveratrol má v tomto prsty – připisují se mu významné protizánětlivé a protirakovinotvorné účinky. V laboratorních podmínkách dokázal blokovat rozvoj nádorů prsu, kůže, prostaty nebo kostní dřeně. Vedle toho příznivě působí na metabolismus tuků a spolu se svým protizánětlivým účinkem prospívá kardiovaskulárnímu systému.

Přesné mechanismy jeho působení na naše zdraví a zpomalování stárnutí ještě nejsou přesně známy, ale to nám nebrání v tom abychom již dnes jeho příznivých účinků požívali. Otázkou je jakou zvolit formu. Víno totiž kromě resveratrolu obsahuje také alhohol, a tak nepřiměřená konzumace nám může přivodit právě opačný účinek. Čerstvé hrozny tady jednoznačně vítězí (nepočítám chystané preparaáty založené na čistém extratku resveratrolu) a tak neváhejte a chutí do nich .)

P.S.: prohlašuji tady, že prvnímu českému vinaři, který deklaruje na etiketě svého vína přesný obsah resveratrolu dám pětikorunu (pokud se dožiju)! ;)

Reklama

Komentáře

Aniž bych byl zaměstnancem nebo dealerem Znovínu, musím zmínit jejich víno Dan Ermite (červené i bílé), u které přímo deklarují, že obsahuje dle jejich laboratoře více transresveratrolu než mají francouzská vína. Konkrétně toto víno od nich jsem nepil a na internetu jsem nenašel zadní část ekitety ale věřil bych, že pokud to není přímo na etiketě, že Znovín na vyžádání hodnoty zašle. Cuketko, jestli to zkusíš, dej vědět :-)

Marku díky moc za tip, Znovín má díky tobě zaděláno na pětikačku!

Určitě se potom budu pídit!

Bohužel, podle vědců aby člověk přijal denní potřebnou dávku resveratrolu, musel by vypít cca 400 l červeného vína za den, což asi nejde …

Piji zde v Pardubicích Dan Ermite ze Znovína bílé již několik roků, dříve jsem je bral na objednávku ve Znovíně a v jejich prodejnách, v poslední době kupované v supermarketech. Jako ostatní bílá vína je nutné samozřejmě je vychladit, osvědčila se mi teplota 6-7 st, ale při otevření udržovat v lahvi s ledem a odsávat vzduch.

Víno je mimořádně lahodné , výborně se k němu hodí specielní sýr z mlékárny Jaroměřice nad Rokytnou. Má lahodnou vůni a některá šarže, což trochu udivuje, se blíží Rulandskému šedému z vinice Šobes.

Dobrý den, zde je jedna zkušenost s resveratrolem:
Moje 85-ti letá maminka v létě prodělala dva infarkty, snacha je lékařka a když si přečetla maminčinu propouštěcí zprávu z IKEMU, opatrně mne připravovala na to, že už se asi dlouho nebudu moci těšit z maminčiny moudrosti. Hned po propuštění do domácího ošetření jsem jí, po konzultaci s panem doktorem, začal podávat produkt s obsahem resveratrolu a bere ho do dnes. První kontrola v IKEMU dopadla uspokojivě, druhá kontrola v listopadu byla víc než překvapivá, údajně trvalé změny na srdci při kontrole nebyly diagnostikovány. Subjektivně se maminka cítí dobře, nezadýchává se a její život se vrátil do původních kolejí a byla moc ráda, že se jí vrátil milovaný pejsek. Denně s ním chodí na dlouhé procházky a kromě mytí oken zvládá celou svou domácnost sama a perfektně.
Pro mě to znamená, že resveratrol je malý zázrak. Nechci dělat reklamu, ale pro víc informací se můžete obrátit na e-mail pav.elf@seznam cz.

prosím, můžete sdělit, jaký produkt s resveratrolem jste mamince podávali? Děkuji. Magdalena

5: článek je z roku 2006 a komentář z roku 2008, takže pravděpodobnost, že vám tu Pavel odpoví je hodně hodně nízká, asi bude lepší zkusit ten mail, který tu nechal.

Co vy na to?

nepovinný, ale díky němu máte obrázek (jak?)