Odrobinky na novinách

Byl jsem na houbách, protože děsně rostou. Na rozdíl od dnešních odrobinek si je sám pro sebe suším na novinách. Alespoň k něčemu je to starý médium občas dobrý… ;)

  • Bacha na krávy

Americká zmrzlina Ben & Jerry's dorazila do Česka! Podle plakátku to vypadá, že si vzali na pomoc i vlastní krávy výsadkářky.

První česká prodejna bude dole na Václaváku a začíná se hned 30. července (alespoň pro média). Podle dostupných informací je pro Prahu připravený omezený výběr s 16 různými druhy zmrzliny. S B&J mám zkušenosti z jedné krátké návštěvy v lisabonské pobočce. Moc nachutnáno nemám, tak jsem docela zvědavý. Jste rádi, že jsou tu?

Oficiální sránky B&J's spuštěny: www.benandjerry.cz

  • Sbohem, a díky za ryby

Do kin (USA, UK) přichází nový filmový dokument The End of the Line zaměřený na ryby a udržitelný stav oceánů. Vychází z předlohy Charlese Clovera a pro lidi vyznávající mořské ryby a s nimi spojený průmysl by mohl mít podobný efekt jako film Black Gold ve světě kávy.

Film i kampaň okolo něj jsou založeny silně aktivisticky. Terčem jsou spotřební návyky běžných konzumentů, využívání vylovených ryb v gastronomii (viz minulé odrobinky a Nobu) a v neposlední řadě samotný obchod s rybami. Až film uvidím, určitě o něm ještě budu psát, protože je mi toto téma velmi blízké (viz třeba sushi dotazník).

Než film dorazí i k nám (jestli tedy vůbec), dejte si jako ochutnávku mini-filmy o filmu na Babelgum.com. Nesmírně zajímavé jsou taky zprávy související s kampaní o filmu, ve kterých můžete pozorovat, jak silný dopad má film v reálném světě obchodu a konzumace ryb. Úplně na konec si pak můžete dát svéráznou formu komunikace s restauracemi, které mají v nabídce „špatné“ ryby. Kdo to u nás vydá jako první? ;)

  • Kuchni ho

U ryb ještě chvíli zůstaneme. Přes Mánka jsem narazil na poměrně slušný video obsah na téma českého kapra. Pro stránky Třeboňského kapra je připravil známý rybomil Petr Stupka a najdete je na adrese: http://www.trebonskykapr.cz/video/. Doporučuji! ;)

  • Blud měsíce

Jestli ještě nevíte, proč nemají ženy v kuchyni co dělat, šéfkuchař Frič z Prakulu vám směle napoví ve svém rozhovoru pro Xman.cz:

Vidíte to už na přípravě základu na guláš. Chlap se nebojí zariskovat, potřebuje cibuli obarvit do hnědé barvy, tak ji tak prostě připraví. Žena pořádnou cibuli neudělá, protože se bojí. A pak na to taky ani nemá čas, ona vaří proto, aby bylo vše rychle.

Dá se to nějak léčit, nebo je to genetická zátěž? ;)

  • Jakože je Google nade mnou

Přes Ruhlmanovic Twitter se ke mně dokodrcalo zajímavé spojení Google Maps s netradičním pohledem na krajinu. Na blogu U.S. Food Policy je přehled deseti území, na kterých jsou patrné změny v krajině pouhým okem.

Moc mě zaujal rozdíl mezi americkou a kanadskou půdou, a tak mě napadlo srovnat podobná území na mapě Česka a Rakouska. Funguje to totiž taky! Podívejte se sami:


Zvětšit mapu

Nahoře je Česko (kousek od Valtic), dole Rakousko. Rozdíl je úplně zásadní, i když nevím přesně proč. U nás spisovné a velké čtverce několika baev, u sousedů soustava různobarevných proužků. Čím to je?

Reklama

Komentáře

Ze by ten rozdil mezi vyuzitim pudy u nas a v Rakousku byl zpusoben vyrazne jinym vyvojem vlastnickych vztahu a land use v poslednich desetiletich?

Martin:

jo to mě napadlo – vlastnické vztahy. mají v rakousku družstva? ale určitě to nemůže být jediný faktor. třeba se učí rakušáci jiné osevní plány, nebo rotujou jinak plodiny. nebo mají odpor květším monokulturám, nebo jsou čert ví :)

opravdu jsem to nezkoumal do hloubky (stejně budu), tak jestli někdo ví, ať poradí :)

Ad pole. Stejné je to, když se koukneš do Polska. O Anglii ani nemluvím. Tam se vždycky kochám z letadla, jak je ta krajina různorodá. U nás jsou to stále ony širé rodné lány…

2. Já radši, když mi houby pofouká větříček (čerstvý vzuch) na sítu, případně na papírových sáčcích, ve velkém množství pak sušička.
Ale fouk od Majkla má něco do sebe, to uznávám!:-)))

Pivli:

já vím že to je ta nejhorší možná metoda, ale mám k tomu nostalgii, navíc o tom tak pěkně zpívají buty v písni ohambí ;)

ty lány mě vrtaj. když člověk jede autem tak se to liší taky, ale jinak. že by to bylo až tak zásadní, není patrné.

Ad clanek v X-manovi: Ja bych tento web-magazin a jeho vytvory vubec nebral vaze.Po vzoru casopisu Maxim,Esquire a podobnych platku jsou jeho clanky a rozhovory vsemozne upravovany aby byly co nejvice chlapacke a tak v nich musi byt tyto macho kecy.Odpad.

Na těch polích přeci není nic divného, v Rakousku družstva samozřejmě nejsou, většinou jsou to rodinné farmy hospodařící na vlastních pozemcích v malém. Zatím co u nás, po komunistickém scelování malých políček hold zbyly ty velké širé rodné lány…

Zatímco v Evropské unii má průměrná farma 29 hektarů, v České republice je to v důsledku kolektivizace o sto víc. Malá rodinná hospodářství prostě zanikla… A na několik desetiletí přerušená tradice se nevrací do starých kolejí. Ale: Evropská unie přichází v rámci společné zemědělské politiky s návrhem na postupné krácení přímých plateb zemědělcům a přesun takto uvolněných prostředků na politiku rozvoje venkova. V praxi to znamená snižování dotací velkým farmám.

K jiným osevním postupům – malá políčka nemusí být nutně jejich zárukou.

Mirek:

to je jasné, ale i tak, trubička je to :)

Vítek, zuz:

hm tak aj čísla podporují. čím je to ale tak proužkatý? platí tedy první nástřel od boku, že to je obdoibné složení plodin jako u nás jen zahuštěné na jednoho farmáře? :)

v tom případě by to bylo fascinující, jak dokáže prostý satelitní snímek zachytit několik desetiletí desturkce, uff :(

Jo, žekla bych, že je to obdobné a zhuštěné, což může mít různé výhody, zvláště, když se to kombinuje s živočišnou produkcí. Ale podobně zajímavé snímky shora najdeme na hranici Šumava a Bavorský les. Mno, jiný kraj, jiný mrav…

Jinak k číslům: údajně se třeba v Německu sluně uživí i farma o třech hektarech. Může totiž dostávat velmi lukrativní dotace třeba na chov krav v horách a prakticky s tím nemít moc práce. (Ale tady už si nejsem jistá, jesli trochu nekecám .-)

Milý Cuketko… příště stáhni záclonu z okna, kolíčkama ji napni na sušák na prádlo (takový ten rozkládací), houby pak můžeš klidně krájet na silnější plátky – v jídle díky tomu budou pak vidět :-) a díky tomu, že se suší horem i dolem, budou suché fakt rychle… a záclonu pak vyper a vrať na okno… :-))
Já teda záclony v oknech nemám, ale pro tento účel jsem před lety jeden menší kus zakoupila…

ad majkl, myslím že ani moc nefouká, spíš ho svrbí koleloule :)

Ad struktura – na celkovym obrazu se taky podili jina struktura cestni site zajistujici dostupnost tech malych pozemku. Dal tam urcite hrajou roli drobny prvky v krajine, jako remizky, uvozy a pod., coz se ale i k nam tu a tam vraci. Nevim, v kterou rocni dobu to je nalitany, ale treba se muze stat, ze jeden soused byl rychlejsi a mel uz sklizeno, kdezto druhy se na to teprem chystal:)

K leteckému snímku: kdyby šla sehnat stejná letecká fotka vzniklá před rokem 1948, tak by krajina vypadla na obou stranách hranice stejně. Ostatně, pokud by se na tom místě zobrazila katastrální mapa, s velkou pravděpodobností by tam ty nudle pozemků ještě byly.

Stran těch lánů, mrkněte na příjemně čitelnou studii od P. Hájka:
Jde pevně kupředu naše zem
Takových obrázků je tam spousta, jen ta srovnání nejsou geografická, ale časová. A snad i nějaké to vysvětlení se najde…

Domintu:

ď :) ale budu se držet novin .) na chatě jsme na to ještě mali takové pěkné rámy se sítí, s tim to šlo upně nejlíp, profukovalo to pěkně odspdu a dobře se to udržovalo. ono zas těch hub není tolik , tak už to snad nějak s tím tiskem doklepu

js:

wow, zásah na komoru .) děkuju, podívám se po tom v knihovně. alespoň podle ukázky z knihy mě to nadchlo

Zpět k bludu a ad 8. – jak praví kamarádka „co vůbec neřekneš, to tam nebude.“ A právě a jedině ty rozhovory se na xmanu dají číst. Občas se tam podívám, abych se zrekreovala od myšlení a rozhovory překvapily. I na xmanu může být člověk zajímavý aniž by u toho musel kohokoliv shazovat. A pan Frič to pojal velmi paušálně. Ale pak zas o kousek dál tvrdí, že všechny ženy, které dobře vaří, jsou domácí kuchařky. Tak že by se občas některým vyvoleným i ta cibulka povedla? Já nevím, já vývar vařím jenom šest hodin. Co už byste chtěli od ženy, která potřebuje mít všechno rychle ;)

js:

musím moc poděkovat, nevydržel jsem a zašel si pro ni. je to pěkně srozumitelné, stručné se spoustou dokumentace. už jsem v půli, tak pokud ji dorazím, přinesu report, měla by to být povinná četba – leccsos osvětlí! :)

Naďa:

vladko, dekuju moc, to je paradni link!!! konecne vim proc je v názvu mojí ulice „lán“ :))) geiální. nemužu přestat si s tím hrát! hlavně lokalita p6, tam, se to měnilo a osidlovalo masivně. překlik na tu tunu paneláků všude po praze je ale stejně megadepresivní. fujfňuk :)

ad 23) jéje, přepošlu p. autorovi, bude rád :) mě se to taky moc líbí a nutno uznat, že PH je přepečlivý. snad až trochu moc, protože to co právě dle mého názoru chybí je srovnání v lehce nadregionálním měřítku. jenže to by pro PH s jeho pečlivostí byla fuška na doživotí :)

Maly kopecek zmrzliny v Ben Jerry´s stoji 59 CZK. Presla me chut. Uz je to otevrene. Je to tak male, ze kdyby o tom nepsaly noviny, tak si toho v zivote nevsimnete.
Zlaty Svetozor!!

Petulka: On ten malý kopeček zas tak malý není, ja zbytek svojí porce nakonec s těžkým srdcem hodila do koše, protože už jsem prostě nemohla:)

Ad 22 – Vlaďka : Tomu článku se jen musím smát, jsem profi – kuchařka a nebojím se ani experimentů ani pořádně osmahnout cibuli do guláše. Naproti tomu, já zas znám kuchaře, který tu cibuli neumí a neumí. Není ono to všechno o lidech a ne o pohlaví?
Pane Cuketko, hodně odbočím. Jednou jste se ptal po červené řepě s natí. Aktuálně je k dostání v holešovické tržnici, kde jsem objevila i jiné rostlino- poklady : český paličatý česnek, pálivé papriky, krásně fialovou cibuli s natí a zelené slaďoučké blumy, zvané cukrářské! Hala 22 je ráj, aspoň pro ty, co nemají zahradu za humny.

Ještě k té cibuli. Musím se pana kuchaře zastat. Občas chodím do Prakulu na kuchařské kurzy a musím potvrdit, že když se smaží cibulka, tak ženy jsou opravdu překvapené (já samozřejmě byla poprvé taky), že se to má opravdu skoro spálit. Svorně jsme si tam povídaly, že takhle to opravdu neděláme.

když se smaží cibulka,(…) že se to má opravdu skoro spálit.
??
Nezáleží na tom, pro jaký který pokrm se ta cibulka připravuje? Řekl bych, že někdy je karamelisace přínosem, jindy zas je lépe ponechat cibuli světlou.

Karlička:

o to přeci nejde, jestli to účastníci kurzu vědí nebo nevědí. zarážející je hlavně fakt (a proto jsem to zde umístil), že pan frič věří, že schopnost osmahnout cibulku do hněda je vázaná na pohlaví! :)

Tak jsem dnes obětovala 59 kaček na oltář boha mslného jazyka a vyzkoušela ben a jerrýskovou zmrzku, dala jsem tu s legračním jménem Phish Food. Čokoládová s čokoládovýma rybkama nezklamala, ale ta cena mě teda nebaví. Jednou za čas Ok, ale teď zas budu chodit do Světozoru na tu jejich hořkočokoládovou. Už jste jí měli?

Co vy na to?

nepovinný, ale díky němu máte obrázek (jak?)