Odrobinky mléčně kvašené

sedmičce s koprem, cibulí, mrkví a kořením. Dle receptu na Velehradské kvašáky. Neznám nic lepšího. Tedy pokud se vyvedou… ;)

  • Kdo je tady Vajnerčák?
Počátkem září se dočkaly premiéry hned dva české projekty zaměřené na víno a video. Jinými slovy pokusy o přenesení vínovlny, kterou ve Spojených státech rozpoutal ukecaný čertík z krabičky Gary Vaynerchuk.

První pokus o video, nová verze projektu Vinograf.cz, má k němu asi nejblíž. Bývalý wineblog se tady totiž přeměnil na blogující winebar a prodejce vína v jednom, přičemž si jako hlavní komunikační kanál s hosty a zákazníky zvolil interaktivní video. Stránky i bar jsou až do konce září ve zkušebním beta provozu. Až ale uvidíte projekt v celé šíři, myslím, že to nuda určitě nebude! ;)

Oproti tomu video program Sommeliéři od malé online televize Muvi je zaměřen čistě na zábavu a sem tam nějakou vinnou osvětu. Už od začátku více než koukatelné video má svědomí dvojice somíků Matouš Ballík a Tomáš Babor.

  • Knedlík, Kloss, Knödel
Milujete vařený gelatinizovaný škrob ve formě bochánků? Muzeum Cheb si pro vás připravilo ráj na zemi – teoreticky multimediální šou Knedlík – Kloss – Knödel aneb Knedlíkové nebe.

V Chebu se bude podávat ještě kouřící knedlíková historie a kultura, recepty i doprovodný program. Vše navíc z dvojího úhlu české a bavorské kuchyně v evropských souvislostech.  Jsem z toho na páře. Tak nedlím a hip hip hurá knedlím! :)

  • Dvojitý Ramseich!
Bude hned od září. TV Barrandov přinese od 7. 9. první US sérii pořadu Hell's Kitchen – Pekelná kuchyně. TV Prima zase od 15. 9. spouští 2. sérii úspěšného Ano, šéfe!. Na obzoru je prý i lepší hodnocení restaurací v závěru pořadu, které snad bude o kus vzdálenější frašce na kameru v úvodní sérii.

Pohlreich se v rozhovoru pro časopis ZOOM také nechal slyšet, že by si rád vyzkoušel i Hell's Kitchen. Na rozdíl od Kitchen Nightmares (současné Ano, šéfe!) je to však o dost náročnější formát, který vyžaduje produkci obří restaurace s kuchyní prošpikovanou kamerami. Zaplatí to některá z českých televizí? Kdyby jo, byl by to nářez… ;)

  • Místo hospodaření
Bavilo by vás vědět, odkud přesně pochází suroviny daných výrobků? To jest nejen místo finálního zpracování, ale třeba i místo sklizně a místo chovu? Mě určitě jo. Teď jen jestli pokus o nové značení výrobků vyjde.

  • Na vlastní pytlik
První ročník festivalu čajové kultury Čajomír fest zanechal v myslích návštěvníků i v českém internetu nesmazatelnou stopu ve formě vystoupení mistra Pigi-cha. Díky několika pohotovým kameramanům a kamerawomanům si ho můžete vychutnat i nyní v teple domova a z digitální smyčky. Ani nedutám.

Další mistrova vystoupení tady aj tutaj! ;)

  • Večeře za „dvacku“
Ještě do středy můžete vyhmátnout v soutěži s průvodcem Grand Restaurant hlavní cenu - Maurerovu večeři za dvacku. Pro jistotu ani neuvažuji o tom, co všechno by takové menu  mohlo obsahovat… ;)  I když, teď jak o tom přemýšlím, možná by k tomu stačily notoricky známé marže vína v Česku. Dva tři chody, lahev významného Grand Cru a máte to v kapse! ;) Průvodce tím finišuje sbírání hlasů pro nejnovější sezónu a již brzy po ukončení hlasování vyjde nový ročník 2010.

  • Dnes na ubrus, zítra rovnou do klína!
Moderní gastronomie. Někdy si říkám, jestli nám tady (zatím) bez ní není lépe… Video z návštěvy hosta v restauraci Alinea. Šéfkuchař Grant Achatz podává dezert na ubrus! ;)

Jak už to bývá tradicí, část odrobinek mi stačila utéct na Cuketkobůku. Jestli je chcete mít vždy z první ruky, hledejte je tam! ;)

Reklama

Komentáře

To co dělá z čaje kvalitní a chutný nápoj jsou teprve přidané suroviny :D

Teda jsem hrozně nadšená z Hells Kitchen v české televizi! Propadla jsem tomu téměř od začátku, ale kvalita youtube, ze kterého jsem poctivě sosala, se nedá srovnat s televizí :) hurá za HD kvalitou jídla!

Co vy na to?

nepovinný, ale díky němu máte obrázek (jak?)