Wine Library TV a Gary Vaynerchuk

Můj nejnovější objev (=závislost) v oblasti pohyblivých obrázků – Wine Library TV! Video blog (chcete-li vlog) o víně, který provozuje přidružená Wine Library zaměřená primárně na obchod s vínem.

Za necelý rok (!) vytvořili přes 160 epizod zaměřených na ochutnávky vína, na představování jednotlivých oblastí a na vše okolo multiskleničkového „drsného wine byznysu“. Hlavní tvůrcem je naprosto fenomenální chlapík Gary Vaynerchuk, který je…. přinejmenším příjemně neobvyklý. Kromě toho, že se ve svém pořadu chová jako úplné ucho (30let) a večně se předvádí, je to nová hvězdička na nebi všemocných pánů wine kritiků (představen ve Washington Post, New York Times, CQ Magazine atd.)

Hlavní filosofií pořadu je představit víno co nejpřístupněji, bez těžkého závoje snobismu a bez klasických mýtů a předsudků. V každé epizodě Gary představí a proklepne různá vína. Vbec mu pak nedělá problém vedle sebe postavit pětidolarovou a padesátidolarovou lahev a pak tu padesátidolarovou (když mu nechutná) klidně shodit. Nebudu do vás dlouho hučet, raději se podívejte sami – 162 dílů čeká na vás…

Drobty

  • doporučuji začít od první epizody. Jde tam úplně krásně vidět, jak se formát vlogu pomalinku rozjíždí a jak Gary hledá a piluje svůj specifický styl. Pokud chcete rozjíždět něco podobného, dobře se dívejte.
  • to příjmení „vej-nr-čak“, nemá on Gary nakonec české předky? ;)
  • i když vše vypadá moc fajn, přeci jen mějte stále na paměti, že se jedná o TV show sponzorovanou a provozovanou obchodní společností zaměřenou na prodej vína. Tj. rozhodně si nehrají na nějakou uber-nestrannost a veškerá ochutnáváná vína, jsou často v drtivé většině v jejich prodejní nabídce.
  • vína představená v jednotlivých ochutnávkách jsou sice z US trhu, ale se spoustou znich se můžete setkat i v naší malinké smogem zaprtěné kotlince :)
  • na přehrání videa budete potřebovat QuickTime

Ták! Co říkáte na Garyho?

Reklama

Komentáře

Jméno Vajnerčuk – zde v okolí (v Anglii) mívala Delicatessen paní Organiščuk. Byla to Polka. Typoval bych tedy slovanské předky. I Vaněček přichází v úvahu.

Vajn Library TV jsem bohužel na svém PC nerozchodil. Dělal jsem si sliny na virtuální ochutnávání NZélandského Sauvignon Blanc. Jeden z mých nejoblíbenějších moků, alespoň během teplejšího údobí v roce, ale i celoročně – zahnízděn ve vyhřátém bydle s dobrou rybou na talíři.

….tak že by vejnerčák, vajnečuk, vejmršmuk, přítel s předky z Pólandu? Anebo Vaněček? Já snad zeptám Garyho osobně :)

(na videa je zapotřebí QuickTime, aktualizováno v článku)

Já se snad zeptám Garyho osobně

Mám za to, že by vám odpověděl. Ale často jsou předkové roztaveni v jejich americkém kotli a Gary je už odlit jako ingot = homogenní a ryzý Amík.

QT zde někde mám a při troše perseverance bych to rozchodil. Jsem ale příliš příjemně rozptýlen skutečnou ochutnávkou dvou kvalitních láhví od protinožců, Cabernet Sauvignon (Yellow Label, Wolf Blass, AUS) a v sudu dospělého Pinot Noir (2004 Montana Reserve, Marlborough, NZ).
Nemám, čím bych je pohaněl. Smooth as a baby’s bottom.

Minulý týden jsem měl na pořadu Francii. Velmi podobná cenová skupina, vína doporučená mladým sommelierem v jisté publikaci.
Jednorožcův závěr: Protinožci! Patří sem mnoho, mnoho vykřičníků, které já ale nesmim – měl jsem přísné učitele češtiny.

Prozatím jsem zhlédl první epizodu. To zas bude promarněného času :-) Doufám, že doporučuje nějaká místně i finančne dostupná vína pro ČR

Jednorožec:

:) udělám to klíďo za vás, já měl z češtiny opakovaně za dvě:

protinožci!!!!!! (dokonce i s malým p)

sám sebe určitě zaperseverujte, QT ze šupliku vyhrabejte a šup na Garyho. možná je to ingot, ale:

zábavný (ušatý&degustující) ingot!!!!!

ad ochutnávky, tento týden jsem otevřel jednu lahev, na kterou už jsem si delší dobu brousil zuby, bude zde brzy, protože to byl fantastický zážitek, klíčové slovo: ňecko

banter:

já jsem aktuálně u cca 25 epizody, je to návyk a jelikož nemám doma telku, jsem návykům na pohyblivé obrázky náchylný .)

ad dostupnost:

hrubě odhaduj (oopravdu hrubě!), že je z tamního výběru u nás dostupnost tak 20%. konkrétní vína obtížně, ale např. výrobci a regiony už lépe. gary často prezentuje vína, pro která mají určitou exklusivitu (např. pouze 10 dovozců do US)… cenově je to velice různé, průměr se točí okolo 20USD.

podrobnosti neznám, jen odhaduji, na český trh a na víno obecně jsem a-ma-teuuuur…. ,) chtělo by to, aby se na WL TV kouknul někdo, kdo podrobnou situaci na trhu s víny v ČR zná lépe…

Právě jsem asi u 96. epizody a vyzvěděl jsem, že Gary je původem z Ruska. Jeho otec dorazil do Ameriky s 0,0 dolarů v kapse :)

Mě by zajímalo, čím se pan Cuketka živí. Tipuji, že je rentiér, protože bežný smrtelník prostě takhle nevaří, nemá čas psát blog a ještě koukat na Winelibary TV.

Zdravím pana Cuketku. Váš blog jsem objevil nedávno, ale od té doby si začínám ujíždět na foodblogách (nebo blozích???) všeho druhu. Nicméně, ten Váš opravdu vede!!! A protože tak jako jídlo a vaření miluji i víno děkuju i za odkaz na Garyho… Je to opravdu zábavná postavička. Jen opravdu velmi pochybuji, že vína která doporučuje budou u nás k dostání (pokud se mýlím, budu jen rád!!!). Navíc hodnotí vína, která sám prodává…Takže objektivita??? A co takhle vytvořit český wineblog nebo vlog – tak nějak taky degustuju, ale zábavnosti Garyho těžko dosáhnout, že…

iceik:

gary je bůh! :)

ad dostupnost:
americký trh s vínem je aktuálně největší na světě, s tím bohužel nic nenaděláme. některá ta vína ale dostupná jsou, musíte jen dobře pohledat. např. v epizodě o champagne můžete u nás ochutnat téměř polovinu všech vzorků.

ad objektivita:
k tomu se gary vajadřoval opakovaně. doporučuji všechny epizody, kde gary docela drsně setře víno v jejich nabídce. je to skoro v každém druhém. plus se opakovaně zmiňoval o problémech s vinaři/dovozci/prodejci, kteří na základě jeho ratingu ve WLTV přerušili dodávku pro WL.

i kyž se to nezdá tak WL jako taková je podnik s obratem desítek miliónů dolarů v roce. vína představovaná ve WLTV navíc představují zanedbatelné procento z celkové nabídky.

jej az poměl jsem – ad český winblog:

v současné době v ČR neexistuje bohužel ani jediný wineblog (nepočítám winar.boguje.cz, který to zabalil). je to smutné, ale internetově gramotný znalec vína je v Česku zřejmě vyhnulý druh….

škoda!!! .)

Co vy na to?

nepovinný, ale díky němu máte obrázek (jak?)