Jak Češi devastují svět

Tohle je původní titulek článku na Aktuálně.cz, který vyšel v noci. Dnes ráno ho změnili na přijatelnější a měkčí verzi I Češi likvidují tropické pralesy. Pokud tankujete benzín, popíjíte kávu, jíte brambůrky, ryby nebo kupujete zboží od českých zemědělců, nenechte si článek ujít. Jste v tom totiž namočeni až po uši :)

Vychází ze studie o dopadu chování českých spotřebitelů na svět a životní prostředí za našimi hranicemi – Česká stopa (PDF, 780 kB). Rovněž doporučuji k počtení.

Reklama

Komentáře

A delas pro to neco aby to tak nebylo? Kcemu jsou sakra tyhle blogove prispevky kde se linkuje jen na obsah jineho serveru. Navic bez nejakeho osobniho nazoru.

ahoj neon, díky za postřeh:

lokální & udržitelné potraviny, bio potraviny, fair trade produtky, etika spotřebitele, to jsou všechno témata, kterými se tady dosti často zabývám (viz. články v archivu)

tuto zprávu vypichuji pro své pravidelné čtenáře, protože si myslím, že by jim rozhodně neměla ujít a jinak by rychle zapadla. v kontextu mého zápisníku, to už myslím nepotřebuje další komentář.

ok, děkuju za vysvětlení a omlouvám se. mě to nějak vzalo.
taky si právě nemyslím že tohle téma by mělo zapadnout a přijde mi málo když si to někdo jen přečte, zabije 10 minut svého života nad něčím zajímavým ale moc nad tím nepřemýšlí. přispíváme ktomu že svět jde do sraček a nikoho to moc nezajímá.

vůbec nic se nestalo, já chápu, že když někdo přijde z linkuj.cz poprvé a cuketku nezná, tak to vypadá podezřele ten odkaz jenom :)

Ahoj Cuketko,
nejsem zrovna největší konzument kávy, ale přítel ano, takže jsem včera po několikatýdením přemýšlení (a vlastně díky jednomu tvému příspěvyku) koupila Fair Trade kávu.
Musím uznat, že byla výborná, i přítel se oblizoval a nemohl přenést přes srdce, že je lepčejší než jeho oblíbený Neskaféééé :)
Takže jsem zabila několik much jednou ranou – podporuji chudé zemědělce, šetřím planetu, papám (bumbám) zdravě a navíc to skvěle chutná.
Jen se divim, že když je to tak skvělý, že to ještě není povinný. A proč lidi pořád kupují ty chemický srač… No jo, jasně, to je běh na dlouhou trať.

i-ty-Karulko ;)

díky za postřeh, máš pravdu – taky se tomu divím jak může většina lidí odolávat kvalitě a jak se rochní v těch furt stejně průměrných produktech. přitom tady myslím obzvlášť platí – nejsem tak bohatý abych si kupoval levné věci.

kvalitní potraviny nejenže jsou (většinou) o moc zdraví prospěšnější, ale i díky své vyšší ceně samy regulují naši spotřebu – člověk se tedy ani nepřejí, ani mu kvalitní věci nezevšední a dokáže si je pokáždé pěkně užít a vychutnat.

s tím nescafé to byl předem vyhraný boj, to snad dokonce ani nebyl regulérní střet, ale masakr neviňátka :)))

No právě. Já se snažim prosazovat zdravou výživu a ekologické myšlení hlavně u nás v rodině, protože tam to výrazně pokulhává, leč zatím bez úspěchu. Máma třídí tak leda plastové lahve, a i tam to trochu fláká. Když jsem jí řekla, že by mohla třídit i kelímky od jogurtů a obaly od mlíka, tak na mě vyvalila oči a řekla: ale to bych musela vymývat!!
Prostě klasický český přístup. Stejně tak se mi nedaří je přesvědčit, že bio čokoláda je mnohem lepší než polská sušenka za 3 koruny. Ona ta chemická sloučenina, která viděla čokoládu tak leda z rychlíku, je totiž asi chuťově lepší (tedy více odpovídá tomu, na co je většina lidí zvyklá) a samozřejmě mnohem levnější.
Pak se ale diví, když leží na gauči a úpí, že „se přežrala“ a je tlustá. Je to k vzteku, že zrovna v mojí rodině jsou takový bio-eko-zabedněnci. Ale jinak je mám ráda :)
A co se týká masakru neviňátka, tak to je jasný, ale vysvětluj to takový konzervě, jako je můj Milánek :)

Fakt zajímavá věc je tohle:
http://www.hraozemi.cz/ekostopa/
Tam si může každý spočítat, jak on sám devastuje planetu a je to fakt síla – my se doma snažíme, co se dá, jsme hluboko pod průměrem ČR, ale stejně to člověka nutí k zamyšlení, protože by nám jedna planeta k životu nestačila – opravdu vřele doporučuji všem.

iKarkulka:

tak tahle tvoje věta – „Pak se ale diví, když leží na gauči a úpí, že “se přežrala” a je tlustá“ – to myslím hezky vystihuje ;)) ono příroda skok nedělá, a tak než si po 50 letech kvalitativního půstu, budeme cestičku hledat pomaleji.

Liška:

jj znám. tenhle dotazník koluje na netu už delší dobu. doporučuji všem kteří si ho vyplní podívat i na http://www.footprintnetwork.org/, kde je uvedeno jakou volí metodologii a co si pod tou stopou vlastně předstabují. jejich model sposta vědců napadá, že není úplně přesný a že spoustu faktorů vynechává.

tj. je to tedy spíše takový námět na diskuzi. reálná situace vaší konkrétní spotřeby a jejího vztahu ke světu může být ve skutečnosti mnohem složitější.

;)

Co vy na to?

nepovinný, ale díky němu máte obrázek (jak?)