Lepšínálada.cz – nový partner blogu

Na začátek podzimu a taky na rozehřátí pro vás mám inzerenta, jakého jsme tu ještě neměli. Malou rodinnou značku přírodních destilátů Žufánek a obchod s vybranými nápoji Lepšínálada.cz!

Když si Cuketku pro svou prezentaci vybrali, udělalo mi to dvojí potěšení. Představovat domácí rodinný podnik s vlastní produkcí výrobků, se kterou mám navíc vlastní příjemné zkušenosti, to jde prostě samo… ;)

Rodina, tradice, kvalita

Tahle tři slova znějí často jako příliš ohrané klišé a v dnešní době se jimi pyšní kdejaký průmyslový produkt. U Žufánků ale podle mě můžete být naprosto v klidu.

Rodinná firma z moravského Slovácka má všechny atributy slušného domácího producenta, kterých je pro současnou českou gastronomii tolik potřeba. Značka je tady automaticky spojena i s dobrým jménem rodiny.

Celá výroba i kvalita 100% přírodních produktů tu vychází z dobře zvládnutého řemesla a z vlastních ovocných sadů s komfortem dvorního včelstva. Výrobní cyklus je tu uzavřený – bohatství z daného místa se zpracovává rovnou na místě a v rodinném lihovaru. Nic se nemusí zbytečně dovážet, produkt prostě jen čerpá kvalitu z místa a z tradice zpracování.

Z ovoce a ze Slovácka

Této filosofii odpovídají i výsledné produkty. Všechny jsou vyrobené v limitovaných sériích podle toho, co umožní sezóna. Když dojdou nebo jich je málo – nic se už se k objemu nepřidává a nic se nedováží.

Nejlepší ilustrací bude jejich vlajková loď – tradiční slovácká Slivovice Žufánek. Z několika odrůd vlastních švestek, s neurychleným kvašením (minimálně 100 dní), třikrát destilovaná a se zráním 8–12 měsíců. Podobně je vyrobena i Hruškovica Žufánek (můj osobní favorit ;) a Meruňkovica Žufánek. Opět – vše z vlastního ovoce a 100% přírodní.

Ovocné destiláty ovšem nejsou v sortimentu jediné. Žufánek umí i v sekci likérů a specialit. Pro mslné jazýčky mají vlastní Višňovku, pro příležitosti „zdravotního“ pití zase bezkonkurenční Ořechovku (macerát z nezralých plodů vlašského ořešáku a bylin + mléko = moje terapie na zimu a nachlazení).

Rodinné včelařství na území CHKO Bílé Karpaty má plody nejen ve formě medu, ale i v klasické Medovině (2 roky zrání) a ve speciálním likéru Medový Žufánek (louhování panenských vinných plástů ve vinném destilátu).

Jestli jste si klikli alespoň na jeden odkaz, určitě jste si všimli, že všechny produkty od Žufánků lze koupit přes jejich vlastní elektronický obchod Lepšínálada.cz. Tam mají vystavenou nejen vlastní produkci, ale i prémiové speciality v úzkém výběru.

Absinthe St. Antoine – český jedináček

Tu největší specialitu jsem si pro vás ale nechal až na konec – český absint vyráběný původním stylem – Absinthe St. Antoine! Klasickou metodu průtahovou destilací s použitím výhradně přírodních ingrediencí (směs bylin obsahující pelyněk) už dnes umí málokdo a Žufánek je jedním z nich.

Přírodní absint poznáte podle tmavší olivově hnědé barvy, která vzniká uležením a přirozenou reakcí rostlinného barviva chlorofylu (tedy žádné chemicky zelené břečky!). Dalším typickým jevem je i tvorba sedimentu a harmonické, přitom naprosto perfektně rozvíjející se aroma.

Určitě se mrkněte na správný postup přípravy absintu a přiložená videa. Až si ho budete příště vychutnávat, určitě zapomeňte na jakékoliv zapalování kostky cukru! Správný postup cukr i klasické náčiní na absint zahrnuje, ale jen s prokapáváním ledově vychlazené vody.

Právě ledová voda vyvolá v absintu takzvaný louche efekt, při kterém způsobují ve vodě nerozpustné silice tajemný kouřově mlhový efekt. Také snižuje vysoký 70% obsah neředěného absintu tak, aby se projevily všechny aromatické složky nápoje. Krásný tanec zelené víly tak slouží nejen pro potěchu ducha, ale i pro ideální vychutnání absintu… Třeba toho od svatého Antonína… ;)

Lihovar 2.0

Kde tohle všechno ochutnat? Na vlastní chuťové pohárky třeba v některé z restaurací a barů po celém Česku. Virtuálně pak můžete nahlédnout pod pokličku lihovaru na jejich stránce Lepší nálada na Facebooku.

Mají i vlastní blog Lihovinky a diskuzní fórum pro fajnšmekry zapálené do autentického absintu Absinthe Mafia ;)

Soutěž

Stejně jako u předchozích inzerentů i tady jsme si pro vás připravili jednoduchou soutěž o ceny. Formu soutěže ani přesné ceny zatím neprozradím. Skoro na 100 % však počítejte s výrobky, o kterých jste si právě teď četli.

Doufám, že jsem vás informacemi o novém inzerentovi nezavalil. Sami ale musíte uznat, že těch skutečně zajímavých je víc než na jeden krátký článek. Kdybych přeci jen něco vynechal, nechávám vám to nejdůležitější – dva odkazy Žufánek.cz a Lepšínálada.cz! ;)

Reklama

Komentáře

Žufánkojc jsou mi sympatičtí. Ale ochutnáno ještě nemám. Pálenku máme domácí z Francie nebo domácí z Moravy, tudíž zásob je stále dosti.
Ale této soutěže se asi zúčastním ;-)

Paradny web! Tam by som vedel minut veeela penazi len tak, pre potechu a dobre zasobeny domaci bar… :-)

Zatím jsem ochutnal jenom jejich slivovicu a fakt super :-).

Ja jsem vedel, ze mi je ta lahvicka nejak povedoma. Mrknu doma do spajzu a co tam nevidim? Prazdnou lahev od zufankovic slivovice. Musit souhlasit s vipanosem: byla vyborna.

Tato Slivovice nás před lety doprovázela na cestě po Venezuele. Nejen, že chutnala a dezinfikovala:-), ale také přiváděla venezuelany do vytržení, co všechno je možné pít:-) Pro ně to byla opravdu ohnivá voda:-)

Co vy na to?

nepovinný, ale díky němu máte obrázek (jak?)