Ulepená ochutnávka

O svém nákupu, při kterém jsem hrubě podcenil volbu dopravního prostředku, už jsem vám tady referoval. Nyní se těm medům pojďme podívat podrobněji na zoubek…

Květový med ze Šáreckého údolí (1kg, 90,- Kč)

Základní sorta medu, bezvadná cena a dostupnost již od června. Med je zlatavě světlounký, nádhera pohledět. Z mých zkušeností zkrystalizuje cca za dva měsíce, ale dá se s přehledem opět rozpustit (vodní lázeň max 40 stupňů!). Kilovka medu, kterou mám z července, je o hodně voňavější než červnová čtvrtkilovka, i když základní charakteristika – příjemná květinová vůně je stejná. Nejsem takový frajer, abych odhalil jednotlivé květy, ale vím, že jich je tam dost ;) Chuť medu je lehounká, máte z ní skoro dojem, jako byste obědvali svačinku s okřídlenýma kámoškama někde v hloubi včelího úlu! Smrtící poměr cena/výkon, doporučuji!

Akátový med ze Šáreckého údolí (1kg, 90,- Kč)

Květový med z akátů plněný na konci letošního srpna. Má velice světlounkou barvu – asi jako třpytící se zlatá mince na dně tůně. Delikátní a dosti tajemná vůně, ve které se můžete kochat lehkými květovanými tóny s takovou mírně podprahovou linkou z chlebové kůrky a zeleného čaje – nekecám!. Chuťově je velice příjemně zakulacený, přísahal bych, že jsem tam cítil karamelky. Doporučuji k výrobě nějakého koláče nebo teplého dezertu. Podobně jako med lesní obsahuje více fruktózy a tak by měl vydržet tekutý dlouho tekutý bez krystalizace.

Lipový med ze Šáreckého údolí (1kg, 90,- Kč)

Další zlatá kilovka od pana Davida plněná v srpnu. Vůni kvetoucích lip určitě poznáte a tenhle med vám ji skvěle připomene. Chuť medu je jen plynulým prodloužením vůně směrem ke kyselejšímu, (pro mne příjemně) draživému aroma, které vzdáleně připomíná bezový sirup. Tehle med se mi jeví jako rozené sladidlo do čaje, samotný je totiž trošku moc pikantní.

Smíšený med lipový a akátový (1kg, 90,- Kč)

Pan David nabízí hned dvě varianty smíšeného medu. Já si po ochutnání vybral tuhle strhující kombinaci lipového a akátového medu. Jestli jsou ty dva medy už samy o sobě výtečné, tak spolu našly dokonalou souhru. Vůně je velice nenápadná a přípomíná mi jeden, pro mne osudový, dámský parfém.. ;) Chuť kombinuje to nejlepší z obou předchozích medů, navíc se tam podařilo vytvořit harmonickou linku z citrusových plodů a jasmínu. Zkoušel jsem to v rozmezí několika dnů opakovaně a pořád to tam chutnám! Doporučuji pro holky…

Lesní med z Šáreckého údolí (1kg, 110,- kč)

Pětici medů z Šárky uzavírá záhadný, rozvážný a temně hnědý med lesní. Pomalu nabíhající a těžká vůně lesních květů s jasnými stopami po eterických složkách z pryskyřic jehličnanů a jejich šišek. Po sérii sluncem zalitých luk, je tohle taková melancholická lesní studánka. Chuť je mohutná a těžká, mírně karamelová. Eterické složky pyskyřic jsou i tady docela patrné.

Lesní med by měl vydržet déle tekutý, protože oproti květovým medům (vyjma akátového – ten je na tom podobně) obsahuje více fruktózy. Jeho tmavá barva je způsobena přítomností rostlinných barev, které včely vycucaly z mízy stromů. Jestli byl předchozí vzorek pro holky, tak tenhle je pro kluky.

Maliníkový med nektarový (490g, cena zapomenuta)

Uděláme menší skok směrem k pošumavskému medu od pana Jana Pintíře z Nedaniček z dejvického Albia. Na výběr tam jsou od pana Pintíře ještě další medy, ale tenhle maliníkový jsem ještě nikdy neměl, takže volba byla jasná.

Maliníkové medy jsou oněco tmavší a tenhle med není vyjímkou. Vůně medu mne neoslovila – docela těžká, s takovými podivnými podtóny, které mi k medu vůbec nesedí. Chuťově je med už o něco lepší – ovoce rozhodně nezapře, ale připadá mi, podobně jako u vůně takový těžký a v dochuti nepříjemně kyselý. Možná se mi to ještě trošku rozleží, ale prozatím nic moc.

Květový med v BIO kvalitě (250g, cena cca 80,- Kč!)

Malinkatý a velice drahý med v biokvalitě, tak to jsem si nemohl nechat ujít. Momentálně se myslím jedná o jediný med v biokvalitě v ČR (na trh dovává firma Biolinie). Bohužel si nekjsem jistý jestli ten med pochází z Česka, na obalu totiž najdete klasickou hlášku: směs medů ze zemí ES :(

No nevím co si o tom mám myslet, už jsem do Biolinie napsal, tak jsem zvědav na odpověď.

Kdybych však med hodnotil striktně sensoricky, tak je to vítěz dnešního testu. Po odpuknutí víčka se rozložila strhující květinová vůně. V porovnání s předchozími medy cca dvakrtát tak silná. Chuťově rovněž silný zážitek, skoro bych si myslel, že je to z nějakých aromatických rostlinek (máta, rozmarýn, tymián a spol.). Celkové hodnocení však sráží nevyjasněný původ medu, což je zejména pro pana Cuketku velice podstatné.

K poučení

Pokud plánujete medové nákupy, doporučuji tento článek shrnující dostupné druhy medu v ČR ve Včelařských novinách. Po jeho přečtení jsem zjistil, že mám ještě co dohánět a ochutnávat (viz. med levandulový, kávový, citrusový, eukalyptový a spousta dalších)!

Určitě se pokusím nějaké exotičtější medy sehnat, a pokud se vydaří určitě z toho bude pěkná foto-ochutnávka. Máte-li tipy kde sehnat dobré nebo exotické medy – jsem jedno ucho!

Reklama

Komentáře

podla ciaroveho kodu sa neda najst vyrobca?

budu aj nejake recepty s primarnym pouzitim medu – napoje, kolace?

Med miluju. Jednou jsem od včelaře dostal kus plástve. Zakousnout se a nechat si skanout lahodný med do úst, to je zážitek. Vosk jsem samozřejmě vrátil ;-).

Ale když ses ptal na exotické věci, viděl (a koupil) jsem teď tak trochu barbarství pro pravověrné, ale pro nás experimentátory zajímavou příležitost, med s čokoládou. A není to špatné…

Jakto že moje komentáře čekají na autorizaci, i když vyplňuji antispam a dvakrát ho přepočítám? On se musí vyplnit slovy? Jestli ano, asi by bylo vhodné to tam napsat…

ten kód je 8 594008 914039, a podle tohoto kódu je to z české republiky. ale myslím si, že takto se bohužel nedozvíš jaké medy a z jakých zemí byly použity. mohli nakoupit jeden med v ČR, jeden v německu a pak z toho udělat tohle… no uvidím, co mi odpoví na dotaz.

receptíky možná něco bude, vlastně jedne sem tam zapomněl dát, takže pouzději. jiank ty medy se dají velice dobře použit na tarte tatin, který už tady byl. jednou jsem to zkoušel jen smedem a bylo to na jedničku ;)

velmi inspirativny prehlad :] vidim, ze nie som s mojou uchylkou osamoteny.

btw, podla vzoriek je autor vytazeny na tekuto-priesvitne druhy, slnecnicovy alebo repkovy (moj dvorny vcelar mu hovori „burinovy“) autorovi nesmakuju? :]

Wu:

děkuju za postřeh a promiň za tu autorizaci. Postupuji tady metodou opasek šle, takže je potřeba si vždy procvičit matiku a ještě počkat na autorizaci. Nicméně systém by si tě měl pamatovat a podruhé už by měl pustit bez autorizace (pokud přijdeš ze stejného počítače).

Čerstvý med z plástve je bomba, hlaavně to tedy ale překrásně vypadá. Na jídlo už je to míň praktické :)

fx :)

ale chutnají, jen se k ni musím nejdříve dostat, jak jsem podotknul v závěru článku – budu vděčný za jakýkoliv nákupní tip v okolí prahy nebo online!

Taky miluju med. Uplne bezvadny je pri kasli si udelat bylinkovy caj a do toho poradnou lzici medu, to pak nemoc prejde hodne rychle.
Jinak mam to stesti, ze muj dedecek je vcelar, takze mam uplne nejkvalitnejsi med z prvni ruky a jak Wu psal zakousnout se do plástve, tak to je opravdu namka. ;-)
Ale tak k jadru veci, chtel jsem upozornit na med v obchodech, ktery je vetsinou z dovozu (Asie – prevazne Cina), kde nemaji tak prisne normy pro chov vcel a muzou napriklad vceli mor lecit anitibiotiky (u nas se infikovane uly pali) a ty se zpetne dostavaji i do medu…

:) jojo: honey is the king!

o problémech českého medu už jsem tady párkrát psal. namočeni jsou v tom obchodníci i čeští včelaři rovným dílem. bohužel pro nás konzumenty.

naštěstí – ten, kdo chce, tak si poradí sám ,)

Jo, ty kupované medy, to je strašné, jednou jsem se napálil a teprve dodatečně si přečetl etiketu, že je to směs medů ze všech koutů světa. Typicky lesní med, ten je úplně nesrovnatelný, mám na něm rád takovou chuť, kterou neumím pojmenovat, ale přesně ji poznám. Bohužel ji tam mají jen praví včelaři a jen někteří, takže se těžko hledá.
(poznámka k pojmům – vím že všechny medy jsou v podstatě kupované a že všechny jsou od včelaře, ale určitě mi rozumíte:))

Tak takhle je to s tou autorizací, to je samozřejmě v pořádku, mně se to nějak spojilo a usoudil jsem, že na autorizaci čekají ti, co nezvládnou antispam (taky celkem běžné).

Wu:

ad ten lesní, máš pravdu pravý lesní (medovicový) je úplně jiného charakteru. ono skoro vždy je bvněm nějaká příměs květová, apodle toho kolik jí tam je tak podle toho je pak ten med kvalitní. právě to že je ten med z mízy stromů, mu dává tu unikátní chuť ;)

a je pravda, jakmile to člověk jednou okusí už to pozná vždy!

Milý Cuketko,
ten Biomed z Tvého testu se dá koupit na http://www.biosféra.cz za 65Kč, taky tam mají bio květový med z Itálie (500g za 165 Kč). Ten samý italský med se dá koupit přímo u dovozce (www.vitektrade.cz) – pokud vím, tak mají i krám v Praze na Vinohradské, ale je tam dražší než v biosféře. Bohužel taky kupujeme med z Biolinie, takže nemůžu sloužit srovnáním s tou Itálií, ale třeba to prubneš za nás.

Bio med se prodává též v drogerii DM. Tam mají biovýrobky z Německa

díky lišce za medové tipy ;) fa vitektrade.cz vypadá zajímavě… a cena v biosféře je více než konkurenční!

paji zase díky za poučný rozhovor, doporučuji k přečtení!

veena, med z drogerie by mě teda zajímal, protože to načuchnutí kosmetickou chemií snad musí prolézt až do toho medu, půjdu se tam mrknout. jinak podle měn prodej potravin v DM, Droxy, Rossman je podle mne naprosto pod úroveň…. každopádně ale moc děkuji za tip!! ;)

÷) další z parádních foto reportů. Když Vy se pane Cuketko strefujete do samých vybraných témat. Já vzpomínám jedla pohankový med od nějakého soukromníka ale nic bližšího netuším byla to ochutnávka z babiččiny spíže. chutnal
Jinak já si zamilovala med od soukromníka z jedné slovenské dědiny. Letos mám litrovku lesního a je až podezřele moc tmavý a hustý,tož jsem zvědavá na chuť.

Ewi děkuji za tipy, teď jsem byl nějak mimo a nebyl čas ani na tu cuketku, ale od zítřka se opět vrhám do akce a už mám vyhlídnutých několik medových nákupů. Vypadá to na Ulepenou ochutnávku II. ;)

V Kremencove ulici, kousek od hospody U Fleku (at vas ani nenapadne tam chodit, katastrofa!!!!), tak na druhe strane kousicek smerem k Myslikove ulici najdete Cesku svaz vcelaru a maji tam obchod, kde prodavaji med primo od ceskych vcelaru a take jine produkty, vetsinou na vyrobu medu, ale i medovici, medovou kosmetiku atd. Ja kupuji med medovicovy odnekud z Vysociny.Royzhodne lepsi, nez v supermarketech, tam clovek musi hodne hledat, aby nasel med nezmixovany z celeho sveta a obcas ani med vyhradne z CR nemaji, coz je teda ostuda.

Moc děkujii za tip! ;)

Podívám se tam, i když já to mám raději přímo od svého včelaře pana Adama. Můžu pokecat, ochutnat, mrknout se na jeho výstavku úlů na zahrádce a tak ;)

Ad potraviny v drogeriích – taky to moc nemusím, ale Veena myslím chtěla hlavně říct, že v DM prodávají BIO výrobky. Taky jsme byla nejdřív v šoku, ale teď musím přiznat, že tam občas chodím něco nakoupit – pro nás nepražáky je každý zdroj , dobrý zdroj – např. mají polentu v BIO kvalitě (nikde jinde jsem ji neviděla), velký výběr sušeného ovoce a především skvělé celozrnné sušenky – předhazuji je návštěvám a bavím se, jak si šušňají a přitom pořád dokola tvrdí, že oni by nic celozrnného nejedli (hlavně moje mamča a tchýně jsou v tomhle přebornice). Prostě je to jiný sortiment než ve zdravých výživách a něco z toho je fakt hodno vyzkoušení.

Med Biolinie není z Čech, ale je to směs medů (dovoz z Itálie). Slovenský bio med od pana Bujňáka se dá koupit na http://www.bionebio.cz. Obecně je hloupost kupovat cokoli, co je označené směs medů. Výrobce to namíchá všechno dohromady včetně horších medů tak, aby to jakž takž chutnalo.

Hanko,

díky záhada medu byla vysvětlena v následujícím článku. Jedná se o med z Itálie. O medu ze SK nevím, děkuji moc za tip!

Oceňuji snahu autora tohoto článku, je pěkně udělaný, ikdyž si myslím, že v něm chybí podstatné informace – např. medy od Jana Pintíře z Nedaniček jsou v české republice jedině, které splinily tvrdé podmínky pro udělení značky BIO a dle mého názoru se jim žádný jiný med nevyrovná – nejlepší je jedlový či „medové mystérium“, který obsahuje propolis a mateří kašičku.

Veroniko,

v době napsání článku v ČR ještě nebylo možno BIO medy uvádět na trh. Problematice českému BIO medu je tady věnován samostatný článek…

Co vy na to?

nepovinný, ale díky němu máte obrázek (jak?)