Med na zimu

Letos jsem nic neponechal náhodě a zásobil jsem se kvalitním medem na celou zimu (možná i dvě) od svého oblíbeného včelaře. Je už pomalu konec sezóny a tak byl dostupný med květový, lesní, akátový, lipový, pastový a dva medy smíšené (vždy kilovka za 90,- kč + žihadlo zdarma). Transport 5kg medu na kole Ukrajina byl celkem veselý, ale stálo to za to! Doporučuji vám vyhledat svého včelaře (následně pak i svého zubaře), je na to ideální čas!

Reklama

Komentáře

Jo jo, já už mám taky 4 kg medu pod strechou a 5. kg mi dorazi pristi tyden z Moravy .-)

děláš to velmi dobře Gi :)

já to taky ještě pojístím medem jiného původu, ale zjistil jse, že ten med ze šárky mi moc hcutná navíc je ze Šáreckého údolí, které mám od domu asi kilometr, takže to splňuje i podmínky lokálního a udržitelného produktu.

upozorňuju všechny. aby si dávali pozor na med, který se prodává v obchodech. tento med raději nekupujte, i když je označený jako český, tak se jedná o smíšeniny. na vině je děravá česká legislativa a porušování značení ze strany prodjců:

viz např. kontrola zde:
http://www.szpi.gov.cz/cze/aktuality/article.asp?id=57912&cat=2176&ts=8ec46

já ještě pořád vymačkávám hlavu medvídkovi, ilustrační photo http://www.cookssugarbush.com/store/images/products/honey-bear.jpg, (naposledy na pečenou kejtu) a nejbližší pravej včelař se mi vybavuje kdesi u HK :(
budu holt muset vzít zavděk tím obyč z obchodu, ale do čaje to stačí a jinak se u nás moc nepoužívá (-> zcukernatí a následným rozpouštěním, btw: co na tohle zvěrstvo říká cuketka?, bych stejnak zničila i ten nejlepší med), takže je to asi jedno..

Nad:

hii, ja uz mam 6,25 kg :) pave jsem z Albia dotahnul 250g bio med (myslím, že je snad jediný v ČR v bio kvalitě) a 2x500g maliníkového medu (ochutnávka všech medů se chysá děti :)

ad seznam včelařů:

nevím p. odkud přesně jsi, ale tady máš seznam všech včelařů, kteří prodávájí med ze dvora:

seznam včelařů

ad cukernatění neboli krystalizace medu:
krstalizace medu je normální jev a je projevem kvality medu, pokud to vadí je možno ji odstranit, když se celá láhev s medem ponoří do vodní lázně jejíž teplota NESMÍ překročit 45 stupňů celziuša – med je potom opět krásně tekutý :)

Med ze sklenice uz mi moc nechutna. Jim ho jen ze zdravotnich duvodu v zime kdyz jsem nastydlej. :-) Mohem lepsi je cucat cerstvy vycka z plastve .-)

já měl jen jednu plástev životě, ale taky jsem ji koupil ve skleničce. byly to takové 10×5 cm kusy plné medu. je to sice pěkný, ale nepraktický. navíc když to zkaramelizuje, ejs tím pěkná drbačka to zase správně rozpustit :)

k rozpouštění medu: jojo, to se musí pěkně pomalu v hrnci s vodou o takové teplotě, aby se v ní dala udržet ruka. po rozpuštění se dá vzít ponorný šlehač a med trochu promíchat – je pak jemnější a déle vydrží tekutý.
opatrně na teplotu při sladění čaje – opět platí, že by se med neměl moc ohřívat, takže sladit až těsně před konzumací, nikoliv současně s pytlíkem čaje.
ještěže mám rodiče na vesnici a soused je včelař, nemusím hlídat zásoby jako vy, což by při spotřebě já+přítulka= 1kg medu na dva týdny nebylo vůbec jednoduché :)

pro nebáznivé labužníky doporučuju při průjezdu libovolnou vednicí (čím menší, tím lepší – všichni se znají) zastavit a zeptat se, kdo má včely a prodává med, obvykle mají včelaři z vesnic opačný problém než vy – jeho přebytek…

děkuju za postřehy a tipy s medem :) to s tím slazením mně nennapadlo, že se to vlastně v tom horkym čaji znehodnotí a asi máš pravdu a je třeba na to si dát trošku bacha!!!

no, ono moje vesnice jsou vokovice, tak se snažím být lokální. tak dál než to šáreckého údolí na tom svým bajku ani nedojedu :)))

jinak souhlas, med od jakéhokoliv esnického dědečka, to je fantasie….

Co vy na to?

nepovinný, ale díky němu máte obrázek (jak?)