Wizour Edradour

Dostal jsem darem (díky Bajuch;) malinkou butelku s deset let starou skotskou whisky z nejmenší destilerie ve Skotsku a snad i na světě. Neměl jsem to srdce ji vypít aniž bych se s vámi alespoň několika obrázky nepodělil…

Edradour

Whisky Edradour vznikne v období produkce pouze 12 sudů za týden! Buď mají každý sud velký jako barák, nebo to myslí doopravdy. Každopáně o celý proces výroby se starají pouze tři chlapící lihovarníci(?) a celá destilérka je vskutku prťavá & malebná. Doporučuji si projít jejich velice pěkné stránky.

Podle Jim Murray’s Whisky Bible 2005 získala v hodnocení 86 bodů ze 100, což je interpretováno jako very good to excelent, definitely worth buying (velmi dobrá až výtečná, 100% dobrá koupě). V popisu se budu držet Jima Murraye, který ji v chuti popisuje jako překvapivě nasládlou s jemným dubem, v dochuti pak s příjemným medovým pohlazením. Ten med musím podrthnout, protože jsem ho tam jasně cítil i já whiskový neználek. Kromě toho má Edradour archetypálně zlatavou barvu a ve vůni svůdné tóny švestek nebo botrytických bobulí (tohle už tam cíítm já a ne Jim ;)

Názvosloví

Na lahvince je whisky označena celým názvem jako single highland malt scotch whisky (aged 10 years). Vypadá to jako nějaká šifra, ale není to tak hrozné a dá se to docela snadno rozkódovat:

  • single malt whisky = z jedné destilerie a z jednoho druhu obilniny (ječmen)
  • highland = označení oblasti (kromě Highlands jsou ještě oblasti – Lowlands, Islay a Campbelltown)
  • scotch = terminus technicus Skotská (další můžou být Irish, Welsh, Canadian, Rye atp.)
  • aged 10 years = 10 let zrání v sudu (minimum pro Skotskou whisky jsou 3 roky)

Docela vtipné je také používání názvu whisky versus whiskey. Já si vždy myslel, že je to jedno, ale není to jedno. Whisky je jenom ze Skotska, z Walesu, z Kanady a z Japonska. Whiskey zase z Irska. V USA v tom pak mají jako obvykle lední hokej. Podla zákona z roku 1968 by se všechno mělo označovat jako whisky, ale existuje spousta whiskey vyjímek, které si díky tradici název můžou ponechat. What a country ;)

To je k whisky prozatím vše. Až mi bude padesát nebo až dorazí další zlatavá butelka, jsem u ní zpět…

Reklama

Komentáře

jj, je to takova ctvercova lampicka (dost slaba ale) s mlecnym sklem. na ctvrte fotce jsem tomu uplne rozshasil vyvazeni bile a vznikly totalne medove barvy. jinak to prosviceni krasne ozivi „ducha napoje“ na obyc svetle mi to prijde takove mdle a nezive…

priste az budu mit zase neco tekuteho vyhraju si s tim jeste o kousek vice ,)

Cuketko, netusis nahodou kde se da koupit?
Sam sice whisk(e)y neholduju, ale tohle mi pripadne jako vhodny darek k urcitym prilezitostem ;-)

Whisky & Whiskey je po staletí nápoj s noblesou, tak jsem si ráda početla na těchto stránkách o tomto zlatavém a voňavém moku více. Tak jsem se do toho čtení zabrala, že jsem si též před chvilkou sklenku irské whiskey dala. Když jsem ji tak zvolna upíjela našla jsem jeden bezvadný web k tématu. Zde je jeho adresa http://www.mujweb.cz/www/whiskey/ – stránky začínají bezvadným přípitkem – Připíjíme na Tvou rakev. Nechť je vyrobena ze dřeva stoletého dubu,
který my zítra zasadíme :-) Tak až se bude otevírat ta vaše darovaná lahev, vzpomeňte na tato slova :-) Kdo whisky pije, nechť dlouho žije. Noblesní nápoj je třeba pít též s jistou noblesou. Závěrem jen díky za další váš skvělý příspěvek, sem vždy ráda zajdu.

Tóny botrytických bobulí? Teda čím více čtu tento blog, tím více mám pocit, že pan Cuketka již ochutnal všechno, co se ochutnat dá. :-) Je to zde skvělé místo pro inspiraci a načerpání nových informací. Děkuji.

Kaaia:

no určitě jsem neochutnal všechno, ale za poslední rok toho bylo s panem Cuketkou opravdu dost :)

ad tóny botrytických bobulí – ty dávají specifickou chuť dezertním tokajským vínům. to jsem taky v podstatě mohl napsat, ale napadly mě prostě bobule…

díky! ,)

Co vy na to?

nepovinný, ale díky němu máte obrázek (jak?)