Tapas: Grilovaná paprika s česnekem

Sladká vůně, jasné barvy a nedbalá elegance, to vše v sobě obsahuje tenhle jednoduchý tapas s červenou paprikou…

Recept na grilovanou papriku s česnekem

Pokud už to dávno neznáte, tak si tenhle surovinami i přípravou velice jednoduchý recept určitě zkuste. Nabízím hned dvě varianty – jednu rychlovku a jednu pekelnou grilovačku. Na obě varianty potřebujete pouze tři! suroviny:

  • červenou papriku (čestvá/sterilovaná grilovaná)
  • drcený česnek (ne mačkátkem, drtit hranou nože a nasekat)
  • olivový olej

Rychlejší varianta s hotovou paprikou

Pro tuto variantu, která když se provede svižně, tak trvá opravdu jen pět minut, použijeme místo čerstvé papriky sterilovanou grilovanou papriku v nálevu:

  • do pánve s olivovým olejem na mírném plameni přidáme česnek
  • vzápětí přidáme papriku
  • pohříváme, dokud se vše krásně nerozvoní

Na rozdíl od čerstvé papriky je tam trošku poznat ten kyselejší nálev, který tomu ale zase přidává na pikantnosti. Za ten minimální strávený čas nad plotnou, je to překvapivě uspokojivý výsledek.

Pomalejší a nebezpešnější varianta

Místo hotové papriky v nálevu použijeme obyčejnou červenou papriku. Tahle cesta je trošku náročnější, ale pokud se dostanete ke zdárnému konci, výsledek stojí za to!

  • umytou papriku dáme do rozpálené trouby (třeba rovnou na mřížku)
  • nelekáme se prskání ani zčernalého povrchu a pořádně papriku potrápíme (viz. titulní foto, kdo si ji málo potrápí, tomu se bude špatně loupat!)
  • opatrně vyndáme a ihned jakmile nám splaskne, tak ji oloupene (lepšímu oddělení slupky pomůžeme zakrytím ihned po vyndání z trouby)
  • očistíme, nakrájíme na plátky a finišujeme jako v prní variantě
  • tedy prohříváme s olivovým olejem a česnekem do úplné měkkosti

Obě varianty podáváme teplé, nejlépe v nahřáté misce nebo na horkém talíři. Ta po domácku grilovaná bacule je samozřejmě o kousínek lepší – je sladší, příjemná chuť papriky neustupuje zbytkům kyselého nálevu a dává většá prostor jemné chuti olivového oleje. Výsledný žlutooranžově zbarvený a nádherně ochucený olej je asi to nejlepší na celém receptu. Vychutnáme do posledního ždibíčku s bílým pečivem!

Komentáře

Jo, jo, bajecny predkrm, u te vlastni pripravy mam jeste maly postreh. Papriku nakrajim jiz predem na kousky ono se to v teplem stavu spatne rozdeluje. Cele to pak dam na pecici papir, jednodusi na cisteni trouby:-) plny vykon a necham poradne ogrilovat…. pro lehci sundani slupky se mi osvedcilo dat papriky na okamzik do igelitoveho pytliku a nechat je na okamzik sparit pak jde slupka sama dolu…

muj vlastni recept na podavani: cerstva bagetka, filetky papriky na to, posipat drcenym peprem a par kosticek feta syru a zakapnout olivovym olejem….baaajecne

Opecenou papriku ja velmi rad. Bezva receptik s tim cesnekem!

Jsem ale mozna trochu sadista, protoze papriku nestrkam do trouby, ale primo ji skvarim na plynovem horaku. Pekne do cerna. Viz prilozene URL.

Sice se vzteka, nekdy i prska, ale neni ji to nic platne. Samozrejme pri tomto spektakularnejsim zpusobu je treba mit nejake kleste (kdo ma grill i s prilusenstvim je za vodou).

Opecenou papriku pak zbavim zcernale slupky pod silnym proudem teple tekouci vody. Jde to opravdu snadno. A jiz je pripravena k dalsimu pouziti. :-)

Tuhle papriku dělají hrozně dobrou v Kogu ve Slovanském domě jako předkrm. Recept tady mě snad dokope k tomu, abych to taky zkusila doma.

Znam podobny recept, je to ale jeho balkanska verze – setkala jsem se s tim v Srbsku a v Bulharsku.

Cele papriky se daji do trouby na pekaci nebo necem. Lepsi jsou takove ty svetle zelene spicate, kdyz jsou palive, tak je to jeste lepsi – palivost se vytrati a zbude krasne pikantni chut. Dobre jsou i „kozi rohy“. Pocesnekuji se, posoli a poliji oliv. olejem. Pecou se az jsou hotove, tj. puchyrkove, splaskle az zacernale – obcas je po plechu/zapekaci mise trochu povalim v tom oleji a cesneku a obratim.

Rozdil v tomto receptu je ten, ze po vytazeni z trouby se jeste polevaji vinnym octem. Doporucuji vyzkouset. Opravdu vyborna a rychla vecere. K tomu jen bagetku atp.

Byla jsem svedkem jak se Bulhari a Srbi hadali, jestli papriky loupat a jestli jim vyriznout stred se zrnicky. Kazdy tvrdil neco jineho a ja – kvuli lenosti – ani neloupu ani nevyndavam zrnicka a je to skvele!

Romano:

jsem rád, že nejsem sám, kdo je úplně poblázněný do papriky ,) díky za tipy!

djmouka:

jojo papriky je možno podrobovat hrubému tepelnému násilí, ono to nevadí protože ta šupka jde stejně pryč, tak já myslím že by klidně šlo použít i letlamu :D

Romana:

díky za tip! tuhle papriku určitě doma zkuste – není to skoro ani recept, spíš návod k použití, orpavdu jednoduché, vhodné i pro opravdové začátečníky a nešiky (jako je pan C.)

Anna:

s těmi zelenými paprikami to v létě dělám taky, odkoukal jsem to z řeckých mezze předkrmů, má to rozhodně neco do sebe i když ty zelené se blběji loupou, takže pojídat je v celku mi přijde oukééj.

děkuji za cestovatelský postřeh! (takové mám nejraději :)

djmouka:

při grilování nad sporákem papriku nabodnu na vydličku..

No ja klidne papriku polozim na „horakovou podlozku“ a necham zcernat. Pak staci otocit.. otocit a oloupat:) Je to opravdu delikatesa.
Pridam olivovy olej a rozmixuju na „pastu“. Tou natiram toustiky nebo do ni namacim cerstvou bagetu… Takze asi tak.

Hmm. To asi budem musiet skusit. A to s tou pastou (GK) tiez, take ja rad :)

Též papriky dělám na hořákové podložce a nechám pořádně začernat slupku. Oloupu, překrájím na půlky, osolím, pokapu olivovým olejem, přidám česnek nasekaný na plátky, kapku dobrého octa, osolím, nechám macerovat do vychladnutí (v létě dám před podáváním odpočinout do lednicele), posypu strouhaným balkánským sýrem a potom už se na to všichni vrhneme a sníme to dříve než jakékoli maso. Pokud takto upravujeme maďarské pálivé papriky, po oloupání se štiplavost úplně neztratí, ale dá se to konzumovat a v ústech cítíme celkem snesitelnou pálivost, kterou zaplašíme vínkem a kouskem chleba. … takže asi takhle je nejčastěji dělám já :-) Chválím tento geniální a jednoduchý recept pana Cuketky. Papriková mixovaná pasta dle GurmetKlubu je inspirativní, zkusím :-)

Už delší dobu nefunguje RSS, šlo by s tím prosím něco udělat? Je to asi spojené s nekorektním znakem (diakritika, úvozovky, apostrof) v některém z článků. Díky!

Dolce_vita:

to s tím octem musím zkusti, už je do druhý tip. díky :)

svedek:

vím o tom a pracuji na tom, ano je sto něco s kódováním. cuketka má nyní bohužel trošku porušenou db… omluva všem čtenářům, kterým to způsobuje problémy…

Rada bych upozornila, ze pokud se paprika po ogrilovani zbavuje slupky vodou, dochazi ke ztrate chute a vyborne stavy…takze urcite jednodusi, ale vysledek neni perfektni…

Opravdu je nejlepší papat je vcelku – po oloupání a prohřátí na olivovém oleji pěkně uchopit za šťopičku, rychle přenést nad krajíc chleba a už jen mlsat a přikusovat pokapaný chléb – lahůdka.

Jeden trik, jak jednoduše grilovanou papriku oloupat. Ještě teplou ji dejte do mikrotenového sáčku a v tom sáčku je jemně mněte v rukou…slupka se sama oddělí a zůstane vám čistá grilovaná paprika.

Zbyla mi tu po holce půlka papriky od snídaně, tak jsem jí šoupla pod gril, pak do mikroteňáku, oloupala a dle receptu připravila (olej,česnek,sůl,pepř) a snědla… balada..... Ta vůně a chuť, nádhera. Jinak, Cuketko, perfektní blog, už čtrnáct dní se tu hrabu v receptech a recenzích a stále nacházím něco, co musím vyzkoušet nebo koupit. Jen tak dál. :-)

Co vy na to?