Paprika na ohni bez ohně (nakonec vlastně s ohněm, ale ne zas tak velkým)

Po intenzivní mučírně Výzvy si dáme něco rychlého, odlehčeného, letního – grilovanou papriku! ;)

Jestliže byla trojice předchozích receptů o rafinované a dobře zvládnuté technice, následující vynález je o zkratce a rychlosti (česky – o vyčůranosti).

Výtečné grilované papriky si můžete udělat jednak v troubě nebo na grilu. Existuje ale ještě jedna cestička, po které jsem se udával celý minulý týden a na které jsem sežral dvě kila různobarevných bambulí.

Ta cestička se jmenuje plynový hořák! ;)

Ano je to primitivní ba až blbé a teď mi tady určitě všichni napíšete, že to znáte a sto let používáte. Já na to ale přišel až teď! ;)

Nevím proč jsem se přímému ohni z plynu ve spojení s grilovanou zeleninou vyhýbal, je to absolutní bomba. Nemusíte rozpalovat troubu, ani nemusíte skládat gril. Bum paprika přímo na hořák a tam ji nechat ohořet do černa ze všech stran.

Zabalit na tři minutky do alobalu. Potom chytit za šťopku, opřít o stůl a tupou stranou nože kolem dokola rýchlo oškrabkať. Padá to samo do alobalu = nulový bordel. Za tu samou šťopku držet a nepouštět a rovnou odkrájet segmenty papriky. Jadřinec přidat do bince v alobalu, vyhodit. Hotovo! ;)

Potom už třeba jen nasekat na drobno, olivový olej, trošinka česneku, okyselit citronovou šťávou (důležité!), sůl, pepř a ta nejdokonalejší svačinka je na světě. Úplně nejvíc chutná odleželá a vychlazená. Na obrázcích máte takovou slavnostnější verzi na plátku grilované cuketky.

Tak šup na svačinku! Mám pocit, že máte všichni málo grilovaných paprik v krvi! ;)

Reklama

Komentáře

Vypada to jednoduse. Staci se paprika upect i vevnitr? Z trouby je krasne vlacna, mekoucka. Neni tohle moc rychly? (omlouvam se za chybejici nabodenicka, muj telefon je neumi)

pavka:

kupodivu stačí :))) paprika se totiž 1) vaří samo sebou pod tlakem – někdy se papriky uplně tepou a syčí jak se uvnitř nakupí pára 2) definitivně se dodělají pěkně pod alobalem, dovnitř jdou pružnější, ze zábalu už měkké :)

jinak garantuju, že chut' trouba vs. hořák je jiná. ta na sporáku totiž opavdu hoří :))

Aha, zkusim tedy… Peceny papriky mam rad, ale to sachovani s troubou mne odrazuje. Nechavam si to jen na slavnostnejsi salat z pecenych paprik a rajcatek ( +citronova stava, malicko pepre, bazalka)

Potvrzuji funkčnost receptu a přidávám vlastní upgrade.
Pan C. mi kdysi řekl akorát o plynovém hořáku a tak jsem zbytek dělal po svém. Papriky jsem one by one nabodl na kudlu přímo do zelené šťopky a nechal nad ohněm totálně zčernat. Každou jsem ale místo do alobalu, přesunul co nejrychleji do svačinového mikroténu a zavázal. Pytlíček se nafouknul a já v něm nechal papriku vychladnout/dojít. Pak jsem je oloupal přímo přes stěny pytlíku jemnou hand masáží. Vylovil je, zbavil zbytků slupek a nařezal každou na 4–5 dílků. Všechny pak lehce nasolil a dal do lázně z oliváče.

No aby to nebyla slavnostnější verze, když je to položené na cuketce. :-))))
Opékat pariky na plynovém hořáku jsem viděla Jamieho (jo, už zase on), včetně následného zábalu do alobalu. Ještě jsem nezkoušela.
Matesola: to je dobrá vychytávka! :-))))
Povídá paprika paprice: tak co, holka -zapaříme?

Pivli, uááá :)))
My jsme na vidličce na plynovým hořáku s bráchou opíkali párky. Byla to taková naše sourozenecká chvilka…

A paprika jí odpoví…neee nemůžu, jdu dneska na rande s cuketkou, a prej to bude žhavý…

Pěkné, pěkné! Já říkám furt, že chci plynovou troubu… tak třeba v jiném bytě :o)
AD proč je tenhle receptík v kategorii Lahodný svět nápojů? Ještě se to mixuje, přidává rajčatová šťáva a vodka? :)

2kila paprik? to je pak Cuketka csípős

4. červená cibule, to sem píše Rachad v přestrojení, ne? Ten jí dává do všecho, zabránil jsem mu jí dát i do toho karamelu na ovoce a k ananasu na grilování :-))

6. Viděl taky, ale plynový hořák nemám. Zapaříme? Né, já tam dojdu sama..

7. párky: u tebe mne to nepřekvapuje, ty barbarko ;-)

Přidávám se k Matesolovi s mikrotenovým sáčkem a loupací fintou, kdysi jsem se to někde dočetla a s úspěchem používám. Teď mám elektrický sporák, tak je dělám pod grilem v mikrovlnce, ale dřív, pečení na plynovém sporáku, to bylo dobrodrůžo! Když se paprika smekne, spadne na hořáček, ten zhasne, v kuchyni syčí plyn, všechno je horké.. :-)

Tenhle fígl znám taky od Jamieho. Důležité je ještě papriku propíchnout, zvlášť když se jedná o chilli papričku. A to opečení musí být opravdu do nejčernějšího černa, jinak se paprika po konečném zapaření (já ho dělám v hlubokém talíři pod fólií) dobře neoloupe. Osobně tu papriku pak mixuju s citrónem a čili a podle El Souku (recept s pražmou) ji servíruju k rybám. Úžasná je na tomhle pokrmu ta kouřová chuť, která by mě u hořícího plynu nikdy nenapadla.

Jadřinec přidat do bince v alobalu, vyhodit.
Zde si myslím, že by to pan Cuketka mohl vylepšit. Jadřinec a slupky kam? No přece na kompost! (Ale nevím, jak je to proveditelné v pražských podmínkách?)

6,8,10 (dialogy paprik) – :-)))

Zjednodušená metoda. K plynovým sporákům se dodávaly litinová kolečka. pamatujete? Kolečko na hořák, rozpálit, pak ztlumit. Papriky, ideálně kapie, naklást a ze všech stran opéct. Neházet do mikrotenu (!), alebrž do prachobyčejného papírového pytlíku. Pytlík uzavřít, po vychladnutí sloupnete i bez nože, jde to jak po másle. Posléze papriky vyrácháte v zálivce z dobrého oleje, limety a soli. Mimochodem, takto upravené kapie tvoří základ pravého šopského salátu.

Pro ty, co milují pečené kapie, si dovolím, ještě jeden jednoduchý recept. Sloupnutou opečenou papriku, viz výše, lehce osolíme, obalíme v mouce a pak ve vejci. Žádná strouhanka. Vezmeme za šťopku, vhodíme od rozpáleného oleje a osmažíme z obou stran jako řízek. Podáváme teplou na krajíci dobrého, čerstvého bílého chleba. Věřte – nemá to chybu. Osmažené papriky chutnají skvěle i studené a vydrží několik dnů. Dobrou chuť.

Ten hořák musím vyzkoušet, papriky většinou peču v troubě a před loupáním nechám odstát v míse pod pokličkou. Další postup je identický, jen ještě doporučuju přidat sekanou petrželku. Nejlepší jsou letní tenkostěnné červené kapie.

Věřte nebo ne, papriky upečené v troubě chutnají jinak než papriky upečené na hořáku nebo na litinové plotýnce.

matesola:

jemná hand masáž skrz pytlik!!! uíááá, raději si to ani nepředstavuju ;))) díky

pivli:

hahá :) ne vážně jsou to takové milé koláčky :) dá se to nandat i přímo na kousek bílého chlebiku, taky to vypadá dobře > fingerfood > prstojídlo :)

ChilliJulie:

se ani nedivím :)) mělijste pak taky doma takové černé kolca na stropě?

J.Č.:

moje řeč, bez plynu ani ránu ;) za nápoje děkuji, opraveno, uklikli jsme se;)

Ofelie:

jojo je to dobrodrůžo pro nás zdegenerované bytové krysy ;))) právě uvažuji o tom že dnes vybuduju na balkóně 2×1 m miniaturní barbecue…

M@P:

zase ten jamie ;) musim si ty jeho dvdčka nějak popučovat!!!

kouřová chuť = hlavní rozdíl oproti pečení v troubě. taky jemna to čučel!

Nej dozorče:

nemám zahrádku, nekompostuji – snažm se být svým vlastním kompostem (sníst vše) :) na urbanistický kompost je ady ale odbornice jedna paní z brna >>> chillijulie.cz, dotazy prosímtam tím směrom ;)))

RVHP:

je to boží :) římák to furt, český objem paprik v krvi nízký, málo promile, málo vysmátosti ;))

pupík:

týýýý jogo!!! tak tohle tu ještě nidko nepsal, čubrnim :) bystřim a jdu pro vajíčko ! ;)

aido:

hupněte na sporák, nemá to chybici :) jak říká pupek, chuť je jiná!

Pupek – ze zvedavosti se zeptam, proc ne mikrotenak s vykricnikem? Neproch*ava ten papirovej? Da se sloupnout hned v pytliku?

Chilli Julie -
„Dej zizalam to ti povidam,
dej zizalam slupky“

matesola: mikroten nedejchá, papír dejchá, tak pravila balkánská babička, od který mám recept. Paprika z mikrotenu chutná jinak než paprika z papíru. Vlažné papriky se sloupnou až po vyndání z pytlíku. Pokud na nich zůstávájí kousky šlupek, prsty namočenými ve studené vodě je krásně „stáhneme“.

pupek – Aha ja myslel, ze je to neco zasadniho. Tudiz zustavam u mikrotenu prave pro jeho nedejchavost a zaparkyschopnost. Jak to sloupam primo v tom pytlicku, tak mam asi 2 cl. takovy stavicky, kterou jeste pres sitko odseparuji do marinady. Ale i tak papirak vyzkousim, bych se nerad pripravil o event. zlepsovak ;)

matesola – vyzkoušej a uvidíš. Papírák proch*ává vůbec nebo nepatrně. Šťávu slejvám průběžně do misky, pokud ovšem kapie exploduje přímo na sporáku, o šťávu je postaráno. :)

Já tedy také opékám a balím do novin, poté do mikreténu :)
Toto je nej letní recept, jaký znám:
Opálené, zapařené a následně oloupané papriky i se šťopkami obalíme lehce v hl. mouce a opeče na oleji. Přidáme moc na čtvrtky nakrájených rajčat a dusíme. Před koncem přidáme moc nasekané petrželky, osolíme a jíme, nejlépe s čerstvým chlebem. Mnjam :)

19+21 C+M: Už se to skoro žužoulí! Očekávám zásilku vypaseného plemena Argentinská dravá :)))

27. já myslel že půjdeš do Jolokie Bhut?

ostatně si počkám jaké se mi urodí, mám zasazené nějaké maďarské a ty pálí ještě třetí den, hrůza

Papriky znám ne od Jamieho, ale z Hell's Kitchen, takže od té výzvy zas až tak daleko nejsme. Ve druhé nebo třetí sérii je takhle spálili, protentokrát ale unikli Gordonovu komentáři…

ano, plynovy horak je v tomto velky pomocnik, takto sme to robili aj u arabov, kde som varil, akurat ze tam bol plynovy gril – teda horaky a nad nimi vrstva lavovych kamenov. Na jednej strane vsak isiel ten plynovy horak, takze ked sa tam tie papriky naukladali, tak pekne zcernali. Na odlezanie ich zvyknem zavriet to vzduchotesnej plastovej misky.
A abych nezabudol, zabudol si v clanku upozornit (aj ked to uz vsetci mozno vieme), ze pri supani sa papriky neomyvaju, lebo z nich clovek vyplavi vsetku dobru stavu. Cize cistit poctivo len rukami, nie vodou.

Již jsem sem recept ve zkratce psala, tentokráte připojuji odkaz na podrobnější fotostory. viz můj blog.

Papriky bez plynu jsem dělala na páře – hubnu, a tak radši pařím, teď je to trendy. Přidala jsem i čerstvé žampióny. Když paprika změkla, ze slupky mi vypadla sama. Pak jsem ji naložila do balzamika s česnekem. Mělo to jednu chybu – bylo to tak dobré, proces marinace byl předčasně ukončen – tolik jsem ochutnávala, jestli je to už hotovo, až nakonec nic nezbylo. Ta paprika je skvělá s balkánským sýrem.

Co vy na to?

nepovinný, ale díky němu máte obrázek (jak?)