Čile v Chile

Píšete vy…

Sotva se člověk „vzpamatoval“ z Rustikální Sicílie, objevila se pozvánka na další výlet, tentokrát až do dalekého Chile. V této reportáži se dozvíte, jak to všechno bylo a také si (na výslovné přání jednoho z účastníků) prosvištíme nějaká španělská slovíčka. Los organizadores jsou Rachad&Matesola, věru třaskavá to kombinace; účastníky zájezdu pak několik známých jmen food&IT bloggerské scény…

Toto foto z konce dne aneb Zátiší s prázdnými lahvemi je více než výmluvné. Ale začněme pěkně od začátku….

img_1441.jpg

Je sobota ráno, vstávám, je tři čtvrtě na sedm (nezní vám to povědomě?). Opět vstávám v tuto šílenou hodinu, ale opět k tomu mám více než dobrý důvod. Čile si tedy rozhodně nepřipadám, ale zmátořím se a vyrážím do terénu s cílem koupit si něco k snídani a stavit se preventivně pro náplasti. Lékárna má ovšem zavřeno, takže za 1) se určitě nepořežu (stačila ostuda minule), za 2) někdo ty náplasti určitě bude mít s sebou. Těším se, že poznám další lidi, které znám zatím jen pod jejich přezdívkami.

V osm hodin mě vyzvedává seňor Rachad a vyrážíme na místo konání semináře. Po příjezdu nastává fáze připravovací, kdy je potřeba všechny suroviny a náčiní vměstnat do vymezených prostorů na zahrádce. Jak se sem vejde ještě celá parta lidí je zatím ve hvězdách, je však nasnadě, že u pracovního stolu se budeme muset střídat. Po deváté hodině přijíždí Matesola doprovázen Fandorem, vyzbrojen několika krabicemi chilského vína z vinařství Anakena a dostatečným množstvím skleniček (což bylo prozírvé, jednu se mi podařilo amozřejmě rozbít). Pomalu se začínají sjíždět všichni účastníci.

Son las diez, podemos empezar! Matesola za zvuků chilské hymny (díky, Kubo!) podává aperitiv – pisco, připravený s pomocí „vitacitu“ (Matesolo, kde se takový vitacit dá koupit:-)?!). Pouštíme se do přípravy ceviche, latinskoamerické speciality, která má mnoho obměn. V našem případě je to ceviche s čerstvým salmónem. Losos je smíchán s nakrájenou zeleninou, koriandrem a šťávou z limetek a směs se následně nechá uležet pokud možno v chladu. Trénujeme správné krájení zeleniny, někteří z nás už mají praxi ze Sicílie.

img_1162.jpg
img_1155.jpg

Beru si do parády koriandr a odtrhávám jednotlivé lístečky. Po pár minutách této činnosti Rachad lakonicky poznamenává, že tady se může koriandr rovnou nasekat vč. natě :-) Krájení se zatím obešlo bez újmy na prstech zúčastněných.

img_1157.jpg

Začínáme s vinos blancos, nejprve lehčí osvěžující Sauvignon blanc a dále pak intenzivnější aromatický Viognier. Sommeliérský koutek disponuje i nezbytným chladicím zařízením.

img_1193.jpg

Udělám malý skok v čase vpřed – vychlazené odleželé ceviche podáváme s bagetou a avokádovou salsou.

img_1296.jpg
img_1299.jpg

Zatímco se ceviche chladilo, začínáme připravovat další chody – empanadas, jehněčí antichucos a dvě salsy – pikantní a bylinkovu. Učíme se time management v kuchyni – aneb jak si rozvrhnout všechny kroky v přípravě a efektivně využít čas. Popravdě se toho dělalo souběžně tolik, že mám teď trochu problém to dát dohromady:-)

Na starý známý ufo gril (viz Rustikální Sicílie) dáváme vařit brambory a opéct zeleninu.

img_1188.jpg

Ogrilovaná spařená zelenina se oloupe, přidá se chilli a česnek; vše se rozseká nadrobno, dochutí a pikantní salsa k antichucos je hotová. Nepoužité zbytky zeleniny jsou velmi fotogenické.

img_1212.jpg
img_1192.jpg

Nakrájené kousky kýty de cordero jsou napíchány na špejle, potřené olejem. Osoleny a opepřeny putují na gril. Každý si svůj špíz dochutí kořením, a pojídáme je s bagetou a salsou. Nejvyšší čas, tenemos habre. K jehněčímu se podává úúúžasný Pinot noir. 

img_1190.jpg
img_1203.jpg
img_1214.jpg

Rachad připravuje kynuté těsto na empanadas a nás čeká výzva – příprava pražem. Následuje názorná instruktáž o přípravě a vykuchání ryby. Zájemci pak fasují po rybce a zkoušejí to sami. Zde jsem se natolik zabrala do běhání kolem stolu s foťákem (a s nebohou rybou v ruce, kterou jsem si fotila v různých úhlech), že když pak přišla řada na mě, mezitím jsem to skoro stihla zapomenout a byla jsem nucena klást hloupé otázky typu „a kdeže má ta ryba zadeček?“.

img_1194.jpg
img_1236.jpg
img_1255.jpg

Rybí filety zbavené kůže se nakrájejí na drobné kousky, smícháme s fava boby a tomates – osolíme, opepříme a náplň do empanadas je připravena.

img_1244.jpg
img_1256.jpg

empanadas děláme bylinkovou salsu, jejímž základem je culantro a perejil.

img_1230.jpg

Empanadas byly pro mnohé kámen úrazu. Pokud se udělala placička z příliš tenkého těsta, na grilu pak nevydržela a náplň začala propadávat roštem:-)

img_1263.jpgimg_1268.jpg

Během práce je nutné dělat přestávky. Siesta na zahradě je příjemná, válíme se na sluníčku a sbíráme síly do další práce.

img_1278.jpg
img_1288.jpg

Někteří si fotí zátiší se sklenkou vína, jiní myjí nádobí…

img_1283.jpg
img_1275.jpg

Čas vrátit se do práce – čeká nás ještě lomo a dezert! K roštěné je potřeba připravit přílohu – krom již předem uvařených patatas ogrilujeme ještě kukuřici a lilek. Steaky z roštěné jsou patřičně ochuceny, rychle ogrilovány do stadia medium rare a následně se nechají „dojít“. Lomo se podává se zeleninou a česnekovou majonézou, coby víno Matesola zvolil intenzivní plné Carmenere.

img_1330.jpgimg_1334.jpg

El postre tvoří jednoduchá, ale výborná kombinace ovocných špízů s karamelem a zakysanou smetanou. Nejdříve se připravil karamel – rozpuštěný cukr ve spojení s pomerančovou šťávou vytvořil sladce pikantní kombinaci.

img_1312.jpg
img_1331.jpg

Ovocné špízy se ogrilují a podávají se zakysanou smetanou a karamelem. Při tom si můžeme trénovat „caramel art“ :-) Dezertní víno Late Harvest toto dílo korunuje…

img_1371.jpgimg_1373.jpg

A to je skoro všechno…vlastně ne tak docela! Seminář by nebyl takovým, jakým byl bez jeho skvělých organizátorů a účastníků, kteří společně vytvořili příjemnou, pohodovou atmosféru vyplněnou výborným jídlem, pitím a rozhovory. Následujících pár momentek je více než výmluvných….

img_1276.jpgimg_1338.jpg
img_1341.jpg
img_1210.jpg
img_1401.jpg
img_1281.jpg

A teď už je to opravdu všechno:-) Hasta la vista, amigos, doufám, že se opět setkáme!

Další čtení:

Reklama

Komentáře

Tak takové to tedy bylo… :)
Ba ne, konečně ten sobotní den přesně poznávám. Moc hezky napsaný a zfotodokumentovaný jen co je pravda. Tak jen malé upřesnění toho apérka. Celý ten koktejl (spíš pokus) se jmenuje Pisco Sour. Pisco je jen ta kořala/vínovice.
Ten Vitacit maj třeba hned tady v přízemí v sámošce :)

Bylo to skoro přesně tak, jak Cutie zaznamenala. Rachad je můj jarní super hero!

Za prosvištění slovíček gracias ;)

Teda Cutie, smekám před tvou šikovností – moc hezky napsané, s krásnými fotkami. Jestli jsi tak dobrou kuchařkou jako reportérkou pak není co dodat…:o)) Škoda jen, že seminář byl okamžitě rozebrán (během prvního dne). Chtěl jsem se zúčastnit a bohužel jsem zas nestihl… Apropos – jaká byla rybička??

Rachad: Já děkuji…:-)
Jednorožec: Gracias, pokusila jsem se to zprostředkovat co možná nejlépe…:-)
Matesola: Ta sámoška je trošku z ruky, ale díky:-)
Fandor: De nada!
Tosk: To myslím, že všichni:-) A venku je zase tak krásně…
Pivli: :-) Jsem ráda, že jsem tě konečně poznala!
Pierro: Rybička byla fotogenická a dobrá:-)
ChilliJulie: Nepovídej, opravdu :-)))?

ad všechny komentáře:

Bylo milé se s vámi všemi setkat face to face!
Vyloženě samá pozitivní energie a vibrace.:-))))

cutie, pekne si to zaznamenala, jen co je pravda, diky :) trochu jsem se obavala tech „peknych momentek ucastinku“ avizovanych vcera na chillijulie, ale nastesti nic skandalniho se nekona :)))
pri cteni jsem se uplne prenesla zpatky na misto cinu, takova pohodicka… no ale uz jsem zase procitla, sedim v kanclu a nakou dobrotu mi tady asi jen tak nekdo hned nenaserviruje :/
no ale i tak pekny den !

12: Ty děláš v advokátní kanceláři? :-) Žádné neauthorizované fotky a videa nebudou, alespoň z mé strany.

Nádhera. Nezbývá než závidět…
Cutie, skvělá reportáž!

Cutie: Hele, dobrý! Jen je mi líto, že do užšího výběru neprošla fotka pražmy proti zdi :-(

15: byl omylník, reakce na ten avizovaný skandál, který se nekonal

Kuba: Gracias!
Petrunka: Jo, když si t fotky prohlížím, tak z toho taky dostávám hlad:-)
Mandarinka: Děkuji pěkně:-)
Frettie: Pražmy byly super. Ryby do mého repertoráru domácího vaření zatím moc nepatřily, teď mám už alespoň dobrých pár tipů.
Renata: Fotka pražmy proti zdi se mi nakonec nevyvedla dle mého přání, tudíž tam není:-)

Mohu se otazat, kdo je ta slecna v pruhovanem tricku, treti zdola? To jsi ty Cutie?

Dolor 22: To je tochu off topic dle mého názoru, pokud se sama nepřihlásí, nechám tuto otázku bez odpovědi:-)

Cutie: víš co nemá chybu? Ta Rachadova jehněčí kost, grilující se vedle zeleniny a kastrůlku brambor. :-))))
Fastfood…

Pivli: Jojo, to je super ;-) A vzpomínáš na tu ogrilovanou rybí hlavu a spol. :-)?

nesnáším koriandr v jídle, na záhonu je skvělý, ale vína Anakena miluju… pozvali-li byste mne, jsem dobrá konzumentka vína Anakena, všech jídel bez masa a bez koriandru – toť můj úhlavní chuťový enemy, doslova public enemy! Pls, jak si mám objednat Anakenu domů, tj. dostat zásilku těch nejlepších víneček až na práh svého holešovického atelijé? Již můj domov jednou hostil zásilku anakeny v bedničce, takový pěkný výběr to byl, ale již je víno vypito, avšak memories stále zůstávají – ta chuť byla neskutečná, fantastická, nyní dožadující se repetice. Tož, kde si mám podat objednávku?

nesnáším koriandr v jídle
prý docela běžná reakce středoevropanů.

Mé první dojmy byly též váhavé, než mé chuťové pohárky posléze jednoznačně odhlasovaly YES!
Nyní mohu koriandr, cillantro, danya, po otepích.

28.Ren: ask Matesola.com

29. Nj, já ho taky nemusel, když ono je to na tom jak se to podá a upraví. No nic, jdu srkat polívku z pytliku :-(

rene-napiste na sebe kontakt a jiste se Vam pokusim vyhovet. Vinecka v krabici vystlane cerstvym koriandrem az na Vas prah ;))
matesola(zav)gmail•com

Matesola :-)))))))))))))))))
kontakt je to vidět ve wp-adminu

(OT: jinak víc fotek hostesky s pořadovým číslem 1 z twitteru)

matesola: vtipálku jeden! :-))))
Zelenému koriandru jsem přišla na chuť prakticky hned, horší to bylo se sušenými semínky. Ochutnala jsem nějaký salám(už nevím jaký) a tam mi byl vyloženě odporný. Ale už jsem si zvykla a používám ho běžně. Stejně jako římský kmín, ten spousta lidí také nemusí, je to překvapivě jiná, divná chuť – oproti tomu „našemu“.

Komentáře jsou uzavřeny.